ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
SOS του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών

Εκκληση στους εικαστικούς καλλιτέχνες να σταθούν δίπλα στο συλλογικό τους φορέα, απευθύνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Αυτό είναι και το μοναδικό θέμα της μονοσέλιδης εφημερίδας του ΕΕΤΕ, που, για πρώτη φορά δεν έγινε δυνατή η κανονική έκδοσή της, λόγω της οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει το ΕΕΤΕ, εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής του ΥΠΠΟ απέναντι στο Επιμελητήριο, από το 2003.

Το ΕΕΤΕ απευθύνει πρόσκληση στα μέλη του, να συμμετέχουν στην τακτική γενική του συνέλευση, στις 28/11 (6μ.μ.) στα γραφεία του (Κωλέττη 14). «Η παρουσία όλων μας» τονίζει στο άρθρο του το ΔΣ του ΕΕΤΕ «είναι απαραίτητη περισσότερο από κάθε άλλη φορά, για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τη δράση μας. Με τους αγώνες και τη συμμετοχή σ' αυτούς, θα ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση, στην οποία μας ωθεί η κυβερνητική πολιτική».

«Η άρνηση του υπουργείου να καταβάλει τα ανελαστικά έξοδα του ΕΕΤΕ από τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ και, επίσης, η άρνησή του να ανταποκριθεί σε αυτά με έκτακτη επιχορήγηση, στην ουσία ακυρώνει το Επιμελητήριο και το οδηγεί σε κλείσιμο». Ηδη, έχουν συσσωρευτεί στο ΕΕΤΕ χρέη προηγούμενων ετών, ύψους 200.000 ευρώ, ενώ για το 2006 έχουν εγγραφεί στον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ μόνο τα μισά από το αναγκαίο για τη στοιχειώδη λειτουργία του Επιμελητηρίου ποσό. Αποτέλεσμα: Δεν υπάρχουν χρήματα, όχι μόνο για δραστηριότητες, αλλά, ούτε καν για φωτοτυπικό χαρτί ή για τη συντήρηση των υπολογιστών.

«Παρ' όλα αυτά», καταλήγει το ΔΣ του ΕΕΤΕ «το Επιμελητήριο αγωνίζεται να υπάρχει και να συμβάλλει στην ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών, στη στήριξη των εικαστικών καλλιτεχνών και στην εκπλήρωση του θεσμικού του ρόλου ως συμβούλου της πολιτείας».

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο - «μποναμάς»

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «πολιτιστική χορηγία» που είχε παρουσιάσει τον περασμένο Οκτώβρη ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, και με το οποίο προσφέρεται ακόμη ένα μεγάλο οικονομικό «δώρο» της κυβέρνησης προς το κεφάλαιο, ανοίγοντας, ταυτόχρονα, ακόμη περισσότερο τις «πόρτες» για την πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την πλήρη - κατά 100% - φοροαπαλλαγή του ποσού της «χορηγίας», το οποίο με τη σειρά του δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% των κερδών του «χορηγού». Στην πρώτη παρουσίαση του νόμου από τον υπουργό προβλεπόταν η κατά 66,67% φοροαπαλλαγή επί του ποσού της χορηγίας, ποσοστό το οποίο έφτασε το 100% με νεότερες εξαγγελίες του υπουργού και το οποίο τελικά συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο.

Για τη διευκόλυνση του κεφαλαίου συστήνεται με το ν/σ και «Γραφείο Χορηγιών», το οποίο υπάγεται απευθείας στον εκάστοτε υπουργό, καθώς και «Συμβούλιο Χορηγιών» με γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Και σα να μην έφταναν οι «μποναμάδες» και η έμμεση διαφήμιση του «χορηγού», το νομοσχέδιο προβλέπει και «Χορηγικά Βραβεία», για την ...«ηθική επιβράβευση» του «χορηγού».

Εκτός από το ΥΠΠΟ, αποδέκτες των «χορηγιών» θα είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ΝΠΔΔ, τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τα ΝΠΙΔ με πολιτιστικούς (εντός ή εκτός εισαγωγικών) σκοπούς. Πιο απλά: Οι πάντες...

Ποινική δίωξη για Σχοινούσα

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στη Σχοινούσα άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου κατά των αδελφών Αλέξανδρου, Αγγελικής και Δημητρίου Παπαδημητρίου και της μητέρας τους Δέσποινας Παπαδημητρίου. Θυμίζουμε ότι τα αρχαία βρέθηκαν σε ακίνητα της εν λόγω εφοπλιστικής οικογένειας στη Σχοινούσα και το Ψυχικό.

Συγκεκριμένα η δίωξη περιλαμβάνει τα αδικήματα της υπεξαίρεσης αποδοχής και διάθεσης μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατ' εξακολούθηση από δράστες που τελούν τις πράξεις τους κατά επάγγελμα και συνήθεια. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται 152 αρχαία αντικείμενα, των οποίων η αξία εκτιμάται σε ένα εκατομμύριο ευρώ. Οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι τα αντικείμενα τα είχαν στην ιδιοκτησία τους από τον πατέρα τους, αλλά και από τον αδελφό της κατηγορουμένης Δέσποινας Παπαδημητρίου και έμπορο αρχαιοτήτων, Χρήστο Μιχαηλίδη. Να σημειωθεί εδώ, ότι το όνομα του τελευταίου εμπλέκεται στο σκάνδαλο του Μουσείου Γκετί, ενώ ο ίδιος πέθανε στην Ιταλία το 1999.

Η υπόθεση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή.

Ογδοντάχρονη πορεία

Ογδοντάχρονο γίνεται το Εθνικό Ωδείο, και γιορτάζει την επέτειο με σειρά εκδηλώσεων. Στις 27/11, στη Λυρική Σκηνή θα γίνει η πανηγυρική συναυλία «80 Χρόνια Εθνικό Ωδείο - 80 χρόνια μουσική», με έργα Καλομοίρη, Βούρτση, Αντωνίου, Δραγατάκη, Κούκου, Μπουντούνη, Τσαλαχούρη. Συμμετέχουν ως σολίστ οι πιανίστες Ελενα Μουζάλα, Τζένια Μανουσάκη, Αρης Γαρουφαλής, Νίκος Βασιλείου και Αφροδίτη Στυλιανού, οι τραγουδιστές Λυδία Αγγελοπούλου, Σταμάτης Μπερής, Μαρία Βλαχοπούλου, Ειρήνη Καράγιαννη, οι κιθαριστές Ευάγγελος Ασημακόπουλος - Λίζα Ζώη, Βαγγέλης Μπουντούνης - Μάρω Ραζή, η βιολίστρια Εφη Χριστοδούλου κ.ά. Συμπράττουν: οι «Κιθαριστές» του Βαγγέλη Μπουντούνη, η Χορωδία του Εθνικού Ωδείου, η Παιδική Χορωδία «Μανώλης Καλομοίρης» και το Εργαστήρι Μουσικής Δωματίου - Ορχηστρικά Σύνολα. Θ' ακολουθήσει βράβευση διακεκριμένων αποφοίτων και παλαιών συνεργατών του Ωδείου.

Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνεται η θεατροποιημένη συναυλία για παιδιά «Ενα παιδί στη χώρα της μουσικής» (13/1, Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς), συναυλία Μουσικής Δωματίου με έργα Μανώλη Καλομοίρη και Λεωνίδα Ζώρα (18/4, «Γκαίτε»), έκθεση από το αρχείο του Μανώλη Καλομοίρη και του Εθνικού Ωδείου, διαγωνισμοί Μονωδίας με ελληνικό ρεπερτόριο και Σύνθεσης «Μανώλης Καλομοίρης» (φθινόπωρο 2007).

ΔΥΝΑΤΗ ΡΟΚ ΜΠΑΝΤΑ, αριστοτεχνικά διαλεγμένα τραγούδια, βίντεο και πρόζες που δένουν με τη μουσική και κυρίως το αχτύπητο δίδυμο των Γιώργου Μυλωνά και Πάνου Μουζουράκη δίνει το «παρών» κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, στη «Χ-εδρα» (Ελ. Βενιζέλου 235, Ν. Σμύρνη - 210-9849101). Ο λόγος για την παράσταση «ΠρόβαΤΑκομμάτια», που εκτός τις προγραμματισμένες μέρες, παίζεται εκτάκτως σήμερα και αύριο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ