ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
Ποδοπατούν τους ελαιοπαραγωγούς

Γρηγοριάδης Κώστας

Για μια ακόμα χρονιά οι τιμές στο λάδι κινούνται σε εξευτελιστικά επίπεδα εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κερδοσκοπικών παιχνιδιών των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών που λυμαίνονται το χώρο. Η τιμή στο έξτρα παρθένο λάδι έφτασε μέχρι και 1,80 ευρώ το κιλό. Τιμή που δεν αφήνει κανένα κέρδος στους ελαιοπαραγωγούς. Αν υπολογίσει κανείς το κόστος παραγωγής, το οποίο αυξάνεται κατακόρυφα χρόνο με το χρόνο, οι ελαιοπαραγωγοί για να μπορέσουν να αποκομίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα θα έπρεπε να πωλούν τη σοδειά τους, τουλάχιστον στα 3,5 με 4 ευρώ ανά λίτρο. Επίσης, φαίνεται πως η ποιότητα που διαλαλούν ως επιχείρημα οι θιασώτες του ευρωμονόδρομου δε μετράει στην πράξη και κοστολογείται όσο θέλουν τα κερδοσκοπικά συμφέροντα. Η κατάσταση αυτή δείχνει πως οι ελαιοπαραγωγοί έχουν πέσει θύματα της πολιτικής που ευνοεί την ανελέητη κερδοσκοπία σε βάρος των αγροτών και σε βάρος των καταναλωτών. Τόσο στο λάδι, όσο και στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα οι τιμές όλο και πέφτουν, αλλά οι καταναλωτές τ' αγοράζουν ακόμα πιο ακριβά. Για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το μέλλον τους θα είναι μετά βεβαιότητας, φτώχεια και ξεκλήρισμα. Είναι φανερό πως τα πράγματα δε θα αλλάξουν από μόνα τους και πρέπει να μπει αγωνιστικός φραγμός από την αγροτιά, την εργατιά και τα λαϊκά στρώματα, που πληρώνουν ακριβά την ακολουθούμενη αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική. Και ο αγώνας να συνεχιστεί μέχρι την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής.

«Μεταλλαγμένα» δάκρυα για τους πεινασμένους...

Με το πρόσχημα των κλιματικών αλλαγών και της διάδοσης των ασθενειών που πλήττουν τις καλλιέργειες, τα μονοπώλια της παραγωγής, μεταποίησης και διακίνησης των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, προσπαθούν να νομιμοποιήσουν στις συνειδήσεις των λαϊκών μαζών την απελευθέρωση της καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ). Ενας από τους εκπροσώπους τους, η απερχόμενη Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Μ. Φ. Μπόελ, στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τη Διατροφική Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, μεταξύ 16 και 18 Νοέμβρη, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Σε ομιλία της με τίτλο «Βελτιώνοντας την Παγκόσμια Διακυβέρνηση» έθεσε το ζήτημα της απελευθέρωσης των μεταλλαγμένων, ανάμεσα στις βασικές προϋποθέσεις για τη διατροφική ασφάλεια. Συγκεκριμένα, η Μ. Φ. Μπόελ υποστήριξε πως τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται (σ.σ. εννοεί προς το χειρότερο, σύμφωνα και με το πνεύμα της Συνδιάσκεψης) και όσο τα υδάτινα αποθέματα και οι ασθένειες (των καλλιεργειών) εξελίσσονται ανησυχητικά, δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη σκέψη των πιθανών ωφελημάτων από Γενετικά Τροποποιημένες καλλιέργειες, που επιδεικνύουν αντοχή τόσο στις ασθένειες όσο και στις κλιματικές αλλαγές». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε και το εξής: «Φυσικά, όταν κουβεντιάζουμε τα ζητήματα της τεχνολογίας (σ. σ. τροφίμων) δεν μπορούμε να αποφύγουμε την κουβέντα περί πνευματικών δικαιωμάτων...». Το ζήτημα είναι πολύπλοκο και δεν αφορά μόνο τη «νομιμοποίηση» των μεταλλαγμένων και των όποιων αρνητικών συνεπειών τους στον άνθρωπο και συνολικά στο περιβάλλον, αλλά και στο στρατηγικό στόχο των μονοπωλίων να ελέγχουν απόλυτα (μέσω της κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων στην παραγωγή σπόρων) το σύνολο της αγροτικής παραγωγής. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, είναι βέβαιο ότι οι απανταχού εκπρόσωποί τους θα χύνουν αφειδώς κροκοδείλια δάκρυα, για την κλιματική αλλαγή και την πείνα στον πλανήτη...

Σιγοντάρει στα αντιασφαλιστικά σχέδια

Να σιγοντάρει τις αντιασφαλιστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης έσπευσε για μια ακόμα φορά χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., προκαλώντας με τον ισχυρισμό ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι επιβεβλημένη. Η δήλωσή του έχει ως εξής: «Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το υπόλοιπο των ταμείων, αλλά παράλληλα είναι οδυνηρή για τους ανέργους των οποίων καθυστερεί η ένταξη στους χώρους εργασίας. Οι αποφάσεις πανικού είναι εξίσου επιζήμιες με τις αποφάσεις σκοπιμότητας προηγούμενων κυβερνήσεων».

Βεβαίως η κυβέρνηση δεν κινείται με γνώμονα τον πανικό όπως ισχυρίζεται ο ΛΑ.Ο.Σ.. Κινείται στη βάση μιας πολύ συγκεκριμένης πολιτικής ταξικής υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου. Κι αυτό αποδεικνύεται απ' το γεγονός ότι σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση αντίστοιχα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα προωθούνται. Επιπλέον, ο ΛΑ.Ο.Σ. αποσιωπά ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι «απαραίτητη» για να ενισχυθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι για το «υπόλοιπο των ταμείων», το οποίο διαχρονικά καταληστεύτηκε απ' τους μεγαλοεπιχειρηματίες με την πολιτική και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που τώρα ζητάνε και τα «ρέστα» απ' την εργατική τάξη. Και δεν είναι οδυνηρή μόνο για τους ανέργους, είναι οδυνηρή για όλους τους εργαζόμενους. Γι' αυτό και επιβεβλημένη η συμμετοχή όλων στον αγώνα, που για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να είναι επιθετικός, να προβάλλει αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων, να απομονώνει και να καταδικάζει φωνές όπως αυτή του ΛΑ.Ο.Σ..


Αντεπίθεση στην επίθεση

Η πρακτική του ψυχολογικού πολέμου προκειμένου τα αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης να επιβληθούν ως αναγκαία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προπαγάνδας της πλουτοκρατίας. Ετσι η δημοσιονομική κατάσταση της καπιταλιστικής οικονομίας της Ελλάδας, το ύψος των ελλειμμάτων και του χρέους προβάλλονται ως «καταστροφή» προκειμένου να δικαιολογηθούν οι πολιτικές επιβολής νέων αντεργατικών αναδιαρθρώσεων και λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αξιοποιεί επίσης τη δοσμένη και προαποφασισμένη, με τη συμμετοχή και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στρατηγική της ΕΕ, προβάλλει τις δεσμεύσεις σ' αυτήν ως «μπαμπούλα» και έτσι γινόμαστε θεατές ενός καλά οργανωμένου σχεδίου τρομοκρατίας και εκφοβισμού των λαϊκών στρωμάτων.

Καθημερινά ρεπορτάζ από το σύνολο του αστικού Τύπου, πρωτοσέλιδοι τίτλοι, πληροφορούν το αναγνωστικό κοινό ότι οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκονται εκτός ελέγχου, ότι ο ΟΑΕΕ βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ότι απειλείται η θέση της Ελλάδας ως μέλους της ΟΝΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μέσα από τη διασπορά σύγχυσης και σεναρίων επικείμενης καταστροφής, επιχειρούν να αδρανοποιήσουν και να αφοπλίσουν τα λαϊκά στρώματα, να τα μετατρέψουν σε παθητικούς δέκτες, ώστε να μην αντιδράσουν στην επίθεση που ήδη έχουν ξεκινήσει από κοινού η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της μεγάλης εργοδοσίας, στην προσπάθειά τους να μετατρέψουν τους χώρους δουλειάς σε εργασιακά γκέτο. Βάρβαρη επίθεση στο ασφαλιστικό σύστημα, στις εργασιακές σχέσεις, στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Κοινωνική Πρόνοια.

Θα μπορούσε να ρωτήσει βέβαια κάποιος: Μα είναι ψέμα ότι το δημόσιο χρέος θα εκτιναχθεί στα 326 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010, ή ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα βρίσκεται εκτός ελέγχου; Αν και πρόκειται για κυβερνητικά στοιχεία, ας πούμε ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τότε, πού βρίσκεται η ένσταση; Η ένσταση βρίσκεται στο γεγονός ότι το χρέος το δημιούργησαν οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ενισχύουν ακατάσχετα το κεφάλαιο, και τώρα λένε τα σπασμένα να τα πληρώσει ο λαός για να διατηρήσουν τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων. Να ανανεώσουν και να διαιωνίσουν το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, η αστική τάξη να βγει αλώβητη και πιο ισχυρή από την κρίση, και ο λαός να βρεθεί στριμωγμένος στη γωνία. Και για να το πετύχουν αυτό παραποιούν τα γεγονότα και λένε μισές αλήθειες.

Λένε, π.χ., ότι τα ταμεία είναι άδεια. Την ίδια στιγμή το Ενεργητικό (κύκλος εργασιών) των τραπεζών έχει εκτιναχθεί στα 414 δισ. ευρώ, 83% μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας! Αδεια τα ταμεία, αλλά οι εφοπλιστές, με το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, παραμένουν αφορολόγητοι. Αδεια τα ταμεία, αλλά οι καταθέσεις της πλουτοκρατίας στο εξωτερικό εκτιμώνται σε 200 δισ. ευρώ!

Οι εργαζόμενοι να κατανοήσουν ότι αυτή η προπαγάνδα εντάσσεται στο γενικότερο ταξικό πόλεμο που διεξάγουν τα κόμματα του κεφαλαίου και οι κεφαλαιοκράτες σε βάρος τους. Να αντιδράσουν και να αντεπιτεθούν διεκδικώντας αιτήματα με βάση τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Μισθό 1.400 ευρώ, σύνταξη 1.120 ευρώ, κατάργηση διοδίων, κατάργηση επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία και την Υγεία, και δωρεάν παροχή τους, δουλειά για όλους, φορολόγηση του κεφαλαίου στο 45%, αφορολόγητο εισόδημα 40.000 ευρώ, κατάργηση έμμεσων φόρων και ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κλπ. Στον ταξικό πόλεμο της αστικής τάξης και των πολιτικών της συμμάχων απαντάμε με το δικό μας πόλεμο...


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Επιχείρηση κοροϊδίας των εργαζομένων...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΕΜΒΟΛΙΑ, επιδόματα και οικονομική κρίση! Βαρέθηκε ο πρόεδρος, του ...«την έδωσε» και πήγε στην Καραϊβική!!!

Οχι, δεν πήγε για διακοπές, ας μην είμαστε κακεντρεχείς. Για το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς πήγε. Γιατί από εκεί προσδοκά η ανθρωπότητα τη λύση στα προβλήματα του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης και της παγκόσμιας ειρήνης.

Ας κανονίσουμε λοιπόν - ως έθνος - όταν γυρίσει, πονοκεφαλιασμένος από την ενασχόλησή του με θέματα παγκοσμίου εμβέλειας, να μην τον ταράξουμε με τις συνήθεις γκρίνιες της «ψωροκώσταινας».

Είπαμε, θα αυξηθούν κάπως τα όρια ηλικίας, θα παγώσουν οι μισθοί, θα περικοπούν κάπως και οι δαπάνες για τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Μην το κάνουμε πια και τόσο μεγάλο θέμα...

Στο κάτω κάτω, σε όλη την Ευρώπη γίνονται αυτά. Εμείς ας μην είμαστε παλιοχαρακτήρες και μουρμουράμε με αυτά που είναι ...αναπόφευκτα και από χρόνια συμφωνημένα.

Οχι τίποτε άλλο, αλλά αν τον ...πρήξουμε πολύ δεν το έχει σε τίποτε να ξαναπάει στην Καραϊβική και να γυρίσει όταν βάλουμε μυαλό (κι έχουν κάνει οι υπουργοί του τη δουλειά τους).

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΡΕΥΕΤΑΙ χωρίς πυξίδα», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα. Τέτοια, φαίνεται, θα ήθελε να πει στο «ντιμπέιτ» που πρότεινε, αλλά ...δεν προέκυψε.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ελα, όμως, που αν έχει κάτι αυτή η κυβέρνηση είναι ...πυξίδα και προσανατολισμό, και, μάλιστα, πολύ συγκεκριμένο: Την πολιτική του κεφαλαίου, των Βρυξελλών, τις επιδιώξεις της ΕΕ από την αρχή της λειτουργίας της και τις κατευθύνσεις της Λισαβόνας.

Μάλλον, όμως, αυτές οι αναφορές δεν είναι και πολύ ταιριαστές στην ...υπεύθυνη, ώριμη, εναλλακτική και γεμάτη προτάσεις αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπετε, θίγουν την ουσία των πραγμάτων!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ