ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΨΕΛΗ - ΟΜΟΝΟΙΑ
Καταγγελίες για ξυλοδαρμούς μεταναστών από αστυνομικούς

Αλλα δύο περιστατικά κακοποίησης από αστυνομικούς, τα οποία σημειώθηκαν την ίδια μέρα, κατήγγειλαν μία 36χρονη από την Αρμενία και ένας 29χρονος από την Παλαιστίνη. Τα περιστατικά σημειώθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας και την περιοχή της Κυψέλης, την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, έχουν διαταχθεί Ενορκες Διοικητικές Εξετάσεις, ενώ οι δύο αστυνομικοί που εμπλέκονται στην καταγγελία της 36χρονης για το περιστατικό της Κυψέλης, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Σχετικά με την πρώτη καταγγελία, η 36χρονη, ανέφερε πως βρισκόταν στη συμβολή των οδών Κεφαλληνίας και Επτανήσου στην Κυψέλη με το δύο ετών παιδί της. Ενώ περίμενε να περάσει το δρόμο και αφού κανένα αυτοκίνητο δε σταμάτησε για να τον διασχίσει, δύο περαστικές χαρακτήρισαν «ζώα» τους οδηγούς. Εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με την καταγγελία, δύο αστυνομικοί (οι οποίοι υπηρετούν στο Α' ΑΤ Γλυφάδας και Καλλίπολης αντίστοιχα) που βρίσκονταν σε όχημα με συμβατικές πινακίδες, σταμάτησαν και ζήτησαν το λόγο που τους χαρακτήρισε έτσι. Οι δύο άνδρες, όπως ανέφερε η 36χρονη, την ρώτησαν την εθνικότητά της και στην απάντησή της πως είναι από την Αρμενία, της απάντησαν «αυτά να πας να τα κάνεις στη χώρα σου». Παράλληλα, την χτύπησαν ενώ της περνούσαν χειροπέδες και την οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης, επί της οδού Θήρας όπου παρέμεινε για τέσσερις ώρες. Τότε, κι ενώ είχε δείξει τα χαρτιά της, την άφησαν ελεύθερη.

Ξυλοδαρμό, κατήγγειλε και ένας 29χρονος Παλαιστίνιος, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας. Μάλιστα, ήταν τέτοια η κατάστασή του που επιβαλλόταν η μεταφορά και νοσηλεία του σε νοσοκομείο, καθώς την περασμένη Παρασκευή, λιποθύμησε στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Τα λεγόμενα του Παλαιστίνιου, επιβεβαιώνουν και συγκρατούμενοί του, ενώ στο τμήμα βρέθηκε και η δικηγόρος του που ισχυρίστηκε πως ο 29χρονος ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από αστυνομικούς.

Γραφείο παραπόνων...

Την ίδια στιγμή, που τα κρούσματα αστυνομικής βίας αυξάνονται, η κυβέρνηση συστήνει γραφείο το οποίο θα διεκπεραιώνει καταγγελίες για περιστατικά αυθαιρεσίας από υπαλλήλους των Σωμάτων Ασφαλείας. Την ίδρυση της σχετικής υπηρεσίας ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός τόνισε ότι «από εδώ και πέρα οι αστυνομικοί θα έχουν επώνυμο, θα φέρουν τα διακριτικά τους, γιατί είναι υπάλληλοι του κράτους και κάθε πολίτης πρέπει να γνωρίζει με ποιον έχει να κάνει».

Σε ερώτηση αν θα φορούν διακριτικά και οι αστυνομικοί των ΜΑΤ, ανέφερε πως και αυτοί είναι υπάλληλοι του κράτους προσθέτοντας πως οι εργαζόμενοι «δεν είναι κοινωνικοί μας αντίπαλοι», λέγοντας ότι διεκδικούν τα δικαιώματά τους, καμιά φορά και ακραία. Γι' αυτές τις περιπτώσεις ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν νόμοι αν προβαίνουν σε αδικήματα. Με αυτόν τον τρόπο έδωσε το «στίγμα» της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα δημόσιας τάξης που έχει σαν στόχο τη βία σε βάρος των εργατικών αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή της πολιτική.

Η ΔΕΗ ΑΕ απέκλεισε με μπάζα την Ακρινή

Με αποθέσεις σκύρων (πέτρες, χώματα) η ΔΕΗ χτες έκλεισε το δρόμο Ακρινής - Κοζάνης, αποκόβοντας με τον τρόπο αυτό τους κατοίκους του Δήμου Ελλησπόντου. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι αγανακτισμένοι με τη στάση των τοπικών και αστυνομικών αρχών που ακολουθώντας τη γνωστή τους διγλωσσία επιτρέπουν στη ΔΕΗ ΑΕ να προβαίνει σε συνεχείς αυθαιρεσίες.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει ζητήσει από χρόνια να αποχαρακτηριστεί από επαρχιακός ο δρόμος που συνδέει την Ακρινή με την Κοζάνη, προκειμένου να κάνει τις αποθέσεις των σκύρων. Οι φορείς του Δήμου Ελλησπόντου και οι κάτοικοι έχουν ζητήσει αντίθετα, πριν γίνει οποιοσδήποτε αποχαρακτηρισμός του δρόμου, να υποβληθεί συγκεκριμένη πρόταση από τη ΔΕΗ για τη δημιουργία νέου και οριστικού εναλλακτικού επαρχιακού δικτύου.

Στους κατοίκους που βρίσκονταν στο σημείο όπου έγιναν οι αποθέσεις των μπάζων και διαμαρτύρονταν για την αυθαιρεσία της ΔΕΗ, εξέφρασε τη συμπαράστασή του κλιμάκιο της ΚΟ Κοζάνης του ΚΚΕ με τον Γιάννη Μητσιάκο, νομαρχιακό σύμβουλο, που τους επισκέφθηκε. Τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι του Δήμου Ελλησπόντου πραγματοποιούν κατάληψη της ανισόπεδης γέφυρας του δρόμου Ακρινή - Κοζάνη. Διαμαρτύρονται για τα βαριά φορτία των οχημάτων της ΔΕΗ, τα οποία διέρχονται πάνω από την ανισόπεδη γέφυρα (ανυπαρξία στατικής μελέτης) και αποτελούσαν κίνδυνο τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ όσο και για τα αυτοκίνητα που κινούνταν κάτω από τη γέφυρα.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εργα που δεν εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης (2010), το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 55,6 εκατομμύρια ευρώ. Το τεχνικό πρόγραμμα είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό του 2009 κατά 4.398.016,14 (ποσοστό 7,32%). Σχεδόν το σύνολο των έργων, ποσοστό 90,02% και προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, που προβλέπονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα, εκχωρείται στους εργολάβους, επιλογή που ταυτόχρονα οδηγεί στην απαξίωση των δημοτικών υπηρεσιών και τη μετατροπή τους σε συντηρητές των εργολαβικών έργων. Αποτελεί έκφραση της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα καταψήφισε ο Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκης Τώρα» καταγγέλλοντας την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου που εδώ και χρόνια έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει μορφές διαχείρισης, που κριτήριό τους είναι η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, η ανταποδοτικότητα, η κερδοσκοπία, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων κλπ. Το τεχνικό πρόγραμμα καταψήφισαν και οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης χωρίς επί της ουσίας να διαφωνούν στη στρατηγική επιλογή και λογική του.

Το τεχνικό πρόγραμμα περιορίζεται σε έργα βιτρίνας. Δεν προτείνονται έργα για κοινωνικό εξοπλισμό της πόλης, το περιβάλλον, την ανακούφιση των σημαντικών προβλημάτων των εργαζομένων. Κανένα έργο δεν προτείνεται για την αντισεισμική θωράκιση της πόλης. Αγνοούνται οι ανάγκες για έργα υποδομής στον τομέα του αθλητισμού. Οπως είπε ο Αγ. Σαχίνης, «για τη δημοτική μας παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα» το τεχνικό πρόγραμμα πρέπει να συνδέεται με την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων. Να μην περιορίζεται σε έργα βιτρίνας, αλλά να αναπτύσσεται σε έργα που βοηθούν τον κοινωνικό εξοπλισμό του Δήμου, το περιβάλλον, την ανακούφιση των δημοτών από σημαντικά προβλήματα, να αντιμετωπίζει στη βάση της αναγκαιότητας και των προτεραιοτήτων τα έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει. Να αναφέρεται σε έργα υποδομής για αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, συγκοινωνιών κλπ της πόλης μας και να προβλέπει την απαίτηση για άμεση εκτέλεσή τους από το κράτος».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΚΟ ΠΡΟΜΠΟΝΑ
Απόφαση ενάντια στην περιβαλλοντική υποβάθμιση

«Μπλόκο» στα σχέδια του Δήμου Αθηναίων για το λεγόμενο «Βιοτεχνικό Πάρκο προς εξυγίανση» βάζει το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε παράνομες τις επιβαρυντικές πολεοδομικές ρυθμίσεις του Δήμου Αθηναίων για την περιοχή Προμπονά, που προβλέφθηκαν το 2007 με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και καθόριζαν τους όρους και τις προϋποθέσεις δόμησης της περιοχής.

Στην περιοχή Προμπονά (σε μια έκταση 57 στρεμμάτων από το γήπεδο Απόλλωνα μέχρι τα όρια του Δήμου Νέας Ιωνίας), με απόφαση του Δήμου Αθηναίων μετατράπηκε ο συγκεκριμένος χώρος από «Βιοτεχνικό Πάρκο» σε «Βιοτεχνικό Πάρκο προς εξυγίανση», που σημαίνει ένταξή του στο Σχέδιο Πόλης και κατ' επέκταση την τσιμεντοποίησή του.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ ως παράνομη, γιατί προβλέφτηκε αυξημένος συντελεστής δόμησης στην περιοχή Προμπονά (από 1,2 αυξήθηκε στο 1,6). Επίσης, στην απόφαση του ΣτΕ (3649/2009) επισημαίνεται ότι για την έκδοση της υπουργικής απόφασης δεν τηρήθηκε η διαδικασία «περιβαλλοντικού προελέγχου», όπως απαιτεί η πολεοδομική νομοθεσία αλλά και ότι τροποποιήθηκε ξανά ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός της περιοχής πριν την προβλεπόμενη 5ετία.

Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης

Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης έχει σήμερα Τρίτη, στις 11 π.μ., αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», ύστερα από αίτημά της.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org