ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Πάνω από 1 δισ. ευρώ τα κέρδη 9μηνου

Παρά την καπιταλιστική κρίση απέχουν μια ανάσα από το ρεκόρ κερδοφορίας

Τεράστια είναι τα ποσά που συνεχίζουν και συσσωρεύουν από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι. Παρά την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας - τόσο μέσα στη χώρα όσο και στην ευρύτερη ζωτική περιοχή επιχειρηματικής δράσης - ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), για το 9μηνο του 2009, απέσπασε πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η κερδοφορία τους παραπέμπει πλέον στα επίπεδα που υπήρχαν πριν από τη σημερινή φάση καπιταλιστικής κρίσης.

Η διοίκηση της τράπεζας δηλώνει ότι προετοιμάζεται για σταδιακή απόσυρση από τα έκτακτα μέτρα με τα οποία στηρίχτηκε το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πρόκειται για την ομοβροντία από κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις ενίσχυσης του τραπεζικού κεφαλαίου και των άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας που υλοποιήθηκαν σε επίπεδο ΕΕ αλλά και εθνικό. Η αναίμακτη έξοδος της κεφαλαιοκρατίας από τις συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης είναι δυνατή μόνο με τη στήριξη του κράτους και των κυβερνήσεων, που προχώρησαν στα έκτακτα πακέτα ενίσχυσης. Τα σπασμένα, για μια ακόμη φορά, φορτώθηκαν στα λαϊκά στρώματα, φούσκωσαν παραπέρα τα ελλείμματα των προϋπολογισμών και σε αυτή τη φάση γίνονται εφαλτήριο της δημοσιονομικής προσαρμογής που αξιώνει η κεφαλαιοκρατία.

Με εντατικούς ρυθμούς κερδοφορίας συνεχίζει και η ΟΠΑΠ ΑΕ, που στο 9μηνο του 2009 συγκέντρωσε 501,7 εκατ. ευρώ.

Ο ισολογισμός 9μηνου 2009 για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας εμφανίζει τα παρακάτω:

 • Καθαρά κέρδη: Επιασαν τα 1,01 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε καθαρό κέρδος ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα. Παρά την εμφανιζόμενη υποχώρηση - 17% σε σχέση με το περσινό 9μηνο - η σημερινή μάζα των κερδών τους απέχει μια ανάσα από το ιστορικό ρεκόρ 1,3 δισ. που καταγράφηκε μόλις προ διετίας (2007).
 • Από το σύνολο των κερδών τα 332 εκατ. ευρώ (ή 32,9%) προέρχονται από τη θυγατρική τράπεζα (Φίνανσμπανκ) στην Τουρκία και 84 εκατ. ευρώ (8,3%) από τη ΝΑ Ευρώπη. Οι «μπίζνες» στην ευρύτερη περιοχή απέδωσαν το 41,2%, από τα καθαρά κέρδη, και στην Ελλάδα το 58,8%.
 • Μετά και την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τα ίδια κεφάλαια του ομίλου φτάνουν σε 9,1 δισ. ευρώ, ποσό που όπως οι ίδιοι σημειώνουν είναι το «ιστορικό υψηλό» επίπεδο...

Τα πρόσφατα κρισιακά φαινόμενα και αναταράξεις στρώνουν το χαλί για νέες ανακατατάξεις γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες και διακινούμενα σενάρια η τοπική Citibank προσανατoλίζεται σε κλείσιμο 10 υποκαταστημάτων της στην περιοχή του Νομού Αττικής.

ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ - ΗΜΑΘΙΑΣ
Εμειναν στα 18 λεπτά το κιλό
 • Ανακοίνωση - παρέμβαση της ΠΑΣΥ
 • Αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία Πέλλας

Στους δρόμους ξαναβγαίνουν οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας και της Ημαθίας, καθώς καμία από τις «δεσμεύσεις» και «συμφωνίες» των «δήθεν εκπροσώπων τους» με την Πολιτεία για τη διάλυση των κινητοποιήσεών τους δεν προχώρησε. Οι 30.000 περίπου ροδακινοπαραγωγοί του νομού βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού περιμένουν ακόμη να πληρωθούν για τη σοδειά βιομηχανικών ροδάκινων του 2008 και επίσης για τη φετινή παραγωγή του 2009 για τα ροδάκινα βιομηχανικά και επιτραπέζια. Την ίδια στιγμή πάνω από τη μισή παραγωγή δεν μπόρεσαν να τη συγκομίσουν και έμεινε αυτή να «σαπίζει» στα χωράφια. Αγνωστο και θέμα γρίφου το πώς θ' αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ τη μη συγκομισμένη ποσότητα. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών αρχίζουν αύριο με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία Πέλλας στην Εδεσσα.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ Νομού Πέλλας και Ημαθίας τονίζει ότι για την κατάσταση αυτή ευθύνονται οι μεταποιητές - βιομήχανοι, που αν και παρέλαβαν και μεταποίησαν, με τις «πλάτες» της Πολιτείας, σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα, αρνούνται να εξοφλήσουν τους παραγωγούς. Παράλληλα, καλεί τους ροδακινοπαραγωγούς Πέλλας και Ημαθίας, όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, να αντισταθούν, να καταγγείλουν την αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης.

«Μετά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του καλοκαιριού από τους ροδακινοπαραγωγούς - σημειώνεται στην ανακοίνωση - και τη διεκδίκηση εμπορικών τιμών τέτοιων που να καλύπτουν το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, ακολούθησε η επαίσχυντη "συμφωνία" για πληρωμή από τους εμποροβιομηχάνους μόνο με 18 λεπτά το κιλό (ενώ πέρσι πλήρωσαν με 25-27 λεπτά/ κιλό) με το κόστος παραγωγής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών Διευθύνσεων Γεωργίας, να κινείται άνω από 25 λεπτά το κιλό».

Η ΠΑΣΥ Ν. Πέλλας και Ημαθίας καλεί τους αγρότες να διεκδικήσουν αγωνιστικά:

 • Αμεση αποπληρωμή του εμπορεύσιμου ροδάκινου από τις βιομηχανίες.
 • Αμεση ενημέρωση για τον τρόπο αποζημίωσης των αδιάθετων ποσοτήτων του συμπύρηνου ροδάκινου και το χρόνο πληρωμής.
 • Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων.
 • Μείωση του κόστους παραγωγής.
 • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους.
 • Κατάργηση του διαχωρισμού των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και μη (ετεροεπαγγελματίες), με βάση τα πρόσθετα εξωγεωργικά μεροκάματα.
 • Προστασία της ντόπιας παραγωγής.
 • Πλήρη ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
 • Πάγωμα των αγροτικών χρεών στους μικρούς και φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους για τρία χρόνια με παραγραφή των πανωτοκίων. Αμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Σε υπόμνημά του προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Μενηίδας ζητά την άμεση αποπληρωμή του εμπορεύσιμου ροδάκινου από τις βιομηχανίες και την άμεση ενημέρωση για τον τρόπο αποζημίωσης των αδιάθετων ποσοτήτων του συμπύρηνου ροδάκινου και το χρόνο πληρωμής.

Στην περίπτωση που το υπουργείο συνεχίσει να αγνοεί τους ροδακινοπαραγωγούς, ο Αγροτικός Σύλλογος Μενηίδας σημειώνει ότι θα υπάρξουν κινητοποιήσεις μέχρι ικανοποίησης των αιτημάτων τους.

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ
Κίνδυνος για τις αγροτικές επιδοτήσεις

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Ο κίνδυνος να μη λάβουν οι Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφοι τις επιδοτήσεις που δικαιούνται, εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης του έργου για την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς την υπουργό Αγροτικής Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δέκα βουλευτές του ΚΚΕ, οι: Γ. Γκιόκας, Ν. Καραθανασόπουλος, Δ. Μανωλάκου, Γ. Μαρίνος, Ν. Μωραΐτης, Απ. Νάνος, Στ. Σκοπελίτης, Αντ. Σκυλλάκος, Αγγ. Τζέκης, Μπ. Χαραλάμπους. Στο κείμενο της Ερώτησης υπογραμμίζεται:

«Αν και η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2008 και μάλιστα οι παραγωγοί στο σύνολό τους πλήρωσαν, μαζί με τις αιτήσεις στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ) και για την ψηφιοποίηση, αν και η σχετική δαπάνη είχε καλυφτεί από κοινοτικούς πόρους. Ωστόσο, σήμερα υπάρχει κίνδυνος να μην πάρουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται. Δεδομένου ότι: Οι εμπορικές τιμές έχουν καταρρεύσει για δεύτερη συνεχή χρονιά, σε όλα σχεδόν τα φυτικά και ζωοκομικά προϊόντα. Ενα μέρος της παραγωγής μένει απούλητο και σαπίζει στο χωράφι, ωστόσο έχει καταναλωθεί χρόνος εργασίας και χρήμα. Οι επιδοτήσεις αποτελούν σχεδόν το μισό του αγροτικού εισοδήματος και κινδυνεύουν οι αγρότες να μην τις πάρουν. Οι αγρότες και ειδικά οι μικροί και φτωχομεσαίοι είναι καταχρεωμένοι και βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, αντιμετωπίζοντας προβλήματα επιβίωσης».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την αρμόδια Υπουργό τι μέτρα θα πάρει ώστε:

 • Να δοθούν άμεσα και έγκαιρα όλες οι επιδοτήσεις που δικαιούνται οι αγρότες, ανεξάρτητα αν έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση ή όχι.
 • Να επιστραφούν τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά για την ψηφιοποίηση στους αγρότες, αφού έχουν δοθεί κοινοτικοί πόροι για την υλοποίηση αυτής της δραστηριότητας.
«ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΕΛΗ»
Χαρίζουν ακόμα 8,7 εκ. στις τράπεζες

Νέο «μπαξίσι» 8,7 εκατ. ευρώ μοιράζει η κυβέρνηση στις τράπεζες που για μια ακόμη χρονιά τους προσφέρεται η διάθεση των τελών κυκλοφορίας οχημάτων που φέτος βαφτίστηκαν και «περιβαλλοντικά τέλη». Και δεν είναι μόνον το αστρονομικό ύψος της προμήθειας που φτάνει σε 1,5 ευρώ για κάθε σήμα κυκλοφορίας. Η υπουργική απόφαση τους δίνει το δικαίωμα να καθυστερούν την απόδοση των εισπράξεων στο Δημόσιο για 5 εργάσιμες μέρες, προθεσμία που θα αρχίσει να τρέχει από την επόμενη μέρα της είσπραξης. Οι τραπεζίτες, δηλαδή, έχουν πάρει και το επιπλέον δικαίωμα να τζιράρουν, με δανεικά κόλλυβα και σε βάρος του Δημοσίου, για μια ολόκληρη βδομάδα...

Πρόκειται για την ίδια ακριβώς τακτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις με το σαθρό πρόσχημα της «εξυπηρέτησης» του μεγάλου αριθμού των φορολογουμένων. Η πίτα φτάνει σε 5,8 εκατ. οχήματα και από 1,5 ευρώ για το καθένα από αυτά δίνει στις τράπεζες ακόμη 8,7 εκατ. ευρώ.

Τα «πράσινα τέλη» για το 2010 έρχονται να επιβαρύνουν τους κατόχους παλαιότερης γενιάς οχημάτων, δηλαδή τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού. Οι ανατιμήσεις για το 2010 φτάνουν μέχρι και 277% και έρχονται να προστεθούν στις αυξήσεις 20% που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ για το 2009...
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org