ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωτοφανής εισαγγελική έρευνα για τις κινητοποιήσεις του Πολυτεχνείου

Κατόπιν καταγγελίας γνωστού ακροδεξιού στοιχείου, η κρατική Ασφάλεια στρέφεται ενάντια στον Δ. Κουτσούμπα και τους πολιτικούς αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ και του «ΜεΡΑ25»

Σε μια πρωτοφανή κίνηση στοχοποίησης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στρέφεται η Εισαγγελία, μετά τις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Σαν να μην έφταναν οι ορδές των αστυνομικών που χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο προστασίας έπεφταν πάνω σε διαδηλωτές, χτυπώντας με πρωτοφανή μανία μια υποδειγματικά οργανωμένη κινητοποίηση, σαν να μην έφταναν οι προπηλακισμοί που δέχτηκαν βουλευτές του ΚΚΕ και ο ίδιος ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος από αστυνομικούς, η κυβέρνηση κλιμακώνει ακόμα περισσότερο το όργιο αυταρχισμού.

Χτες, ανακοινώθηκε ότι στο στόχαστρο προκαταρκτικής έρευνας που θα διενεργηθεί από την κρατική Ασφάλεια (!) βρίσκεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας για τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις, καθώς παραβρέθηκε ως επικεφαλής του Κόμματος τόσο στην πρωινή κατάθεση στεφάνων στο ΕΑΤ - ΕΣΑ και στη συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ όσο και το μεσημέρι στη συγκέντρωση στα Προπύλαια. Θυμίζουμε ότι η μεσημεριανή συγκέντρωση χτυπήθηκε άγρια και απρόκλητα από τις δυνάμεις καταστολής, που επιστράτευσαν τόνους χημικών σε βάρος διαδηλωτών, πραγματοποίησαν δεκάδες προσαγωγές, έκαναν ρίψεις νερού από τα οχήματα «Αίαντας» και δημιούργησαν μια αποπνικτική κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας.

Η παραπάνω έρευνα διενεργείται την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει η παραμικρή εισαγγελική ευαισθητοποίηση για τον άγριο ξυλοδαρμό διαδηλωτών την ίδια μέρα στην Αθήνα και συνολικά για το όργιο καταστολής, όπως η ρίψη χημικών στο κέντρο της πόλης σε συνθήκες πανδημίας, τη στιγμή που διαδήλωναν, κυκλοφορούσαν και εργάζονταν εκεί χιλιάδες άνθρωποι. Γεγονός που αποκαλύπτει ξεκάθαρα ποιος είναι ο στόχος της κυβέρνησης και των εισαγγελικών αρχών, μαζί βέβαια και με το γεγονός ότι η Εισαγγελία δεν ασχολείται με τους προπηλακισμούς που δέχτηκαν βουλευτές του ΚΚΕ, οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι και στις κάμερες.

Εκτός από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, η έρευνα περιλαμβάνει τους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, για τις συμβολικές κινήσεις των κομμάτων τους τη μέρα του Πολυτεχνείου.

Στο πλαίσιο της απαράδεκτης έρευνας, η οποία στρέφεται ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, θα εξεταστεί μεταξύ άλλων αν έχουν τελεστεί, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της παραβίασης των μέτρων κατά του κορονοϊού και της διέγερσης σε ανυπακοή!

Χαρακτηριστικό είναι ότι η εντολή για τη διενέργειά της δόθηκε κατόπιν καταγγελίας που έκανε στην Εισαγγελία ο ακροδεξιός και γνωστός αντικομμουνιστής, πρώην στέλεχος της ΝΔ Φαήλος Κρανιδιώτης. Μάλιστα, λόγω της αναφοράς σε πολιτικά πρόσωπα, η δικογραφία αναμένεται να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Νέα προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης

Αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν ολιγομελές κλιμάκιο συνδικαλιστών που καλούσε στην απεργία στις 26 Νοέμβρη

Από την επιχείρηση της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του Σωματείου
Από την επιχείρηση της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του Σωματείου
Συνεχίζεται η στοχοποίηση συνδικαλιστών και της συνδικαλιστικής δράσης στα Γιάννενα, μετά την απαράδεκτη επιχείρηση τρομοκράτησης την περασμένη βδομάδα, στις 17 Νοέμβρη, αλλά και την προσαγωγή με απειλές στελέχους του Εργατικού Κέντρου την επόμενη μέρα.

Xτες το πρωί, κλιμάκια συνδικαλιστών του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων του νομού βρέθηκαν έξω από καταστήματα αλυσίδων σούπερ μάρκετ με ανακοινώσεις, πανό και ντουντούκες, τηρώντας αποστάσεις και υγειονομικά μέτρα προστασίας, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Λίγο μετά τις 8 π.μ., σε υποκατάστημα της «My Market» επί της λεωφόρου Εθνάρχου Μακαρίου, κλιμάκιο 6 συνδικαλιστών περικυκλώθηκε από 18 αστυνομικούς! Στη συντονισμένη επιχείρηση εκφοβισμού συμμετείχαν 8 αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, 2 περιπολικά με 4 ένστολους αστυνομικούς και 4 ασφαλίτες.

Εξαρχής τα όργανα της αστυνομίας επιχείρησαν να κατηγορήσουν τους συνδικαλιστές για «διοργάνωση παράνομης συνάθροισης», για να αναδιπλωθούν αμέσως μετά, απαιτώντας την επίδειξη αστυνομικών ταυτοτήτων και των απαραίτητων εγγράφων μετακίνησης. Οι προκλήσεις συνεχίστηκαν όταν με την παράδοση των εγγράφων ζητήθηκε από τους συνδικαλιστές να αποδείξουν ότι είναι εκλεγμένοι συνδικαλιστές προσκομίζοντας τα καταστατικά των σωματείων (!), λες και η άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος περιορίζεται σε μέλη διοικήσεων σωματείων.

Ταυτόχρονα απαιτήθηκε να σταματήσει η διακίνηση των ανακοινώσεων γιατί «υπάρχει κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού», επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες συνδικαλιστών ότι η πανδημία αξιοποιείται για να επιβληθεί «φίμωτρο» στους εργαζόμενους και τις διεκδικήσεις τους. Η προσπάθεια εκφοβισμού συνεχίστηκε με παρακράτηση των ταυτοτήτων επί σχεδόν 40 λεπτά.

Η σθεναρή άρνηση των συνδικαλιστών να «συμμορφωθούν» στις απαράδεκτες οδηγίες των αστυνομικών οργάνων και η επιτόπου καταγγελία των γεγονότων σε εργαζόμενους και περαστικούς ήταν η μαχητική απάντηση του Σωματείου, αποτρέποντας τη νομιμοποίηση του περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης και του κλίματος εκφοβισμού.

Λίγο αργότερα, κλιμάκιο της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου με επικεφαλής την Χριστίνα Τουλκιαρίδου, πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αστυνομική Διεύθυνση, καταγγέλλοντας την προσπάθεια εκφοβισμού και παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης, με την αστυνομία να προβάλλει φαιδρές δικαιολογίες, σε μια προσπάθεια να υποβαθμιστεί το περιστατικό, χαρακτηρίζοντάς το «μεμονωμένο». Η αστυνομία επικαλέστηκε το ότι δεν διενεργήθηκαν έλεγχοι στα υπόλοιπα κλιμάκια του Σωματείου που πραγματοποιούσαν αντίστοιχες δράσεις σε αλλά καταστήματα, λες και τους έκαναν χάρη! Στις αναφορές των συνδικαλιστών για την απαράδεκτη απαίτηση απόδειξης της συνδικαλιστικής ιδιότητας, οι αστειότητες συνεχίστηκαν, με την αστυνομία να επικαλείται την πιθανότητα «παραποίησης» του σχετικού εγγράφου που χορηγεί το Σωματείο και το ότι ...δεν υπάρχει αντίστοιχος αριθμός αιτήματος στα ηλεκτρονικά μηνύματα.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη προσπάθεια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων να παρεμποδιστεί η συνδικαλιστική δράση μέσα σε μια βδομάδα. «Μετά τον αυταρχισμό στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στις 17 Νοέμβρη», αναφέρει το Σωματείο με δεκάδες προσαγωγές, χρηματικά πρόστιμα και κατηγορίες σε 23 φοιτητές, «και την απαράδεκτη προσαγωγή συνδικαλιστή του Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού την Παρασκευή» από δύο αστυνομικούς των ΜΑΤ, με απειλές και στοχοποίηση για τη δράση του, «συνεχίζουν την προκλητική τους στάση», σε μια προσπάθεια να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου.

«Κάτω τα χέρια από τα σωματεία», διαμηνύει το Σωματείο, εντείνοντας τις παρεμβάσεις του τις επόμενες μέρες και καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης 26 Νοέμβρη.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Προσαγωγή 4 ατόμων επειδή μοίραζαν ανακοινώσεις για την απεργία!

Στην προσαγωγή 4 ατόμων, μελών του ΣΕΚ, στη Νέα Ιωνία, προχώρησε η αστυνομία το περασμένο Σάββατο, επειδή διακινούσαν φυλλάδια καλώντας στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 26 Νοέμβρη. Σε συνέχεια των απαράδεκτων προσπαθειών της κυβέρνησης να περισταλεί η συνδικαλιστική και πολιτική δράση, στους προσαχθέντες επιχειρήθηκε να φορτωθεί η κατηγορία της «διέγερσης σε ανυπακοή».

Στο Αστυνομικό Τμήμα βρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κώστας Κατημερτζόγλου και Παναγιώτης Τσουκαλάς, καθώς και ο πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Σπύρος Κωνσταντάς, απαιτώντας να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι προσαχθέντες και να μην τους απαγγελθούν οι άδικες κατηγορίες που επιχειρούσαν να τους φορτώσουν.

Ανέδειξαν ότι μπροστά στην οργάνωση της απεργίας και των διεκδικήσεων των εργαζομένων είναι απαράδεκτη η ένταση της καταστολής από την κυβέρνηση, η στοχοποίηση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράση, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ελ. Οικονόμου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμία απαγόρευση δεν βάζει στο γύψο τη λαϊκή διεκδίκηση

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σχετικά με την εισαγγελική παρέμβαση για την παρουσία πολιτικών αρχηγών στους συμβολικούς εορτασμούς του Πολυτεχνείου:

«Η παρέμβαση Εισαγγελέα για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σχετικά με την παρουσία πολιτικών αρχηγών στους συμβολικούς εορτασμούς για το Πολυτεχνείο - μετά την αστυνομική βία και καταστολή που ζήσαμε - είναι η επόμενη πράξη στο κρεσέντο του κυβερνητικού αυταρχισμού και των απαράδεκτων απαγορεύσεων.

Μάλιστα, η παρέμβαση αυτή ήρθε, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από καταγγελία γνωστών ακροδεξιών στοιχείων, ενώ η έρευνα θα γίνει απ' την Κρατική Ασφάλεια.

Η κυβέρνηση είναι για μια ακόμα φορά βαρύτατα εκτεθειμένη. Θα πρέπει να γνωρίζει όμως ότι καμιά εισαγγελική παρέμβαση και καμιά απαγόρευση δεν πρόκειται να "βάλει στο γύψο" τη λαϊκή διεκδίκηση και τους αγώνες για τις σύγχρονες ανάγκες μας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Μηνύματα αλληλεγγύης στο ΚΚΕ και στο εργατικό κίνημα

Ολες τις προηγούμενες μέρες συνέχισαν να καταφτάνουν στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ μηνύματα αλληλεγγύης από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα προς το Κόμμα και το εργατικό κίνημα, ενάντια στην κρατική κυβερνητική καταστολή στις 17 Νοέμβρη, κατά τις συμβολικές αγωνιστικές εκδηλώσεις για τη φετινή, 47η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μέχρι τώρα έχουν στείλει μηνύματα 52 κόμματα (αναλυτικά η λίστα σε επόμενο φύλλο του Ριζοσπάστη).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ