ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
«ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ» ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Καταγγέλλει πισώπλατα αντεργατικά παζάρια

Καλεί τους εργαζόμενους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να οργανωθούν ενάντια σε όσους βάζουν πλάτη στο ξεπούλημα των Ναυπηγείων

Εν κρυπτώ συναντήσεις και «παζάρια», μεταξύ κυβέρνησης - εργοδοσίας - υποψήφιων αγοραστών, στις οποίες συμμετέχουν και στελέχη των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ, όπου σχεδιάζουν από κοινού το νέο ξεπούλημα σε βάρος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με ό,τι σημαίνει αυτό για τους 1.400 εργαζόμενους του ναυπηγείου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ)!

Σύμφωνα με την ΕΕΝΣ τελευταία τέτοια μυστική συνάντηση έγινε την περασμένη Τετάρτη 18 Νοέμβρη στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, στελέχη των ΔΑΚΕ και ΑΠ και ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του ναυπηγείου. «Ρωτάμε - υπογραμμίζει η παράταξη - γιατί όλες οι άλλες παρατάξεις εκτός από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ; Γιατί όχι η "Εργοστασιακή Επιτροπή; Τι θέλανε όλα αυτά τα συνεταιράκια να κρύψουν και η παρουσία των ταξικών δυνάμεων τους χάλαγε τα σχέδια; Γιατί μέχρι σήμερα σε αλλεπάλληλες συναντήσεις (υπουργεία Αμυνας - Οικονομίας κλπ) αποκλείονται επιλεκτικά οι δυνάμεις που λένε ΟΧΙ στις αντεργατικές επιλογές;».

Η ΕΕΝΣ σημειώνει ότι με αυτά τα «μαγειρέματα» από ό,τι φαίνεται και σύμφωνα με όσα έχουν έρθει μέχρι τώρα στην επιφάνεια «στρώνουν το έδαφος για τον Ταβουλάρη», στον οποίο έχουν παραδοθεί τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου.

Οπως τονίζει η ΕΕΝΣ, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με αυτή της ΝΔ για τη συρρίκνωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Με την επιστράτευση και των κεντρικών στελεχών του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, ετοιμάζεται να παραδώσει το ναυπηγείο σε άλλον ιδιώτη, όταν η πείρα από αυτή την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων έχει δείξει ότι το μόνο που «προσφέρει» είναι διάλυση και χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Η ΕΕΝΣ καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν την επαναφορά του ναυπηγείου στον κρατικό έλεγχο, την επιστροφή των εργαζομένων του τροχαίου υλικού στο προσωπικό του ναυπηγείου όπου ανήκουν και να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα, καθώς κοντεύουν 7 μήνες απλήρωτοι.

«Αυτή η ώρα είναι κρίσιμη, είναι ώρα ευθύνης για όλους μας», τονίζει η ΕΕΝΣ και επισημαίνει προς τους εργαζόμενους ότι «το πιο αποτελεσματικό μας όπλο είναι η σύγκρουση με την αντεργατική πολιτική και τα στηρίγματά της». Τους καλεί να συμμετέχουν μαζικά σήμερα στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, προβάλλοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Αγωνιστικός συναγερμός για τη σωτηρία της

Συγκέντρωση ανέργων σήμερα στις 9.30 π.μ. και συνέντευξη Τύπου των σωματείων στις 12.30 μ.μ. στο ΕΚΠ

Στο πόδι βρίσκονται οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για να την προστατέψουν από την συρρίκνωση και το κλείσιμο που προδιαγράφει η επαναφορά από τα κυβερνητικά επιτελεία του νόμου του 2002, ο οποίος απαγορεύει τις επισκευαστικές εργασίες στην επισκευαστική βάση της Κυνοσούρας Σαλαμίνας. Σήμερα στις 9.30 το πρωί τα ταξικά σωματεία της Ζώνης καλούν τους ανέργους του κλάδου σε συγκέντρωση στην κεντρική πύλη της Ζώνης στο Πέραμα, ενώ στις 12.30 το μεσημέρι διοργανώνουν σύσκεψη - συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά προκειμένου να απευθύνουν το κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους του Πειραιά για συντονισμό της δράσης.

Χτες αντιπροσωπεία των ταξικών σωματείων της Ζώνης και των Επιμελητηρίων του Πειραιά συναντήθηκαν με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ ΑΕ Γ. Ανωμερίτη, όπου απαίτησαν να σταματήσουν τα σχέδια διάλυσης σε βάρος του μοναδικού παραγωγικού πνεύμονα του Πειραιά, χωρίς να λάβουν συγκεκριμένη απάντηση πέρα από το αόριστο ότι ...θα δει το θέμα και θα απαντήσει τις επόμενες μέρες.

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω νόμος χαρακτηρίζει την Κυνοσούρα ως αρχαιολογικό χώρο τύπου Α, δηλαδή αντίστοιχης σημασίας με αυτόν της Ακρόπολης και αν εφαρμοστεί σημαίνει ότι σταματάνε οι εργασίες υδροβολής και αμμοβολής, δηλαδή μπαίνει «ταφόπλακα» στη Ζώνη.

Τα σωματεία σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πιστή στις πολιτικές συρρίκνωσης και διάλυσης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας που χάραξαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) τις τελευταίες δεκαετίες, αντί να σταθεί στο πλευρό των χιλιάδων ανέργων που βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης, παίρνοντας άμεσα μέτρα στήριξής τους, αλλά και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για παραγωγική ανασυγκρότηση με πολιτικές που θα φέρουν δουλειά, προχωρεί στην λήψη αποφάσεων που συρρικνώνουν και απειλούν να διαλύσουν την Ν/Ζώνη». Ενώ κάνουν σαφές ότι τα σχέδια αυτά «δεν θα περάσουν».

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ταξική «παραφωνία» στο συνέδριο της ΟΤΟΕ

Σε μάχη των ψήφων και μόνο θέλησε να μετατρέψει η πλειοψηφία το 29ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ). Χαρακτηριστικό ήταν οι άδειες καρέκλες καθώς οι παρατάξεις που συνιστούν την πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομο Δίκτυο» (ΣΥΝ) και άλλες που εκφράζουν κατά κύριο λόγο δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού σε συγκεκριμένες τράπεζες - απουσίαζαν στο μεγαλύτερο διάστημα των εργασιών. Το αποτέλεσμα ήταν να μη γίνει από μέρους τους ούτε μία ουσιαστική παρέμβαση για οποιοδήποτε ζήτημα. Επίσης, απέρριψαν την πρόταση των ταξικών δυνάμεων, του «Αγωνιστικού Μετώπου», για κήρυξη απεργίας στις 17 του Δεκέμβρη μπροστά στην αντιασφαλιστική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι. Οπως απέρριψαν και το ψήφισμά του για τους εργαζόμενους με stage.

Οι εκπρόσωποι του «Αγωνιστικού Μέτωπου», οι μόνοι που συμμετείχαν στις διαδικασίες, ανέδειξαν στις τοποθετήσεις τους τις δύο γραμμές που συγκρούονται στο συνδικαλιστικό κίνημα και την ανάγκη για οργάνωση του αγώνα των τραπεζοϋπαλλήλων και συντονισμό της δράσης τους με το σύνολο των εργαζομένων.

Σχετικά με τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών οι ταξικές δυνάμεις σημείωσαν άνοδο σε ψήφους και ποσοστά. Συγκεκριμένα, για το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ το «Αγωνιστικό Μέτωπο» πήρε 47 ψήφους, 5 έδρες και ποσοστό 7,44% (από 42 ψήφους, 5 έδρες και 6,48% το 2006). Επίσης, για τη ΓΣΕΕ πήρε 47 έδρες και έβγαλε 3 αντιπροσώπους. Συνολικά ψήφισαν 633 σύνεδροι (από 648 το 2006). Τα αποτελέσματα των άλλων δυνάμεων δεν είναι συγκρίσιμα καθώς στο συνέδριο παρατάξεις όπως η ΠΑΣΚΕ και το «Αυτόνομο Δίκτυο» συνεργάστηκαν με άλλες δυνάμεις.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΒΟΛΟΣ: Συνάντηση των ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» και των σωματείων ΙΜΑΣ, COCA-COLA, ΕΥΡΗΚΑ, ΒΙΣ και ΒΕΚ πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο με στόχο την οργάνωση της κοινής δράσης. Εκτιμήθηκε ότι οι τελευταίες εξαγγελίες για το Ασφαλιστικό πρέπει να απαντηθούν, ενώ οι συναντήσεις με τα άλλα πρωτοβάθμια σωματεία θα συνεχιστούν.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: Σε επίσχεση εργασίας έχουν προχωρήσει οι γιατροί των δυο νοσοκομείων της Λάρισας, διεκδικώντας την καταβολή των εφημεριών που τους οφείλονται από τον περασμένο Ιούλη, καθώς και των αναδρομικών των εφημεριών για το 2009. Στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο η επίσχεση ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και συνεχίζεται, ενώ στο Πανεπιστημιακό χτες ξεκίνησαν οι ειδικευόμενοι γιατροί - οι οποίοι θα απέχουν και από τις εφημερίες και από τα ΤΕΠ - και από σήμερα στην επίσχεση εργασίας μπαίνουν και οι ειδικευμένοι.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Κάλεσμα σε όλα τα μέλη του να πάρουν μαζικά μέρος στην τακτική εκλογοαπολογιστική συνέλευση, απευθύνει ο Σύλλογος Λογιστών Πειραιά. Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συλλόγου θα γίνει αύριο Τετάρτη 24 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Γενική Συνέλευση την Κυριακή 29 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου πραγματοποιεί το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου.

ΠΑΣΕΓΕΣ: 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι της ΠΑΣΕΓΕΣ, απαιτώντας να μη γίνει καμία απόλυση στη Συνομοσπονδία. Οι εργαζόμενοι της ΠΑΣΕΓΕΣ συμμετείχαν χτες καθολικά στην 24ωρη απεργία και αποφάσισαν να συνεχίσουν και σήμερα μετά την άρνηση της διοίκησης να κάνει διάλογο μαζί τους.

ΛΙΜΑΝΙ: Απορρίφθηκε η προσφυγή των σωματείων (Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας και Ενωση Δοκίμων και Μονίμων Λιμενεργατών), καθώς και του Δήμου Περάματος που στρέφονταν κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά, υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομη η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ για τη διεξαγωγή διαγωνισμού, με σκοπό την παραχώρηση των προβλήτων 2 και 3 στην κινέζικη εταιρεία «Cosco».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ, ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνεχίζονται οι εκλογές

Χωρίς να σταματά η παρέμβαση στους τόπους δουλειάς, ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, συνεχίζεται η μάχη των εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών, Ιματισμού και Δέρματος Νομού Αττικής.

Το περασμένο Σάββατο, με δυναμική παρέμβαση, το συνδικάτο πέτυχε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τριών - τεσσάρων μηνών σε μετανάστες εργάτες - κύρια απ' το Μπαγκλαντές - που δουλεύουν σε φασονατζίδικο στην οδό Λεγκράν, στις Τρεις Γέφυρες. Τα στελέχη του Συνδικάτου, αφού απέκλεισαν το φασονατζίδικο, απαίτησαν την καταβολή των δεδουλευμένων. Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να μπουν για δουλειά ακόμη και όταν ο εργοδότης (επίσης μετανάστης), κάλεσε τους εργαζόμενους να πιάσουν τις μηχανές.

Την ίδια στιγμή, οι εκλογές συνεχίζονται με τις κάλπες να έχουν στηθεί και σε χώρους δουλειάς. Οι εκλογές ολοκληρώνονται την Πέμπτη 26 Νοέμβρη. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν και στα γραφεία του σωματείου (Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνη, 2ος όροφος) από 3 μ.μ. - 8 μ.μ. τις καθημερινές, ενώ μαζί τους χρειάζονται αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή βιβλιάριο υγείας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ