ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Διαμαρτυρία για τον αντικομμουνισμό της ΕΡΤ

Συγκέντρωση των αντιστασιακών χτες το μεσημέρι έξω από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης στην Αγία Παρασκευή

Το πανό που σήκωσαν οι αντιστασιακοί έξω από το κτίριο της ΕΡΤ
Το πανό που σήκωσαν οι αντιστασιακοί έξω από το κτίριο της ΕΡΤ
Να σταματήσουν, άμεσα, οι εκπομπές άθλιας αντικομμουνιστικής και αντισοσιαλιστικής προπαγάνδας από τα κρατικά κανάλια, απαίτησαν, χτες το μεσημέρι, με διάβημα διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στην ΕΡΤ (Αγία Παρασκευή) αντιστασιακοί αγωνιστές και μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).

Οι αγωνιστές, στις 3 το μεσημέρι, έφθασαν στα γραφεία της ΕΡΤ και σήκωσαν πανό στην είσοδο με το σύνθημα: «ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: Οι Αγωνιστές της Αντίστασης και μαχητές του ΔΣΕ λέμε ΟΧΙ στον αντικομμουνισμό της ΕΡΤ». Στη συνέχεια, πολυμελής αντιπροσωπεία της Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Χρήστο Τσιντζιλώνη, είχε συνάντηση με εκπρόσωπο της Διοίκησης της ΕΡΤ ο οποίος, ωστόσο, δήλωσε αναρμόδιος και γι' αυτό μετά από αίτημα των αγωνιστών, ορίστηκε να γίνει συνάντηση με τον καθ ύλην αρμόδιο διευθυντή της ΕΡΤ.

Οργή και αγανάκτηση

Στο κείμενο - καταγγελία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ προς τη διοίκηση της ΕΡΤ, εκτός των άλλων, τονίζεται:

«Τα κρατικά κανάλια ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3, καταπατώντας κάθε κανόνα δεοντολογίας για σωστή ενημέρωση του κοινού, μας σερβίρουν κάθε τρεις και λίγο, εκπομπές με χυδαίο αντικομμουνιστικό περιεχόμενο. Τέτοιες εκπομπές μάς γυρίζουν στις εποχές της πτωματολογίας των δοσίλογων "εθνικών τιμητών" και μαυραγοριτών που οργίαζαν σε βάρος των αγωνιστών της Αντίστασης συκοφαντώντας το ηρωικό ΚΚΕ και τα μέλη του, που παρουσίαζαν, περίπου, ως τέρατα με κονσερβοκούτια που έπιναν αίμα!

Με οργή και αγανάκτηση καταγγέλλουμε τα κρατικά κανάλια για τα αντικομμουνιστικά σκουπίδια τους, τα οποία προκλητικά προβάλλουν με στόχο τη μαζική χειραγώγηση συνειδήσεων. Ομως, τα γεγονότα του 20ού αιώνα και τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε δεν μπορεί να τα σβήσει καμιά διαστρέβλωση, παραχάραξη ή πλαστογράφηση.

Είναι πρόκληση και αθλιότητα η προβολή τέτοιων εκπομπών που στόχο έχουν να συκοφαντήσουν το σοσιαλισμό, το ΚΚΕ, το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και την ΕΣΣΔ. Η βιομηχανία του ψεύδους και της συκοφαντίας του σοσιαλισμού, που εμείς ως πολιτικοί πρόσφυγες ζήσαμε στις σοσιαλιστικές χώρες, δεν πρόκειται να περάσει. Εξακολουθούμε να ζούμε ακόμα και δε θα επιτρέψουμε να πλαστογραφήσετε την πραγματικότητα του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε.

Η επιχείρηση να εξισώσετε τον κομμουνισμό με το φασισμό - ναζισμό, να συκοφαντήσετε το μεγάλο ΕΑΜικό Αντιστασιακό αγώνα μας και τον αγώνα του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (όπου πρωτοστάτησαν το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές), θα πέσει στο κενό. Απαιτούμε κύριοι της ΕΡΤ να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τα κρατικά κανάλια ως μέσο αντικομμουνιστικής προπαγάνδας. Και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απαιτούμε να αναλάβει τις ευθύνες της και να παρέμβει για να σταματήσει αυτή η αθλιότητα».


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Γιάννης Ρίτσος, πάντα παρών στο κάλεσμα της εποχής

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία την Κυριακή οι διήμερες εργασίες, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του Συνεδρίου
Στιγμιότυπο από τις εργασίες του Συνεδρίου
«Το μέλλον είναι σίγουρο/ αδελφέ μου./ Ο,τι κι αν γίνει - σίγουρο.../Μπορείς να κάνεις πίσω/ τους τροχούς του ήλιου;».

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το απόγευμα οι εργασίες του διήμερου επιστημονικού συνεδρίου για τον Γιάννη Ρίτσο με θέμα «Γιάννης Ρίτσος - Πάντα παρών στο κάλεσμα της εποχής» που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ στην Αίθουσα Συνεδρίων, στην έδρα της, στον Περισσό.

Πλήθος κόσμου, από βετεράνους του Κόμματος, συναγωνιστές και συγκρατούμενους του ποιητή μέχρι τη νέα γενιά κομμουνιστών και αγωνιστών, παρακολούθησαν τις εργασίες, οι οποίες, πέρα από την εύλογη επιστημονική τους σημασία για την ανάδειξη όλων των πτυχών της δημιουργίας του Ρίτσου, επέχουν και σημαντική πολιτική θέση, σε μια εποχή, που με αφορμή τον εορτασμό για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, τόσο ο ποιητής, όσο και το έργο του, επιχειρείται να «χωρέσουν» στην αισθητική και ιδεολογία του αστικού ακαδημαϊσμού.

Το συνέδριο άνοιξε το Σάββατο με αποσπάσματα από ποιήματα του Γ. Ρίτσου («Γειτονιές του κόσμου», «Αποχαιρετισμός», «Μαθήματα ποίησης», «Ορέστης», «Το χρέος των ποιητών», «Στο ΚΚΕ» κ.ά.), που απήγγειλαν η Αριάδνη Μιχαηλάρη και ο Διονύσης Ξενάκης με τη συνοδεία του Δημήτρη Κουφαλάκου στη φυσαρμόνικα, ενώ προβάλλονταν φωτογραφίες από τη ζωή και το έργο του ποιητή. Μια «διαδρομή» σε συναρπαστικά και αιμάτινα «τοπία» της δημιουργίας του μεγάλου ποιητή, ο οποίος ...άνοιξε το παράθυρο να μπει το σύμπαν ανθισμένο.

Κυρίαρχη η μορφή του κομμουνιστή ποιητή στην οθόνη που πλαισίωσε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης
Κυρίαρχη η μορφή του κομμουνιστή ποιητή στην οθόνη που πλαισίωσε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης
Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης και η κόρη του ποιητή, Ερη Ρίτσου. Το εισηγητικό άνοιγμα έγινε από την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος. Εισηγήσεις και παρεμβάσεις για τον ποιητή και το έργο του έκαναν καθηγητές Πανεπιστημίου, εκπρόσωποι του επιστημονικού και καλλιτεχνικού κόσμου, Ελληνες και ξένοι.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Τέτοια η ζωή κι η ποίηση, ένα και τα δύο» για τη ζωή και το έργο του Ρίτσου, παραγωγής του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ, σε σκηνοθεσία Κώστα Σταματόπουλου.


Η Ελένη Μηλιαρονικολάκη συνοψίζει τα συμπεράσματα του Συνεδρίου
Η Ελένη Μηλιαρονικολάκη συνοψίζει τα συμπεράσματα του Συνεδρίου

ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσιάσεις βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής»

Οι παρουσιάσεις βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής» συνεχίζονται τις επόμενες μέρες από τις Οργανώσεις της ΚΟΑ του ΚΚΕ, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

-- Την Παρασκευή 27/11, στις 6 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Κολωνού (Αλεξανδρείας και Λένορμαν), οι Κομματικές Οργανώσεις του 4ου Διαμερίσματος Αθήνας διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Μαΐλη «Από την 4η Αυγούστου ως τις μέρες μας». Την παρουσίαση θα κάνει ο Κώστας Σκολαρίκος, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Το Σάββατο 28/11, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου 62), οι Κομματικές Οργανώσεις 5ου-6ου Διαμερίσματος και Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ οργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Β. Ι. Λένιν «Για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση». Θα μιλήσει ο Βασίλης Οψιμος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Κυριακή 29/11, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χαϊδαρίου (ΝΕΛΕ), οι Κομματικές Οργανώσεις Χαϊδαρίου της Νοτιοδυτικής Αχτίδας της ΚΟΑ διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Μαΐλη «Από την 4η Αυγούστου ως τις μέρες μας». Θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

-- Τη Δευτέρα 30/11, στις 6 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Κολωνού (Αλεξανδρείας και Λένορμαν) οι Κομματικές Οργανώσεις του 4ου Διαμερίσματος οργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Μαΐλη «Από την 4η Αυγούστου ως τις μέρες μας». Την παρουσίαση θα κάνει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη 2/12, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας (οδός Ματζαγριωτάκη), η Αχτίδα Νότιων Συνοικιών της ΚΟΑ διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Μαΐλη «Από την 4η Αυγούστου ως τις μέρες μας». Θα μιλήσει ο Αποστόλης Παππάς, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη 2/12, στις 6.30 μ.μ., στο ΚΕΠ Ν. Ιωνίας (πίσω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου) η Αχτίδα Βορειοδυτικών Συνοικιών της ΚΟΑ οργανώνει παρουσίαση του βιβλίου «Ο αντικομμουνισμός χθες και σήμερα». Θα μιλήσει ο Φάνης Παρής, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη 9/12, στις 7 μ.μ., στο Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου (Δαναΐδων και Αντιγόνης) η Αχτίδα Βορειοανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου «Η διεθνής οικονομική κρίση και η θέση της Ελλάδας». Την παρουσίαση θα κάνει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής και μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Κυριακή 13/12, στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης, οι Κομματικές Οργανώσεις Πετρούπολης διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Ι. Β. Στάλιν «Η δεξιά παρέκκλιση στο ΚΚ (Μπ)». Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής της.


«Να μεταφέρουμε τα μηνύματα της ποίησής του στους αδικημένους»...

Η ομιλία της υπεύθυνης του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, Ελένης Μηλιαρονικολάκη στο κλείσιμο των εργασιών

Νομίζουμε πως δεν είναι μόνο δική μας εντύπωση, αλλά συμπέρασμα όλων όσοι παρακολούθησαν τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου μας ότι ο στόχος του - όπως διατυπώθηκε από την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματός μας Αλέκα Παπαρήγα - να γίνει μια προσπάθεια για βαθιά και ολοκληρωμένη διερεύνηση του έργου του ποιητή μας, σε μεγάλο βαθμό εκπληρώθηκε.

Κάθε εισήγηση, με το δικό της ξεχωριστό τρόπο και από διαφορετική αφετηρία έσκαψε στο ποιητικό ορυχείο του Γιάννη Ρίτσου για να φέρει στο φως τον πολυδιάστατο πλούτο του, τα κρυμμένα χρυσά νομίσματά του. Ολες μαζί κατάφεραν να πλουτίσουν τη γνώση, το συναίσθημα, αλλά και τη βούλησή μας, για να παλέψουμε πιο αποφασιστικά και πιο ουσιαστικά με τη μεγαλοψυχία και την ευρύτητα σκέψης του πραγματικού αγωνιστή κι επαναστάτη για το δίκιο και την ευτυχία του ανθρώπου.

Ταυτόχρονα, η συζήτηση απέδειξε ότι αυτό το τρανό, το βαθύ, το πλατύ τραγούδι της ποίησης του Γ. Ρίτσου δε χωρά στα ανατομικά κρεβάτια των κάθε είδους αναθεωρητών της, όπως δε χωρά και το μεγαλείο του αδιάκοπου αγώνα του λαού μας κι όλων των λαών για κοινωνική απελευθέρωση που με τους στίχους του ο Γ. Ρίτσος διαιώνισε.

Εκ μέρους της ΚΕ - και εκφράζοντας πιστεύω κι όλους εσάς που συμμετείχατε στις εργασίες - θέλουμε να ευχαριστήσουμε ολόψυχα τους ομιλητές μας, γιατί αποδεικνύοντας, για μια ακόμη φορά, το βαθύ σεβασμό που τρέφουν στον ποιητή και τις επιλογές της ζωής του, έδωσαν σ' αυτό το συνέδριο που διοργανώθηκε από το κόμμα του τον καλύτερό τους εαυτό.

Μένει να αναδειχτούν κι άλλες πλευρές

Επιτρέψτε μου να σταθώ λίγο σε ένα σημείο που απασχόλησε τη δεύτερη συνεδρία μας, το θέμα της κριτικής που έγινε στην ποίηση του Γ. Ρίτσου από συντρόφους του στο πρώτο στάδιο της ποιητικής του σταδιοδρομίας. Είναι αλήθεια ότι το νέο περιεχόμενο και μορφή που έφερε στην ποίηση ο Γ. Ρίτσος, η πρωτοποριακή αντίληψή του για την τέχνη δεν έγινε αμέσως κατανοητή από τους συντρόφους του κι αυτό τον πλήγωσε.

Το θέμα προσφέρεται για βαθύτερη μελέτη, που οπωσδήποτε δεν πρέπει να αποσπαστεί από τις συνθήκες μέσα στις οποίες δρούσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας τη δεκαετία του '30, ούτε από τις αισθητικές αντιλήψεις που κυριαρχούσαν στο κομμουνιστικό κίνημα εκείνων των καιρών. Δεν είναι, για παράδειγμα, σίγουρο αν οι σύντροφοι που του έκαναν κριτική είχαν ολοκληρωμένη γνώση του προσωπικού του δράματος κι όπως φάνηκε και από τη μαρτυρία του σ. Γεωργάτου, ο Γ. Ρίτσος ήταν περήφανος και δεν κοινοποιούσε τα προβλήματά του. Το βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι η κριτική αυτή ήταν από θέση συντροφική κι όχι εχθρική, καθώς στον «Ριζοσπάστη» δημοσιεύονταν τόσο τα ποιήματα του Ρίτσου, όσο και η κριτική τους.

Σε άρθρο μάλιστα του Γιώργου Βαλέτα στα «Αιολικά Γράμματα» διαβάζουμε τα παρακάτω: «Η βαθιάς καλλιέργειας και γνώσης κριτικός του Ριζοσπάστη Αλεξάνδρα Αλαφούζου στη διεξοδική κριτική της για τις "Πυραμίδες" θρόνιασε μέσα του το λαό και τον προετοίμασε για το άλμα του "Επιτάφιου". Για έναν ποιητή σαν το Ρίτσο, που έρχεται από τα αστικά στρώματα προς τη λαϊκή μάζα με τη θερμή του επαναστατική διάθεση, υπάρχει ένας λογικός δρόμος να πλησιάσει απόλυτα αυτή τη μάζα. Ο δρόμος αυτός είναι η καλή γνωριμία με τη λαϊκή ψυχή, όπως αυτή εκδηλώνεται στη λαϊκή τέχνη σε αναρίθμητες μορφές της κοινωνικής, πνευματικής και ψυχικής ζωής. Σε πέντε μήνες γράφτηκε ο "Επιτάφιος", η λαϊκή ψυχή άστραψε στις γνωστότερες μορφές της», τελειώνει ο Γ. Βαλέτας.

Αναφέραμε παραπάνω πως ο στόχος του συνεδρίου μας σε μεγάλο βαθμό εκπληρώθηκε, γιατί χωρίς αμφιβολία υπάρχουν πάμπολλες ακόμη πλευρές στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, που δε στάθηκε δυνατό στα περιορισμένα χρονικά όρια του συνεδρίου μας να αναδειχτούν, όπως για παράδειγμα η προσέγγισή του Ρίτσου στη γυναίκα. Ωστόσο, θεωρούμε ότι θέσαμε κάποιες βάσεις που θα μας επιτρέψουν στη συνέχεια να εισχωρούμε ολοένα βαθύτερα στον ωκεανό της ποίησής του.

Σε εκπαιδευτικούς και μαθητές

Ωστόσο, αν θέλουμε να μείνουμε πιστοί στο πνεύμα της ποίησης του Γ. Ρίτσου, που όπως υπογραμμίστηκε από τον τίτλο μιας εισήγησης είναι «ποίηση πράξεων και πρακτική», η πρώτη υποχρέωσή μας το επόμενο διάστημα είναι να μεταφέρουμε τα φωτεινά μηνύματα αυτής της ποίησης σε εκείνους που πρώτα απ' όλους ο ποιητής απευθύνεται, γιατί απ' αυτούς περιμένει να γράψουν το ποίημα των καιρών: τους προλετάριους και τους αδικημένους. Χρέος μας είναι να προσπαθήσουμε η ποίηση του Ρίτσου να φτάσει στην εργατική τάξη και να διαβαστεί απ' αυτήν, για να τη βοηθήσει να αποκτήσει συνείδηση του προορισμού και της δύναμής της.

Η δεύτερη υποχρέωση που προκύπτει από τη συζήτησή μας είναι να απευθυνθούμε πιο οργανωμένα στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές, γενικότερα στη νεολαία, για να κατανοήσουν το πραγματικό περιεχόμενο της ποίησης του Ρίτσου και να αντιμετωπίσουν θετικά, με άλλα λόγια να αντεπιτεθούν στη σφοδρή επίθεση για αλλοίωσή της και γενικότερα για υποκατάσταση της μόρφωσης και της διαπαιδαγώγησης των μαθητών από δεξιότητες υποταγής στην καπιταλιστική εκμετάλλευση. Οπως έλεγε κι ο Γ. Ρίτσος: «Εκεί που ανοίγει ένα βιβλίο, κλείνει το σκοτάδι».

Κατατέθηκε η πρόταση για επεξεργασία μιας επιτομής των ποιημάτων του Ρίτσου που αναφέρονται στα ιστορικά γεγονότα. Η πρόταση μπορεί να γίνει δεκτή, με την έννοια πως έτσι κι αλλιώς είναι στις προθέσεις μας να εκδώσουμε το συντομότερο τα πρακτικά του συνεδρίου από τη «Σύγχρονη Εποχή», συμπληρωμένα με ποιητικό και εικαστικό υλικό. Επίσης, ενημερώνουμε ότι η «Σύγχρονη Εποχή» ετοιμάζεται για την επανέκδοση της συλλογής του Ρίτσου «Τα συντροφικά τραγούδια» που έχει εξαντληθεί.

Η πρόταση για δημιουργία ενός διεθνούς φόρουμ ή διαδικτυακού τόπου για την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ριζοσπαστών ποιητών και λογοτεχνών είναι ενδιαφέρουσα. Εχει θετικά και αρνητικά και οπωσδήποτε θα μελετηθεί.

Με αυτές τις σκέψεις, που δεν αποτελούν κλείσιμο των εργασιών, αλλά άνοιγμα των εργασιών συνέχισης της δραστηριότητάς μας να διαδώσουμε πλατιά στο λαό, και προπαντός στη νεολαία, τα πρωτοπόρα και φωτεινά μηνύματα της ποίησης του Γ. Ρίτσου, σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας και σας ευχόμαστε καλή δύναμη για τους καλύτερους αγώνες που έρχονται. Ο κόσμος είναι πιο πλούσιος απ' τους εκμεταλλευτές του, έγραφε ο Γιάννης Ρίτσος, δηλαδή μόνο αν ο κόσμος απαλλαγεί απ' αυτούς, θα μπορέσει να αποκαλύψει τις πραγματικές και ανεξάντλητες δυνατότητες που έχει ο συσσωρευμένος πλούτος του να εξασφαλίσει την ανθρώπινη ευημερία και ευτυχία.

Να διεκδικήσουμε, λοιπόν, αυτόν τον πλούτο που εμείς δημιουργήσαμε και δημιουργούμε, σ' αυτό μας προτρέπει ο Γ. Ρίτσος. Ας το κάνουμε πράξη. Μπορούμε. Ο δικός μας κόσμος είναι πιο πλούσιος και πιο δυνατός από τον κόσμο αυτών που μας καταδυναστεύουν.


Συγκεντρώσεις - περιοδείες του ΚΚΕ

-- Σήμερα Τρίτη 24/11, στις 8.15 π.μ., περιοδεία στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή.

-- Την Τετάρτη 25/11, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Μπραχαμίου (Λεωφόρος Αγίου Δημητρίου), θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα την οργάνωση της πάλης ενάντια στην κρίση και την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, με ομιλητή τον Νίκο Παπακωνσταντίνου, βουλευτή του Κόμματος.

-- Την Κυριακή 29/11, στις 11 π.μ., στην Ξυλοτεχνία Περιστερίου (Κωστή Παλαμά και Παρασκευοπούλου), οι Κομματικές Οργανώσεις Περιστερίου της Νοτιοδυτικής Αχτίδας της ΚΟΑ οργανώνουν εκδήλωση με θέμα την παρουσίαση του βιβλίου «Η διεθνής οικονομική κρίση και η θέση της Ελλάδας», με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

-- Τη Δευτέρα 30/11, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου), η Αχτίδα Καλλιτεχνών της ΚΟΑ διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Η οργάνωση της πάλης απέναντι στην κρίση και την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ». Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org