ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
«Τι ωραίο πλιάτσικο»!

Εξουθενωτική η διαδικασία της επανακαταμέτρησης...

Associated Press

Εξουθενωτική η διαδικασία της επανακαταμέτρησης...
ΤΑΛΑΧΑΣΙ - ΜΑΪΑΜΙ - ΔΥΤΙΚΟ ΠΑΛΜ ΜΠΙΤΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ενώ οι Αμερικανοί πολίτες γιόρταζαν χτες την Ημέρα των Ευχαριστιών και γελούσαν με τα ανέκδοτα της παρατεταμένης και μετεκλογικά προεκλογικής εκστρατείας, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Ντικ Τσένι ανέρρωνε από ένα ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία ξεκίνησε μία ακόμη νομική μάχη, ελπίζοντας ότι θα είναι η τελευταία και η καθοριστική...

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Αλ Γκορ κατέθεσε αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα ζητώντας να αρχίσει και πάλι η διά χειρός καταμέτρηση των ψήφων στην κομητεία Μαϊάμι -Ντέιντ, δήλωσε ο Νταγκ Χάταγουέι, εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Γκορ. Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν και επιμένουν, καθώς τονίζουν ότι η έλλειψη χρόνου είναι δικαιολογία της εκλογικής επιτροπής του Μαϊάμι - Ντέιντ για να σταματήσει η καταμέτρηση προσχηματικά και ερίζουν ότι ακόμη και αν δεν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση μέχρι την Κυριακή, ελπίζουν πως οι αρχές της κομητείας θα καταβάλουν προσπάθεια να συμπεριληφθούν στα τελικά αποτελέσματα όσοι ψήφοι έχουν καταμετρηθεί μέχρι εκείνη την ημέρα.

Οι Δημοκρατικοί εξαναγκάστηκαν να προσφύγουν στο Ανώτατο δικαστήριο, καθώς πρωτόδικα είχαν χάσει, κάτι που έκανε πρόσκαιρα το στρατόπεδο των Δημοκρατικών να τα «βάψει μαύρα» χρονιάρα μέρα, αφού το Δικαστήριο της Φλόριντα απέρριψε την προσφυγή των Δημοκρατικών και αρνήθηκε να διατάξει την επανάληψη της διά χειρός καταμέτρησης των ψήφων στην κομητεία Μαϊάμι - Ντέιντ, όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Η εκλογική επιτροπή της κομητείας αυτής είχε αποφασίσει την Τετάρτη να σταματήσει την ανακαταμέτρηση διά χειρός, των περίπου 654.000 ψήφων, κρίνοντας ότι δεν της δίνεται αρκετός χρόνος για να την ολοκληρώσει.

Η απόφαση αυτή της εκλογικής επιτροπής του Μαϊάμι - Ντέιντ ήρθε μερικές ώρες αργότερα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Φλόριντα που έκρινε υπέρ της προσφυγής των Δημοκρατικών που ζητούσαν να συμπεριληφθούν τα αποτελέσματα της διά χειρός καταμέτρησης στο τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που έγιναν στην Πολιτεία.

Κόντρα στην κόντρα οι Ρεπουμπλικάνοι

Ομως οι νομικές μάχες δεν έχουν τελειώσει ακόμη και ίσως δεν πρόκειται, καθώς οι δικηγόροι του ρεπουμπλικανού υποψηφίου, Τζορτζ Μπους, ανέβασαν τον πήχη, ζητώντας χτες από το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών να μη ληφθεί υπόψη το αποτέλεσμα της διά χειρός επανακαταμέτρησης των ψήφων, στην έκδοση του τελικού αποτελέσματος στη Φλόριντα, από την οποία θα κριθεί η ανάδειξη του επόμενου προέδρου της χώρας.

Συγκεκριμένα, το επιτελείο του Τζορτζ Μπους ζητά από το δικαστήριο να επισπεύσει την εξέταση της προσφυγής, δεδομένου ότι « πρόκειται για ζήτημα εθνικής σημασίας». Οι νομικοί σύμβουλοι του Μπους προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο πριν συμπληρωθούν 24 ώρες αφότου το ανώτατο πολιτειακό δικαστήριο στη Φλόριντα αναζωπύρωσε τις ελπίδες του δημοκρατικού υποψηφίου για την προεδρία, αποφασίζοντας ότι το αποτέλεσμα της διά χειρός επανακαταμέτρησης των ψήφων σε τρεις κομητείες που θεωρούνται προπύργια του Δημοκρατικού Κόμματος μπορεί να συμπεριληφθεί στο τελικό αποτέλεσμα της Φλόριντα.

Είναι η πρώτη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εμπλέκεται στη νομική μάχη ανάμεσα στον Μπους και τον Γκορ, πρωταγωνιστές της πλέον αμφίρροπης μάχης για την προεδρία που έχουν ζήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οσον αφορά την πολύκροτη καταμέτρηση διά χειρός, που συνεχίζεται σε δύο κομητείες, το Παλμ Μπιτς και το Μρόουαρντ. Στο Παλμ Μπιτς ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της διά χειρός καταμέτρησης των 462.000 ψηφοδελτίων και απομένουν ακόμη να εξεταστούν χιλιάδες αμφισβητούμενα ψηφοδέλτια, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της τοπικής εκλογικής επιτροπής.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο δικαστής Τσαρλς Μπάρτον, διευκρίνισε ότι τα τρία μέλη της επιτροπής θα διέκοπταν χθες την εργασία τους για τη γιορτή των Ευχαριστιών και θα ξεκινήσουν και πάλι το πρωί της Παρασκευής για να καταμετρήσουν τις αμφισβητούμενες ψήφους, των οποίων δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει τον αριθμό.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Απεργία πείνας και στη Γενεύη

ΑΓΚΥΡΑ - ΓΕΝΕΥΗ.-

Από την περασμένη Δευτέρα (20 του Νοέμβρη), δώδεκα Τούρκοι κήρυξαν απεργία πείνας εγκαταστημένοι στον 5ο όροφο του «Σπιτιού του Λαού» στο κέντρο της Γενεύης, σε ένδειξη συμπαράστασης με τους απεργούντες πολιτικούς κρατουμένους στις τουρκικές φυλακές. Με την απεργία πείνας, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ στη Γενεύη, καταγγέλλουν στην αδιάφορη (;) διεθνή κοινότητα την άθλια κατάσταση στην οποία ζουν οι πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές και τη σκληρότητα της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον των αντιφρονούντων δημοσιογράφων, την καταδίωξη των αντιπολιτευομένων, των αγωνιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εκτέλεση των εξεγερμένων.

Ο Ντεμίρ Σουμέζ, πρόεδρος του συλλόγου Τούρκων της Γενεύης, αναφέρει ότι «στις προηγούμενες απεργίες του 1996, δώδεκα κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους. Φοβούμαστε λοιπόν ότι ένα καινούριο κύμα διώξεων εξαπολύθηκε εναντίον των πολιτικών κρατουμένων».

Το αίτημα των απεργών πείνας είναι να ακυρωθεί η μεταφορά των κρατουμένων στις φυλακές τύπου F, οι οποίες από το σχεδιασμό τους έχουν κελιά στα οποία χωρούν 3 κρατούμενοι. Ομως το ότι οι πολιτικοί κρατούμενοι είναι πολυάριθμοι σε κάθε κελί σήμερα τους βοηθά να αμύνονται εναντίον των μαφιόζων και των φυλάκων. Εκείνο το οποίο φοβούνται περισσότερο οι κρατούμενοι, είναι η μεταφορά τους στο νοσοκομείο, στο δικαστήριο ή σε μια άλλη φυλακή όταν είναι μόνοι τους, γιατί στο διάστημα αυτό κινδυνεύει η ζωή τους...

Τον περασμένο Ιούλη, οι δυνάμεις ασφαλείας προφασιζόμενες ότι οι φυλακισμένοι έσκαβαν σήραγγα για να αποδράσουν, επιτέθηκαν στην κρατική φυλακή του Μπουρντούλ με μια μπουλντόζα (!), τραυματίζοντας βαριά περίπου 60 καταδίκους.

Τούρκοι πολίτες τονίζουν ότι οι νέες φυλακές θα λειτουργήσουν ως προπέτασμα της τουρκικής κυβέρνησης για να σπάσει το κίνημα της αντίστασης των κρατουμένων...

Πρόταση μομφής

Το κόμμα της Αρετής υπέβαλε χτες πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της σε τραπεζικό σκάνδαλο, μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ωστόσο, θεωρείται απίθανη η υπερψήφισή της. Επιτροπή εποπτείας του τραπεζικού συστήματος, η οποία συνεστήθη πρόσφατα στο πλαίσιο συμφωνίας ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έθεσε υπό αναγκαστική διαχείριση δέκα μικρές τράπεζες. Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ομόλογα αξίας 6,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών αυτών, με σκοπό την πώλησή τους μέχρι τον Απρίλη του 2001. «Δέκα ιδιωτικές τράπεζες θα κοστίσουν στους πολίτες και στην οικονομία της χώρας μας δισεκατομμύρια δολάρια. Η σημερινή κυβέρνηση φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις σοβαρές οικονομικές απώλειες της χώρας», τονίζει το Κόμμα της Αρετής. Στο μεταξύ, η αστυνομία άρχισε έρευνες για τις δραστηριότητες ορισμένων τραπεζών, προκαλώντας φόβους στην αγορά για αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα.

ΠΕΡΟΥ
Προσπάθειες «δημοκρατικής αναστύλωσης»

ΛΙΜΑ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Με τις ευλογίες του «μεγάλου αφεντικού» της περιοχής, αλλά και της διεθνούς κοινότητας, που όλοι μαζί εγκατέλειψαν το μέχρι πρότινος «αγαπημένο τους παιδί», πρώην Πρόεδρο Αλβέρτο Φουτζιμόρι, ορκίστηκε χθες ως νέος και μεταβατικός Πρόεδρος, ο Βαλεντίν Πανιάγουα. Αποστολή του Πανιάγουα είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 8 Απριλίου, αλλά και να προσπαθήσει να σβήσει όσο το δυνατόν, στο εξαιρετικά σύντομο διάστημα, τα χνάρια της στυγνής δεκάχρονης διακυβέρνησης Φουτζιμόρι.

Ελάχιστα είναι γνωστά για τον Πανιάγουα, ο οποίος όμως κρίνεται «κεντρώος μετριοπαθής» και διατέλεσε για ελάχιστες μέρες πρόεδρος του Κοινοβουλίου μετά την κατάκτηση από την αντιπολίτευση του ελέγχου της Βουλής την περασμένη Παρασκευή. Μπορεί ο Πανιάγουα να είναι παντελώς άγνωστος, τόσο εγχωρίως καθώς ηγείται ενός πολύ μικρού κόμματος, όσο και εξωτερικώς, όμως, ο προτεινόμενος πρωθυπουργός είναι διάσημος. Δεν είναι άλλος από το πρώην Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ξαβιέ Περές ντε Κουέγιαρ, το πιο γνωστό και πολυδιαφημισμένο πρόσωπο του Περού...

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε από τη Γαλλία, όπου διαμένει μόνιμα ο Περές ντε Κουέγιαρ, επιβεβαίωσε την είδηση και μάλιστα τόνισε ότι αποδέχτηκε την πρόταση του Πανιάγουα να είναι ο πρωθυπουργός λίγες ώρες πριν ο Πανιάγουα ορκιστεί Πρόεδρος του Περού. Μετά τη γνωστοποίηση της ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον 80χρονο Περές ντε Κουέγιαρ, οι αναλυτές και οι παρατηρητές έσπευσαν να τονίσουν περιχαρείς ότι ο συνδυασμός ενός «μετριοπαθούς και τίμιου» πολιτικού στην Προεδρία της χώρας, του Βαλεντίν Πανιάγουα και του Περές ντε Κουέγιαρ, ενός πολιτικού με «αψεγάδιαστα δημοκρατικά εχέγγυα», προσδίδει αξιοπιστία στη μεταβατική κυβέρνηση, που πρέπει να οργανώσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και να παραδώσει την εξουσία σε οποιονδήποτε εκλεγεί Πρόεδρος τον Ιούλιο του επόμενου έτους. Επίσης το πολιτικό αυτό δίδυμο θεωρείται ότι θα βοηθήσει τα μάλα... ώστε να επουλωθούν οι πληγές που άφησε πίσω του ο Φουτζιμόρι. Ενας Φουτζιμόρι που ανακηρύχτηκε μόλις την Τετάρτη από το Κοινοβούλιο «ηθικά ακατάλληλος» και παύθηκε ατιμασμένος, παρά το γεγονός ότι είχε από τη Δευτέρα υποβάλει την παραίτησή του, από τη μακρινή Ιαπωνία όπου βρίσκεται και όπου θα παραμείνει για αόριστο χρόνο...

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Λουτρό αίματος!

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Με τον πλέον ειδεχθή και απάνθρωπο τρόπο 17 άνθρωποι σφαγιάστηκαν χτες από τα ακροδεξιά «τάγματα θανάτου» που εξακολουθούν να σπέρνουν ανενόχλητα το θάνατο. Η εκτέλεση των αθώων ήταν «παραδειγματική και συμβολική», καθώς οι παραστρατιωτικοί θεώρησαν θανάσιμο το αμάρτημα να τρέφουν αισθήματα συμπάθειας και αλληλεγγύης προς τον αγώνα που κάνουν οι αντάρτες...

Το χτεσινό αποκρουστικό περιστατικό είναι αποκαλυπτικό για τη δράση των «ταγμάτων θανάτου». Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι παραστρατιωτικοί, που ήταν ντυμένοι με στολές παραλλαγής και κρατούσαν αυτόματα όπλα, μπήκαν τα ξημερώματα στο ψαροχώρι Νουέβα Βενέσια, στην επαρχία Μαγκνταλένα, στη βόρεια Κολομβία και διέταξαν τους κατοίκους να βγουν από τα σπίτια τους. Κατόπιν κάλεσαν ονομαστικά 17 ανθρώπους, τους οποίους επέλεξαν με βάση έναν κατάλογο που είχαν συντάξει πριν ξεκινήσουν την «επιχείρησή» τους και τους εκτέλεσαν μπροστά στα μάτια των γειτόνων τους.

Οι αστυνομικές αρχές αποδίδουν την ωμή και στυγνή δολοφονία 17 αθώων, στο γεγονός ότι τα περισσότερα θύματα... ήταν άνδρες που φέρονταν ότι συνεργάζονταν με αριστερές αντάρτικες οργανώσεις.

Το παρόν τραγικό και άκρως ειδεχθές περιστατικό, ανεβάζει και άλλο τον αριθμό των σφαγιασθέντων και νεκρών του εμφύλιου πολέμου που κρατά περίπου 40 χρόνια. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία δεκαετία, ενώ για τους οκτώ πρώτους μήνες αυτού του χρόνου, 1.389 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους αθώοι αγρότες έχουν χάσει τη ζωή τους σε ανάλογες «εκτελέσεις» και σφαγές που διαπράττονται ως επί το πλείστον από παραστρατωτικούς της άκρας δεξιάς, με τις ευλογίες και την αρωγή των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας. Η ανεξέλεγκτη αυτή δράση των «ταγμάτων θανάτου», που όχι μόνο δε σταμάτησε, αλλά ούτε καν κόπασε για λίγο, εξαιτίας της ανικανότητας και της έλλειψης θέλησης της κυβέρνησης του Αντρές Παστράνα να ελέγξει το στράτευμα και τις διασυνδέσεις του με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, προκάλεσαν και την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών με τις FARC-ΕΡ, σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξή τους, καθώς ένας από τους πρώτους όρους για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων ήταν η πάταξη της «παραστρατιωτικής τρομοκρατίας».

ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ
Πολιτικά τα κίνητρα των δολοφόνων;

Μυστηριώδεις συνθήκες θανάτου περίπου 80 κρατουμένων, φονική ενέδρα σε βάρος εκδότη αντιπολιτευόμενης εφημερίδας και ξυλοδαρμός δημοσιογράφου

ΜΑΠΟΥΤΟ.-

Σάλο έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη της Μοζαμβίκης οι μυστηριώδεις θάνατοι πολλών δεκάδων κρατουμένων στις φυλακές της πόλης Μοντεπουέζ και η χτεσινή φονική επίθεση αγνώστων κατά δημοσιογράφου, που ήταν γνωστός επικριτής της κυβέρνησης και της πολιτικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, νεκροί μέσα στα κελιά τους βρέθηκαν χτες, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, περίπου ογδόντα κρατούμενοι στη φυλακή της πόλης Μοντεπουέζ της Μοζαμβίκης. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από άγνωστη αιτία και συνθήκες, αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Πασκουάλ Μοκούμπι, αναφερόμενος στην περίεργη αυτή υπόθεση, απέκλεισε οι θάνατοι των δεκάδων κρατουμένων να επήλθαν είτε εξαιτίας κάποιας εξέγερσης στις φυλακές, είτε λόγω ασφυξίας...

Ανταποκριτής του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου BBC, επικαλούμενος αστυνομικές αρχές της Μοζαμβίκης, μετέδωσε πως οι πρώτες έρευνες προσανατολίζονται στην περίπτωση μαζικής δηλητηρίασης ή θανάτου που επήλθε από αφυδάτωση!

Λιγοστό φως στις μυστηριώδεις συνθήκες θανάτου των δεκάδων κρατουμένων ενδεχομένως να ρίχνει η πληροφορία πως ανάμεσα στα θύματα ήταν και πολλοί υποστηριχτές του αντιπολιτευόμενου, πρώην ανταρτικού, κινήματος RENAMO, εκ των οποίων αρκετοί είχαν συλληφθεί κατά τις αιματηρές αντικυβερνητικές ταραχές που είχαν πραγματοποιηθεί πριν περίπου δυόμισι βδομάδες με βασικό αίτημα την παραίτηση της παρούσας κυβέρνησης και την επανάληψη των γενικών εκλογών του περασμένου Δεκέμβρη.

Ο πρωθυπουργός, Πασκουάλ Μοκούμπι, ανακοίνωσε πάντως πως ήρθε ήδη σε επαφή με τις κυβερνήσεις της Νότιας ΑΦρικής, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων ΕΘνών, προκειμένου να συσταθεί μία ανεξάρτητη επιτροπή, που θα διερευνήσει τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου των δεκάδων κρατουμένων στη φυλακή της πόλης Μοντεπουέζ.

Ομως, λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη της παραπάνω υπόθεσης, ομάδα άγνωστων οπλοφόρων εκτέλεσε τον 49χρονο δημοσιογράφο και εκδότη της αντικυβερνητικής εφημερίδας «ΜΕΤΙΚΑΛ», Κάρλος Καρδόσου.

Ο Καρδόσου, γνωστός επικριτής της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μοκούμπι και επί χρόνια δριμύτατος επικριτής της πολιτικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, δέχτηκε κατά πρόσωπο τα πυρά αγνώστων μοτοσικλετιστών ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του. Ο Μοκούμπι εξέπνευσε αμέσως μετά την επίθεση, ενώ ο οδηγός του, Κάρλος Μανιάτε, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Μαπούτου σοβαρά τραυματισμένος.

Κατά «περίεργη σύμπτωση» θύμα βίαιης επίθεσης έπεσε, λίγες ώρες μετά, ο Κοστούδιο Ραφαέλ, δημοσιογράφος από το «Ράδιο Μοζαμβίκ», που μετέδωσε πρώτος την είδηση της φονικής ενέδρας κατά του εκδότη της εφημερίδας «ΜΕΤΙΚΑΛ»... Ο Ραφαέλ ξυλοκοπήθηκε άγρια από αγνώστους και μεταφέρθηκε για νοσηλεία σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας...

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Τα παιδιά τραγικά θύματα του εμφυλίου

ΚΟΛΟΜΠΟ - ΤΡΙΝΚΟΜΑΛΙ.-

Σε επτά ανέρχονται οι νεκροί από την επίθεση με όλμους που εξαπέλυσαν - σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών - μαχητές της οργάνωσης «Τίγρεις των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ», εναντίον του λιμανιού Τρινκομαλί, που αποτελεί τη μεγαλύτερη βάση του Πολεμικού Ναυτικού. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι δύο παιδιά, 11 και 9 χρονών, που βρίσκονταν σε σχολείο το οποίο έπληξαν τα θραύσματα των όλμων. Δέκα ακόμη παιδιά τραυματίστηκαν, τα 2 εξ αυτών σοβαρά.

Τους τελευταίους δύο μήνες, οι «Τίγρεις» έχουν πραγματοποιήσει 2 επιθέσεις αυτοκτονίας στη ναυτική βάση, μία από τις οποίες κόστισε το θάνατο σε 17 ανθρώπους.

Η επίθεση συνέπεσε τόσο με την «βδομάδα των ηρώων» που γιορτάζει κάθε χρόνο η αντάρτικη οργάνωση, όσο και με την επίσκεψη του Βρετανού υφυπουργού Εξωτερικών, Πίτερ Χέιν, του δεύτερου ξένου που προσπαθεί να παίξει «μεσολαβητικό» ρόλο προκειμένου να αρχίσει μια «ειρηνευτική διαδικασία».

Τουλάχιστον 63.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της τελευταίας «φάσης» του εμφυλίου, από το 1983.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ