ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
Σιγά μη φοβηθούμε

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Η γερόντισσα που επιμένει να ζει - αυτή κι άλλοι δυο όλοι κι όλοι - στο Κλήμα της Φωκίδας είναι προφανές πως δεν μπορεί να διατηρεί φυτεία ...«κλωστικής κάνναβης». Κι αν ακόμα μπορούσε, θα ήταν εξαρτημένη από το εμπορικό δίκτυο για τη διακίνηση του προϊόντος της. Εξαρτημένη θα ήταν επίσης κι από τις υπηρεσίες ένοπλων security που σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητες τόσο για τη φύλαξη της φυτείας όσο και για την ασφαλή διακίνηση του προϊόντος. Θα έπρεπε, επίσης, να διατηρεί και μια κάποια σχέση με τα μέσα ενημέρωσης που διαφημίζουν ως ακίνδυνο για τη δημόσια υγεία το προϊόν. Δηλαδή, θα 'πρεπε να έχει σχέση με εργολάβους δημοσίων έργων και εφοπλιστές, τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης.

Μιας και δεν μπορεί να διατηρεί τέτοια φυτεία, είναι χαμένη από χέρι. Επιμένει, εκεί στα βουνά να παλεύει με κάτι γελάδες ελεύθερης βοσκής. Ετσι χαλάει και την πιάτσα. Οταν ένα ψυγείο με κατεψυγμένα βόδια από την Αργεντινή μπορεί να μεταφέρει παράλληλα κι ένα φορτίο κόκα, είναι δυνατόν μια γερόντισσα να πουλάει φρέσκο κρέας από τα Βαρδούσια; Στο σκαμνί!

Τι τα 'χουμε τα ελικόπτερα αν δεν μπορούμε να εντοπίσουμε ένα παράνομο σφαγείο; Σιγά μη κάνουν απόσβεση τα εργαλεία ψάχνοντας καλάσνικοφ στα όρη. Κοτζάμ Τύλισος κι είχαν όλα κι όλα δυο κι αυτά στραβόκανα. Να πεις για την επένδυση στην ψυχή των παιδιών, αυτή μάλιστα, αξίζει τον κόπο. Πώς το είπε η μικρή; «άμα μάθουν πως είμαστε από τα Ζωνιανά, δε θα μας πετάξουν έξω;» Αυτό μάλιστα, είναι σοβαρή επένδυση. Ετσι, να μαθαίνουν από μικρά να ντρέπονται και να τρέμουν. Αλλιώς, θα φτάσουν να βόσκουν γελάδια και στον Ψηλορείτη!

Πάμε γι' άλλα: Το παραμύθι τους εξοργίζει. Και μακάρι να οδηγήσει σε ένα όσο το δυνατόν πιο βίαιο ξέσπασμα. «Φταίνε οι εργάτες για το ασφαλιστικό»! Και «λαϊκίζουν», λέει, τα κόμματα όταν υπόσχονται ότι δε θα θίξουν όρια ηλικίας και ύψος συντάξεων. Αυτός που γράφει το παραμύθι γνωρίζει πως οι μόνοι που είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν για την Ασφάλιση είναι οι καπιταλιστές, γιατί αυτοί έχουν ανάγκη τον εργάτη γερό στο μεροκάματο και την επόμενη μέρα και την επόμενη γενιά. Αυτός που γράφει το παραμύθι ξέρει πως οι εργάτες μπορούν να ζήσουν χωρίς αφεντικά και να έχουν πλήρη ασφάλιση. Τα αφεντικά δεν μπορούν να υπάρχουν χωρίς εκμεταλλευόμενους εργάτες. Αυτός που γράφει το παραμύθι γνωρίζει πως και τα όρια ηλικίας έχουν αυξηθεί και το ύψος των συντάξεων έχει μειωθεί. Πουλάει εξυπναδούλες περί αναξιοπιστίας γενικά του πολιτικού κόσμου για να βάλει στο ίδιο τσουβάλι κομμουνιστές και αστούς πολιτικούς.

Το σύστημα έχει πρόβλημα με τη βία. Οχι με τη βία που ασκεί το ίδιο. Αλλά με την πιθανότητα αυτή να γυρίσει μπούμερανγκ. Γι' αυτό εκπαιδεύει τον κόσμο να φοβάται τη βία γενικώς. Ετσι, η βία προβάλλεται ως υπαρκτή σ' ένα τηλεοπτικό κόμικ, αλλά όχι κι εκεί που πράγματι βασιλεύει: στις εργασιακές σχέσεις.

Γι' αυτό υπάρχουν, εξάλλου, και οι «επιστήμονες». Για να σε πείσουν με τη μια «έρευνα» ότι το παιδί σου κινδυνεύει όταν του βάζει τρικλοποδιά ο συμμαθητής του και με την αμέσως επόμενη ότι φύλακας άγγελος του παιδιού σου είναι ένας δάσκαλος - αστυνόμος.

Ευτυχώς τα παιδιά αγνοούν και τον επιστήμονα και τις ανησυχίες της τάξης που υπηρετεί.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝΕ ΑΜΠΑΡΙΖΑ ΟΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ...

ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΨΥΧΩΝ: «τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου των Ζωνιανών είναι ο καθρέπτης της ψυχολογίας των περισσότερων κατοίκων του χωριού και της πίεσης που δημιουργεί η τηλεοπτική εικόνα της μικρής κοινωνίας τους. Παράδειγμα: Χτες, στην ξενάγηση των μαθητών στο μεγάλο ενυδρείο του Ηρακλείου (...) η δασκάλα περιχαρής ανακοίνωσε ότι η επόμενη επίσκεψη θα είναι στη Βουλή. Τότε, ένα κοριτσάκι της ΣΤ΄ τάξης ρώτησε: "Κυρία, αν μάθουν ότι είμαστε από τα Ζωνιανά δε θα μας πετάξουν έξω;"» (η καταγραφή στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΓΡΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: «χθες όλη τη μέρα ο αναπληρωτής αστυνομικός διευθυντής Κρήτης κ. Γιάννης Ραχωβίτσας αναζητούσε από αέρος στον Ψηλορείτη τις... αποθήκες μεγάλων ποσοτήτων όπλων και κοκαΐνης (...) την ίδια ώρα κλιμάκιο αστυνομικών ερευνούσε στο χωριό Τύλισσος. Τα ευρήματα όμως ήταν πενιχρά: μόνο δύο καλάσνικοφ» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

«ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ»! «"πώς να μείνουνε εδώ οι νέοι; Ακόμη και εμάς μας κυνηγούνε. Σήμερα με κάτσανε στο σκαμνί κατηγορούμενη για παράνομη σφαγή των μοσχαριών μου. Αφού δεν υπάρχουνε σφαγεία, πού να πάμε; Από τα γελάδια ζω, γιατί με κυνηγάνε;" ρωτάει και ξαναρωτάει η κ. Κατερίνα Καραχάλιου, μία από τους τρεις μόνιμους κατοίκους στο χωριό Κλήμα της Φωκίδας» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

ΑΜΗΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ! «Πολλές φορές, ο Αντουάν και η Αλεξία αναρωτιούνται (...) αφού η χώρα τους, όπως λέει ο Σαρκολέων, είναι σήμερα 7,5 φορές πλουσιότερη από όσο ήταν το 1950, γιατί δεν έγιναν το ίδιο πλουσιότεροι και οι εργαζόμενοί της; Είναι απορίες που βασανίζουν τους εργαζόμενους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οι κυβερνήσεις τους ξορκίζουν τον σατανά με φραγγέλια, αλλά σε λίγο θα είναι πολύ αργά: το εκκλησίασμα έχει ξεχυθεί στους δρόμους» (μ' αφορμή τη Γαλλία, γράφει ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΕΗ χτυπούν το λαϊκό εισόδημα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φοροδιαφυγή 70 δισ. ευρώ κάθε χρόνο

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ οι «σωτήρες» του Ασφαλιστικού

ΤΑ ΝΕΑ: Χαράτσι 2.027 ευρώ από επιτόκια, φόρους, ακρίβεια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανάβει φωτιές ο σύμβουλος του πρωθυπουργού

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αδιάλλακτη κυβέρνηση, απούσα αντιπολίτευση

Η ΧΩΡΑ: Υποσχέσεις για νέες αυξήσεις στους ένστολους

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ των εργατοπατέρων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Φοβίζει το ράλι του ευρώ

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΒΑΡΥΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ» για το ασφαλιστικό

Η ΑΥΓΗ: Οργή για την επίθεση της κυβέρνησης στα ταμεία

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μέχρι και ισόβια για ασέλγεια κατά ανηλίκου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΠΑΧΑΛΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ το ανΑσφαλιστικό

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το παραμύθι που εξοργίζει

«Σε μία άμιλλα λαϊκισμού άπαντες υπόσχονταν ότι δεν πρόκειται να θιγούν όρια ηλικίας και το ύψος των συντάξεων (...) μετά από τέτοιο ρεσιτάλ αναξιοπιστίας από το σύνολο του πολιτικού κόσμου είναι επόμενο ο μέσος πολίτης να μην εμπιστεύεται την πολιτική τάξη και να μη συνεργάζεται μαζί της για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Ασφαλιστικού» (ο Γ. Κουβαράς στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)

Η βία που δεν τρομάζει

«Είναι να μην πιάσει δουλειά το ΕΣΡ, γιατί έτσι και πιάσει φτάνει μέχρι "λαβράκι" - που λέει ο λόγος - γιατί στην πραγματικότητα πρόκειται για "Σφουγγαράκη" (...) με τον Μπομπ τον Σφουγγαράκη ασχολήθηκε το ΕΣΡ, ενώ δεν το απασχόλησε η προβολή του απαγχονισμού του Σαντάμ Χουσεΐν» (η Π. Διαμαντάκου στα ΝΕΑ)

και η επιστήμη που πουλάει φούμαρα

«Βία και εκφοβισμό από άλλα παιδιά βιώνουν στο σχολείο οι δύο στους δέκα μαθητές (...) ο ένας στους δύο μαθητές αποφασίζει να αγνοήσει ανάλογες καταστάσεις» (παρουσιάστηκε ως επιστημονική έρευνα / ΤΟ ΒΗΜΑ)



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ