ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Περιγραφές και δηλώσεις έξω από το κάδρο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Οι προσεγγίσεις τους στις εξελίξεις με Τουρκία και Αλβανία κρύβουν σκόπιμα ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στο «ανακάτεμα» της ευρύτερης περιοχής

Στις νέες δηλώσεις Ερντογάν αναφέρθηκε χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αποσπώντας σκόπιμα τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από τους ευρύτερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τα γεωπολιτικά παιχνίδια στην περιοχή, στα οποία η κυβέρνηση συμμετέχει πολύπλευρα.

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, η ελληνική κυβέρνηση «δεν θα ανεχθεί τον απαράδεκτο πολιτικό και ιστορικό αναθεωρητισμό» και πως «η Συνθήκη της Λοζάνης δεν αμφισβητείται από κανέναν στη διεθνή κοινότητα, και αυτό θα πρέπει να το καταλάβει η Τουρκία». Για το Κυπριακό, εξέφρασε τη στήριξή του στις συνομιλίες, ενώ με αφορμή την αποτυχία των διαβουλεύσεων στην Ελβετία, δήλωσε πως συμφώνησε με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, πως «προέχει η συνέχιση των προσπαθειών» και όχι το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών.

Στις δηλώσεις Ερντογάν επανήλθε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, δηλώνοντας ότι «τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται ούτε για παιχνίδια, ούτε για διαγωνισμό ατάκας. Χρειάζεται σύνεση και σοβαρότητα ... Αν κάποιος χρειάζεται να σοβαρευτεί αυτή είναι η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ».

Σημειώνουμε επίσης ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένος, δέχτηκε χτες σε εθιμοτυπική επίσκεψη τον νέο πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα YasarHalit Cevik, μετά από αίτημα του τελευταίου.

Στο μεταξύ, ο Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε προχτές με τον Αλβανό ομόλογό του, Ε. Ράμα, αύριο επισκέπτεται τη Θράκη, ενώ αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, απαντώντας με επιστολή του στη Βουλή στις ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ, για τις κατεδαφίσεις οικιών και καταστημάτων της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα, προσπάθησε να αξιοποιήσει την (υπό διαμόρφωση) ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην ΕΕ για να ...συνετίσει τη γείτονα χώρα, λέγοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης και η προστασία των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελούν τις δύο από πέντε καίριες προτεραιότητες, οι οποίες έχουν τεθεί ως προϋποθέσεις για την εξέταση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Αλβανίας. Θυμίζουμε βέβαια ότι η σχετική έκθεση της Κομισιόν δεν περιείχε καμιά παρατήρηση ή αναφορά για τα ζητήματα αυτά.

Τα άλλα κόμματα

Περιγραφική και προσαρμοσμένη στην αντιπολιτευτική τους ρητορική προς την κυβέρνηση ήταν οι αντιδράσεις των αστικών κομμάτων στις δηλώσεις Ερντογάν και στη συνέντευξη Ράμα. Μιλώντας χτες στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, είπε μεταξύ άλλων:

«Η Τουρκία, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, είναι απρόβλεπτη (...) Η Αλβανία επιδίδεται σε ένα κρεσέντο εθνικισμού, βάζοντας στο τραπέζι το σύνολο των διμερών μας σχέσεων (...) Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον ρευστότητας, όπου ανασχεδιάζονται στρατηγικές και συμμαχίες, η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στο περιθώριο. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις τεκτονικές γεωπολιτικές εξελίξεις, χωρίς καμιά ξεκάθαρη εθνική στρατηγική».

Ο, δε, τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, ζήτησε την άμεση σύγκληση του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και συναντήθηκε με τον Κύπριο πρέσβη Κυρ. Κενεβέζο.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε ότι «οι δηλώσεις του κ. Ερντογαν περιέχουν απροκάλυπτες απειλές κατά της εθνικής μας ασφάλειας» και ότι «η στάση αυτή (...) πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Με σχεδιασμό και ουσιαστικές ενέργειες».

Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό «Alpha», ανέφερε ότι «δεν πρέπει η Ελλάδα να συρθεί σε σύγκρουση με την Τουρκία. Αυτά που λέει ο Ερντογάν πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Αναφερόμενος στις δηλώσεις Ράμα, σημείωσε: «Η Αλβανία ήταν μια χώρα άμεσα εξαρτώμενη από την Ελλάδα. Εμείς με την οικονομική κρίση δεν είμαστε πλέον η κυρίαρχη δύναμη των Βαλκανίων και δεν μας υπολογίζουν. Ετσι ακόμα και μια χώρα που στην ουσία εξαρτάται από τη χώρα μας, μπορεί να θέτει όρους και να βλέπει την Ελλάδα ως σάκο του μποξ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της οικονομικής χρεοκοπίας της Ελλάδας».

  • Για τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης και του Κυπριακού συνεδρίαζε έως αργά χτες βράδυ η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, δίχως τη συμμετοχή του πρωθυπουργού.
Επικοινωνία Τσίπρα με Τραμπ

Τέλος, τηλεφωνική επικοινωνία είχε χτες ο Αλ. Τσίπρας με τον εκλεγμένο Πρόεδρο τον Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ντ. Τραμπ, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνομιλίας τους τονίστηκε «ο κρίσιμος ρόλος της Ελλάδας για την ειρήνη και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής - ιδιαίτερα σε μία περίοδο αυξανόμενης αποσταθεροποίησης - καθώς και οι σημαντικές προσπάθειες που έχει καταβάλλει ο ελληνικός λαός για την αντιμετώπιση τόσο της οικονομικής όσο και της προσφυγικής κρίσης». Επιβεβαιώθηκε, παράλληλα, «η σημασία ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών σε σειρά τομέων, σε συνέχεια και της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου Ομπάμα στην Ελλάδα». Τέλος, συμφώνησαν «να διατηρήσουν σταθερούς διαύλους επικοινωνίας κατά την επόμενη περίοδο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ