ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απεργία σήμερα σε Δημόσιο και καράβια

Το «παρών» στις κινητοποιήσεις δίνουν Λαϊκές Επιτροπές, φοιτητές, σπουδαστές, αγρότες και συνταξιούχοι

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, αλλά και οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων, σε ένα σημαντικό βήμα κλιμάκωσης συνολικότερα της εργατικής - λαϊκής πάλης ενάντια στο νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης και κεφαλαίου, με αιχμή τα Εργασιακά.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πραγματοποιείται στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια, ενώ στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Σε απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Ενωση Μαγείρων).

Στις σημερινές κινητοποιήσεις το «παρών» δίνουν, επίσης, Λαϊκές Επιτροπές, φοιτητές, σπουδαστές και συνταξιούχοι. Παράλληλα, οργανώνονται αγωνιστικές πρωτοβουλίες από φορείς αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Κοινή συνισταμένη όλων των παραπάνω είναι η προετοιμασία για την πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη, η ετοιμότητα προκειμένου να δοθεί άμεση αγωνιστική απάντηση και στην περίπτωση που η κυβέρνηση προσπαθήσει να φέρει αιφνιδιαστικά το νέο πακέτο μέτρων.

Συγκεκριμένα, στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια, καλούν και οι Λαϊκές Επιτροπές της Αττικής, ενώ η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έχει καλέσει σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στα Προπύλαια. Σε συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις έχει καλέσει τα σωματεία της και όλους τους συνταξιούχους η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, καθώς και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης.

Σε άλλες πόλεις

Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, συγκεντρώσεις θα γίνουν σήμερα και σε άλλες πόλεις: Στην Πάτρα (10.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου). Στη Λάρισα (9.30 π.μ., Δημαρχείο). Στο Βόλο (10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου). Στα Τρίκαλα (9.30 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου). Στην Καρδίτσα (10 π.μ., κεντρική πλατεία). Στην Πρέβεζα (9.30 π.μ., Εφορία). Στο Ηράκλειο (10 π.μ., πλατεία Λιονταριών). Στο Αγρίνιο (10.30 π.μ., Δημαρχείο). Στη Ζάκυνθο (10.30 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο). Στην Κέρκυρα (10 π.μ., Γενικά Λύκεια). Στην Κεφαλονιά (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Στην Καλαμάτα (10 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου). Στη Σάμο (11 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Στη Ρόδο (10 π.μ., νοσοκομείο). Στην Κοζάνη (12 μ., κεντρική πλατεία).

Αλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Σήμερα, επίσης, αγωνιστικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν φορείς αγροτών και αυτοαπασχολούμενων.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πρέβεζας καλεί σε κινητοποίηση στην Εφορία, στις 9.30 π.μ., υλοποιώντας την απόφαση που έλαβε σε ανοιχτή συνεδρίασή της, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από Αγροτικούς Συλλόγους και την Επιτροπή Μπλόκου Λούρου. Παράλληλα, έχει αποφασίσει τη συμμετοχή των αγροτών, με τα τρακτέρ τους, στην απεργία στις 8/12 και στην απεργιακή συγκέντρωση.

Σε συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων του ΟΑΕΕ, στις 7 π.μ., καλούν η Γραμματεία Πάτρας της ΠΑΣΕΒΕ και ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πάτρας.

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού στην Αττική. Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής έχει προκηρύξει στάση εργασίας (4 μ.μ. έως 7 μ.μ.) για τη Δευτέρα 28/11 και καλεί σε συγκέντρωση, την ίδια μέρα, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας. Καλεί, επίσης, τα επιχειρησιακά σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να προετοιμάσουν την απεργία στις 8/12.

Η στάση εργασίας που είχε αρχικά προγραμματιστεί για σήμερα, μεταφέρθηκε για τη Δευτέρα, αφενός λόγω της αδυναμίας του υπουργείου να ορίσει ραντεβού των εργαζομένων με την πολιτική του ηγεσία, προκειμένου το Συνδικάτο να θέσει τα αιτήματά του σχετικά με την κατάργηση του εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων και αφετέρου λόγω των εξελίξεων που αφορούν τους εργαζόμενους του «Athens Ledra». Για τις εξελίξεις αυτές θα δοθεί σήμερα συνέντευξη Τύπου στις 11 π.μ., στο ξενοδοχείο.

Πικετοφορίες το Σάββατο

Σε μαζικές πικετοφορίες καλούν το Σάββατο 26/11 μαζικοί φορείς και Λαϊκές Επιτροπές, σε συνέχεια της πλούσιας δραστηριότητας που αναπτύσσεται ενόψει της πανεργατικής απεργίας στις 8/12.

Πιο συγκεκριμένα:

-- Στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια καλούν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Δήμου Αθήνας, η ΟΒΣΑ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι και οι Λαϊκές Επιτροπές από το Δήμο Αθήνας.

-- Στις 11 π.μ., στο Λαύριο καλεί το Εργατικό Κέντρο, με σημείο εκκίνησης έξω από τα γραφεία του.

-- Στις 12 μ., η Λαϊκή Επιτροπή Μαραθώνα - Νέας Μάκρης καλεί στην πλατεία Ν. Μάκρης.

Κατάσχεση στα ΕΑΣ σε βάρος των εργαζομένων

Να παρεμποδιστούν τα σχέδια στραγγαλισμού και να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα απαιτεί το Συνδικάτο Μετάλλου

Την κατάσχεση λόγω χρεών των εκκαθαρισμένων απαιτήσεων της εταιρείας «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (ΕΑΣ) από άλλους δημόσιους φορείς, την ώρα που οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ συνεχίζουν να μένουν απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδος, τονίζοντας ότι πρόκειται για σχέδιο της κυβέρνησης και της ΕΕ για στραγγαλισμό της ΕΑΣ.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, εργαζόμενοι προχώρησαν χτες σε κατάληψη του γραφείου του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΑΣ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε όσα συμβαίνουν σε βάρος τους.

Στην ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Μετάλλου καταγγέλλει την πολιτική ενίσχυσης των μονοπωλιακών ομίλων, η οποία απέσπασε και «τα συγχαρητήρια του Ομπάμα για το 2% του ΑΕΠ από τους εξοπλισμούς, με άμεσο θύμα τα ΕΑΣ αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους, που βλέπουν τα δικαιώματά τους να κατακρεουργούνται». Ακόμα το Συνδικάτο αναφέρει ότι αναμένονται ανακοινώσεις για παραπέρα συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, ως αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής.

Απευθυνόμενο στους εργαζόμενους, τους καλεί να αλλάξουν «τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό χώρο, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες που θα συνεχίσει να παίρνει το Συνδικάτο Μετάλλου, στην κατεύθυνση της εξόφλησης όλων των οφειλών προς τους εργαζόμενους, αλλά και στην παρεμπόδιση των παραπάνω σχεδίων της κυβέρνησης για τα ΕΑΣ. Απαιτούμε να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, με δεδομένο ότι έχουν φτάσει στα όριά τους και αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες των οικογενειών τους».

Στάση εργασίας στον ηλεκτρικό

Συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, με απόφαση του Σωματείου Ηλεκτροδηγών. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, σήμερα, Πέμπτη, θα υπάρχει στάση εργασίας από τις 9 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας.

ΠΑΜΕ
Με όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία των απεργιακών μαχών

Σχολιάζοντας την πρόσφατη τοποθέτηση του ΣΕΒ για τα Εργασιακά, το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η παρέμβαση αυτή «δίνει το ρυθμό στην αντεργατική επίθεση για να κατοχυρωθούν παλιότερες αντεργατικές ανατροπές και να προχωρήσουν οι νέες, δηλαδή η παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η διατήρηση και επέκταση του άθλιου κατώτερου μισθού, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ο περιορισμός και η απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης, η απελευθέρωση των απολύσεων.

Οι βιομήχανοι διατυπώνουν τις πάγιες απαιτήσεις τους και δεν το κρύβουν. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι στην ίδια μεριά με τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες. Η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες υλοποιούν τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων με νόμους και μνημόνια. Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, εκτός της ταξικής συνεργασίας, καλλιεργεί την αναμονή, την ηττοπάθεια, φρενάρει αγωνιστικές διαθέσεις».

«Οι μάσκες έπεσαν!», τονίζει το ΠΑΜΕ και υπογραμμίζει: «Οσο προχωρά και βαθαίνει η συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου με φόντο την οριστική συμφωνία στο νέο γύρο επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα, τόσο περισσότερο είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν μέτρα και αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ενημέρωσης, προετοιμασίας (...) Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δώσουν μαχητικά και αγωνιστικά τη μάχη της απεργίας στις 24 Νοέμβρη στο Δημόσιο αλλά και στους υπόλοιπους κλάδους που απεργούν, να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 8 Δεκέμβρη. Παράλληλα, να υπάρχει αγωνιστική ετοιμότητα σε οποιονδήποτε αιφνιδιασμό επιχειρήσει να φέρει η κυβέρνηση».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΤΕΛ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Αντιδρούν στις ατομικές συμβάσεις και τη μείωση των μισθών

Τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους στο ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, οι οποίοι δεν αποδέχονται τις νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας με μειωμένες αποδοχές που προτείνει η διοίκηση της εταιρείας, εκφράζει η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της εταιρείας αρνείται να υπογράψει νέα Συλλογική Σύμβαση και απαιτεί από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις αποδεχόμενοι μείωση των μισθών κατά 20%.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ σημειώνει πως «η διοίκηση της ΚΤΕΛ Μεσσηνίας ΑΕ, παρά το ότι έχει αύξηση στην κερδοφορία της, θέλει τους εργαζόμενους να δουλεύουν με λιγότερα, προκειμένου να αυξήσει κι άλλο τα κέρδη της. Οι αξιώσεις της εταιρείας πατάνε στην αντεργατική πολιτική αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που δίνουν αέρα στα πανιά της εργοδοσίας. (...) Καλούμε όλα τα σωματεία να στηρίξουν το ψήφισμα συμπαράστασης».

Ανάλογη ανακοίνωση έχει βγάλει το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org