ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Τιμωρούνται κατ' απαίτηση της ΕΕ

Τη στιγμή που εισάγουμε επικίνδυνα κρέατα από το εξωτερικό, οι ντόπιοι παραγωγοί πληρώνουν πρόστιμα για παράβαση της ποσόστωσης

Είναι πρόκληση στο δημόσιο αίσθημα κατήγγειλε με επίκαιρη ερώτησή του ο Α. Σκυλλάκος

Προκαλεί το δημόσιο αίσθημα η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Γεωργίας, αφού την ίδια στιγμή που αποκαλύπτεται η επικινδυνότητα των εισαγομένων από την ΕΕ βοδινών κρεάτων, επιβάλλονται πρόστιμα στους βοοτρόφους της χώρας μας, επειδή το 1996 και 1997 είχαν περισσότερα αρσενικά μοσχάρια από όσα μας επέτρεπε η Ευρωπαϊκή Ενωση!

Τη δουλική αυτή υποταγή στα συμφέροντα του Διευθυντηρίου της ΕΕ κατήγγειλε χτες με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, ζητώντας την απρόσκοπτη ανάπτυξη της εγχώριας βοοτροφίας, που εκτός των άλλων διασφαλίζει και τη δημόσια υγεία.

Ο υπουργός Γεωργίας στην απάντησή του είπε ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί τις ποσοστώσεις της ευρωπαϊκής βοοτροφίας και σε αντίθετη περίπτωση υπάρχουν περικοπές στις επιδοτήσεις. Θεωρώντας δεδομένες τις δεσμεύσεις αυτές, είπε ότι το υπουργείο Γεωργίας εξασφάλισε μέσα από την «Ατζέντα 2000» επτά διαφορετικές ενισχύσεις για τα μοσχάρια και τις αγελάδες και ειδικές ενισχύσεις μέσα από το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Την ίδια στιγμή που υπεράσπιζε την υποταγή στις επιταγές των Βρυξελλών, αναγνώριζε ότι η ελληνική βοοτροφία διασφαλίζει τη δημόσια υγεία και προφυλάσσει τη χώρα μας από τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια.

Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι χρειάζεται ανάπτυξη της εγχώριας βοοτροφίας και γιατί έχουμε μικρή κτηνοτροφία και κάνουμε πολλές εισαγωγές, αλλά και για λόγους δημόσιας υγείας. «Αλλο να ελέγχουν τα κρέατά τους οι Αγγλοι και οι Γάλλοι και άλλο να τα ελέγχουμε εμείς», είπε ο βουλευτής.

Οσον αφορά το τι πέτυχαν οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1980 μέχρι το 1998 παρατήρησε:

«Ενώ το 1980 καλύπτονταν οι ανάγκες σε κρέας στο εσωτερικό της χώρας μας κατά 66% από ντόπιες παραγωγικές μονάδες, το ποσοστό αυτό μειώθηκε το 1998 στο 31%, δηλαδή στο μισό. Αυτό πετύχατε αυτά τα χρόνια. Και τώρα έχουμε τα χτυπήματα στη βοοτροφία μας και τη μείωση κατά 7% των ατομικών δικαιωμάτων στις θηλάζουσες αγελάδες».

Ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να όταν συζητιόταν η αλλαγή του σχετικού κανονισμού της ΕΕ να ζητήσει να υπάρχει η ποσόστωση για την Ελλάδα, όταν δε μας φτάνει το ντόπιο κρέας. Και τόνισε:

«Προχτές που πήγατε και συζητήσατε με τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ και ενόψει του ότι η Ελλάδα θέλει να εξασφαλίσει τη δημόσια υγεία της, γιατί δεν είπατε ότι απελευθερώνουμε και δε συμφωνούμε με τις ποσοστώσεις; Να διεκδικήσετε περισσότερα. Και είναι ευκαιρία να μην πειθαρχήσετε σε αυτές τις αποφάσεις. Να δημιουργήσετε ζήτημα ώστε να πάρουμε μεγαλύτερη ποσόστωση και για την ανάπτυξη της βοοτροφίας στη χώρα μας, αλλά και για να κάνουμε και κάποιους ελέγχους αν τα μέτρα όπως τα εξαγγείλατε είναι παραπλανητικά».

Επαναβεβαίωση του ιμπεριαλιστικού χαραχτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης

  Απαντήσεις του ασκούντος την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σε ερωτήματα του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα

Με αφορμή την παρουσία του ασκούντος την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ υφυπουργού της Γαλλίας κ. Ρ. Moscovici στην Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με σκοπό να ενημερώσει για τα όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 20/11/00, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας έθεσε τα εξής ερωτήματα:

1) Σχετικά με τη δύναμη ταχείας επέμβασης, δηλαδή αυτή τη φοβερή μηχανή που θα αριθμεί κατ' αρχήν 60.00 άνδρες, από πού αντλεί η ΕΕ το δικαίωμα να οργανώνει στρατιωτικές επεμβάσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο ή στον υπόλοιπο κόσμο, για να επιβάλει τις αξίες και τα συμφέροντά της. Ποιος μας απειλεί; Ποιος και πώς θα αποφασίζει την κινητοποίηση αυτής της μηχανής;

2) Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εξισώνει το θύμα με το θύτη. Ποιος αμφιβάλλει για το αναφαίρετο δικαίωμα του μαρτυρικού παλαιστινιακού λαού για ένα κομμάτι γης - πατρίδας; Υπενθυμίζω ότι διεκδικεί το 23% των εδαφών που αρχικά είχε, ενώ ο ΟΗΕ με παλαιότερες αποφάσεις αναγνώριζε στην Παλαιστίνη το 60%. Τις πέτρες που πετούν τα 15χρονα παιδιά των Παλαιστινίων τις βαφτίζετε τρομοκρατικές ενέργειες και τις εξισώνετε με τις ρουκέτες και τα υπερσύγχρονα όπλα με τα οποία απαντά το Ισραήλ. Πώς βλέπει η ΕΕ το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής για εγκατάσταση κυανοκράνων του ΟΗΕ στην περιοχή, ώστε να υπάρξουν κάποιες εγγυήσεις;

3) Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία δήλωσε ότι αν τεθεί ως προϋπόθεση για την ένταξή της στην ΕΕ το Κυπριακό πρόβλημα, θα αποσύρει την αίτηση ένταξης (κάτι που θα ήταν, κατά τη γνώμη μου, προς όφελος του τουρκικού λαού). Εχουμε μια χώρα υπό ένταξη (την Τουρκία) που κατέχει το 38% των εδαφών μιας άλλης χώρας επίσης υπό ένταξη (της Κύπρου), και η ΕΕ αρνείται να το αντιμετωπίσει, υποδηλώνοντας προφανώς τη συνενοχή της.

Οι απαντήσεις που «έδωσε» ο κ. Moscovici δεν ήταν άλλο παρά η επιβεβαίωση του χαρακτήρα της ΕΕ ως ιμπεριαλιστικής δύναμης στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ηπείρου και όχι μόνο... Παραθέτουμε ορισμένα από τα όσα είπε.

Αναφορικά με το πρώτο ερώτημα, αφού επανέλαβε τις γνωστές κορόνες περί Ευρώπης - χώρου ειρήνης και δημοκρατίας και περί σεβασμού της Χάρτας του ΟΗΕ, «διαβεβαίωσε» ότι η ΕΕ δε θα χρησιμοποιεί αυτό το «εργαλείο» (έτσι λέγονται τώρα οι στρατιωτικές επεμβάσεις) αυθαίρετα, παρά μόνο σε περίπτωση ανάγκης.

Για την Παλαιστίνη, ενέμεινε στην πολιτική τήρησης ίσων αποστάσεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε δύο περιοχές που πρέπει να απελευθερωθούν και οι πέτρες των Παλαιστινίων δεν είναι και τόσο ανώδυνες». Σχετικά με την παρέμβαση του ΟΗΕ ανέφερε ότι η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα για την εγκατάσταση δύναμης παρατήρησης στην περιοχή.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ένταξη της Τουρκίας και το Κυπριακό, παραδέχτηκε μεν ότι υπάρχει κάποια ανησυχία στους κόλπους του Συμβουλίου για τις εξελίξεις σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας, και παρέπεμψε στο Ελσίνκι όπου η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν αμφισβήτησε την εγκυρότητα της τουρκικής υποψηφιότητας, αλλά συνυπέγραψε με τις άλλες 14 χώρες - μέλη της ΕΕ.

ΤΖ. ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ
Μεγάλη η σημασία της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα

Δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη 

Η Αγκυρα δεν έχει κανέναν λόγο να φοβάται την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας, είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον, και πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της.

«Τόσο από γεωπολιτική όσο και από στρατιωτική άποψη, το ΝΑΤΟ δίνει μεγάλη σημασία στη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ESDP)», σημείωσε ο λόρδος Ρόμπερτσον, σε ομιλία του, σε διάλεξη για το ρόλο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι οι έξι χώρες-μέλη της Συμμαχίας, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, δεν αποκλείονται από την ευρωπαϊκή άμυνα και εξήγησε ότι σε περίοδο ειρήνης η Τουρκία μαζί με τις άλλες πέντε χώρες θα διατηρούν σταθερές σχέσεις με τους ευρωπαϊκούς αμυντικούς μηχανισμούς, με τη μορφή τακτικών συμβουλευτικών συναντήσεων υπουργικού επιπέδου και επιπέδου εμπειρογνωμόνων και με τη μορφή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.

Σε περίοδο κρίσεων, οι συναντήσεις θα γίνονται πιο τακτικά και οι έξι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, τις οποίες η ΕΕ θα λάβει υπόψη της στο σχεδιασμό των επιχειρήσεων.

Σε περίοδο επιχειρήσεων, οι έξι χώρες έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν και, εφόσον συμμετάσχουν, θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με όλες τις άλλες χώρες που θα λαμβάνουν μέρος, για τον καθορισμό των καθημερινών εξελίξεων των επιχειρήσεων, ολοκλήρωσε ο λόρδος Ρόμπερτσον και σημείωσε ότι η συμμετοχή των έξι χωρών στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς άμυνας είναι πολύ ικανοποιητική.

«Η Αγκυρα δεν είναι αντίθετη στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας», επισήμανε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, πρέσβης Ονούρ Οϊμέν, που πήρε το λόγο μετά την ομιλία του λόρδου Ρόμπερτσον.

Ο Ο. Οϊμέν είπε ωστόσο ότι οι διατυπώσεις της ΕΕ για τη συμμετοχή της Τουρκίας και των άλλων πέντε χωρών στους αμυντικούς μηχανισμούς δεν είναι ικανοποιητικές και σημείωσε ότι η Ευρώπη κάνει λόγο για συμμετοχή των χωρών αυτών στους συμβουλευτικούς μηχανισμούς και όχι στους μηχανισμούς λήψεως σημαντικών και μακροχρόνιων αποφάσεων.

Τη διάλεξη, που φιλοξένησε το Πανεπιστήμιο Sabanci στην Κωνσταντινούπολη, οργάνωσε το Ιδρυμα Κοινωνικών και Οικονομικών Μελετών της Τουρκίας.

Συνεστίαση της ΚΝΕ

Η Τομεακή Οργάνωση Βορείων Προαστίων της ΚΝΕ διοργανώνει προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του Κόμματος εκδήλωση - συνεστίαση στο «Κουτούκι του Κώστα», στην οδό Πεντέλης 104 (προέκταση λεωφόρου Δημοκρατίας) στα Μελίσσια. Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 1η Δεκέμβρη, στις 10 το βράδυ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ