ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
«Ο καφές και η δημοκρατία»

Από το «ΠΟΝΤΙΚΙ»
Από το «ΠΟΝΤΙΚΙ»
Κράτα τις «σημειώσεις για το... μέλλον».

Προς το παρόν οι Αμερικάνοι ποιούν την ανάγκη φιλοτιμία και δηλώνουν πως η επιλογή είναι ανάμεσα σε δύο «διαφορετικά» είδη καπιταλισμού. Από τα οποία, βεβαίως, υποδηλώνουν ότι προτιμότερο είναι το δικό τους, καθότι «δημοκρατικό». Κράτα τις σημειώσεις, έχει ενδιαφέρον το μέλλον...

Κράτα στην άκρη και τους ένοχους συμψηφισμούς που επιχειρεί ο Κοττάκης. Ο οποίος πολύ καλά γνωρίζει πως ο πηγαίος αντικομμουνισμός του ηγέτη της Ενωσης Κέντρου και αυτός του ηγέτη της ΕΡΕ είχαν κοινό τόπο εφαρμογής: Τα κορμιά των κομμουνιστών! Οτι θέλει να ξεπλυθεί ο ανιψιός, όπως επιχείρησε να ξεπλυθεί και του αλλουνού ο γιος, είναι αδιάφορο, όταν τα κλομπς και τότε και σήμερα την ίδια δουλιά κάνουν, τον ίδιο εχθρό αντιμετωπίζουν... Εναν αγωνιζόμενο λαό που αμφισβητεί στην πράξη, στο πεζοδρόμιο, την κυριαρχία της αστικής τάξης. Οτι τότε χαρακτήριζαν κομμουνιστικά μιάσματα όσους αντιστέκονταν και σήμερα τους λένε απλά «απειλή για το κράτος του νόμου», δεν αναιρεί το γεγονός ότι όπως και τότε έτσι και σήμερα αυτό που θέλει να προλάβει - και με το βούρδουλα - το αστικό κράτος είναι η ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων, διαδικασία και εξέλιξη αναπότρεπτη, όσο και το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης...

Το παράδειγμα, του κακού μπάτσου που δέρνει και του καλού που κερνά καφέ στο διάλειμμα του ξυλοδαρμού, διδάσκει.

Η προπαγανδιστική τακτική που ακολουθούν οι αστοί της γαλάζιας και πράσινης εκδοχής για την ανατροπή του άρθρου 16 παραπέμπει στη σχέση βούρδουλα - καφέ.

Και οι δύο κρύβουν το κύριο: Οτι επιδιώκεται συνολική ανατροπή στην εκπαίδευση που αφορά σε δύο κρίσιμους όρους: Το «ενιαία» και «δωρεάν» για όλους! Η ίδρυση ή όχι ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι μόνο η άκρη του νήματος για να ξηλωθεί όλο το πουλόβερ.

Ασχετο: Στην Ισταμπούλ, όπου ως γνωστόν κυριαρχεί ο σεβασμός στα δημοκρατικά δικαιώματα, για να πάρεις μέρος σε ανοιχτή συγκέντρωση του Πατριωτικού Μετώπου πρέπει να περάσεις από σωματικό έλεγχο στο μπλόκο που στήνει περιμετρικά της συγκέντρωσης η αστυνομία, η οποία και περιφράζει το χώρο με κάγκελα. Στην αθηναϊκή Ομόνοια, όπου επίσης κυριαρχεί ο σεβασμός στα δημοκρατικά δικαιώματα, εφαρμόζεται όλο και πιο συχνά η μέθοδος των μπλόκων για «αναγνώριση ταυτότητας», περιμετρικά της περιοχής όταν πρόκειται να γίνει κάποιο συλλαλητήριο. Η μέθοδος συνοδεύεται και με αρκετές προσαγωγές στο τμήμα. Ε, σε όλα αυτά θα μπει επιτέλους ένα τέλος! Η λονδρέζικη αστυνομία, πάντα πρωτοπόρα, θα χρησιμοποιεί μια μηχανή συλλογής αποτυπωμάτων, επί τόπου, στο χώρο ελέγχου. Περνάς, αφήνεις το αποτύπωμά σου, γράφει δίπλα ο αστυνόμος «πάει στην τάδε συγκέντρωση» και φεύγεις. Ούτε ταλαιπωρία, ούτε τίποτα. Οσοι ισχυρίζονται ότι η δικτατορία του κεφαλαίου οχυρώνεται, θα μείνουν με την κακεντρέχειά τους. Είναι προφανές πως βρισκόμαστε μπροστά σε έναν καλπάζοντα εκσυγχρονισμό!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΙΑΒΑΖΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ, ΒΓΑΛΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ... ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ: «Ο κ. Παπανδρέου έχει υποχρέωση να σεβαστεί και να διαφυλάξει την προσωπική πολιτική του αξιοπιστία. Υπάρχουν άλλωστε δύο κείμενα, η ομόφωνα υπογεγραμμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για το άρθρο 16 και η επίσης ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου του κόμματος που τάσσονται υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ. "Ας πάψει λοιπόν η υποκρισία" όπως λέει και ο ίδιος ο πρόεδρος» (από το κύριο άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΙΚΑΝΗ ΝΤΡΙΜΠΛΑ... «στη Χαριλάου Τρικούπη ανησυχούν από τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν στην απόφαση για υπερψήφιση της αναθεώρησης του άρθρου 16, που όπως όλα δείχνουν θα ανακοινώσει αύριο στη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου (...) ο κ. Παπανδρέου θεωρείται βέβαιον ότι θα ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης με συγκεκριμένο μάλιστα σκεπτικό ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης (...) τονίζοντας πως αν δε ρυθμιστεί το θέμα των ιδιωτών τότε ίσως γίνει ανεξέλεγκτο» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΗ ΣΥΝΗΘΗ ΑΠΕΙΛΗ... «πρέπει να υπερψηφιστεί τώρα η αλλαγή από 180 βουλευτές, κυρίως από τους εχθρούς των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ώστε να γίνει δυνατόν να ψηφιστεί σχετική νομοθεσία - αλλιώς θα νομιμοποιηθούν τα υπάρχοντα κολέγια απευθείας από την Ενωση και χωρίς την ύπαρξη ρυθμιστικού πλαισίου θα κυριαρχήσει στην ανώτατη εκπαίδευση ό,τι και στην ιδιωτική τηλεόραση: χάος και φτήνια» (ο Δ. Κ. Ψυχογιός στο «ΒΗΜΑ»).

...ΚΑΙ ΜΙΑ «ΕΓΚΡΙΤΗ» ΥΠΟΓΡΑΦΗ: «Το ερώτημα που προκύπτει από όλη αυτήν τη φασαρία είναι εξαιρετικά απλό: Τι σόι προοδευτικό κόμμα είναι ένα κόμμα το οποίο δεν μπορεί να αντέξει ούτε μία μεταρρύθμιση; Και ποια συμφέροντα επιτέλους υπηρετεί; Τα συμφέροντα μιας πανεπιστημιακής ολιγαρχίας ή του απλού ανθρώπου που σπουδάζει με θυσίες το παιδί του; Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει ο Γ. Παπανδρέου. Και όλα δείχνουν ότι θα δώσει τη σωστή απάντηση - ακόμη κι αν μερικές φορές θα πρέπει να αισθάνεται πολύ "μόνος στο σπίτι"...» (ο Ι. Κ. Πρετεντέρης στο «ΒΗΜΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «ΕΥΕΛΦΑΛΕΙΑ» λένε τώρα το Μεσαίωνα...

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΛΟΥΚΕΤΟ στο «CARREFOUR»

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ των κερδοσκόπων

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η χώρα ζει με δανεικά

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συντεχνίες νεκρώνουν το λιμάνι

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Η κρίση στα λιμάνια απειλεί την αγορά

ΤΑ ΝΕΑ: Ιατρικά τεστ με φορολογική δήλωση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ

Η ΑΥΓΗ: Διπλή συγκάλυψη για ξυλοδαρμό και υποκλοπές

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΥΓΝΩΜΗ από την πολιτεία

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2006 οι συντάξεις των μηχανικών

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ για τους αξιωματικούς

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 3 ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ για τα ακίνητα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Για το καλό του πολίτη όλα

«Η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από τη βρετανική αστυνομία τόσο από αυτοκινητιστές όσο και από πεζούς με φορητές ηλεκτρονικές συσκευές δημιουργεί ανησυχία για παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων (...) Από την πλευρά της η αστυνομία ισχυρίζεται ότι με αυτό τον τρόπο θα επιταχυνθεί ο χρόνος διενέργειας των σχετικών ελέγχων και ότι από την άλλη θα ωφεληθούν οι πολίτες που δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να πάνε μέχρι τα αστυνομικά τμήματα προκειμένου να αποδείξουν την ταυτότητά τους» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Ενοχοι «συμψηφισμοί»

«Ο τρόπος με τον οποίο κυβέρνησε στη δεκαετία του 1960 τη χώρα η συντηρητική παράταξη μπορεί να δικαιολογείτο εν μέρει από την εποχή (Ψυχρός Πόλεμος, παρατεταμένη πολιτική αστάθεια κλπ.), ωστόσο δημιούργησε τότε την αίσθηση πως η πολιτική και κοινωνική σκληρότητα διαπερνούσε ως κεντρική ιδέα τη δράση της. Βεβαίως, τα ίδια και χειρότερα ίσως έκαναν η Ενωση Κέντρου και οι κομμουνιστές, αλλά αφ' ης στιγμής η Ιστορία γράφτηκε από τους ηττημένους ήταν μάταιο να επιχειρήσει κανείς μια ιδεολογική μάχη πάνω από τα μνήματα (...) Οι κλωτσιές, οι μπουνιές και οι σιδηρογροθιές δεν είναι η πολιτική Καραμανλή» (ο Μανώλης Κοττάκης στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Σημειώσεις για το ...μέλλον

«Οι ιδεολογικές διαφορές στον νέο διπολικό κόσμο δεν είναι τόσο μεγάλες όσο εκείνες του Ψυχρού Πολέμου και του χάσματος μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας. Οι περυσινές ξένες επενδύσεις ύψους 72,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα, ως επί το πλείστον αμερικανικές, αποτελούν απόδειξη της μετατροπής ενός άλλοτε θρυμματισμένου κόσμου σε πεδίο αλληλεξαρτήσεων. Οι οποίες όμως είναι απολύτως ξεκάθαρες (...) Οι ΗΠΑ ανακαλύπτουν πόσοι πολλοί δρόμοι οδηγούν στο Πεκίνο. Η περίοδος των 17 χρόνων ηγεμονίας των ΗΠΑ παρήλθε και οι ΗΠΑ χτυπούν σήμερα με σεβασμό την πόρτα της Κίνας. Το Ιράκ αποκάλυψε τα όρια της πανίσχυρης Αμερικής. Βρισκόμαστε πλέον στην εποχή της πάλης μεταξύ δημοκρατικού καπιταλισμού και μονοκομματικού καπιταλισμού, μια μάχη μεταξύ της Ουάσιγκτον με λάβαρο την πολυκομματική ελευθερία και το Πεκίνο με λάβαρο την ανάπτυξη χωρίς περιοριστικούς όρους» (ο Ρότζερ Κοέν στην «International Herald Tribune» / «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org