ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνθήκες ακραίας πόλωσης

Ολα τα όπλα ρίχνουν στη μάχη οι υποψήφιοι, πέντε μέρες πριν τις κάλπες

Συνθήκες ακραίας πόλωσης επικρατούν στη μάχη για την ηγεσία της ΝΔ, καθώς τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα «παίζουν τα ρέστα τους» πέντε μέρες πριν από την ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού. Με δεδομένη την «ομοφωνία» στην αντιλαϊκή στρατηγική, η διαμάχη μεταξύ των υποψηφίων για την αρχηγία αποκτά χαρακτηριστικά προσωπικής αναμέτρησης, που εξαντλείται σε άσφαιρα φραστικά πυρά για τον ποιον στηρίζουν οι μηχανισμοί και το σύστημα ΠΑΣΟΚ, ποιοι έχουν στις γραμμές τους τα «γκόλντεν μπόις» και το «σύστημα Καραμανλή» και άλλα τέτοια, παντελώς αδιάφορα για την συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων.

Η πόλωση πυροδοτείται και από τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το αποτέλεσμα της αναμέτρησης «ανοιχτό», ενώ από ορισμένες πλευρές θεωρείται πολύ πιθανό ότι η μάχη θα κριθεί στο β' γύρο. Το σενάριο αυτό απορρίπτεται από τους υποστηρικτές του Αντ. Σαμαρά που εκτιμούν ότι «υπάρχει δυναμική» υπέρ του πρώην υπουργού Πολιτισμού στη βάση και θα εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, καθώς υπολογίζουν ότι η πόλωση θα συρρικνώσει ασφυκτικά το ποσοστό του Π. Ψωμιάδη.

Τη στήριξη της υποψηφιότητας της Ντ. Μπακογιάννη εξέφρασαν χτες ο Βύρων Πολύδωρας και ο πρώην βουλευτής Γ. Ορφανός. Στο πλευρό του Αντ. Σαμαρά τάχθηκαν με δηλώσεις τους οι βουλευτές Κ. Γκιουλέκας και Σπ. Ταλιαδούρος και ο πρώην βουλευτής Πιερίας Ευ. Πολύζος.

Στις ομιλίες τους οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι επιστρατεύουν τα «διλήμματα» της τελευταίας στιγμής. Σύμφωνα με την Ντ. Μπακογιάννη, που μίλησε χτες στην Αργολίδα, τα διλήμματα της ερχόμενης Κυριακής είναι τα εξής: «Θα παραμείνουμε ένα μεγάλο, ανοιχτό και δυνατό κόμμα ή θα γίνουμε ένα μικρό και αναχρονιστικό κόμμα που δεν θα μπορεί να κερδίσει εκλογές; Θα επιβραβεύσουμε τη συνέπεια ή τον καιροσκοπισμό; Θα αφήσουμε το ΠΑΣΟΚ και το σύστημα ΠΑΣΟΚ στα μέσα ενημέρωσης να αλωνίζουν ή θα δείξουμε τη δύναμη της μεγάλης μας παράταξης;».

Μιλώντας νωρίτερα σε εκπομπή της ΝΕΤ επιτέθηκε ευθέως κατά του Αντ. Σαμαρά λέγοντας ότι «η ιδεολογία της πολιτικής καθαρότητας οδηγεί σε μια περιχαρακωμένη ΝΔ», πως «το σύστημα ΠΑΣΟΚ» δεν τη «θέλει αρχηγό», ενώ πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως θα ξαναφύγουν από τη ΝΔ Σαμαράς και Αβραμόπουλος...

Από την πλευρά του ο Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται υπέρμαχος της ενότητας, ένθερμος υποστηρικτής της «ιδεολογικής καθαρότητας» και αντίπαλος της «διαχείρισης της εξουσίας». Μιλώντας χτες σε εργαζόμενους της ΔΑΚΕ, εμφανίστηκε «αντίπαλος» του νεοφιλελευθερισμού και του κυβερνητισμού. Aποφασισμένος να μείνει μέχρι τέλους στην εκλογική μάχη, παρά τις έντονες πιέσεις που, όπως είπε, δέχεται, δήλωσε από την Πάτρα ο Π. Ψωμιάδης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «δε θα κάνει παζάρια με κανέναν».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ολα ανοιχτά μπροστά στην πανελλαδική σύσκεψη

Ευθείες βολές για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες των διήμερων εργασιών που αρχίζουν την Παρασκευή

Ούτε η χτεσινοβραδινή συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε σε συμφωνία κι έτσι την Παρασκευή αρχίζει η Πανελλαδική Σύσκεψη για την οργανωτική ανασυγκρότηση του σχήματος, στην οποία θα κατατεθούν προς συζήτηση η πρόταση του ΣΥΝ και η πρόταση όλων των άλλων συνιστωσών. Η Σύσκεψη, πάντως, δε νομιμοποιείται να ψηφίσει και να αποφασίσει ποια απ' τις δύο θα προωθηθεί για υλοποίηση κι έτσι δεν αναμένεται παρά ανταλλαγή απόψεων. Αλλωστε, η απόφαση να περιοριστούν οι εργασίες της σε δύο μέρες, αντί για τρεις που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, ερμηνεύτηκε και σχολιάστηκε χτες σαν προσπάθεια παραπέρα υποβάθμισής της.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση συνέλευσης οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, επικρατεί διάχυτος «προβληματισμός, βαθιά απογοήτευση αλλά και θυμός για τον τρόπο που οργανώθηκε από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο δημόσιος διάλογος και που σκοπεύει στο να οδηγήσει και αυτή την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη σε αποφάσεις χωρίς ψηφοφορίες σώματος αντιπροσώπων, περιορίζοντας τη λήψη τους στη λήξη της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης από τους εκπροσώπους των συνιστωσών στη Γραμματεία». Και προτείνουν τη διεξαγωγή Συνεδρίου Επανίδρυσης την προσεχή Ανοιξη.

Αλλά και το «ΚοκκινοΠράσινο Δίκτυο» του ΣΥΝ καταγγέλλει ότι «ο εκδημοκρατισμός του ΣΥΡΙΖΑ έχει ηττημένους εν τοις όροις: κινδυνεύουν οι τάσεις και τα "προβεβλημένα" στελέχη, η δυνατότητα να εκφωνούν πολιτική για την πάρτη τους (...) όλες οι δομές του ΣΥΝ - ακόμα και η ΠΓ- συνιστούν μορφές διαβούλευσης και όχι πολιτικής απόφασης. Η απόφαση είναι στην αρμοδιότητα των επιτελείων των τάσεων και των κεντρικών πολιτικών στελεχών».

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζαν χτες αγωνία για το αν τελικά ο Αλ. Αλαβάνος θα παρευρεθεί και θα πάρει το λόγο. Πάντως, οι τελευταίες του παρεμβάσεις, με αφορμή παρουσίαση βιβλίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλούν αντιδράσεις στον ΣΥΝ. Ενδεικτική αυτών είναι η τοποθέτηση του Θ. Μαργαρίτη χτες στον ρ/σ «Κανάλι 1» όπου δήλωσε «με τις παραινέσεις του μας επισήμανε ότι "ο κίνδυνος για την Αριστερά είναι εντός των τειχών", πρόκειται για μια εσφαλμένη λογική που παραπέμπει σε αντιλήψεις εσωτερικών εκκαθαρίσεων». Ο ίδιος για την Πανελλαδική Σύσκεψη δήλωσε ότι «το γυαλί έχει ραγίσει από την κρίση του Σεπτέμβρη με την έντονη αμφισβήτηση του ρόλου του ΣΥΝ».

Χτες, εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης δήλωσε σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «δε συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να ψηφίσουμε από κοινού με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ερχόμενος σε αντίθεση με δηλώσεις στελεχών της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του ΣΥΝ με τις οποίες είχαν ταχθεί υπέρ της επανεκλογής του Κ. Παπούλια και είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι συνολικά ο ΣΥΝ θα τοποθετηθεί κατ' αυτόν τον τρόπο.

ΕΛΛΑΔΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Ενισχύουν τις πολεμικές δομές της ΕΕ

Η προώθηση των σχεδίων της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα γαλλικού ενδιαφέροντος, ήταν το αντικείμενο των συνομιλιών που είχαν χτες στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας, ο υπουργός Ε. Βενιζέλος με τον Γάλλο ομόλογό του Ε. Μορέν. Ο Γάλλος υπουργός δήλωσε ετοιμότητα εκ μέρους της χώρας του, να συμμετάσχει με πλοία στην επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου του Αιγαίου για την αντιμετώπιση των μεταναστών στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός κοινού χώρου επιτήρησης της θάλασσας από τη Βαλτική μέχρι τη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε και στην ενίσχυση των πολεμικών δομών της ΕΕ και μίλησε για «συμμετοχή της Ελλάδας και στον κοινό ευρωπαϊκό στόλο αερομεταφοράς». Αποκαλυπτικός ήταν και σε ό,τι αφορά την εμπλοκή στον πόλεμο της Σομαλίας. «Το συμπλήρωμα της επιχείρησης "Αταλάντα" (σ.σ. επιτήρηση με στόλο) είναι η εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας της Σομαλίας, για να μπορέσει να ανασυσταθεί το κράτος της Σομαλίας και ελπίζουμε ότι και η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε αυτό το σχέδιο, σε αυτήν την επιχείρηση».

Αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα και ειδικά γι' αυτό της ναυπήγησης 6 νέων φρεγατών για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι «θα κινηθούμε στο πλαίσιο των ειλημμένων αποφάσεων της ελληνικής Πολιτείας (...) αλλά με τον επωφελέστερο δυνατό τρόπο για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία». Η παραπάνω δήλωση αποκτά άλλη οπτική, αν συνδεθεί με την επίσκεψη χτες βράδυ του επιχειρηματία Ν. Ταβουλάρη (Ναυπηγεία Ελευσίνας, Σύρου) στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΓΔΜ
Δημιουργεί κλίμα διμερών συζητήσεων

Στις Πρέσπες θα συναντηθούν στις 27 Νοέμβρη οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Αλβανίας

Αφορμή να συζητήσει διμερώς και εκτός πλαισίου του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναζητά η ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσκάλεσε τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρούεφσκι σε άτυπη τριμερή συνάντηση στις Πρέσπες, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου. Ως στόχος της συνάντησης, προσδιορίζεται η «αναζήτηση των δυνατοτήτων συνεργασίας για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του πάρκου Πρεσπών (Κέντρο Πληροφόρησης Πύλης)». Το ενδιαφέρον, ωστόσο, επικεντρώνεται στο αν θα προκύψει στο περιθώριο, συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τη θεματολογία της τριμερούς συνάντησης σε ζητήματα σχετικά με το περιβάλλον, καθώς διεξάγεται «δύο μήνες πριν από τη συμπλήρωση δέκα ετών από την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος των τότε πρωθυπουργών των τριών χωρών (2 Φεβρουαρίου 2000, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων) για την προστασία του οικοσυστήματος των Πρεσπών» (!). Ερωτηθείς, ωστόσο, εάν στη συνάντηση θα συζητηθούν και άλλα θέματα μεταξύ του Παπανδρέου και του Γκρουέφσκι, ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε ότι «στα πλαίσια και διμερών συναντήσεων οι οποίες πιθανόν να γίνουν, θα συζητηθούν και ό,τι θέματα αφορούν τις χώρες». «Η "Τριμερής των Πρεσπών" δε θα πρέπει να μετατραπεί σε προκάλυμμα διμερών διαπραγματεύσεων "Γκρουέφσκι - Παπανδρέου" για το όνομα», τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org