ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Λύση διχοτόμησης το σχέδιο Ανάν για την Κύπρο

Η βδομάδα που πέρασε επιβεβαίωσε πως οι στιγμές για την Κύπρο είναι κρίσιμες, καθώς διογκώνονται οι ανησυχίες για το προτεινόμενο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού από το ΓΓ του ΟΗΕ, Κ. Ανάν. Το σχέδιο επιδιώκει τη θεσμική ουσιαστικά αναγνώριση της διχοτόμησης και της αποδοχής των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής, ενώ κάθε μέρα που περνά γίνεται και πιο καθαρό ότι η κατάθεσή του αποτελεί ένα τελεσίγραφο αποδοχής μιας «νέας κατάστασης πραγμάτων» και αποφάσεων που φέρουν τη σφραγίδα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αντιτάχθηκε στο συγκεκριμένο σχέδιο, εκτιμώντας ότι είναι ενάντια στα συμφέροντα του κυπριακού λαού, (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων), προαποφασισμένο από τους Αγγλοαμερικανούς και στα μέτρα των δικών τους συμφερόντων, ενώ ανέλαβε και πρωτοβουλίες κινητοποίησης για την καταδίκη του.

Τη βδομάδα που πέρασε δειλά δειλά άρχισαν να ακούγονται φωνές αντίθεσης στο σχέδιο, προερχόμενες ακόμα και μέσα από κόμματα που συνηγορούν υπέρ του σχεδίου. Φωνές που προβληματίζονται και καλούν σε κινητοποίηση και δράση.

Μέσα σ' αυτό το δυσμενές πλαίσιο το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου δέχτηκε να διαπραγματευτεί την πρόταση Ανάν, τονίζοντας ωστόσο, πως δεν μπορεί να θεωρούνται δεσμευτικά τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

Πολυτεχνείο - 84 χρόνια ΚΚΕ

Τα 84 χρόνια ζωής και δράσης συμπλήρωσε το ΚΚΕ στις 17 του Νοέμβρη, τη μέρα που χιλιάδες διαδηλωτές τιμώντας την 29η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου πορεύτηκαν ως το λαομίσητο σύμβολο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, την πρεσβεία των ΗΠΑ σε μια από τις μαζικότερες πορείες των τελευταίων χρόνων.

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, ο αγώνας συνεχίζεται. Και το ΚΚΕ συνεχίζει να τιμά την επέτειο, μένοντας σταθερό στους στόχους και το μήνυμα εκείνου του αγώνα. Για το δικαίωμα στη δουλιά, τη μόρφωση, τη ζωή. Κατά την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού. Ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στο νέο πόλεμο που προετοιμάζεται κατά του Ιράκ, ενάντια στα τελεσίγραφα του «σχεδίου Ανάν» για το Κυπριακό, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Η συμπλήρωση των 84 χρόνων ζωής βρίσκει το ΚΚΕ έτσι ακριβώς. Να δυναμώνει την πάλη του στα κοινωνικοπολιτικά μέτωπα, για τη συσπείρωση δυνάμεων σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή γραμμή, για την οικοδόμηση του μετώπου της εργατικής τάξης και των μεσαίων στρωμάτων, που θα στοχεύσει στην εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.

Κρατικός προϋπολογισμός

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το 2003, ο οποίος και κατατέθηκε ήδη στη Βουλή. Ενας προϋπολογισμός λιτότητας, μοχλός για την παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η κατεύθυνσή του, τόνισε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, παραμένει αναδιανεμητική υπέρ του μονοπωλιακού κεφαλαίου και φοροεισπρακτική για τους εργαζομένους. Αποτελεί ένα εργαλείο επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων, των αναδιαρθρώσεων στρατηγικών τομέων της οικονομίας και της ισοπέδωσης των εργατικών κατακτήσεων.

Από τα κύρια χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού είναι η μείωση, ουσιαστικά, των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, η πολιτική εισοδηματικής λιτότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους (προβλέπονται ονομαστικές αυξήσεις 2,5%) η οποία θα αποτελέσει τον μπούσουλα και για τον ιδιωτικό τομέα. Ακόμα η διατήρηση της επαχθούς φορολογίας για τους εργαζόμενους, η σημαντική αύξηση των έμμεσων φόρων που πληρώνει η εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, η διατήρηση σε υψηλά ποσοστά των κονδυλίων, που είτε θα προσφερθούν στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους τραπεζίτες είτε θα σπαταληθούν σε στρατιωτικές δαπάνες.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Συνειδητή συσκότιση και ασάφεια χαρακτηρίζουν τις διακηρύξεις, τα κείμενα των ηγετών του «Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ» ούτως ώστε οι εκδηλώσεις και η δράση των εργαζομένων να λειτουργεί κατά βάση εκτονωτικά, χωρίς συνέχεια και κυρίως χωρίς καμία ανατρεπτική προοπτική (σελίδα 9)

Μπροστά σε νέες κινητοποιήσεις η μικρομεσαία αγροτιά με στόχο την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως την ανατροπή της (σελίδα 14)

Πρόσφατες εκτιμήσεις, σύμφωνα με την τελευταία εξαμηνιαία έκθεσή του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), δεν προβλέπουν άμεσα ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, αφού τη μεταθέτουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2003. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά για το σύνολο των μελών ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο 1,5% για το 2002, στο 2,2% για το 2003 και στο 3,0% για το 2004, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης στα χρηματιστήρια, για τα οποία επίσης δεν αποκλείει και νέα πτώση και κρίση εμπιστοσύνης στις επενδύσεις (σελίδα 15)

Πλήθος προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας εξαγγέλλει, κατά καιρούς, η κυβέρνηση, πλην όμως, το «τέρας» εξακολουθεί να βασανίζει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους - προπάντων νέους - και ν' αποτελεί το κατ' εξοχήν πρόβλημα της χώρας μας. Η πολιτική της κυβέρνησης για την ανεργία, είναι αναποτελεσματική, αφού η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό τον οποίο υπηρετεί η κυβερνητική πολιτική (σελίδα 24)

Ακόμα πιο ισχυρό βγήκε από τη δύσκολη μάχη των αρχαιρεσιών το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Μια μάχη που δόθηκε μέσα σε συνθήκες όξυνσης της επίθεσης της κυβέρνησης και του κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζομένων (σελίδα 26)

Ολοένα πιο πολλοί Αμερικανοί βλέπουν τον κίνδυνο από τα πολεμικά σχέδια του Μπους και εκφράζουν την αντίθεσή τους. Δεν υπάρχει κίνδυνος από το Ιράκ και είναι σαφές ότι αυτός είναι ένας πόλεμος γύρω από τον έλεγχο του ιρακινού πετρελαίου και δεν έχει τίποτα να κάνει με όπλα μαζικής καταστροφής (σελίδες 28-29)




Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org