ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Νέα αντιλαϊκά μέτρα με περιτύλιγμα «εθνικού διαλόγου» και «συνεννόησης»

...και ταυτόχρονη διαβεβαίωση στο κεφάλαιο ότι θα προχωρήσει «έτσι κι αλλιώς» τις «μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη»

Στόχος του καλέσματος του Αλ. Τσίπρα η απρόσκοπτη υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο

Eurokinissi

Στόχος του καλέσματος του Αλ. Τσίπρα η απρόσκοπτη υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο
Πρωτοβουλίες για την επίτευξη «εθνικής συνεννόησης», συνεννόησης δηλαδή του κομμάτων του κεφαλαίου πάνω στα μείζονα προτάγματά του, ώστε από κοινού να εκβιάσουν και τη λαϊκή συναίνεση στα μέτρα που τον τσακίζουν, προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός, με συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρει ότι σκοπεύει να απευθύνει πρόσκληση «εθνικού διαλόγου» σε κόμματα και φορείς για το Ασφαλιστικό, την Παιδεία, τη συνταγματική αναθεώρηση και το Προσφυγικό, αλλά ουσιαστικά στρώνει το έδαφος για μια ευρύτερη ατζέντα «συνεννόησης» που σχετίζεται με το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, ενδέχεται, στο βαθμό που βρει ανταπόκριση, να πυροδοτήσει νέες διεργασίες στο υπό αναμόρφωση αστικό πολιτικό σύστημα, καθώς δίνουν και παίρνουν οι φήμες περί διεύρυνσης της κυβέρνησης.

«Σε όλες τις μείζονες μεταρρυθμίσεις που η επίδρασή τους υπερβαίνει τα όρια μιας τετραετούς διακυβέρνησης, θέλουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια για την ανταλλαγή απόψεων, τη σύνθεση και τη συνεννόηση με όλες τις δημοκρατικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις», αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας και προαναγγέλλει ότι «στα μεγάλα ανοιχτά εθνικά θέματα αλλά και στα καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής ζητήματα θα δρομολογήσουμε εθνικό διάλογο».

«Θα προχωρήσουμε έτσι κι αλλιώς...»

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την έκβαση των πρωτοβουλιών αυτών, διαμηνύει στην αστική τάξη την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να περάσει τα μέτρα που έχει ανάγκη, διαβεβαιώνοντάς την ότι «οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία» θα προχωρήσουν από την κυβέρνησή του«έτσι και αλλιώς», αλλά θα ήταν «ευχής έργο» να προχωρήσουν με την «ευρύτερη δυνατή σύνθεση και διάλογο».

Οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές ρίχτηκαν από τον πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει «μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση» στα μείζονος σημασίας, για το κεφάλαιο, ζητήματα, πυροδοτώντας μια σεναριολογία περί διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος ή και οικουμενικής κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, ο καθείς μπορεί εκ των προτέρων να αντιληφθεί το αποτέλεσμα ενός διαλόγου π.χ. για το Ασφαλιστικό, ανάμεσα στα κόμματα που έχουν συνδέσει τη διακυβέρνησή τους με αντιασφαλιστικές ανατροπές, υπηρετώντας την πάγια ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων για μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους»...

Απ' την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, με αφορμή τη μείωση των κυβερνητικών βουλευτών στους 153, αποκλείει το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο άλλων κυβερνητικών συνεργασιών. «Δεν χρειάζεται ούτε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ούτε οικουμενική. Πιστεύω, όμως, ότι θα υπάρξουν βουλευτές, οι οποίοι θα αντιληφθούν πως αυτή η κυβέρνηση επιτελεί εθνικό έργο και θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση» δήλωσε στην εφημερίδα «Real News».

Ο δε γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, σε συνέντευξή του στην «Ημερησία», αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασιών, λέγοντας ότι αν και τώρα «δεν συντρέχουν λόγοι κυβερνητικής συνεργασίας», εντούτοις «τα κόμματα που αποκαλούνται προοδευτικά θα πρέπει να αποφασίσουν αν βρίσκονται στην ουρά της ΝΔ και των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ευρώπη ή εάν θα συμβάλλουν ώστε να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ
Προβάλλουν τις δικές τους εκδοχές της «εθνικής συνεννόησης»

Απαντώντας με τις δικές τους εκδοχές της «εθνικής συνεννόησης» πάνω στα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι εμφανίζονται να απορρίπτουν προσώρας την αντίστοιχη πρόταση της συγκυβέρνησης για «εθνικό διάλογο», καθώς «τρέχουν» οι διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, όπως και οι υπολογισμοί και τα παζάρια για τα ενδεχόμενα ανταλλάγματα ώστε και άλλα αστικά κόμματα να επιμεριστούν το «κόστος» από την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σε δήλωσή της και με βάση τις πρόσφατες απώλειες στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, είπε: «Τα αδιέξοδα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δε θα γίνουν αδιέξοδα της χώρας. Την εθνική συνεννόηση αυτοί την υπονόμευσαν. Αν ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να κυβερνήσει, μία είναι η λύση. Η πρόταση που η "Δημοκρατική Συμπαράταξη" πριν ακόμη από τις εκλογές έχει καταθέσει. Εθνικό σχέδιο, προοδευτική προγραμματική συμφωνία, αλλαγή του εκλογικού συστήματος και κυβέρνηση με συμμετοχή όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Οσοι ονειρεύονται διχαστικά για τους Ελληνες μέτωπα, είτε δήθεν "προοδευτικά", είτε δήθεν "ευρωπαϊκά", να μην υπολογίζουν σε εμάς».

Εξάλλου, μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο, θύμισε: «Ο πρωθυπουργός με μια συνέντευξη ζητεί διάλογο. Εμείς το καλοκαίρι είπαμε "ναι" και επιτεύχθηκε η εθνική συνεννόηση (σ.σ. η υπερψήφιση του τρίτου μνημονίου από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ). Μιλάει τώρα ο ίδιος άνθρωπος που γύρισε τότε την πλάτη, πήγε σε εκλογές και έλεγε: "Στις 20 Σεπτέμβρη ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν"» πρόσθεσε η Φ. Γεννηματά, βγάζοντας κι ένα ...παράπονο για τη μέχρι τώρα στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντί τους.

Ο Στ. Θεοδωράκης

«Οχι» στην πρόταση Τσίπρα να συναινέσουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου λένε προσώρας και στο Ποτάμι. Ο επικεφαλής του, Στ. Θεοδωράκης, έγραψε σε σχόλιό του στο διαδίκτυο, με τίτλο «Γιατί ένας δημαγωγός ανακαλύπτει τη συνεννόηση;», αναφερόμενος στο κάλεσμα του Αλ. Τσίπρα: «Τι λέει στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας; "Ψηφίστε το Ασφαλιστικό που είναι το δυσκολότερο όλων, γράψτε κάποια έκθεση ιδεών για την Παιδεία, συζητήστε για το Σύνταγμα που αφορά την επόμενη τετραετία και αφήστε με να κυβερνήσω. Δώστε μου χρόνο να εδραιώσω το καθεστώς μου. Ταΐστε με ψίχουλα τη στέρνα με τα ψάρια, όσο εγώ και η παρέα μου θα πετάω δυναμίτες στους κόλπους της κοινωνίας". Ποιο θύμα θα πέσει στην παγίδα; Το Ποτάμι, πάντως, όχι».

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι βγάζει κι αυτό ένα... «παράπονο» για τη μέχρι σήμερα στάση της κυβέρνησης απέναντί του: «Στη Βουλή δε διεξάγεται καμία ουσιαστική συζήτηση. Το Ποτάμι κάνει προτάσεις που το νέο καθεστώς τις πετάει υπεροπτικά στο καλάθι των αχρήστων. Και ταυτόχρονα, ο αρχηγός του διχασμού, ο εμπνευστής του άχρηστου δημοψηφίσματος που μοίρασε στα δύο την Ελλάδα - για να προδώσει στη συνέχεια και αυτούς που τον ακολούθησαν - ζητάει συναίνεση. Πάνω σε ποιο σχέδιο; Τι θέλουν να κάνουν στην Ελλάδα; Ας το ξεκαθαρίσουν αυτό και μετά ας ζητήσουν βοήθεια. Αν πάντως ψάχνουν για δεκανίκι στη συνέχιση της καταστροφικής τους πολιτικής, το Ποτάμι δε διατίθεται».

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Τόσο ... «αντισυστημική» που θα συμμετείχε σε κυβέρνηση «ειδικού σκοπού»

Η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής, σε κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», το λιβάνισμα της «ελεύθερης οικονομίας» του καπιταλισμού, οι προτάσεις για «παροχή κινήτρων στους πλούσιους Ελληνες», προκειμένου να επενδύσουν, είναι ορισμένα από τα άκρως... «αντισυστημικά» που ανέφερε ο αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης, Ν. Μιχαλολιάκος, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Crash». Μάλιστα, η ιστοσελίδα του φασιστικού μορφώματος, αναδημοσιεύοντας τη συνέντευξη, την τιτλοφόρησε ως εξής: «Ετοιμος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού εμφανίσθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, μιλώντας στο CRASH»!

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν «υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχετε σε κάποιου είδους συγκυβέρνηση», η απάντηση του Ν. Μιχαλολιάκου ήταν: «Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο και μάλλον αδύνατον. Θα μπορούσε να συμμετάσχει η Χρυσή Αυγή, σε μια κατάσταση ανάγκης και με μοναδικό στόχο την καταγγελία των μνημονίων». Οταν ρωτήθηκε αμέσως μετά: «Ακόμη και σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα δίνατε την ψήφο σας;» ο Ν. Μιχαλολιάκος έσπευσε να απαντήσει: «Ναι. Δεν μας ενδιαφέρει αυτό το πράγμα, μπορεί αυτή η κυβέρνηση ειδικού σκοπού να είναι και δεξιά. Εάν, για παράδειγμα, η ΝΔ με τη νέα της ηγεσία αλλάξει γραμμή πλεύσης, καταδικάσει τα μνημόνια και πει ότι ήταν λάθος που τα ακολούθησε, τότε δεν θα είχαμε αντίρρηση να συμβάλουμε με την ψήφο μας». Με μια... καταγγελία των μνημονίων και εφαρμογή ενός διαφορετικού αντιλαϊκού μείγματος διαχείρισης δηλαδή, «μέσα» η ΧΑ για κυβέρνηση και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με την ΝΔ...

Κατά τ' άλλα, κατά τη γνωστή της τακτική, «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», η ΧΑ απαντώντας στο κάλεσμα «εθνικού διαλόγου» του Αλ. Τσίπρα, ανέφερε ότι «η μνημονιακή παράγκα Τσίπρα - Καμμένου καταρρέει υπό το βάρος της λαϊκής οργής και αναζητά πρόθυμα μαξιλαράκια στα αποκόμματα που μπήκαν στη βουλή με την στήριξη των νταβατζήδων της δημόσιας ζωής»...

Πίσω στη συνέντευξή του στο «Crash», ο Ν. Μιχαλολιάκος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι «Δεν είμαστε μαρξιστές για να αρνούμαστε την ελεύθερη οικονομία. Είμαστε, όμως, υπέρ της ελεύθερης οικονομίας και όχι υπέρ της νεοφιλελεύθερης οικονομίας, υπάρχει διαφορά».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «εάν είχαμε ένα τίμιο κράτος και υπήρχαν πραγματικά κίνητρα, υπάρχουν πολλοί Ελληνες πλούσιοι που θα επένδυαν στη χώρα μας» και πως «ο γεωπολιτικός προσανατολισμός της Ελλάδας επιβάλλεται να περιλαμβάνει και τη Ρωσία», εκφράζοντας προφανώς τμήματα της αστικής τάξης που ευνοούνται από μια τέτοια εξέλιξη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καλούν το λαό να συναινέσει σε παλιά και νέα μέτρα σφαγής του

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του σχετικά με το κάλεσμα του πρωθυπουργού για «εθνικό διάλογο», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το κάλεσμα συναίνεσης που απευθύνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν αφορά μόνο τα κόμματα, τα οποία έχουν ψηφίσει το μνημόνιο, στηρίζουν το σημερινό δρόμο ανάπτυξης και συνεπώς υπάρχει αντικειμενική βάση για συνεργασία. Απευθύνεται και στο λαό, ο οποίος καλείται, στο όνομα των δήθεν "εθνικών στόχων" της ανάκαμψης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και της ψευδεπίγραφης σταθερότητας, να συναινέσει σε παλιά και νέα μέτρα σφαγής των δικαιωμάτων του».

Εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του Αλ. Φλαμπουράρη

Εμπρηστική επίθεση κατά της κατοικίας του υπουργού Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρη, σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Αγνωστοι πέταξαν εύφλεκτο υγρό και επιχείρησαν να βάλουν φωτιά έξω από το σπίτι του στα Εξάρχεια, προκαλώντας φθορές στην ξύλινη είσοδο. Στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική, η οποία έσβησε τη φωτιά, ενώ έρευνα για την υπόθεση διεξάγει η Ασφάλεια.

Σε δήλωσή του, ο Αλ. Φλαμπουράρης χαρακτήρισε την επίθεση τρομοκρατική και «πρώτη επιτυχία» της «επίθεσης λάσπης» από «διαπλεκόμενα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ, σε συνεργασία με αντιδραστικούς πολιτικούς κύκλους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ