ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΓΕΝΙΚΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
Ενιαίο ταξικό μέτωπο κόντρα στη δραστική μείωση μισθών και την εκ περιτροπής εργασία

Ο αγώνας των εργατών της «Χαλυβουργίας» δείχνει το δρόμο

Αγριες διαστάσεις παίρνει η εργοδοτική επίθεση σε όλους τους χώρους δουλειάς. Απλήρωτη εργασία, μειώσεις μισθών, απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, η εργοδοσία αξιοποιεί όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να χτυπήσει τους εργάτες, να μειώσει τους μισθούς και να βγει όσο γίνεται πιο αλώβητη από την καπιταλιστική κρίση. Στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» είναι αποφασισμένη να χτυπήσει κάθε εργατικό δικαίωμα.

Απέναντι σε αυτή την επίθεση, που εντείνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο, οι εργάτες και οι εργάτριες δεν έχουν άλλο δρόμο από την αντίσταση. Ο αγώνας των εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», που υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στη δουλειά με αξιοπρέπεια, που λένε «όχι» στο 5ωρο, «όχι» στις απολύσεις, «όχι» στην καταπάτηση των συλλογικών τους συμβάσεων, δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει όλη η εργατιά. Κανένας συμβιβασμός και καμιά υποχώρηση απέναντι στην εργοδοτική επιθετικότητα, που θέλει να τσαλαπατήσει τους εργαζόμενους.

Στη βιομηχανία

Στους κλάδους της βιομηχανίας η επίθεση είναι σε διαρκή εξέλιξη και εντείνεται μετά τη νέα συγκυβέρνηση του «μαύρου μετώπου». Αναλυτικά:

  • Στον κλάδο του γάλακτος - τροφίμων - ποτών:

-- Στα εργοστάσια του ομίλου Σαράντη (γαλακτοβιομηχανίες «Ροδόπη», «Ολυμπος» και «Τυράς») η εργοδοσία επιχειρεί να συστήσει «Ενώσεις Προσώπων» με στόχο να υπογράψει στη συνέχεια επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις μισθών από 10% έως 30%. Ταυτόχρονα, στη «Ροδόπη» προχωρά σε εκδικητικές απολύσεις όσων εργαζομένων αρνούνται να συμμετάσχουν σε αυτές τις «ενώσεις».

-- Στα εργοστάσια του ομίλου PEPSIco η εργοδοσία επιτίθεται στις συλλογικές συμβάσεις. Στην TASTY «κόβει» μια σειρά από παροχές στους εργαζόμενους και απαιτεί μηδενικές αυξήσεις για το 2012. Σε χτεσινή γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι δηλώνουν έτοιμοι, όταν η εργοδοσία προχωρήσει σε οποιαδήποτε περικοπή των δικαιωμάτων τους, να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στην PEPSI εκβιάζει με μειώσεις μισθών ή απολύσεις. Στα νερά Λουτρακίου προχωρά σε μειώσεις μισθών.

-- Στην ΑΓΝΟ, η εργοδοσία προχώρησε σε τέσσερις απολύσεις και χτες οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν γενική συνέλευση, μετά από πρωτοβουλία της Εργοστασιακής Επιτροπής. Σήμερα προχωρούν σε συνάντηση με την εργοδοσία, απαιτώντας επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζονται για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

  • Στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας - ιματισμού - δέρματος:

-- Στη «ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ», η εργοδοσία βάζει τρομοκρατικά το δίλημμα «ή εκ περιτροπής ή απολύσεις». Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να απαντήσουν στην εργοδοτική επίθεση. Με κοινή ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας και το Συνδικάτο της Αττικής καλούν τους εργαζόμενους: «Να τους τρομοκρατήσουμε εμείς. Δε θα ανεχτούμε να μας οδηγήσουν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Οπου οι εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν ή υποχώρησαν, η επίθεση της εργοδοσίας γιγαντώθηκε, την εκ περιτροπής εργασία ακολούθησαν οι απολύσεις, η εντατικοποίηση της εργασίας, η μείωση μισθών, ακόμα και το κλείσιμο επιχειρήσεων».

-- Στα Φάρσαλα, στο εργοστάσιο «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ», οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού συναίνεσαν στη μείωση μισθών κατά 30% στους μισθούς των εργαζομένων.

-- Στο «ΦΕΙΔΑ», η εργοδοσία προωθεί την τριήμερη εκ περιτροπής εργασία.

  • Στον κλάδο του Μετάλλου:

Στην αντιπροσωπεία «ΚΑΡΕΝΤΑ» (Audi, Volkswagen) επιδιώκει μείωση των αποδοχών κατά 12%. Αντίστοιχα στην «ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ» (Nissan, Peugeot, Kawasaki), το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε εκ περιτροπής εργασία με 6,5 ώρες. Ταυτόχρονα από 1/12 επιδιώκει νέα μείωση μισθών κατά 10%. Συνολικά, δηλαδή, στους 250 εργαζόμενους του ομίλου (τον τελευταίο χρόνο έχουν απολυθεί πάνω από 50 εργαζόμενοι) θα υπάρξει μείωση μισθών που αγγίζει το 30%. Στη «ΛΑΪΝΟΠΟΥΛΟΣ» (Μερσεντές) μέσα σ' ένα χρόνο έγιναν επίσης πάνω από 50 απολύσεις. Συνεχίζεται η απληρωσιά σε μια σειρά χώρους (π.χ. «ALUMINOX», «ΕΔΡΑΣΗ» κλπ.).

  • Σε χημική βιομηχανία, Τύπο - Χαρτί και φάρμακο:

-- Στο εργοστάσιο «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ», η εργοδοσία απαιτεί μείωση μισθών. Οι εργαζόμενοι απ' την πλευρά τους δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν.

-- Στον Τύπο - Χαρτί, η επιθετικότητα παίρνει άγριες διαστάσεις. Η απληρωσιά έχει γίνει καθεστώς σε μια σειρά από επιχειρήσεις της εκτυπωτικής βιομηχανίας. Στην «ΜΕΤΡΟΝ», η εργοδοσία «κυκλοφορεί» ένα χαρτί με το οποίο ζητά απ' τους εργαζόμενους να συναινέσουν στο κόψιμο των μισθών 10% μέχρι 20%. Σε χτεσινή τους γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι της «ΜΕΤΡΟΝ» αποφάσισαν ομόφωνα να μη δεχθούν καμιά μείωση μισθών.

-- Στον όμιλο «ALAPIS», η εργοδοσία ζητά μείωση αποδοχών μέχρι 30%, έχουν δοθεί αντίστοιχες ατομικές συμβάσεις προς υπογραφή. Υπάρχει καθεστώς εκβιασμού και ανασφάλειας των εργαζομένων. Οι φαρμακαποθήκες του ομίλου (ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΓΛΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΦΑΡΜ) απειλούνται με κλείσιμο. Εγιναν 13 απολύσεις. Οι εργαζόμενοι συντονίζονται και απαντούν. Ηδη έχουν προχωρήσει σε μια 48ωρη απεργία και στάσεις εργασίας.

Σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες

Οι τραπεζίτες έχουν κυριολεκτικά «ξεσαλώσει» μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου οπότε και η εργοδοτική επίθεση έχει ενταθεί. Αναλυτικά:

Στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ΑΤΕ), η εργοδοσία προχώρησε ήδη σε 10% μείωση μισθών και τώρα προχωρά σε νέα οριζόντια μείωση μισθού κατά 16%. Καταργεί οργανικές θέσεις ευθύνης και μ' αυτόν τον τρόπο καταργεί επιδόματα.

Στην Εθνική Τράπεζα η εργοδοσία ζητά υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης και μείωση μισθών κατά 20%. Συνολικά από τις μειώσεις μισθών η διοίκηση θέλει να εξοικονομήσει 150 εκατ. ευρώ.

Στη Γενική Τράπεζα (μέλος του χρηματοοικονομικού ομίλου «Societe Generale») η εργοδοσία επανέρχεται για τρίτη φορά - από τον περασμένο Μάρτη - ζητώντας τη μείωση των μισθών και απαιτεί «αναπροσαρμογή των καταβαλλόμενων μισθών και επιδομάτων σε ποσοστό μείωσης 15%».

Στην Εμπορική Τράπεζα, η εργοδοσία προχώρησε σε καταγγελία όλων των επιχειρησιακών συμβάσεων και απαιτεί σωρευτικές μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων.

Στην Τράπεζα Πειραιώς, αφού πρώτα προχώρησε σε πρόγραμμα μακροχρόνιας άδειας μέχρι και τρία έτη με μειωμένες αποδοχές και αναλόγως μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, τώρα ζητά εκ περιτροπής εργασία και 5ωρο.

Στη Millenium, γίνονται απολύσεις με τη μορφή της εθελουσίας.

-- Ασφαλιστικές: Στην απόλυση 150 εργαζομένων προχώρησε η εργοδοσία της «Εθνικής Ασφαλιστικής» τον περασμένο Σεπτέμβρη, στο όνομα της μείωσης του μισθολογικού κόστους. Στην IMG η εργοδοσία βάζει το τρομοκρατικό δίλημμα «ή 5ωρο ή απολύεστε».

Σε εμπόριο - υπηρεσίες

Η εργοδοσία της «NOTOS COM Συμμετοχές» θέλει να επιβάλει στους εργαζόμενους που απασχολεί στα καταστήματά της την εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας για 9 μήνες. Η εργοδοσία είχε αποστείλει πρόσκληση στα δύο επιχειρησιακά σωματεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τα καλούσε σε συνάντηση χτες 23 Νοέμβρη στην Αθήνα, προκειμένου να συμφωνήσουν στην εφαρμογή του μέτρου.

Στην επιχείρηση «Alex Pack» πληθαίνουν οι καταγγελίες για μεθοδεύσεις της επιχείρησης να συρρικνώσει καταστήματα, με αβέβαιο το μέλλον για τους εργαζόμενους. Ηδη, η εργοδοσία έχει προσπαθήσει να εφαρμόσει αλλαγή των συμβάσεων (μείωση ωρών εργασίας και αντίστοιχη μείωση μισθών), ενώ έχει προχωρήσει και σε πολλές απολύσεις.

Ταυτόχρονα στον κλάδο εντείνεται η εργοδοτική επιθετικότητα με απολύσεις, κλείσιμο καταστημάτων, αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, προώθηση της εκ περιτροπής εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας αντιπροσώπευαν το 4,3% του συνόλου των νέων συμβάσεων το 2009, το 6,9% των νέων συμβάσεων εργασίας το 2010 και το 8,56% των νέων συμβάσεων εργασίας.

HELLENIC STEEL
Συντονισμένη η επίθεση των εργοδοτών της χαλυβουργίας

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και η Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ καταγγέλλουν τα σχέδια της εργοδοσίας του Χαλυβουργείου Θεσσαλονίκης (HELLENIC STEEL), να μειώσει με κάθε τρόπο τους μισθούς των εργαζομένων. Καλούν τους εργαζόμενους να μην υποχωρήσουν στους εκβιασμούς της εταιρείας, να αντισταθούν στην εργοδοτική και κυβερνητική επίθεση, ακολουθώντας το δρόμο που άνοιξε ο αγώνας στην «Ελληνική Χαλυβουργία».

Σε ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, σημειώνουν: «Τις εξελίξεις στη Χαλυβουργία, στην Ελευσίνα, ακολουθούν οι εξελίξεις στο Χαλυβουργείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για δυο βιομηχανίες κερδοφόρες που δεν παλεύουν για να επιβιώσουν, αλλά για να αυξήσουν τα κέρδη τους, πάνω στο πτώμα των εργατικών δικαιωμάτων.

Στο Χαλυβουργείο Θεσσαλονίκης (HELLENIC STEEL), η εργοδοσία απαιτεί μείωση μισθών με κάθε τρόπο (π.χ. σύμβαση μείωσης μισθών, εκ περιτροπής εργασία, αλλαγή συμβάσεων, αναγκαστικές άδειες κ.λπ.), και την ίδια ώρα προχωρά σε απολύσεις (έδιωξε τους συμβασιούχους) (...) Οποιος δέχεται μείωση μισθού ή δικαιωμάτων με οποιονδήποτε τρόπο, ΔΕΝ προστατεύει τις θέσεις εργασίας αλλά υπογράφει τις απολύσεις, που δεν θα έχουν πλέον ούτε το εμπόδιο των αποζημιώσεων. Τώρα και η παραμικρή υποχώρηση είναι η αρχή του αργού ή γρήγορου θανάτου. Οποιος υποστηρίζει παραχωρήσεις και «διαλόγους» δεν έχει σκοπό τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Οταν οι εργοδότες της χαλυβουργίας συντονίζονται μεταξύ τους, οι εργάτες χαλυβουργοί πρέπει να προτάξουν τον δικό τους ταξικό - αγωνιστικό συντονισμό. Οι συνάδελφοι στο Χαλυβουργείο της Ελευσίνας έδειξαν το δρόμο. Με τη συμπαράσταση εκατοντάδων σωματείων και φορέων, χιλιάδων εργαζομένων στριμώχνουν την εργοδοσία με πολυήμερη απεργία.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Κύμα συμπαράστασης ενάντια στην απόλυση του συνδικαλιστή

Τη συμπαράστασή του στον απολυμένο συνδικαλιστή, γενικό γραμματέα της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας Νίκο Τζέλα εκφράζει με ανακοίνωσή του του το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων και Τεχνιτών στην ΙΝΤΕΡΚΕΜ ΕΛΛΑΣ (του ομίλου ΝΟΕΧΗΜΙΚΗ). Παρόμοια ψηφίσματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης έχουν στείλει τα σωματεία: Μετάλλου Εύβοιας, ΒΙΟΜΕΚ, Οικοδόμων Νότιας Εύβοιας, Λευκού Κρέατος, Οικοδόμων, Τεχνητών Χαλκίδας.

Στην ανακοίνωσή του το σωματείο στην ΙΝΤΕΡΚΕΜ ΕΛΛΑΣ επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Με πρόσχημα την κρίση η αυθαιρεσία έχει γίνει πυξίδα στα χέρια των εργοδοτών. Αυτό συνέβη και στην επιχείρηση "Α-Β Βασιλόπουλος" όπου ο εργοδότης χωρίς καμία διαβούλευση και κάνοντας πράξη το "αποφασίζοντας και διατάσσοντας" προχώρησε στην απόλυση του συνδικαλιστή - εργαζόμενου Τζέλα Νικόλαου, επειδή είχε συνδικαλιστική δράση και έκανε απεργία». Υπενθυμίζεται, ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, σωματεία και εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έδωσαν ακόμα μια μάχη για την ανάκληση της απόλυσης του συνδικαλιστή. Συγκεκριμένα το Σάββατο - στο πλαίσιο της 24ωρης Πανευβοϊκής απεργίας - απέκλεισαν τις εισόδους του καταστήματος επί της Λ. Χαϊνά στη Χαλκίδα. Την Κυριακή σωματεία και εργαζόμενοι απέκλεισαν την είσοδο των αποθηκών της εταιρείας στα Οινόφυτα. Το «παρών» στη μάχη έδωσε και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Ευβοίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ