ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΒΣΑ
Σταθερά στο δρόμο του αγώνα

Η ενδυνάμωση της δράσης ειδικά των πρωτοβάθμιων σωματείων στο επίκεντρο της συνέλευσης της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας

Επιμένει στο δρόμο του αγώνα η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), η στάση της οποίας επιβεβαιώθηκε από τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Ο πλούσιος απολογισμός δράσης, αλλά και οι άξονες που εισηγήθηκε η διοίκηση για τη δράση της Ομοσπονδίας το επόμενο χρονικό διάστημα, αναδεικνύουν την ΟΒΣΑ σε βασικό εκφραστή των αγωνιστικών δυνάμεων των ΕΒΕ στην περιοχή της Αττικής. Στη Γενική Συνέλευση χαιρέτισαν ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ, ο Π. Τάτσης από την Ομοσπονδία των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ και ο Δ. Αγκαβανάκης από το ΠΑΜΕ.

Η ανάγκη ενδυνάμωσης της δράσης των πρωτοβάθμιων σωματείων, η ενίσχυση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, ο συντονισμός της δράσης με τους εργαζόμενους, η προώθηση αγωνιστικών πρωτοβουλιών για το ζήτημα των αθρόων εισαγωγών που περιθωριοποιούν την ντόπια βιοτεχνική παραγωγή, η συνολική προβολή και πάλη του αντιμονοπωλιακού διεκδικητικού πλαισίου της Ομοσπονδίας είναι τα βασικά θέματα που αναδείχθηκαν στην πλούσια συζήτηση που έγινε στη Γενική Συνέλευση. Στους αντιπροσώπους δόθηκε επίσης υλικό για το σύνολο των θέσεων που υποστηρίζει η ΟΒΣΑ και ειδικότερα τις θέσεις για την κρίση. Τόσο εισηγητικά, όσο και από τις τοποθετήσεις αναδείχτηκαν έντονα τα προβλήματα που απασχολούν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες αυτή την περίοδο. Αυτό που κυριάρχησε ήταν και η μείωση των προσδοκιών από τη νέα κυβέρνηση σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η εμπειρία που μεταφέρθηκε στη ΓΣ ήταν ότι πλέον όλο και περισσότεροι μικροί ΕΒΕ αντιλαμβάνονται ότι θα συνεχιστεί η πολιτική που τους έχει οδηγήσει σε δεινή θέση.

Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλος τόνισε στην εισήγησή του ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, 45 ημέρες περίπου στη διακυβέρνηση του τόπου και ήδη έδωσε τα διαπιστευτήριά της, τόσο με το προσχέδιο προϋπολογισμού που κινείται σε αντιλαϊκή κατεύθυνση, όσο και με την πολιτική της, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στο λιμάνι του Πειραιά, την "Ολυμπιακή", τον ΟΤΕ».

Αναφερόμενος στον αγωνιστικό απολογισμό της Ομοσπονδίας, σημείωσε: «Κάποιοι θα αναρωτηθούν τι κερδίσαμε από αυτούς τους αγώνες. Εμείς απαντάμε ότι αν δεν ήταν και αυτοί οι αγώνες που έγιναν από το αγωνιστικό κίνημα των ΕΒΕ, το ΠΑΜΕ, και τη μικρομεσαία αγροτιά, είναι βέβαιο πως η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη για εμάς και τις οικογένειές μας».

Για τις συνδικαλιστικές ηγεσίες επισήμανε: «Οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες στη ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, οι οποίες πολιτεύονται με βάση τα συμφέροντα μιας μικρής μερίδας των ΕΒΕ, που σε ποσοστό δεν ξεπερνάει το 5%, και αυτοί είναι μεσαίοι και μεγάλοι επιχειρηματίες. Αυτές οι ηγεσίες: Εξυμνούν την πολιτική του ανταγωνισμού, που είναι ο άξονας της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μιλάνε για εξωστρέφεια, στη δράση των επιχειρήσεων, δηλαδή για εξαγωγή κεφαλαίου που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των μονοπωλίων. Συνεργάζονται με το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων που είναι κοινωνικοί μας αντίπαλοι».

Μιλώντας για τη Συντονιστική Επιτροπή, ο συνδικαλιστής σημείωσε ότι η ΟΒΣΑ μέσα από αυτή «αγωνίζεται για μια πολιτική που θα στρέφεται ενάντια στα μονοπώλια και θα είναι σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων» και ότι «η σημερινή δύσκολη κατάσταση των ΕΒΕ, η συνεπής και αταλάντευτη δράση της Συντονιστικής Επιτροπής όλα αυτά τα χρόνια, δυναμώνουν την ευθύνη μας να εξελιχθεί σε μαζικό και αντιμονοπωλιακό πόλο των ΕΒΕ». Πρόσθεσε ότι «αγωνιζόμαστε με βάση τα αιτήματά μας και σε πανελλαδικό επίπεδο να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο λαϊκό, μια κοινωνική συμμαχία που εκτός από τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ θα περιλαμβάνει την εργατική τάξη και τους μικρομεσαίους αγρότες».

ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ - ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Στο τραπέζι οι αξιώσεις για πλήρη «απελευθέρωση»

Στην γραμμή που ευνοεί την ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση κεφαλαίων και αγορών, οι επιδιώξεις των μεγαλοεπιχειρηματιών

Τις αξιώσεις τους για απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, για απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων και του καθεστώτος των εκπτώσεων επαναφέρουν οι βιομήχανοι με αφορμή την παρουσίαση της «Ετήσιας Εκθεσης Ελληνικού Εμπορίου» της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και επαναφέροντας το γνωστό «παραπέρα μείωση οποιασδήποτε μορφής ρυθμιστικού ρόλου του κράτους». Μιλώντας από το βήμα της σχετικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΕΣΕΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε «αναπόφευκτη τάση» την «απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων» και τη «μείωση της παραδοσιακής παρεμβατικότητας του κράτους - οπότε και του ρυθμιστικού του ρόλου».

«Αναπόφευκτες» χαρακτήρισε και τις αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων και τις εκπτώσεις κάνοντας λόγο για «προκλήσεις που το εμπόριο πρέπει να αντιμετωπίσει με οραματισμό, τόλμη και κανοτομία». Απαίτησε, ακόμη, τη συναίνεση των εργαζομένων στην αντιλαϊκή λαίλαπα που απεργάζονται κυβέρνηση, ΕΕ και μεγάλο κεφάλαιο λέγοντας χαρακτηριστικά: «το κοινό συμφέρον υπαγορεύει σήμερα τη σύναψη ενός πραγματικού κοινωνικού συμβολαίου που θα θωρακίζει την εργασία και θα διασφαλίζει την ανάπτυξη» εξαπολύοντας επίθεση στις ταξικές δυνάμεις που τις κατηγόρησε για «συντεχνιακή δράση και πρόταση στενά κλαδικών διεκδικήσεων».

H δραματική κατάσταση που βιώνουν οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι αποτυπώνεται ανάγλυφα και στη φετινή «ετήσια έκθεση ελληνικού εμπορίου», καθώς επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του 41,8% των ΟΕ και ΕΕ για μείωση των κερδών τους κατά το 2009.

Την ίδια στιγμή, η συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων αποτυπώνεται και στις εκτιμήσεις των ΑΕ και ΕΠΕ που ενώ πέρσι μόνο 13,6% περίμενε επιδείνωση το 2009, τώρα, κλείνοντας η χρονιά, το 50,7% από αυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη τους θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα. Οσον αφορά στις πωλήσεις περίπου έξι στις 10 ΟΕ και ΕΕ, ποσοστό 57,9% , κατά τη δειγματοληπτική έρευνα εκτιμούν ότι το 2009 οι πωλήσεις τους θα είναι μειωμένες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για ΑΕ και ΕΠΕ ανέρχεται σε 50,7% . Για το 2008 το 47,9% των μικρών και ατομικών επιχειρήσεων πρόβλεπε επιδείνωση των πωλήσεων και το αντίστοιχο ποσοστό των ΑΕ και ΕΠΕ ήταν μόνο 20,8% .

Σε σχέση με την απασχόληση, πάνω από μία στις πέντε επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, δήλωσαν ότι έκαναν απολύσεις μέσα στο 2009, κάτι το οποίο δείχνει ότι τελικά η εξέλιξη ήταν χειρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις για τη συγκεκριμένη χρονιά. Για την ακρίβεια, πέρσι το 6,2% των ΟΕ, ΕΕ και ατομικών εταιρειών πρόβλεπε ότι θα κάνει απολύσεις, τελικά το ποσοστό αυτό στο τέλος του χρόνου έφτασε το 22,1% . Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις ΑΕ και ΕΠΕ είναι 8,5% και 20,1% .

ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Εξι οι ενδιαφερόμενοι για τις «διακρατικές πτήσεις»

Νέα σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων στις αερομεταφορές, προμηνύει η διεκδίκηση - από έξι αεροπορικές εταιρείες - των 11 τακτικών πτήσεων που εκτελούσαν οι «Ολυμπιακές Αερογραμμές» σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, βάσει διακρατικών συμφωνιών.

Οπως ανακοινώθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), τις πτήσεις αυτές διεκδικούν οι εξής έξι αεροπορικές εταιρείες: «Aegean Airlines», «Athens Airways», «Blue Bird», «Hellas Jet», «Hellenic Imperial» και «Olympic Air». Ο ανάδοχος ή οι ανάδοχοι θα αναδειχτούν μέσα στη βδομάδα, ώστε να αναλάβουν πτητικό έργο από την ερχόμενη Τρίτη, 1η Δεκέμβρη 2009.

Σημειώνεται ότι οι υπό διεκδίκηση πτήσεις, αφορούν στις χώρες: Νότια Αφρική, Καναδά, Αλβανία, Κουβέιτ, Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο, Ρωσία, Σερβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκρουση των επιχειρηματικών συμφερόντων αναμένεται μεγαλύτερη για τις πτήσεις που επιτρέπεται η δραστηριοποίηση μόνο μιας αεροπορικής εταιρείας (Αλβανία, Ισραήλ, Σερβία και Νότια Αφρική).

ΛΕΣΒΟΣ
Συγκέντρωση αγροτοκτηνοτρόφων

Αγωνιστική συγκέντρωση πραγματοποιούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου, στις 3 του Δεκέμβρη στις 11 π.μ. στην πλ. Σαπφούς στη Μυτιλήνη, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Οπως σημειώνεται στο κάλεσμα της ΣΕΑ, η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την ίδια πολιτική που ακολούθησε η ΝΔ, η οποία συσσωρεύει πλούτη στους εμποροβιομήχανους και οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά στην καταστροφή. Η ΣΕΑ καλεί τους παραγωγούς του νησιού να παλέψουν, ανάμεσα σε άλλα, για: Θεσμοθέτηση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα προϊόντα τους, στο λάδι 3,5 ευρώ το κιλό, στο γάλα 1,4 ευρώ το κιλό και στο κρέας αμνοεριφίων τα 8 ευρώ το κιλό, πραγματικές αποζημιώσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων των οποίων πλήττεται η παραγωγή από ασθένειες, μείωση του κόστους παραγωγής με την εκτέλεση βασικών έργων υποδομής, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, κ.ά.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org