ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Επιτακτική ανάγκη η συσπείρωση

Συγκροτήθηκε χτες το βράδυ η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» μέσα από πλούσια συζήτηση, στην οποία πήραν μέρος εκατοντάδες προσωπικότητες και φορείς

«Είμαστε έτοιμοι για δράση».

Με αυτή τη φράση άνοιξε την ανοιχτή - ιδρυτική συγκέντρωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» ο Χάρης Παπαμάργαρης.

Σ' αυτή τη φράση συμπυκνώνεται η θέληση όσων πήραν μέρος χτες το βράδυ στη συγκέντρωση στην αίθουσα των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου της Αθήνας και αποφάσισαν να αγωνιστούν για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών. Να καταβάλουν κοινές προσπάθειες προκειμένου ο ελληνικός λαός να μη χάσει τις όποιες δυνατότητες έχει κατακτήσει, να αμφισβητεί, να λέει τη γνώμη του, να διαμαρτύρεται, να ελέγχει τις εξουσίες, να αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο.

Στις μέρες μας έχει δημιουργηθεί μια ποιοτικά καινούρια κατάσταση που φέρνει τη σφραγίδα της νέας τάξης πραγμάτων. Οι δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού αμφισβητούνται με συστηματικό τρόπο. Ολα τα διαθέσιμα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για μια συγκυριακή υποχώρηση στον τομέα των λαϊκών ελευθεριών.

Προετοιμάζονται αντιδημοκρατικές νομοθετικές αλλαγές στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, ενώ η συνθήκη Σένγκεν και η κάμψη του τεκμηρίου αθωότητας σε αυτήν, το ηλεκτρονικό φακέλωμα, το κατασκοπευτικό δίκτυο Εσελον, έχουν θέσει σε κίνδυνο στοιχειώδεις λαϊκές ελευθερίες και ατομικά δικαιώματα. Να μην ξεχάσουμε το χτύπημα της δημοκρατίας στους εργασιακούς χώρους, τη φαλκίδευση του δικαιώματος του πολίτη στην ενημέρωση, το απαράδεκτο καθεστώς κάτω από το οποίο ζουν και εργάζονται στη χώρα μας οι μετανάστες.

Ολα αυτά ώθησαν τους πολίτες, που ήταν χτες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ομάδας πρωτοβουλίας. Παρά το ότι ήταν άνθρωποι με τις πιο διαφορετικές φιλοσοφικές, ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις, όλους τους ένωνε η έγνοια, ο πόθος για την υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού μας και η διεύρυνσή τους. Μήνες τώρα συζητούσαν τι πρέπει να γίνει. Πώς, ως ενεργοί πολίτες, θα παλέψουν να δημιουργηθεί η συσπείρωση εκείνη που θα ωθήσει σε δράση.

Αποφάσισαν πως χρειάζεται βούληση και αγώνας. Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» θα αγκαλιάσει κάθε γειτονιά, κάθε επιχείρηση, κάθε πνευματικό ίδρυμα, θα αναπτυχθεί σε όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, στη νεολαία. Θα κινητοποιήσει όλους εκείνους που θέλουν να είναι ενεργοί πολίτες και να μη μένουν παθητικοί θεατές στο περιθώριο. Ψηφοφόροι μια φορά στα τέσσερα χρόνια, έρμαια στα χέρια των εκβιασμών και των πελατειακών σχέσεων. Οι πρωτοβουλίες της θα συμβάλουν στην ενεργοποίηση κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου ανθρώπου, καθώς και στην ισχυροποίηση της πάλης του λαού για ουσιαστική δημοκρατία.

Ωρα να δράσουμε

Πλούσιος προβληματισμός κατά τη διάρκεια της συζήτησης

Στις αιτίες και τους λόγους για τους οποίους συστήθηκε η «Δημοκρατική Συσπείρωση» αναφέρθηκε ο Χάρης Παπαμάργαρης. «Δίχως καμιά αμφιβολία, είπε ο ομιλητής, μας έφερε εδώ η βαθιά ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα στον τόπο μας, στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, στον τομέα των δημοκρατικών δικαιωμάτων».

Ο Χ. Παπαμάργαρης τόνισε ότι στη «Δημοκρατική Συσπείρωση» συμμετέχουν άνθρωποι που εμφορούνται από διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις, αλλά είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν ως άνθρωποι δημοκρατικών πεποιθήσεων, ως άνθρωποι με ευαισθησίες και ανησυχία για το μέλλον.

«Δεν το κρύβουμε, είπε, ίσα ίσα αυτό είναι απόδειξη της σοβαρότητας των προβλημάτων αλλά και της σοβαρότητας του εγχειρήματός μας, ότι είμαστε άνθρωποι με τις πιο διαφορετικές φιλοσοφικές, ιδεολογικές, πολιτικές αντιλήψεις. Ομως, όλους μας ανεξαιρέτως μας ενώνει αυτή η έγνοια, αυτός ο πόθος για υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού μας».

Τέλος, ο Χ. Παπαμάργαρης είπε ότι όσοι βρέθηκαν στη χτεσινή ιδρυτική συγκέντρωση «είναι μόνο όσοι ξεκινούν», ενώ από αύριο αρχίζει η παραπέρα διεύρυνση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης».

Το ερώτημα «πού πάμε» και πού βαδίζει η κοινωνία μας, έθεσε ο καθηγητής και πρώην υπουργός Γ. Α. Μαγκάκης. Ανέφερε ότι αυτό το αγωνιώδες ερώτημα έχει γίνει εθνικό χαρακτηριστικό μας και σημείωσε ότι ο κόσμος που ζούμε δεν είναι «φιλικός». Εκανε λόγο για «ιδεολογική λιποθυμία» στην εποχή μας όπου δεν ακούγεται πλέον τίποτα για κοινωνική επανάσταση, όπως άλλοτε.

Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή συγκέντρωση (πάνω το προεδρείο)
Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή συγκέντρωση (πάνω το προεδρείο)
Τη σημερινή πραγματικότητα ο Γ. Α. Μαγκάκης τη χαρακτήρισε την «πιο σκληρή» μετά τον πόλεμο. «Τι μπορούμε να κάνουμε, ο ορίζοντας είναι κλειστός;». Αυτό το ερώτημα έθεσε ο πρώην υπουργός και στη συνέχεια απάντησε: Χρειαζόμαστε αληθινή συσπείρωση για να πάρει ο λαός την πρωτοβουλία στα χέρια του.

Για την προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος ο Γ. Α. Μαγκάκης είπε ότι οι περισσότερες ρυθμίσεις έχουν τεχνάσματα που αποσκοπούν στη συρρίκνωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ο πρώην υπουργός έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι χρειάζεται πολιτική βούληση και συγκεκριμένοι αγώνες για να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η χτεσινή πρωτοβουλία υπηρετεί ένα ανυποχώρητο αίτημα της ιστορίας του τόπου.

Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Τ. Παππάς αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και στις κατά καιρούς επεμβάσεις, που δεν επέτρεψαν στη χώρα μας να έχει δημοκρατία.

Αναλύοντας τη σημερινή κατάσταση στη σημερινή εποχή μίλησε για θάνατο της δημοκρατίας, όπως τη γνωρίσαμε παραδοσιακά στη Δυτική Ευρώπη. «Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε», συνέχισε, ενώ για τα μέσα ενημέρωσης είπε ότι παρουσιάζουν την κατάσταση όπως θέλουν.

Τέλος, έκανε έκκληση να πλαισιωθεί η «Δημοκρατική Συσπείρωση» από πολίτες και για τον εαυτό του είπε ότι θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας.

Η δημοσιογράφος Σοφία Βούλτεψη, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αναφέρθηκε στο ρόλο των μέσων ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι το «μέλλον της δημοκρατίας είναι και πάλι ζοφερό, τηλεκατευθυνόμενο και δέσμιο των οικονομικο-πολιτικο-επιχειρηματικών συμφερόντων».

Η ομιλήτρια καταφέρθηκε κατά της «ψηφιακής δημοκρατίας», όπου οι πολίτες δεν είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν ότι δε ζουν σε συνθήκες δημοκρατίας, αλλά «κάτω από την μπότα ενός τηλεοπτικού καθεστώτος».

Ενδεικτικά, ανέφερε τρία παραδείγματα: Οταν έγινε η προώθηση των Τούρκων το καλοκαίρι στα Στροβίλια στην Κύπρο οι τηλεοράσεις μάς έδειχναν δακρυσμένη τη Μις Τουρκία, που επισκεπτόταν την Ελλάδα, όταν στις 13 Αυγούστου γίνονταν οι ανελέητοι βομβαρδισμοί στο Ιράκ βλέπαμε από τις τηλεοράσεις μόνο την προτομή της Βουγιουκλάκη και όταν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα επέστρεφε από την πρόσφατη επίσκεψη στην Παλαιστίνη το μόνο που έδειξαν οι τηλεοράσεις ήταν μια δήλωση για το Αλβανόπουλο και το θέμα που είχε δημιουργηθεί με την ελληνική σημαία.

Στις λαϊκές κινητοποιήσεις και στις συστηματικές προσπάθειες που γίνονται το τελευταίο διάστημα να συρρικνωθούν νομικά και συνταγματικά τα δικαιώματα των πολιτών να διαδηλώνουν και να διεκδικούν, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Δ. Καλτσώνης. Αναφέρθηκε στο ηλεκτρονικό φακέλωμα της Σένγκεν, όπου κανένας δημοκράτης δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος, και κατέληξε: «Διαφαίνεται στις αρχές του νέου αιώνα μια σιδερένια φτέρνα να προσπαθεί να αφαιρέσει κάθε σκίρτημα αγώνα για καλύτερη και δικαιότερη ζωή».

Ο Ηλίας Νικολόπουλος μίλησε για τα επιπλέον προβλήματα που θα δημιουργήσει στα ανθρώπινα δικαιώματα η νέα αναθεώρηση του Συντάγματος. Υπογράμμισε πως επιδιώκεται η υποχώρηση της λαϊκής κυριαρχίας, ενώ έξω μένουν δικαιώματα των πολιτών όπως η λαϊκή πρωτοβουλία, το δημοψήφισμα, κλπ. Αναφορά έκανε και στο πολιτικό άσυλο, που ουσιαστικά δεν αναφέρεται πουθενά, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο που υπάρχει, μέσω του άρθρου 28 του Συντάγματος, να αυτοκαταργηθεί ουσιαστικά το Σύνταγμα και τα πάντα να ελέγχονται και να υποτάσσονται στο ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο.

Η Γιάννα Κούρτοβικ μίλησε για τα δικαιώματα των μεταναστών και την κατάφωρη παραβίασή τους. «Συλλήψεις, βασανιστήρια, εκτελέσεις μεταναστών, είναι πλέον ένα συχνό φαινόμενο στην Ευρώπη», είπε η ομιλήτρια. Υπογράμμισε πως και στη χώρα μας οι περισσότεροι που έχουν πέσει νεκροί από σφαίρες αστυνομικών ήταν μετανάστες, πως το 45% των κρατουμένων στις φυλακές είναι μετανάστες και πως από το 1994 έως σήμερα, με στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, έγιναν πάνω από δύο εκατομμύρια παράνομες απελάσεις. «Οι μετανάστες είναι ένας χώρος στον οποίο ηγεμονεύει ο τρόμος και επιβάλλεται η υποταγή», είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε δε πως με το νέο νομοσχέδιο για τους μετανάστες η περιθωριοποίησή τους θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Αντώνης Ρουπακιώτης, χαιρέτισε στη συνέχεια την εκδήλωση, λέγοντας πως βρισκόμαστε σε μια εποχή αποσυλλογικοποίησης της κοινωνίας και αναρωτήθηκε ποιον ωφελεί η πτώση αυτή. Επισήμανε πως διανύουμε περίοδο που οι Ελληνες πρέπει να ασκήσουν μεγάλη πίεση και στο επίπεδο των θεσμών και στην ανάπτυξη της λαϊκής πρωτοβουλίας. Γιατί «δεν μπορεί να υπάρχει εξουσία χωρίς να ελέγχεται», είπε.

Ο Κώστας Διάκος αναφέρθηκε στο άρθρο 24 του Συντάγματος και στην περαιτέρω καταστροφή που αυτό θα επιβάλει στο περιβάλλον. Χαρακτήρισε τις πυρκαγιές «παράνομη επιχειρηματική δραστηριότητα» και κάλεσε τους πάντες να δώσουν τον αγώνα τους ώστε να μην καταργηθεί το συγκεκριμένο άρθρο. «Είναι χρέος μας να αγωνιστούμε ώστε να πετύχουμε την οπισθοδρόμηση των δυνάμεων καταστροφής», είπε χαρακτηριστικά.

Η Αλέκα Ζορμπαλά στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πρόκειται, τόνισε χαρακτηριστικά, για μια πρωτοφανή επίθεση που έχει και ιδεολογική και πολιτισμική βάση. Είπε ακόμα πως είναι ανάγκη σήμερα να γίνει κριτική αναδιατύπωση του ρόλου των ΜΜΕ και πλήρης επαναπροσδιορισμός τους, καθώς και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών με συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο.

Χαιρετισμό αμέσως μετά απηύθυνε ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Γιάννης Βαβούρας, ο οποίος ανέφερε τον ατομικισμό ως πηγή όλων των κακών. «Το προσωπικό συμφέρον που σήμερα μπαίνει πάνω απ' όλα έχει οδηγήσει στη σημερινή κοινωνική αποσύνθεση», είπε ενδεικτικά.

Τέλος, ο Γιάννης Σταυρόπουλος μίλησε για τα εργασιακά δικαιώματα, που σήμερα γίνεται προσπάθεια καταστρατήγησής τους. Αναφέρθηκε στο αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να ενώσουν τις φωνές και τις δυνάμεις τους ώστε να ανατρέψουν τον επερχόμενο εργασιακό μεσαίωνα.

Αναλυτικό ρεπορτάζ απ' τις εργασίες και ολόκληρη διακήρυξη θα δημοσιευτούν στο «Ριζοσπάστη της Κυριακής»



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ