ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στοχοποιεί τους εργαζόμενους, γιατί φοβάται τη δύναμή τους

Με απειλές και «συστάσεις» που απευθύνονται πρώτα και κύρια στο κίνημα προσπάθησε χτες να φρενάρει τις αντιδράσεις για τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση

Η συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα είναι η καλύτερη εγγύηση ότι οι κυβερνητικές απειλές και η αντεργατική πυγμή της θα πέσουν στο κενό
Η συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα είναι η καλύτερη εγγύηση ότι οι κυβερνητικές απειλές και η αντεργατική πυγμή της θα πέσουν στο κενό
Με ομοβροντία απειλητικών δηλώσεων και συστάσεις περί «υπευθυνότητας», οι οποίες απευθύνονται πρώτα και κύρια στους εργαζόμενους που αγανακτούν από τη νέα επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, η κυβέρνηση προσπάθησε χτες να απαντήσει και να συκοφαντήσει την κινητοποίηση, με την οποία το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα ματαίωσαν το «διάλογο» - απάτη για το Ασφαλιστικό. Τη γραμμή της κυβέρνησης ανέλαβαν να «εξειδικεύσουν» με τον πλέον ωμό τρόπο τα αστικά ΜΜΕ και οι βασικοί σχολιαστές τους, προσπαθώντας μάταια να βάλουν πάγο στην οργή των εργαζομένων που μπαίνουν ξανά στη δίνη ενός σαρωτικού κυκλώνα.

Η κυβέρνηση ξέρει καλά ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που συσπειρώνει και οι κομμουνιστές που δρουν μέσα από τις γραμμές του, είναι η πραγματική απειλή για την πολιτική της και μπορούν κάτω από προϋποθέσεις να βάλουν σοβαρά εμπόδια στα μέτρα που ετοιμάζει.

Γι' αυτό το λόγο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής προχώρησε χτες σ' ένα κήρυγμα υποταγής, που για τις ανάγκες της χειραγώγησης του λαού φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο του «κοινωνικού διαλόγου». «Η κυβέρνηση με μια υπεύθυνη πολιτική και τακτική καλεί σε διάλογο πολίτες, φορείς και κόμματα, μέσα από μια συντεταγμένη και συντονισμένη μεθόδευση. Από κει και πέρα, είναι θέμα του καθενός να δείξει την υπευθυνότητα που αρμόζει, ειδικά στη σημερινή εποχή», υποστήριξε χτες ο Γ. Πεταλωτής. Κάλεσε, δηλαδή, τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι (αυτή είναι η «υπευθυνότητα») και να αποδεχτούν να θυσιάσουν τα τελευταία δικαιώματά τους στην εργασία και την ασφάλισή τους.

Προβοκατόρικα αναμασήματα

Ο Γ. Πεταλωτής έπιασε το νήμα της αντιδραστικής προπαγάνδας από εκεί που το είχε αφήσει λίγο νωρίτερα ο Θ. Πάγκαλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μιλώντας το πρωί στο «Μέγκα», αναμάσησε τις γνωστές προβοκατόρικες δηλώσεις - που πρώτος από το βήμα της Βουλής χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός - ισχυριζόμενος ότι για το ΚΚΕ «εχθρός είναι το ΠΑΣΟΚ» και γι' αυτό όπως υποστήριξε «επί ΝΔ έκανε μόνο μερικές συμβολικές καταλήψεις και απεργίες».

Αυτό που ενοχλεί την κυβέρνηση είναι ότι αταλάντευτα το ΚΚΕ αποκαλύπτει ότι η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με της ΝΔ, στη γραμμή των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων που προωθούν την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, τη στήριξη με όλα τα μέσα της πλουτοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Θ. Πάγκαλος πριν επιτεθεί στο ΚΚΕ προσπάθησε να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν «το κόμμα της αριστεράς στην Ελλάδα»(!) γιατί όπως ισχυρίστηκε «είναι μέλος της σοσιαλιστικής διεθνούς και έτσι καταλαβαίνει ο κόσμος την αριστερά σήμερα».

Σε ό,τι αφορά αυτές καθ' αυτές τις προειλημμένες αποφάσεις του «διαλόγου», ο υφυπουργός Οικονομίας Φ. Σαχινίδης με συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» προανήγγειλε χτες «συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να σημειώσει: «Σε αυτό το πλαίσιο ξεκινάμε τον κοινωνικό διάλογο για το Ασφαλιστικό και ό,τι ανακοινώνεται επισήμως, εννοείται ότι ισχύει». Δίνοντας το εύρος των ανατροπών που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ο Γ. Πεταλωτής σημείωσε: «Ο διάλογος ξεκινά σήμερα και έχει πάρα πολλές, φυσικά, εκφάνσεις και πολλές τομές που πρέπει να γίνουν (...) Εμείς ανοίγουμε το θέμα του διαλόγου για το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο έχει πάρα πολλές πτυχές (...) Ηδη, τα βήματα που κάνουμε προοιωνίζονται τις προθέσεις μας».

Μάλιστα, ο Γ. Πεταλωτής, φανερώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες στις αντιασφαλιστικές αναδιαρθρώσεις, ανέφερε: «Προς το παρόν δεν έχει οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά είναι ευνόητο ότι δε θα υπάρχει πολύς χρόνος, προκειμένου να υπάρχουν και αποφάσεις». Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε χτες ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν είναι να καταργήσει το νόμο Πετραλιά, όπως υποσχόταν προεκλογικά, αλλά «να τον παγώσει για ένα χρόνο»...

Ολα στο στόχαστρο

Στη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, κληθείς να σχολιάσει αν στο διάλογο για τις εργασιακές σχέσεις, όταν ξεκινήσει, θα τεθούν προς συζήτηση και οι τελευταίες αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ για τη χώρα μας, ο Γ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «ο διάλογος θα είναι ανοικτός και θα υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο». Ενώ παραπέμποντας στο περιεχόμενο και χωρίς να ταχτεί κατά των κατευθύνσεων του ΕΚΟΦΙΝ, τόνισε ότι όταν θα «ξεκινήσει ο διάλογος πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, θα το δείτε».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συντηρεί και ένα επικοινωνιακό παιχνίδι στο «εσωτερικό» με φόντο δήθεν «διαφωνίες» μεταξύ κυβερνητικών στελεχών. Χτες, ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε ότι «έπρεπε να είχε μελετηθεί καλύτερα το θέμα του "παγώματος" των μισθών από το οικονομικό επιτελείο». Πίσω από τις ανέξοδες κορόνες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιχείρησε να κρύψει ότι σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τις αυξήσεις - ψίχουλα και το πάγωμα των μισθών.


Απαράδεκτες παρεμβάσεις

Δεν άρεσε στον Κώνστα, τον οικονομικό συντάκτη του ΑLTER, η παρέμβαση του ΠΑΜΕ που χτες, πρώτη μέρα του «διαλόγου» - πρόκληση για το Ασφαλιστικό, προχώρησε στο συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Εργασίας, με στόχο να ματαιώσει την πρεμιέρα της φιέστας που επιχειρούν να στήσουν κυβέρνηση, μεγαλοεργοδότες και οι πρόθυμες ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Δεν του άρεσε που ματαιώθηκε η «πρώτη» ενός ψευτοδιαλόγου που από τώρα είναι γνωστό ότι θα οδηγήσει στην ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση των όρων συνταξιοδότησης των εργαζομένων. Ταυτίστηκε απόλυτα και με την ουσία των παραπέρα ανατροπών σε βάρος των εργαζομένων και ενοχλήθηκε απ' αυτή τη δράση των ταξικών δυνάμεων. Και τι πρόβαλλε ως τεκμηρίωση της αντεργατικής του άποψης; Οτι χάθηκε μία μέρα από τους σχεδιασμούς που έχουν κάνει κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες. Και διατύπωσε διάφορες βρομιές, παρμένες από το οπλοστάσιο της μαύρης αντίδρασης, φτάνοντας στο σημείο να παρουσιάσει τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ανάμεσά τους και κομμουνιστές, ως προνομιούχους και αμειβόμενους, που... περιφέρονται πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο γνωστός, από το επιχειρηματικό ρεπορτάζ, δημοσιογράφος, δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να μιλάει για την καταστροφική εικόνα που παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία και να προπαγανδίζει ότι πρέπει οπωσδήποτε και άμεσα να παρθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Τέτοια δημοσιογραφία, προκλητικά φιλοεπιχειρηματική κάνει και μετά λέει ότι «ενημερώνει», χρησιμοποιώντας ακόμη και ψέματα όπως τα περί «προνομιούχων του ΠΑΜΕ».

Την απαράδεκτη στάση του Κώνστα φαίνεται πως ζήλεψε και η σχολιάστρια του δελτίου, Μακρή, η οποία επιχείρησε να προβοκάρει τη δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα, σύμφωνα με την οποία στον πόλεμο της καπιταλιστικής εργοδοσίας, πρέπει να απαντήσεις με πόλεμο. Η σχετική αναφορά της Αλ. Παπαρήγα μπορεί να ήταν «Ο στόχος ο δικός μας είναι αυτό που λέμε: Στον πόλεμο της κυβέρνησης, της σημερινής και της προηγούμενης, γιατί όλα αυτά είναι σωρευτικά, στον πόλεμο της καπιταλιστικής εργοδοσίας, πρέπει να απαντήσεις με πόλεμο», αλλά η σχολιάστρια παριστάνοντας την ανυποψίαστη και κάνοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται την ουσία της δήλωσης, επιχείρησε να τη χαρακτηρίσει απαράδεκτη, ενώ προχωρώντας σε, ΠΑΣΟΚικού τύπου, ακροβασίες μίλησε για Βόρεια και Νότια Κορέα.

Για να κατανοηθεί το μέγεθος της πρόκλησης των δύο δημοσιογράφων, αρκεί να σημειώσει κανείς ότι προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του παρουσιαστή των ειδήσεων Ν. Χατζηνικολάου.

Παρόμοιοι ήταν οι σχολιασμοί όλων των καναλιών. Που πρόβαλαν ως «αντιδημοκρατική» και «ακραία» μια μορφή πάλης για την υπεράσπιση του δικαιώματος της ασφάλισης, το οποίο ξηλώνουν (αυτή είναι η δημοκρατία για τους αστούς, τα κόμματα και τα κανάλια τους, το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων) και με το «διάλογο» κυβέρνηση - ΣΕΒ - πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, δηλαδή στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Πληρωμένη απάντηση πήραν βέβαια και οι δυο τους και από τον εκπρόσωπο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, Π. Μεντρέκα, ο οποίος παρεμβαίνοντας στο δελτίο ειδήσεων όχι απλά κατάγγειλε αυτού του είδους την αντιπαράθεση που επιλέχθηκε, αλλά ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο ότι το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές συνδικαλιστές που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ θα συνεχίσουν να καλούν τους εργαζόμενους να πυκνώσουν τις γραμμές της αντίστασης και να δυναμώσουν τους πολύμορφους αγώνες τους. Για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά - αντιδραστικά σχέδια που επεξεργάζονται η ΕΕ και οι δυνάμεις του κεφαλαίου από κοινού με τις ντόπιες κυβερνήσεις.


Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ