ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Νοέμβρη 2002
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Κυριακή (24/11)
  • Μ. Πασχαλίδης
    Μ. Πασχαλίδης
    Το έργο «Η πεντάμορφη και το τέρας» των Θωμά Μοσχόπουλου και Ξένιας Καλογεροπούλου, που βασίζεται στο ομώνυμο δημοφιλές παραμύθι, παρουσιάζεται στη «Μικρή Πόρτα». Παίζουν: Θανάσης Δήμου, Αννα Καλαϊτζίδου, Μαρία Κορδώνη. Παραστάσεις: Σάββατο (3μ.μ.) και Κυριακή (11π.μ.) και (3μ.μ.).
  • Αφιέρωμα στην ελληνική μουσική και τον Μανώλη Καλομοίρη από τη μεσόφωνο Μαρκέλλα Χατζιάνο και τον πιανίστα Στηβ Λάρσον, στο Μέγαρο Μουσικής.
  • Ο Μίλτος Πασχαλίδης τραγουδά στο «Μετρό» (Γκύζη και Κάλβου) μέχρι τις 8/12. Εμφανίσεις: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή.
  • Ο Μπάμπης Τσέρτος θα βρίσκεται σήμερα το μεσημέρι στις «Γραμμές», μαζί βεβαίως με την Εστουδιαντίνα, τον Αγάθωνα και τη Σοφία Παπάζογλου.
Δευτέρα (25/11)
  • Εγκαινιάζεται (7.30μ.μ.) στην γκαλερί «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλατεία Βικτωρίας), έκθεση γλυπτικής του Χρήστου Ζυγομαλά. Εως τις 14/12 εκτίθενται γλυπτά από μάρμαρο και πέτρα.
  • Η Ορχήστρα του Παρισιού δίνει συναυλία σήμερα και αύριο, στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Κρ. Εσενμπαχ.
  • Από τη μακρινή ασιατική Τούβα έρχεται το συγκρότημα «Huun - Huur - Tu», που θα πραγματοποιήσει δύο εμφανίσεις, σήμερα και αύριο, στο «Μετρό», συμπράττοντας με τον Ρος Ντέιλι, τον Ναπολέοντα Δάμο (κλαρίνο) και το συγκρότημα «Λαβύρινθος».
  • Ο Χριστόφορος Κροκίδης εμφανίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στη σκηνή «Liber Animus».
Τρίτη (26/11)
  • Εγκαινιάζεται (8μμ) στην γκαλερί «Αδάμ» (Νεοφ. Βάμβα 5), έκθεση ζωγραφικής της Αντας Τσιροπούλου. Στην πρόσφατη δουλιά της η δημιουργός εμπνέεται από το φυσικό περιβάλλον.
Τετάρτη (27/11)
  • Συναυλία του Μίμη Πλέσσα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ερμηνευτές τους Γιάννη Κότσιρα, Δημήτρη Μπάση, Πένυ Ξενάκη, Σπύρο Κλείσσα, Αγγελο Χρονά, Ελένη Φωτιάδου και τη Χορωδία «Φίλοι Μοντέρνας Μουσικής».
  • Δ. Μητροπάνος, Π. Τερζής, Δ. Μπάσης
    Δ. Μητροπάνος, Π. Τερζής, Δ. Μπάσης
    Εγκαινιάζεται (7.30μ.μ.) στο Εργαστήριο Λιμενικών Εργων ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου (είσοδος από πύλη Κατεχάκη), έκθεση έργων του Γρηγόρη Λαγού, με τίτλο «Λάθος κλίμακα». Θα διαρκέσει έως τις 31 του Γενάρη.
Πέμπτη 28/11
  • Ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Πασχάλης Τερζής και ο Δημήτρης Μπάσης ξεκινούν τις λαϊκές διαδρομές τους στην «Ιερά Οδό» (Ιερά Οδός 18-20, τηλ. 210 3428272-5). Μαζί τους τρεις νέες λαϊκές τραγουδίστριες, οι Ελένη Φωτιάδου, Γιάννα Τερζή και Ζωή Παπαδοπούλου. Εμφανίσεις: κάθε Πέμπτη έως Κυριακή (11.30μ.μ.).
Παρασκευή (29/11)
  • Πρεμιέρα του έργου «Μαμά μην τρέχεις» της Ελένης Ράντου, στο θέατρο «Διάνα», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, σκηνικά Ηλία Μαμιδάκη, κοστούμια Μανώλη Γαλετάκη και χορογραφίες Φωκά Ευαγγελινού. Παίζουν: Ελένη Ράντου, Κατιάνα Μπαλανίκα, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Πασχάλης Τσαρούχας, κ.ά.
  • Ομαδική έκθεση ζωγραφικής εγκαινιάζεται (7.30μ.μ.) στο Πολιτιστικό Στέκι του Ανοιχτού Προγράμματος «Διάβαση» (Σταυροπούλου 29, πλ. Αμερικής). Εως τις 11/12 παρουσιάζονται δημιουργίες των: Δ. Λαουτάρη, Μ. Παπαναστασίου, Ελ. Χαραλαμπίδου.
  • Η Λένα Αλκαίου και ο Γιώργος Νινιός συναντώνται στη σκηνή του «ΖΟΟΜ» (Πλάκα) και ερμηνεύουν τραγούδια - σταθμούς.
  • «Μαμά μην τρέχεις» στο θέατρο «Διάνα»
    «Μαμά μην τρέχεις» στο θέατρο «Διάνα»
    Εργα του Μάνου Χατζιδάκι ερμηνεύει ο Ηλίας Λιούγκος, σήμερα και αύριο, στη μουσική σκηνή «Αθηνά» (Λ. Ποσειδώνος 3), συνοδευόμενος από την Ελένη Μιχαλοπούλου.
Σάββατο
  • Εργα ζωγραφικής του Δημήτρη Ράτσικα παρουσιάζονται έως τις 7/12 στην γκαλερί «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α).

Εργο του Δ. Ράτσικα
Εργο του Δ. Ράτσικα

Επιστήμη, ηθική, συναίσθημα...

Με το έργο του διάσημου Βρετανού συγγραφέα Μάικλ Φρέιν «Κοπεγχάγη», ενώνουν τις δυνάμεις του το θέατρο «Τζένη Καρέζη» και το θέατρο «Εξαρχείων». Ο Κώστας Καζάκος και ο Τάκης Βουτέρης συναντώνται από την Τετάρτη, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», υποδυόμενοι τους δύο μεγάλους ατομικούς φυσικούς του 20ού αιώνα, Νιλς Μπορ και Βέρνερ Χάιζεμπεργκ. Το Σεπτέμβρη του 1941, σε μια εποχή που η ανθρωπότητα ζει τη φρίκη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, ο Χάιζεμπεργκ, ως επικεφαλής του Ατομικού Προγράμματος της ναζιστικής Γερμανίας, φτάνει ξαφνικά στην κατεχόμενη Δανία και επισκέπτεται το δάσκαλο και φίλο του Νιλς Μπορ, που ζει στο σπίτι του στην Κοπεγχάγη, υπό περιορισμό. Τι ρόλο έπαιξε η μυστηριώδης αυτή συνάντηση, στο κυνήγι των εξοπλισμών και την κατασκευή της τρομερής Ατομικής Βόμβας; Ο συγγραφέας εκφράζει το ανθρώπινο στοιχείο, σ' αυτήν την παράξενη σύγκρουση επιστήμης, ηθικής και ιστορίας, όπου τα πάθη και το συναίσθημα, η προδοσία και η αγάπη, κυριαρχούν πάνω στα ηλεκτρόνια και τα νετρόνια, πάνω στη διάσπαση του ατόμου και στη βόμβα που σκορπά το θάνατο. Καταλύτης στη σχέση των δύο αντρών, αλλά και του έργου, ένα τρίτο πρόσωπο, η γυναίκα του Μπορ, η περίφημη «βασίλισσα Μαργκρέτε» - όπως την αποκαλούσαν (που ερμηνεύει η Αφροδίτη Γρηγοριάδου). Μια φιγούρα μητρική, που κρατάει τους δύο επιστήμονες στη γη, αντιπαραθέτοντας το προσωπικό στην αφηρημένη σκέψη τους, αμφισβητεί τα επιχειρήματά τους και μας θυμίζει ότι ο άνθρωπος θα κυριαρχείται πάντοτε από το συναίσθημα.

Ο Φρέιν, με μαεστρία και χιούμορ, αντιστοιχεί την αρχή της αβεβαιότητας στην ανθρώπινη ζωή. Ενα είναι βέβαιο, ότι τίποτε δεν είναι βέβαιο. Ποιος μπορεί να είναι σίγουρος για την ακρίβεια της μνήμης του; Ποια είναι τα κίνητρα πίσω από τις πράξεις; Πώς κάποιες σκέψεις ή κάποιες τυχαίες ανακαλύψεις ή ακόμη και κάποιες παρεξηγήσεις ή προσωπικές φιλοδοξίες μπορούν να έχουν σαν αποτέλεσμα τη φρίκη της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι;

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου - Παγκουρέλη, σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία κειμένου Τάκη Βουτέρη, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Βαφιά και μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη. Τσέλο επί σκηνής παίζει η Γεωργία Σαγρή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ