ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός είναι δικαίωμα του λαού

Ανακοίνωση με αφορμή τις εκλογές στην Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας

Τις θέσεις του ΚΚΕ για τον Αθλητισμό, παρουσιάζει το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής, της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με αφορμή τις εκλογές στην Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκαν χτες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

«Οι εκλογές στην Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας γίνονται σε μια περίοδο που η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου έχει απλώσει τα πλοκάμια της και έχει σκεπάσει όλο το αθλητικό οικοδόμημα. Από τη μια, η ασυδοσία της ελεύθερης αγοράς, ο ιδιωτικός τομέας γιγαντώνονται και από την άλλη ο αθλητισμός της γειτονιάς, τα σωματεία φυτοζωούν, ζουν με ψίχουλα, εγκαταλείπονται στην τύχη τους και όποια δραστηριότητα υπάρχει, αυτή βασίζεται σε λοταρίες και στη στήριξη των γονιών των αθλητών. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, επιχειρείται η εμπορευματοποίηση να διαπεράσει και το τελευταίο τοπικό σωματείο. Θέλουν να τα ελέγχουν όλα ασφυκτικά, προκειμένου να αποκομίζουν πολλαπλά κέρδη (πολιτικά, οικονομικά, προσωπικά κ.λπ.).

Για όλα αυτά, τεράστιες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - στηριζόμενοι στις αποφάσεις της ΕΕ - που συνδημιούργησαν και νομοθέτησαν, για να ικανοποιήσουν τις ορέξεις των μεγαλοπαραγόντων του αθλητισμού, κρατώντας σε ομηρία τους ερασιτεχνικούς συλλόγους, τις Ενώσεις:

 • Με τις ελεγχόμενες επιδοτήσεις και τη διατήρηση του αντιδημοκρατικού πλαισίου λειτουργίας των Ενώσεων, Ομοσπονδιών, σωματείων και
 • με τον αντιδημοκρατικό νόμο για τις αρχαιρεσίες. Νόμος του πλειοψηφικού συστήματος που δεν επιτρέπει την εκπροσώπηση άλλων δυνάμεων.

Με βάση τα παραπάνω, προτείνουμε:

 • Ανάπτυξη που δε θα βασίζεται στο κέρδος, αλλά στην ικανοποίηση των αναγκών, σε μια υγιή σχέση των παιδιών με τον αθλητισμό.
 • Τη συσπείρωση παραγόντων, αθλητών, προπονητών, γονιών για έναν άλλο αθλητισμό, μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα, «παράγοντες» και «παράγκες» που θα αναδεικνύει αξίες, για σωματεία - θεμέλια του αθλητισμού με γενικότερο κοινωνικό ρόλο.

Για το ΚΚΕ, η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός είναι δικαίωμα, αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής και της γενικότερης ανάπτυξης του λαού. Ως κοινωνικά φαινόμενα και λειτουργίες συνδέονται ευρύτερα με την υγεία, τη φυσική κατάσταση και την ψυχική ισορροπία. Αποτελούν βασική προϋπόθεση, ιδιαίτερα για τους νέους, ώστε να διαμορφώνουν ολοκληρωμένη κοινωνική προσωπικότητα, καλλιεργώντας και αναπτύσσοντας τη συλλογικότητα, την αγωνιστικότητα και την πειθαρχία σε κανόνες και κοινωνικές αξίες.

Απαιτείται σήμερα η δημιουργία αθλητικού - πολιτικού κινήματος, που θα διεκδικεί:

 • Κατάργηση του επαγγελματικού αθλητισμού, που βασίζεται στους επιχειρηματίες και χορηγούς και έχει μετατραπεί σε επιχείρηση. Να καταργηθούν οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες. Η βάση του Αθλητισμού είναι το σχολείο και η γειτονιά, και σ' αυτήν τη βάση αναπτύσσεται ο αθλητισμός υψηλών επιδόσεων που στηρίζεται από το κράτος .
 • Χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό της νεολαίας.
 • Τα αθλητικά σωματεία, οι ενώσεις, οι Ομοσπονδίες πρέπει να συγκροτούνται και να λειτουργούν σε πλατιά δημοκρατική βάση, να συσπειρώνουν ευρύτερα τους εργαζόμενους του χώρου. Να εφαρμόσουν την απλή αναλογική στις αρχαιρεσίες τους, έτσι ώστε ο αθλητικός χώρος να μην αναπαράγει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, το σύστημα των λίγων και οικονομικά ισχυρών, αλλά να διασφαλίζει στις αποφάσεις τη συμμετοχή όλων χωρίς αποκλεισμούς, με διαδικασίες που θα διαπαιδαγωγούν.
 • Η συμμετοχή όλων να είναι ελεύθερη, η συνδρομή μελών συμβολική και η προπόνηση δωρεάν.
 • Να απαγορευτεί η συμμετοχή ερασιτεχνικών ομάδων στο ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, όπως επιχειρήθηκε, γιατί η διαφθορά θα πάρει επιδημικές διαστάσεις.
 • Κρατικά κονδύλια που θα καλύπτουν τις πάγιες ανάγκες τους για να μην είναι όμηροι του εκάστοτε υπουργού ή της Ομοσπονδίας. Το αντίστοιχο να γίνεται για όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία. Ο ΟΠΑΠ να διασφαλίσει κονδύλια για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Να αξιοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση και τα αδιάθετα ποσά. Να κοπούν οι δεσμοί με τους σπόνσορες.
 • Να σταματήσει η σκανδαλώδης χρηματοδότηση των ΠΑΕ.
 • Δημιουργία προληπτικού συστήματος υγείας για όλους τους αθλητές σε σύνδεση και συνεργασία με το σύστημα υγείας (πρωτοβάθμια). Δημιουργία κέντρων αποκατάστασης των τραυματισμένων αθλητών δωρεάν, με πλήρη επιστημονική και υλική στήριξη από την εκάστοτε κυβέρνηση. Παρουσία γιατρών σε κάθε αγώνα. Κάρτα υγείας για όλους τους νέους.
 • Παροχή κοινωνικής ασφάλισης σε όλους τους αθλητές και κοινωνική τους αποκατάσταση σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος.
 • Προσλήψεις καθηγητών Φυσικής Αγωγής.
 • Εργομετρικά κέντρα προσανατολισμένα να ελέγχουν όλους τους νέους και όχι επιλεγμένους αθλητές.
 • Να υποδειχθούν και να διεκδικηθούν χώροι για δημιουργία υποδομών σε επίπεδο γειτονιάς».
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Σκόνταψαν οι πρωτοπόροι

«Τα μούτρα τους έσπασαν» στην 11η αγωνιστική οι πρωτοπόροι της Σούπερ Λίγκα. Ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 στο ΟΑΚΑ με τον Αστέρα Τρίπολης ενώ ο Ολυμπιακός δέχθηκε σφαλιάρα από τα Γιάννενα που κατάφεραν να του αποσπάσουν ισοπαλία 2-2 (αν και έχαναν 2-0 10' πριν τη λήξη του αγώνα).

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: ΠΑΟ-Αστέρας Τρίπολης 1-1, Γιάννενα-Ολυμπιακός 2-2, ΠΑΟΚ-Αρης 4-1, Καβάλα-ΑΕΚ 2-1, Πανιώνιος-Πανθρακικός 3-1, Ηρακλής-Ατρόμητος 2-2, Ξάνθη-Λεβαδειακός 1-0.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:(σε 11 αγώνες) 1. ΠΑΟ 21-6 29, 2. Ολυμπιακός 19-6 27, 3. ΠΑΟΚ 16-7 21, 4. Καβάλα 13-9 18, 5. Πανιώνιος 15-12 17, 6. ΑΕΚ 14-13 15, 7. Αρης 11-12 15, 8. Αστέρας Τρίπολης 14-14 15, 9. Εργοτέλης 15-12 14, 10. Ξάνθη 7-10 13, 11. Ηρακλής 10-13 12, 12. Γιάννενα 10-15 11, 13. Ατρόμητος 11-12 10, 14. Λάρισα 11-16 10, 15. Λεβαδειακός 6-18 8, 16. Πανθρακικός 7-25 1.

Β' ΕΘΝΙΚΗ: Καλαμάτα-Κέρκυρα 0-1, Σέρρες-Εθνικός 0-1, Ρόδος-Δόξα Δράμας 0-1, Πιερικός-ΟΦΗ 1-2, Ηλιούπολη-Διαγόρας 2-0, Ιωνικός-Αιγάλεω 2-1, Θρασύβουλος-Αναγ. Καρδίτσας 3-1, Αγρ. Αστέρας-Παναιτωλικός 1-2. Ολυμπιακός Βόλου-Εθνικός Αστέρας 0-1. Στην βαθμολογία προηγείται η Κέρκυρα με 24 βαθμούς.

Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΝΟΤΟΣ: Παναχαϊκή-Χαϊδάρι 3-1, Σαρωνικός-Καλλιθέα 2-0, Ζάκυνθος-Αίας Σαλαμ. 4-2, Κεραυνός-Αίγιο 2-0, Αργος-Βύζας 0-3, Πλατανιάς-Κόρινθος 1-2, Ασπρόπυργος-Ολυμπιακός Χερσ. 0-1, Ρούφ-Αγ.Παρασκευή 0-0. Στη βαθμολογία προηγείται η Παναχαϊκή με 27 βαθμούς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Πίστη για νίκη

Επί ολλανδικού εδάφους, ο Ολυμπιακός με νίκη θα σφραγίσει την πρόκρισή του στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο αγώνα κόντρα στην Αλκμάαρ (21.45 ΜΕΓΚΑ) είναι κομβικός και ο Ζίκο είναι αισιόδοξος για την εκβασή του: «Παίζουμε με την Αλκμάαρ, ενώ η Αρσεναλ υποδέχεται την Σταντάρ Λιέγης. Θα είναι δύσκολα. Ακόμα, όμως, και αν δεν πάρουμε θετικό αποτέλεσμα θα έχουμε μία μεγάλη ευκαιρία κόντρα στην Αρσεναλ. Θα ήταν ιδανικό να σταματήσουμε να βασιζόμαστε στους παίκτες της δεύτερης ομάδας, να πάρουμε τη νίκη με την Αλκμάαρ και να απολαύσουμε το ματς στην έδρα μας με την Αρσεναλ. Ηδη οι Αγγλοι δείχνουν ότι έχουν κάνει ένα μεγάλο βήμα για την πρόκριση και θα ήθελα να είμαστε ήδη στον επόμενο γύρο, όταν θα έρθουν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο», τόνισε ο Βραζιλιάνος κόουτς.

ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1
Προθέρμανση για το ντέρμπι

Προθέρμανση ενόψει της αναμέτρησής τους την επόμενη αγωνιστική έκαναν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής στην Α1. Ο Ολυμπιακός κατάφερε μέσα σε τρεις μέρες να ξαναπεράσει αλώβητος από την Πυλαία επικρατώντας του ΠΑΟΚ 87-78. Σαφώς πιο εύκολο έργο είχε ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ που επικράτησε του Μαρουσιού με 90-73. Στους κερδισμένους της μέρας συγκαταλέγεται ο Πανελλήνιος που πήρε σπουδαίο διπλό στα Τρίκαλα (93-91) και εκτοξεύτηκε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Εκεί συγκατοικεί με το Περιστέρι μετά την επικράτηση της ομάδας των δυτικών προαστίων έναντι του Κολοσσού Ρόδου με 71-66. Τις νίκες πήραν και ο Πανιώνιος επί της ΓΣ Ολύμπια Λάρισας (62-53) και ο Αρης εκτός έδρας επί του Ηλυσιακού (65-57). Την πρώτη της νίκη πέτυχε χτες η ΑΕΚ που επικράτησε της Καβάλας με 78-73.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Παναθηναϊκός 8, Ολυμπιακός 8, Πανελλήνιος 7, Περιστέρι 7, Κολοσσός Ρόδου 6, Τρίκαλα 6, Πανιώνιος 6, Μαρούσι 6, ΠΑΟΚ 5, Αρης 5, Ηλυσιακός 6, Ολύμπια Λάρισας 5, ΑΕΚ 5 Καβάλα 5.

ΒΟΛΕΪ

Εντυπωσιακή νίκη του Παναθηναϊκού χτες στη Θεσσαλονίκη με 3-0 επί του Ηρακλή. Πλέον, οι «πράσινοι» φιγουράρουν στην πρώτη θέση μαζί με τον «Γηραιό». Τα σετ: 24-26, 23-25, 24-25.

Από κοντά στο κυνήγι των δυο πρωτοπόρων βρίσκεται ο Ολυμπιακός που πέτυχε την 5η συνεχόμενη νίκη, αυτή τη φορά επί του ΠΑΟΚ με 3-1, δείχνοντας ότι το μέτριο πρόσωπο των πρώτων αγωνιστικών έχει περάσει. Η ΑΕΚ ήταν από τους κερδισμένους της αγωνιστικής, καθώς κατάφερε να γυρίσει δυο φορές το παιχνίδι με τη Λαμία μέχρι τελικά να επιβληθεί με 3-2 και με τη νίκη αυτή να εδραιωθεί στην 5η θέση της βαθμολογίας. Αλλα αποτελέσματα: Αρης - Κηφισιά 1-3, Φοίνικας Σύρου - ΕΑΠ 1-3, Πανελλήνιος - Καλαμαριά 3-2. Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Παναθηναϊκός, Ηρακλής 17 Ολυμπιακός 15, ΕΑΠ 14, ΑΕΚ 12, ΠΑΟΚ 10, Πανελλήνιος 9, Λαμία 8, Αρης 8, Απ. Καλαμαριάς 7, Κηφισιά 7, Φοίνικας Σύρου 2.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org