ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Προσποιείται άγνοια για τα νέα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ

Αποκαλυπτική απάντηση της Κομισιόν σε Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου

Νέα γενιά οπλικών συστημάτων ετοιμάζουν οι ΗΠΑ, όπως προκύπτει από το νέο διαστημικό τους δόγμα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, προωθώντας τα σχέδια της Ουάσιγκτον για εδραίωση της κυριαρχίας στο Διάστημα, προετοιμάζοντας παράλληλα τις νέες επιδρομές τους κατά των λαών που αντιστέκονται, μέσα από την εκμετάλλευση της διαστημικής τεχνολογίας. Οπλα τα οποία οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιούν κατά βούληση, αφού απορρίπτουν κάθε σχετική περιοριστική διεθνή συνθήκη. Ταυτόχρονα, προωθούνται επιχειρηματικές δραστηριότητες στο Διάστημα.

Το θέμα έθιξε με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

Οπως είπε χαρακτηριστικά η ευρωβουλευτής του Κόμματος, «στις 31.8.2006 εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο Μπους και κοινοποιήθηκε στις αρχές Οκτώβρη, χωρίς να δοθεί δημοσιότητα ούτε στις ίδιες τις ΗΠΑ, έγγραφο με το νέο διαστημικό δόγμα των ΗΠΑ. Το νέο αμερικανικό δόγμα προετοιμάζει μία νέα γενιά διαστημικών όπλων, απορρίπτει κάθε συνθήκη που θα περιορίζει τη χρήση τους από τις ΗΠΑ, ενώ προωθεί και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στο Διάστημα με τη διευκόλυνση της αδειοδότησης εμπορικών δραστηριοτήτων».

Καταλήγοντας η Δ. Μανωλάκου ρωτά την Κομισιόν αν «καταδικάζει το αμερικανικό δόγμα και τη νέα κούρσα οπλικών συστημάτων στο Διάστημα από τις ΗΠΑ, που θέτει σε τεράστιο κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και τι μέτρα σκοπεύει να πάρει απέναντι στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ, που απορρίπτουν κάθε συνομιλία και προοπτική σύναψης συνθήκης για τον έλεγχο και απαγόρευση ανάπτυξης οπλικών συστημάτων στο Διάστημα, όπως έχουν ήδη ζητήσει 160 χώρες στα πλαίσια του ΟΗΕ».

Η Κομισιόν με την απάντησή της προσποιείται άγνοια, απαντώντας αποπροσανατολιστικά ότι δε φαίνεται να υπάρχει αμερικανικό σχέδιο ανάπτυξης διαστημικών οπλικών συστημάτων. Η ΕΕ έχει λάβει γνώση του εγγράφου που «καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων, μεταξύ των οποίων η εθνική ασφάλεια και διάφορες εκτιμήσεις πολιτικού και εμπορικού χαρακτήρα. Δεδομένου μάλιστα ότι οι ΗΠΑ διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο Διάστημα, η Επιτροπή θα εξετάσει προφανώς με μεγάλη προσοχή την Εθνική Πολιτική Διαστήματος των ΗΠΑ. Αναμένεται επίσης να συζητηθεί μελλοντικά η πολιτική του Διαστήματος στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου».

Αρνείται την ανάπτυξη οπλισμών ενάντια στους λαούς, αν και έχουν υπάρξει επίσημα έγγραφα δημοσιοποιημένα στον Τύπο, αλλά και παρόλες τις κορόνες περί μη διάδοσης οπλικών συστημάτων, σε όλους τους τελευταίους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ, έχει και η ίδια συνδράμει τα μέγιστα στα εγκλήματα ενάντια στους λαούς, για να μην χάσει το κομμάτι της στο μοίρασμα της πίτας, αφού στην απάντησή της η Κομισιόν αναφέρει ότι «η νέα πολιτική Διαστήματος των ΗΠΑ ωστόσο δεν αναφέρεται στην κατασκευή και στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων στο Διάστημα. Δε γίνεται λόγος περί στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος στο έγγραφο για την πολιτική του Διαστήματος και, σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, η πολιτική αποσκοπεί στην προάσπιση των διαστημικών υποδομών και όχι στη μετατροπή του Διαστήματος σε πλατφόρμα οπλικών συστημάτων».

Παράλληλα, η Κομισιόν δε χάνει την ευκαιρία να επιβεβαιώσει ότι δε θέλει να μείνει έξω από το παιχνίδι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την κυριαρχία, και στο Διάστημα, μέσα από την εκπόνηση Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Διαστήματος, υποστηρίζοντας στην απάντησή της ότι «η Επιτροπή βρίσκεται σε διάλογο με τις ΗΠΑ σχετικά με διαστημικά ζητήματα, με την εναρκτήρια συνάντηση να έχει πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2006, μετά από συμφωνία επί της αρχής στη συνάντηση κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ του Ιουνίου 2005. Η Επιτροπή επιθυμεί να τονίσει ότι ο εν λόγω διάλογος επιδιώκει να εντοπίσει διόδους συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ αποκλειστικά στον τομέα των πολιτικών διαστημικών δραστηριοτήτων.

Στον τομέα ακριβώς των πολιτικών, μη στρατιωτικών χρήσεων του Διαστήματος, η Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, την εκπόνηση Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Διαστήματος η οποία θα πλαισιώνεται από το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Πρόγραμμα. Αμφότερα θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο για θέματα Διαστήματος εντός του 2007.

Η ΕΕ ακολουθεί εν γένει πολιτική μη διάδοσης και ενισχύει ενεργά όλες τις διεθνείς προσπάθειες προς την κατεύθυνση του αφοπλισμού. Η Επιτροπή θα στηρίξει παρόμοιες προσπάθειες με τα μέσα που έχει στη διάθεσή της».

Οι λαοί και ο ελληνικός λαός έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν από τις δραστηριότητες στρατιωτικοποίησης όχι μόνο της γης αλλά και του Διαστήματος από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ.

ΠΑΣΟΚ
Απόφαση του συνεδρίου η αναθεώρηση του άρθρου 16

Αποστάσεις φαίνεται να κρατούν ορισμένα στελέχη

Την απόφαση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του συνόλου των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, που περνάει μέσα από την αναθεώρηση του «άρθρου 16» θα στηρίξει ο Γ. Παπανδρέου σήμερα στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση για την Παιδεία, καλώντας τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσουν την αναθεώρησή του.

Χτες, πάντως, υπήρξαν δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που επιχειρούσαν να διαφοροποιηθούν, αλλά και διαφορετικές προσεγγίσεις για την αναθεώρηση του «άρθρου 16».

Ο Ευάγ. Βενιζέλος και ο Αν. Λοβέρδος, χωρίς να θέσουν σε αμφισβήτηση την ουσία της αναθεώρηση του «άρθρου 16», αφού συμφωνούν με τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων δήλωσαν ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί τώρα, αλλά στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή με την ευρύτατη πλειοψηφία των 180 ψήφων. Παράλληλα, ο Ευάγ. Βενιζέλος θύμισε τη διαφορετική θέση που είχε πάρει ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την προηγούμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος σε ό,τι αφορά το άρθρο 16, θέση που ήταν διαφορετική από την επίσημη του ΠΑΣΟΚ και μίλησε για την «ελευθερία» του βουλευτή σε τέτοια θέματα.

Με ανακοίνωσή της η «Αριστερή Πρωτοβουλία - ΠΑΣΟΚ» αναφέρει ότι «είναι αντίθετη με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος», συμπληρώνοντας ότι «εκείνο που χρειάζεται το ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι γενναία χρηματοδότηση και συγκεκριμένο όραμα».

Ξεκάθαρη ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκη, ο οποίος δήλωσε: «Η θέση του ΠΑΣΟΚ για τη δυνατότητα δημιουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων είναι θέση που περιλαμβάνεται στις αποφάσεις του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος περιλαμβάνει τη θέση αυτή, περιλαμβάνει την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου και έχει κατατεθεί από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ».

Τιμούν το ΔΣΕ

Προς τιμήν των 60χρονων του ΔΣΕ εκδήλωση διοργανώνει και η Αχτίδα 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, την ερχόμενη Κυριακή 26/11, στις 11 το πρωί, στον κινηματογράφο «Φιλίπ» (Θάσου 11, πλατεία Αμερικής). Θα μιλήσει ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί βίντεο αφιερωμένο στο ΔΣΕ, ενώ θα υπάρξουν αφιερώματα στο λόγο, στο στίχο και το τραγούδι για το ΔΣΕ, όπως και για τη δράση της νεολαίας, των γυναικών, αλλά και για τη μορφωτική διαπαιδαγωγητική δουλιά στο ΔΣΕ. Επίσης, θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου.

Διαγραφές στην Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ

Διεγράφησαν από τον ΣΥΝ ο Αν. Κουράκης και ο Ν. Φωτίου στελέχη της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης, που στις δημοτικές εκλογές συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο του Γ. Μπουτάρη. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία από την ΠΕ Θεσσαλονίκης παρουσία του γραμματέα της ΚΠΕ Ν. Χουντή, ο οποίος ωστόσο δεν κατόρθωσε να αποσοβήσει τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν από τη μειοψηφία που επέμενε να αντιμετωπιστεί το θέμα με πολιτικά και όχι πειθαρχικά μέσα. Το ζήτημα είχε θιχτεί και κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΚΠΕ που εξέτασε τα αποτελέσματα των δημοτικών - νομαρχιακών εκλογών. Κι εκεί είχε επισημανθεί από τη μειοψηφία των ανανεωτών ότι τα πειθαρχικά μέτρα δε συνιστούν λύση, απεναντίας μπορεί να οδηγήσουν σε εντάσεις. Εξάλλου, οι Αν. Κουράκης και Ν. Φωτίου είχαν απειλήσει με οριστική αποχώρηση από τον ΣΥΝ πριν την επιβολή της ποινής.

Στο μεταξύ, με την Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα συναντήθηκε χτες ο Ν. Κωνσταντόπουλος, με την οποία συζήτησε το «συνολικό πρόβλημα προστασίας της πολιτικής ζωής» μετά την «πρόσφατη συκοφαντική επίθεση εναντίον μου, αλλά και άλλων πολιτικών προσώπων και των πολιτικών θεσμών στο σύνολό τους, από τη γνωστή τηλε-ζούγκλα».

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος ζήτησε ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, ώστε οι κανόνες δεοντολογίας να είναι υπαρκτοί, ενώ ενημέρωσε την πρόεδρο της Βουλής για την πρωτοβουλία που σκοπεύει να αναλάβει συγκρότησης ενός Κέντρου Μελέτης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που ανακύπτουν στις σχέσεις των ΜΜΕ και των πολιτικών θεσμών της Δημοκρατίας.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ θα επιδιώξει συναντήσεις με φορείς και πολιτικές δυνάμεις.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org