ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Κόβουν άλλα 600 εκατ. ευρώ από την Υγεία εν μέσω πανδημίας!

Αντί να ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας για να σωθούν ζωές, η κυβέρνηση συνεχίζει και επεκτείνει τις εγκληματικές περικοπές δαπανών, «στην υγειά» των επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται το χώρο

Στην καρδιά της πανδημίας, με τα δημόσια νοσοκομεία φρακαρισμένα και το προσωπικό τους κατάκοπο, με τους ασθενείς να περιμένουν σε ατελείωτες ουρές, είτε να παίρνουν πρόωρο εξιτήριο, η κυβέρνηση συντάσσει έναν ακόμα κρατικό προϋπολογισμό με περικοπές στη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, εντείνοντας την πολιτική της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Ετσι, σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού που ξεκινάει σήμερα να συζητιέται στη Βουλή, οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία το 2021 είναι μειωμένες κατά 572 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020 και ενώ η πανδημία ανέδειξε τις εγκληματικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα, ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει πως από τα 4,829 δισ. ευρώ, που ήταν το ανώτατο πλαφόν δαπανών το 2020 για το υπουργείο Υγείας, εκ των οποίων τα 523 εκατ. για παρεμβάσεις σχετικά με τον COVID-19, το 2021 το ανώτατο πλαφόν δαπανών πέφτει στα 4,257 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 131 εκατ. προορίζονται για τη διαχείριση της πανδημίας!

Επίσης, εγγράφεται αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων από 1,236 σε 1,31 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις 74 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, όμως, προέρχεται από το μοίρασμα των ήδη μειωμένων κονδυλίων κατά 22 εκατ. ευρώ, που αφορούν ενιαία τα νοσοκομεία και την ΠΦΥ. Μιλάμε δηλαδή για ανακατανομή των μειωμένων κονδυλίων και όχι για πραγματική ενίσχυση του συστήματος της Υγείας.

Συγκεκριμένα, όταν η κυβέρνηση μιλάει για αύξηση κατά 74 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης στα νοσοκομεία - τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι σταγόνα στον ωκεανό - σημαίνει ότι άρπαξε από την ΠΦΥ 96 εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο κόλπο είχε γίνει και στον περσινό προϋπολογισμό. Ανακατανέμουν την περαιτέρω μείωση, με μεγάλο ριγμένο την ΠΦΥ.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προβλέπει στον προϋπολογισμό αύξηση του ΑΕΠ το 2021 (171.934 εκατ. από 162.776 εκατ. ευρώ το 2020), στην Υγεία όχι μόνο δεν δίνεται ούτε ένα ευρώ παραπάνω, αλλά έρχονται να προστεθούν νέες περικοπές στους κατακρεουργημένους κρατικούς προϋπολογισμούς όλων των προηγούμενων χρόνων.

Ούτε προβλέπεται βέβαια κάποια ενίσχυση από τα κονδύλια που έχουν συμφωνηθεί με το ευρωπαϊκό «Ταμείο Ανάπτυξης» και η κυβέρνηση κατά κύριο λόγο θα τα κατευθύνει στη στήριξη των μεγαλοεπιχειρήσεων, επιβεβαιώνοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι η υγεία του λαού, όπως προκλητικά ισχυρίζεται, αλλά η «υγεία» των κερδών του κεφαλαίου.

Για ΕΟΠΥΥ και ΠΦΥ

Με τον προϋπολογισμό του 2021 έρχονται να προστεθούν νέες περικοπές σε αυτές των τελευταίων χρόνων, διαμορφώνοντας ζοφερή εικόνα για τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, για το επίπεδο των παροχών στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Τώρα, με τον προϋπολογισμό της ΝΔ για το 2021:

  • Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ μειώνεται κατά 50,6%, στα 300 εκατ., από τα 608 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα. Μειωμένη είναι και η φαρμακευτική δαπάνη κατά 130 εκατ. ευρώ, ενώ η δαπάνη για παροχές ασθένειας μειώνεται κατά 96 εκατ. (από 2,03 δισ. σε 1,934 δισ.).

Με λίγα λόγια, το μάρμαρο θα το πληρώσουν πάλι οι ασφαλισμένοι, που θα δουν νέα μείωση στις παροχές, για τις οποίες πληρώνουν και ξαναπληρώνουν, είτε με τις εισφορές στον ΕΟΠΥΥ, είτε με αύξηση των πληρωμών ή και τα δύο μαζί. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισφορές που βαραίνουν τους ασφαλισμένους και αποτελούν το κύριο έσοδο του ΕΟΠΥΥ, θα ανέλθουν το 2021 στα 4,363 δισ. ευρώ από 4,144 δισ. ευρώ φέτος. Δηλαδή οι ασφαλισμένοι θα βάλουν από την τσέπη τους 219 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω.

Μάλιστα, τα 170 από τα 308 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για τον ΕΟΠΥΥ αφορούν το πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού, επιβεβαιώνοντας την υποκρισία της κυβέρνησης όταν μιλάει για «δωρεάν» τάχα εμβολιασμούς.

  • Οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) περικόπτονται από τα 249 εκατ. ευρώ φέτος στα 152 εκατ. ευρώ το 2021, μειωμένες κατά 39% μέσα σε ένα έτος!

Ακόμα και οι δαπάνες για το προσωπικό είναι στάσιμες, στα 49 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία πρόσληψη στη διαχρονικά αποψιλωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που οι δομές της δεν ανταποκρίνονταν ούτε πριν την εμφάνιση της πανδημίας, πολύ περισσότερο μετά, και θα μπορούσε να έπαιζε ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη, πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η κυβέρνηση, αντί να δώσει επαρκή κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών που προϋπήρχαν και πλέον παίρνουν «επιδημικές» διαστάσεις, δίνει ένα ακόμη χτύπημα στην ΠΦΥ. Μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση, παρά τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν και τον στρατηγικό ρόλο που θα έπρεπε να παίζει στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Αναγκαιότητα που μέσα από την πανδημία αναδεικνύεται με τραγικό τρόπο.

Πολιτική περιορισμού στο ελάχιστο βασικό «πακέτο»

Αντιμετωπίζοντας τις δαπάνες για την Υγεία ως κόστος και εμπόδιο για την καπιταλιστική ανάπτυξη, η κυβέρνηση συρρικνώνει όλο και περισσότερο το «ελάχιστο βασικό πακέτο» που «χρηματοδοτείται» από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κριτήριο αυτής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι η εμπορευματοποίηση της Υγείας και η ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα Υγείας.

Απ' αυτή τη σκοπιά, είναι εγκληματικές οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, που παρά τα δραματικά γεγονότα που ζει ο λαός με την πανδημία, συνεχίζει τις άγριες περικοπές των δαπανών Υγείας.

Με τη συνέχιση και κλιμάκωση αυτής της πολιτικής, ένα είναι σίγουρο: Ακόμα κι όταν ξεπεραστεί η πανδημία, και με όποιο κόστος, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να έχουν υποβαθμισμένες και ανεπαρκείς υπηρεσίες Υγείας, που θα πληρώνουν όλο και πιο ακριβά, όπως θα συνεχίσουν να είναι εκτεθειμένοι και σε οποιαδήποτε νέα επανεμφάνιση ενός πανδημικού φαινομένου.


Με την απεργία την Πέμπτη 26 Νοέμβρη δίνουμε απάντηση στην εγκληματική πολιτική

Δηλώσεις υγειονομικών συνδικαλιστών για τις νέες περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία

Ο «Ριζοσπάστης» απευθύνθηκε σε δύο υγειονομικούς συνδικαλιστές για έναν πρώτο σχολιασμό των περικοπών που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για την Υγεία. Ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, μας είπε:

«Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός αποτυπώνει την παραπέρα συρρίκνωση του όποιου δημοσίου συστήματος Υγείας έχει απομείνει. Η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των νοσοκομείων από τα ασφαλιστικά ταμεία, με παραπέρα στασιμότητα ή και μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, οδηγεί τα νοσοκομεία στο να αναζητούν έσοδα από την πώληση υπηρεσιών σε ασφαλιστικές εταιρείες, στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ίδιους τους ασθενείς, με εργαλείο τα DRG.

Η 24ωρη πανελλαδική απεργία εν μέσω της πανδημίας, σε συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που έχει οργανώσει το Σωματείο μας, αποτελεί την καλύτερη ασπίδα προστασίας και διεκδίκησης τόσο των ασθενών όσο και των εργαζομένων.

Αποτελεί απάντηση σε όσους στοχεύουν να μείνουν χωρίς φωνή οι μαχόμενοι υγειονομικοί. Αποτελεί την απάντηση στην κυβέρνηση, που όλο αυτό το διάστημα δεν έκανε τίποτα να ενισχύσει το σύστημα Υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό. Αποτελεί απάντηση στην αισχρή επίθεση που έχουν εξαγγείλει διορισμένοι διοικητές απέναντι στους υγειονομικούς, ότι ευθύνονται οι ίδιοι αν νοσήσουν. Αποτελεί απάντηση στην προσπάθεια του διαχωρισμού των εργαζομένων, αξιοποιώντας η κυβέρνηση τα "βοηθήματα" της και όχι τις αυξήσεις σε μισθούς, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού».

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, σημείωσε:

«Την ίδια στιγμή που εργαζόμενοι και ασθενείς στις δημόσιες μονάδες Υγείας είναι καθημερινά αντιμέτωποι με ελλείψεις όχι μόνο σε εξοπλισμό και υποδομές, αλλά και σε μέσα ατομικής προστασίας, είναι κυριολεκτικά επικίνδυνη για την υγεία του λαού μας η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ για νέα περικοπή από την κρατική χρηματοδότηση, με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021.

Ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι ταυτόχρονα, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και των άλλων αστικών κομμάτων, μοιράζει δισ. ευρώ φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, που σύμφωνα με το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 θα ξεπεράσουν τα 21,5 δισ.

Απάντηση στην εγκληματική πολιτική, που θυσιάζει την υγεία και τη ζωή μας για να σωθούν τα επιχειρηματικά κέρδη, μπορεί να δώσει η μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 26 Νοέμβρη και συλλογικά ο οργανωμένος αγώνας των εργαζομένων, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις των σωματείων μας και συνολικά των εργαζομένων, για ουσιαστική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, για πραγματική προστασία της υγείας και της ζωής του λαού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ