ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε τροχιά κλιμάκωσης οι κινητοποιήσεις των αγροτών

Μαζική συγκέντρωση χτες στα Τρίκαλα, πετυχημένες συσκέψεις σε Αρτα και Νέα Πέραμο Καβάλας

Από τη συγκέντρωση των αγροτών στα Τρίκαλα
Από τη συγκέντρωση των αγροτών στα Τρίκαλα
Μια ακόμα ένδειξη των αγωνιστικών διαθέσεων που επικρατούν ανάμεσα στους μικρομεσαίους αγρότες της Θεσσαλίας, αποτελεί το χτεσινό μαζικό συλλαλητήριο στα Τρίκαλα, μετά τα πετυχημένα συλλαλητήρια σε Καρδίτσα, Τύρναβο και Αγιά.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές Δεκέμβρη θα γίνει νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, στη Λάρισα, η οποία θα πάρει απόφαση για κλιμάκωση και συντονισμό του αγώνα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Τη Δευτέρα, εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα χωριά του νομού, με δεκάδες τρακτέρ, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη». Με τη συμμετοχή τους, έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα και ότι δεν πρόκειται να τους ξεγελάσει με τις ψεύτικες υποσχέσεις, ούτε βέβαια να τους φοβίζει κραδαίνοντας τη βία των ΜΑΤ και των αγροτοδικείων.

Μαζί με τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, στο συλλαλητήριο βρέθηκαν εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, μικροί ΕΒΕ, νέοι και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Ηλίας Ζωγράφος, μέλος της Γραμματείας Τρικάλων του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Ξάνθος Νάτσινας, πρόεδρος του Συλλόγου ΕΒΕ Φαρκαδόνας και μέλος της Γραμματείας Τρικάλων της ΠΑΣΕΒΕ και ο Βαγγέλης Μπουρνάζος, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων - Χοιροτρόφων Τρικάλων.

Απάντηση στη συκοφαντία

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Απόστολος Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη», ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους συκοφαντικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι οι αγρότες κρύβουν εισοδήματα για να μην πληρώνουν φόρους.

Ανάμεσα σε άλλα, είπε: «Για να πληρώσεις πρέπει να έχεις και εισόδημα και το 90% των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων έχει χαμηλό εισόδημα, γιατί ο αγροτικός κλήρος είναι μικρός, οι τιμές των προϊόντων μας είναι εξευτελιστικές και το κόστος παραγωγής στα ύψη, οι επιδοτήσεις πετσοκόβονται, οι ζημιές στην παραγωγή δεν αποζημιώνονται. Πέρα από αυτά, όταν υπάρχουν οι δηλώσεις στον ΟΣΔΕ, υπάρχουν και τα παραστατικά παράδοσης της παραγωγής, πώς να αποκρύψεις;».

Μετά την ομιλία, έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Οταν οι αγρότες έφτασαν έξω από το κτίριο της Εφορίας, αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον προϊστάμενο, στον οποίο κατήγγειλε τη φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης και παρέδωσε υπόμνημα με τις αγροτικές διεκδικήσεις.

Μετά τους αγροτοκτηνοτρόφους των Τρικάλων, τη σκυτάλη του αγώνα παίρνουν οι συνάδελφοί τους της Ελασσόνας, οι οποίοι, αύριο Τετάρτη, στις 11 π.μ., θα συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ακολουθούν, την επόμενη Τετάρτη 2 Δεκέμβρη, οι αγρότες των Φαρσάλων, που θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Συσκέψεις σε Αρτα και Καβάλα

Με συμμετοχή αγροτικών, κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα από τα μπλόκα, έγινε την Κυριακή στο Εργατικό Κέντρο Αρτας πανηπειρωτική σύσκεψη, με πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας και Πρέβεζας, του Μπλόκου Ωρωπού Πρέβεζας, του Αγροτικού Συλλόγου Ζίτσας και της Επιτροπής Αγροτοκτηνοτρόφων Θεσπρωτίας.

Η σύσκεψη κατέληξε σε πρόγραμμα δράσης με τους εξής βασικούς σταθμούς: Πιο συγκεκριμένα: Στις 2 Δεκέμβρη, κατά τόπους κινητοποιήσεις ενάντια στο αποδυνάμωνα των Κέντρων Υγείας και γενικότερα για τα ζητήματα Υγείας - Πρόνοιας και Ασφαλιστικού. Κινητοποιήσεις τη μέρα κατάθεσης για ψήφιση του προϋπολογισμού και ανάπτυξη κοινής δράσης με εργάτες και αυτοπασχολούμενους, γυναίκες και νεολαία.

Τη σύσκεψη άνοιξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας, Βαγγέλης Μπέτσας, ενώ παρευρέθηκε και μίλησε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και έγιναν παρεμβάσεις, όπου μεταξύ άλλων απαντήθηκαν και οι «επιθέσεις φιλίας» που εκδηλώνονται από διάφορα σχήματα που κατά καιρούς δημιουργούνται στο κίνημα των αγροτών. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η λεγόμενη «Παμπρεβεζάνικη Επιτροπή», η οποία συμμετείχε μαζί με τη Χρυσή Αυγή σε δύο συλλαλητήρια, με την αστεία δικαιολογία ότι θα διαλυόταν αν τους έδιωχναν!

Οπως ειπώθηκε, η στάση αυτής της Επιτροπής υπονομεύει και διασπά το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, που στηρίζεται σε Αγροτικούς Συλλόγους, στις Ομοσπονδίες, στα Μπλόκα, σε ό,τι ζωντανό ανέπτυξε δράση όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ «θολώνει» τον προσανατολισμό που πρέπει να έχουν οι αγώνες και κρύβει τον κύριο εχθρό.

Τέλος, με επιτυχία έγινε την περασμένη Παρασκευή και η σύσκεψη στη Νέα Πέραμο Καβάλας, που διοργάνωσε ο τοπικός Αγροτικός Σύλλογος. Στη σύσκεψη μίλησε ο Ρίζος Μαρούδας. Χαρακτηριστικό της σύσκεψης ήταν η μεγάλη συμμετοχή αγροτών από την ευρύτερη περιοχή του Παγγαίου.


Ολοκληρώθηκε το 27ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Λογιστών

Το καθήκον της ανασύνταξης στον κλάδο και γενικότερα, βρέθηκε στο επίκεντρο του προβληματισμού που αναπτύχθηκε στις εργασίες

Η ανάγκη να δυναμώσει η οργάνωση στον κλάδο, με σωματεία μαζικά, που θα έχουν παρουσία στους μεγάλους χώρους δουλειάς και παρέμβαση για κάθε πρόβλημα που απασχολεί τους εργαζόμενους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης και του προβληματισμού των αντιπροσώπων στις εργασίες του 27ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), που έγινε το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή.

Την εισήγηση για τον απολογισμό του Διοικητικού Συμβουλίου και το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, έκανε η απερχόμενη πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ελσα Ζαμπέτα. Μιλώντας για τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, ξεχώρισε την καλύτερη παρέμβαση στους μεγάλους χώρους δουλειάς.

«Η ΠΟΛ έβαλε ως στόχο να δώσει όλες τις δυνάμεις της ώστε τα σωματεία - μέλη της στα αστικά κέντρα να αποκτήσουν δεσμούς με τους εργαζομένους στους μεγάλους χώρους (ελεγκτικές, λογιστικές εταιρείες, λογιστήρια). Ενώ στο προηγούμενο συνέδριο με δυσκολία προσεγγίζαμε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς, σήμερα μετράμε μέλη των σωματείων μας στις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου», ανέφερε. Πρόσθεσε ακόμα πως η οργάνωση σε σωματειακές επιτροπές και ο αγώνας που έδωσαν οι εργαζόμενοι μέσα από αυτές, υποχρέωσαν την εργοδοσία να κάνει ορισμένες παραχωρήσεις, όπως έγινε στη «ΣΟΛ» και στην «PWC», όπου υπήρξε αύξηση στον καθαρό μισθό ισόποση με την αύξηση των εισφορών.

Από τις εργασίες του Συνεδρίου. Στο βήμα η απερχόμενη πρόεδρος Ελσα Ζαμπέτα
Από τις εργασίες του Συνεδρίου. Στο βήμα η απερχόμενη πρόεδρος Ελσα Ζαμπέτα
Στην κατεύθυνση αυτή, το Συνέδριο έθεσε τα καθήκοντα του επόμενου διαστήματος, άμεσα συνδεδεμένα με το στόχο της ανασύνταξης στον κλάδο και γενικότερα. Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε την Κυριακή με την εκλογή νέου ΔΣ. Η ΕΣΑΚ καταλαμβάνει 10 έδρες, όσες είχε και στην προηγούμενη Διοίκηση. Μια έδρα έλαβε η «Ριζοσπαστική Παρέμβαση» (στηρίζεται από δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Το πρωί του Σαββάτου, πριν την έναρξη του Συνεδρίου, έγινε εκδήλωση αφιερωμένη στα 70 χρόνια της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), με θέμα «Το διεθνές εργατικό κίνημα και ο αγώνας για Συλλογικές Συμβάσεις - Η δράση των ταξικών συνδικάτων στις μεγάλες επιχειρήσεις». Την εκδήλωση παρακολούθησε ο γενικός γραμματέας της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, η Ελσα Ζαμπέτα αναφέρθηκε στην όλο και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση μονοπωλιακών ομίλων στον κλάδο. Τον παγκόσμιο «χάρτη» των Συλλογικών Συμβάσεων παρουσίασε ο Πιερπάολο Λεονάρντι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Κλαδικής των Εργαζομένων στο Δημόσιο της ΠΣΟ και επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης USB Ιταλίας, ενώ στην ιστορική πορεία της ΠΣΟ αναφέρθηκε ο αναπληρωτής γενικός της γραμματέας, Βαλεντίν Πάντσο.

Για τα τέσσερα πολυεθνικά μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, σε περισσότερες από 150 χώρες το καθένα, με χιλιάδες εργαζόμενους και μεγάλη κερδοφορία, μίλησε ο Μιχάλης Χασιώτης, γενικός γραμματέας της ΠΟΛ. Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση, ενώ το λόγο πήρε και ο Γιώργος Μαυρίκος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ