ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Εμμένει στο χαράτσωμα των λαϊκών στρωμάτων

Με προκλητική επιχειρηματολογία ο υφυπουργός Εργασίας υπερασπίστηκε χτες τη ρύθμιση που προωθεί το «μίνι Ασφαλιστικό»

Αποφασισμένη να επιβάλει νέο «χαράτσι» στους ασφαλισμένους που καταφεύγουν σε εξετάσεις προληπτικής ιατρικής είναι η κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει το σκόπελο των αντιδράσεων, χτες είπε να περιμένουν οι εργαζόμενοι την υπουργική απόφαση, για να δουν και το περιεχόμενό της. Ξεκαθάρισε έτσι ότι η κυβέρνηση επιμένει στην ψήφιση του άρθρου 59 που περιλαμβάνεται στο «μίνι Ασφαλιστικό» και αναφέρει: «Μπορεί να ορίζεται συμμετοχή του ασφαλισμένου στις δαπάνες προληπτικής ιατρικής που προβλέπεται από το άρθρο 33 του ν. 2676/1999 (Α1) και την ΚΥΑ Φ.7/οικ.1624/4-11-1999 (Β 2053)».

Ενα βήμα πιο «μπροστά», ο υφυπουργός Εργασίας, Γερ. Γιακουμάτος, ευθέως είπε ότι πρέπει να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για τις εξετάσεις προληπτικής ιατρικής, ισχυριζόμενος ότι αυτό θα «αφορά μεμονωμένη κοινωνική ομάδα, τους έχοντες και κατέχοντες. Αφορά ένα μικρό ποσοστό το οποίο θα διαμορφωθεί με υπουργική απόφαση και δεν έχει ακόμα "κλειδώσει" πώς θα γίνει η διαδικασία αυτή». Μόνο που οι «έχοντες και κατέχοντες» δεν πάνε με το βιβλιάριο του ΙΚΑ να κάνουν εξετάσεις. Η ρύθμιση αφορά τους ασφαλισμένους, που έτσι και αλλιώς πληρώνουν εισφορές στους κλάδους υγείας των Ταμείων τους.

Σαρωτική ανατροπή

Με το άρθρο 59 ανατρέπεται η ΚΥΑ, όπου αναφέρεται: «Ολες οι δαπάνες του προγράμματος της προληπτικής ιατρικής βαρύνουν τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και το δημόσιο, χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου με βάση το ισχύον κρατικό τιμολόγιο, με εξαίρεση τις δαπάνες προληπτικής οδοντιατρικής, για τις οποίες ισχύουν τα αναφερόμενα στην περ. η΄ της παρ. 1 της απόφασης αυτής».

Σύμφωνα με την εν λόγω ΚΥΑ η προληπτική ιατρική περιλαμβάνει:

  • Εμβολιασμούς σε παιδιά και ενήλικες
  • Εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, σε γυναίκες και άνδρες με σκοπό τη γέννηση υγιών παιδιών
  • Μαστογραφία
  • Τεστ Παπανικολάου
  • PSA, για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη
  • Εξετάσεις χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων
  • Κολονοσκόπηση και μικροσκοπική εξέταση
  • Προληπτική οδοντιατρική σε παιδιά 6 - 14 ετών.
Μέρος της συνολικότερης επίθεσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και το ισχύον καθεστώς καλύπτει ένα περιορισμένο φάσμα ιατρικών εξετάσεων, για τις οποίες βέβαια πλήρωναν έως σήμερα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων ή με άγρια χαράτσια στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Απ' τις εξετάσεις της ΚΥΑ εξαιρούνται περισσότερες από 1.000 μη κοστολογημένες εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ με την ανατροπή που επιχειρείται αντί να ενισχύεται η προληπτική ιατρική, μπαίνουν σοβαρά και πρόσθετα εμπόδια. Ηδη η κυβέρνηση έχει ανοίξει την κερκόπορτα των μαζικών εκχωρήσεων του «φιλέτου» των εργαστηριακών εξετάσεων στο μεγάλο κεφάλαιο, ανακοινώνοντας την απόφαση του ΙΚΑ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων να δώσουν πακέτο τις μη κοστολογημένες εργαστηριακές εξετάσεις με μειοδοτικό διαγωνισμό σε μεγάλα εργαστήρια.

Με δεδομένη εξάλλου την απουσία δημόσιου δωρεάν ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ενισχύεται άμεσα ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας της Υγείας και τα διαγωνιστικά εργαστήρια.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα στη δουλιά

Κινητοποιήσεις στους δήμους, καθώς χτες το ΣτΕ «επικύρωσε» την παραμονή τους σε καθεστώς πολιτικής ομηρίας

Το πανό των ταξικών δυνάμεων στην πρόσφατη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Το πανό των ταξικών δυνάμεων στην πρόσφατη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων που διεκδικούν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά, ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των εκπροσώπων τους στην ΤΑ, που τους θέλουν ομήρους. Μια πολιτική που χτες, για μια ακόμη φορά, επικύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, απορρίπτοντας προσφυγές συμβασιούχων που ουσιαστικά ζητούσαν τη διεύρυνση του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου (164/2004).

Μέσα σ' αυτό το κλίμα οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, στους ΟΤΑ, οργανώνουν την τετράωρη στάση εργασίας την Τρίτη 28 Νοέμβρη (11 π.μ.- 3 μ.μ.). Η Συντονιστική Επιτροπή ΟΤΑ Αττικής καλεί σε μαζική συμμετοχή στη στάση και στην προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην πλατεία Βάθης, στις 11.30 το πρωί. Στη στάση και την προσυγκέντρωση καλεί τους συμβασιούχους στο υπόλοιπο Δημόσιο και η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ).

Στα πλαίσια των πολύμορφων αντιδράσεων, οι εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις του Δήμου Ανω Λιοσίων, που βρίσκονται εδώ και μια βδομάδα σε επίσχεση εργασίας, προχώρησαν χτες σε κατάληψη του Δημαρχείου και του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Ξένιος», από νωρίς το πρωί μέχρι το μεσημέρι, διεκδικώντας να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα τριών μηνών που τους οφείλονται, μόνιμη και σταθερή δουλιά, κλείσιμο των Δημοτικών Επιχειρήσεων και πέρασμα όλων των υπηρεσιών στο Δήμο.

Από την κατάληψη του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού, διαβάστηκε «στον αέρα» ανακοίνωση του σωματείου, ενώ μετά από πιέσεις πραγματοποιήθηκε εκπομπή αφιερωμένη στον αγώνα και τα αιτήματά τους. Στο πλευρό των 550 συμβασιούχων και των οικογενειών τους βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στο Δήμο, συμμετέχοντας στις πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Στον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλιά βρίσκονται και οι συμβασιούχοι του Δήμου Πειραιά, οι οποίοι χτες το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο. Στη συγκέντρωση, από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τους βουλευτές της περιφέρειας, παραβρέθηκε μόνο η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος, επικεφαλής της κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση». Σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι συμβασιούχοι του Δήμου Υμηττού (πραγματοποιούν πικετοφορίες και συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου) και οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου στο Δήμο Ιωαννίνων (επίσχεση εργασίας για δεδουλευμένα).

ΑΜΙΑΝΤΟΣ
Ανεξέλεγκτη απειλή

Ανεξέλεγκτη απειλή για εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο παραμένει ο αμίαντος. Στη χώρα μας, η οποία το 1995 ήταν η έβδομη αμιαντοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, υπολογίζεται ότι τα επόμενα χρόνια θα πεθάνουν 150.000 άτομα που εκτέθηκαν σε αμίαντο μέσα στο χώρο εργασίας. Ενώ έξι εκατομμύρια τόνοι αμιάντου μένουν διάσπαρτοι απειλώντας χιλιάδες ακόμα ζωές.

Οπως αναφέρθηκε σε σχετική διάσκεψη που ξεκίνησε χτες στην Αθήνα, στη Γερμανία εντοπίζονται κάθε χρόνο 2.800 άτομα που εκδήλωσαν καρκίνο του λάρυγγα λόγω αμιάντου. Επίσης, 800-1.000 ασθενείς από μεσοθηλίωμα (καρκίνος στο «φλοιό» του πνεύμονα, λόγω αμιάντου). Στη Βρετανία, πεθαίνουν ετησίως 3.000 άτομα που είχαν εκτεθεί σε αμίαντο. Υπολογίζεται ότι 8 εκατομμύρια κατοικίες και 1,7 εκατομμύρια δημόσια και εμπορικά κτίρια έχουν αμίαντο. Χιλιάδες εργαζόμενοι διατρέχουν άμεσο κίνδυνο σε κράτη όπου ακόμα επιτρέπεται νομικά η χρήση αμιάντου, όπως η Βραζιλία, όπου, μόνο το 2003, οι τρεις εταιρείες που ελέγχουν το 72% της παραγωγής χλωρίου (μονάδες που χρησιμοποιούν την τεχνική των διαφραγμάτων αμιάντου) κατανάλωσαν 128 τόνους αμιάντου.

Οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται ραγδαία για τους κατοίκους αναπτυσσόμενων χωρών, όπου μεταφέρεται σημαντικό τμήμα της παγκόσμιας αγοράς αμιάντου (Ταϊλάνδη, Πακιστάν, Ινδονησία). Τη διετία 2001-2002, 264 πλοία μεταφέρθηκαν από άλλες χώρες για να παροπλιστούν στην Ινδία. Στις εργασίες απασχολήθηκαν 25.000-40.000 άτομα - μεταξύ των οποίων και παιδιά 17 ετών - που απομάκρυναν τον αμίαντο με γυμνά χέρια, δε φορούσαν παπούτσια και είχαν για μέσο «προστασίας» ένα μαντίλι που κάλυπτε το στόμα τους.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ»: Από καθαρή τύχη γλίτωσε χτες στο εργοτάξιο του «Μινιόν» ο ρουμάνικης καταγωγής καλουπατζής Ρομπέρτ Λιόντος, 47 ετών, όταν στην προσπάθειά του να δέσει ένα μεγάλο καλούπι αυτό έπεσε και τον πλάκωσε. Ο εργάτης μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ με κατάγματα. Εκπρόσωποι του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας αμέσως έκαναν παρέμβαση στο χώρο.

ΕΣΠΗΤ: Ξεκινάνε σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο (9 π.μ. έως τις 8 μ.μ., στα γραφεία της Ενωσης, Βαλαωρίτου 9, 6ος όροφος) οι αρχαιρεσίες στην Ενωση Συντακτών Περιοδικού - Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ). Η «Δημοσιογραφική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) καλεί σε στήριξη του ψηφοδελτίου της, που παλεύει μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ. Στο ψηφοδέλτιο, το οποίο στηρίζει το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων ΜΜΕ, συμμετέχουν οι Γκομούζα Ιωάννα, Μανταλβάνου Χριστιάνα και Καρβούνη Μαργαρίτα.

ΝΑΟΥΣΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΕΚ Νάουσας, απολυμένων των «Κλωστηρίων Β» και της «Τρικολάν», με αίτημα να δοθεί η οικονομική ενίσχυση, που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.

ΧΑΛΚΙΔΑ: Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών, προκειμένου να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων τους, έγινε την περασμένη Τρίτη έξω από το χώρο του εργοστασίου, παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας να την αποτρέψει.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ
Μεθαύριο η εκλογοαπολογιστική

Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 26 Νοέμβρη ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας, στις 10 π.μ., στα γραφεία του Συνδέσμου (2ος όροφος ΕΚΑ, Γ' Σεπτεμβρίου 48β' και Μάρνη).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ