ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Στο κόκκινο η ένταση που πυροδοτούν οι αμερικανικές βάσεις

Οι παράνομες γέφυρες στα σύνορα Βενεζουέλας - Κολομβίας
Οι παράνομες γέφυρες στα σύνορα Βενεζουέλας - Κολομβίας
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η στρατιωτική συμφωνία της Κολομβίας με τις ΗΠΑ, συμφωνία που παραδίδει ουσιαστικά την εθνική ανεξαρτησία και την κυριαρχία της χώρας στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να γίνει πεδίο βολής και ορμητήριο επεμβάσεων παντός είδους, συνεχίζει να πυροδοτεί τις εντάσεις σε όλη τη Λατινική Αμερική.

Το ζήτημα της εγκατάστασης των βάσεων, που ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Ερνέστο Σαμπέρ, χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο ιστορικό λάθος της Κολομβίας», θα αποτελέσει εκ νέου κύριο ζήτημα διαβουλεύσεων στην επικείμενη σύνοδο της Ενωσης της Νότιας Αμερικής (UNASUR), ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Φρανσίσκο Αρίας Καρδένας, τόνισε ότι η Βενεζουέλα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε απευθείας συνομιλίες με την Κολομβία, αλλά «καλωσορίζει» οποιαδήποτε πρωτοβουλία εκ μέρους του UNASUR.

Το μεγαλύτερο μέτωπο της έντασης που έχει προκαλέσει η στρατιωτική συμφωνία Κολομβίας - ΗΠΑ είναι αυτό με τη Βενεζουέλα. Η Βενεζουέλα έχει ενισχύσει το στρατό στα σύνορά της, ενώ προχτές προχώρησε και στην καταστροφή των «παράνομων» πεζογεφυρών στη μεθόριο με την Κολομβία. Ο πρόεδρος Ούγο Τσάβες την χαρακτήρισε ως επιχείρηση «ρουτίνας» και πρόσθεσε ότι οι αρχές της χώρας του θα συνεχίσουν να καταστρέφουν παράνομες διόδους.

Επίσης, οι αρχές της Βενεζουέλας συνέλαβαν την Μαγάλι Τζάνετ Μορένο Βέγκα στο Μαρακαΐμπο, κοντά στα βόρεια σύνορα των δύο κρατών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάρεκ Αλ Αϊσάμι. Η 39χρονη Μορένο, η οποία καταζητείται από την Interpol, φέρεται ως αρχηγός των παραστρατιωτικών των λεγόμενων Ενωμένων Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC), ενώ ο Αλ Αϊσάμι τόνισε ότι η σύλληψή της αποτελεί ένδειξη ότι προετοιμάζονται «εχθρικές ενέργειες» από την Κολομβία εναντίον της Βενεζουέλας.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Φάντερ Φαλκόνι, στην πρεμιέρα της επίσημης αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας θα καταθέσει στον UNASUR σειρά αποδεικτικών στοιχείων για την κατασκοπευτική και υπονομευτική δράση της μυστικής υπηρεσίας της Κολομβίας, DAS, όχι μόνο ενάντια στο Εκουαδόρ, αλλά και ενάντια στη Βενεζουέλα, στην Κούβα και στη Βολιβία.

Επεισόδια και συγκρούσεις στη Νικαράγουα

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους της Μανάγκουα, περισσότεροι από 350.000 σύμφωνα με την Πρένσα Λατίνα, με κύριο στόχο να στηρίξουν την κυβέρνηση του Προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα σε μία κρίσιμη στιγμή, καθώς οι επιθέσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης πολλαπλασιάζονται, ενώ είχε καλέσει και σε συλλαλητήριο την ίδια μέρα «κατά της προσπάθειας του Ορτέγκα να επιβάλει δικτατορία».

Σημαία της ολιγαρχικής αντιπολίτευσης έχει γίνει η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου που έδωσε το πράσινο φως ώστε ο Πρόεδρος Ορτέγκα αλλά και όλοι οι «αιρετοί» άρχοντες να έχουν δικαίωμα να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα για νέα θητεία στα πόστα τους κρίνοντας αντισυνταγματική τη διάταξη που περιόριζε τις θητείες των εκλεγμένων εκπροσώπων σε μία. Εντούτοις, σύμφωνα με την Πρένσα Λατίνα η αντιπολίτευση κατόρθωσε να συγκεντρώσει μόλις 7.000 ανθρώπους όσο και η αστυνομική δύναμη που είχε επιστρατευθεί, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια.

Από την άλλη πλευρά, η συγκέντρωση στην οποία κάλεσε το Μέτωπο Σαντινίστας ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ και είναι συγκρίσιμη μόνο με μεγάλες κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις του παρελθόντος και πάλι με διοργανωτές το Μέτωπο των Σαντινίστας.

Εκτεταμένα επεισόδια και συγκρούσεις δε σημειώθηκαν στην Μανάγκουα κατά τη διάρκεια των δύο διαδηλώσεων. Ωστόσο, συγκρούσεις έλαβαν χώρα στις διπλές συγκεντρώσεις στη Λεόν στη Χινοτέγκα και στη Ματαγκάλπα, ενώ ένας διαδηλωτής 43 ετών, ονόματι Ανίμπαλ Ραφαέλ Ρούις, σκοτώθηκε όταν έπεσε από το φορτηγό που τον μετέφερε στη Χινοτέγκα, έπειτα από επίθεση που δέχθηκε το όχημα από διαδηλωτές της ολιγαρχικής αντιπολίτευσης.

Οικονομικές συμφωνίες μεταξύ Βραζιλίας και Ιράν

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Η ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων αλλά και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελούν τα κύρια ζητήματα της ατζέντας των επίσημων συνομιλιών του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και του προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη Αχμαντινετζάντ ακολουθεί τις επισκέψεις του προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες αλλά και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, έκδηλο στίγμα των εκδηλωμένων προθέσεων του προέδρου της Βραζιλίας να διαδραματίσει ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Λούλα, ο Αμπάς εξήρε τη Βραζιλία για τη συνύπαρξη, εντός των συνόρων της, πολλών διαφορετικών φυλών, θρησκειών αλλά και πολιτισμών τονίζοντας συνάμα ότι η Βραζιλία πρέπει να αναλάβει ευρύτερο ρόλο στις προσπάθειες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, κάτι που πρότεινε και ο Σιμόν Πέρες την περασμένη εβδομάδα.

Πάντως, όσον αφορά την επίσκεψη Αχμαντινετζάντ, σύμφωνα με το «Telesur», οι δύο πρόεδροι αναμένεται να υπογράψουν σειρά συμφωνιών συνεργασίας - τις διαπραγματεύονται περίπου 200 εκπρόσωποι των δύο χωρών - στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, του πολιτισμού, της επιστήμης και της τεχνολογίας, ειδικά όσον αφορά την βιοτεχνολογία και τη νανοτεχνολογία. Οσο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Βραζιλία έχει διατυπώσει πολλάκις ότι τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν για ειρηνικούς σκοπούς.

Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του Ιρανού προέδρου είναι στη Λατινική Αμερική η Βολιβία και η Βενεζουέλα, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Εβο Μοράλες και τον Ούγο Τσάβες αντίστοιχα, ενώ η περιοδεία του θα κλείσει με επίσκεψη στη Σενεγάλη , στην αφρικανική ήπειρο, κατά την επιστροφή του στο Ιράν.

ΣΕΡΒΙΑ
Στο νότο η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση

BΕΛΙΓΡΑΔΙ. --

Η μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη βάση του σερβικού στρατού κοντά στο Μπουγιάνοβατς της νότιας Σερβίας εγκαινιάστηκε χτες απ' τον Πρόεδρο της χώρας, Μπόρις Τάντιτς, τον υπουργό Αμυνας Ντράγκαν Σουτάνοβατς και άλλους αξιωματούχους που έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν προμαχώνα της «ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», «ανάχωμα κατά του οργανωμένου εγκλήματος», αλλά και εγχείρημα «με στόχο καλύτερες διεθνοτικές σχέσεις»...

Η βάση γνωστή ως «JUG» (σ.σ. νότος) είναι κτισμένη σε στρατηγική θέση, αφού αφενός βρίσκεται σε μία περιοχή με ισχυρή αλβανική μειονότητα όπου σπασμωδικά δρα αυτονομιστικό κίνημα και αφετέρου απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα απ' τα διοικητικά όρια του προτεκτοράτου ΝΑΤΟ και ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο. Παράλληλα, απέχει 30 χλμ. απ' τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και 90 χλμ. απ' τη Βουλγαρία.

Η οικοδόμηση της βάσης άρχισε το 2003 και κόστισε περίπου 20.000.000 ευρώ. Οι Σέρβοι αξιωματούχοι είπαν πως θα εξυπηρετεί δύο βασικούς στρατηγικούς στόχους: α) την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ και β) τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας στην οποία συμπεριλαμβάνεται επισήμως και το Κοσσυφοπέδιο.

Η βάση, πάντως, προκαλεί την αντίδραση παραγόντων της τοπικής αλβανικής μειονότητας που έκαναν λόγο για «έμπρακτη στρατιωτικοποίηση της περιοχής»...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Συμβόλαια ενσωμάτωσης» θα υπογράφουν οι μετανάστες

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Συμβόλαια ενσωμάτωσης» είναι το σχέδιο που θα θέσει σε εφαρμογή η Γερμανία για την υποδοχή νέων μεταναστών όπως ανακοίνωσε η Μαρία Μπέμερ, επιτετραμμένη της κυβέρνησης για την ενσωμάτωση των μεταναστών.

Σύμφωνα με τη «Ντόιτσε Βέλε», τα συμβόλαια ενσωμάτωσης πρέπει να προσδιορίζουν με απόλυτη σαφήνεια τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μεταναστών καθώς «τι μπορούν να περιμένουν οι μετανάστες ως υποστήριξη» εκ μέρους της δημόσιας εξουσίας και σε αντάλλαγμα «τι περιμένουμε εμείς από τους μετανάστες», σύμφωνα με την Μπέμερ. Μεταξύ των... αξιών που πρέπει να σέβονται οι μετανάστες, η επιτετραμμένη της κυβέρνησης ανέφερε δήθεν την ελευθερία της άποψης και την ισότητα των φύλων. Στην πραγματικότητα θα είναι συμβόλαια που θα δένουν χειροπόδαρα τους μετανάστες.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org