ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΏΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Αυξάνονται η απαιτητικότητα και τα καθήκοντα για τους κομμουνιστές

Σε Κοινό Ανακοινωθέν και Δελτίο Τύπου κατέληξαν οι εργασίες που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στην Ινδία. Στην αφρικανική Ηπειρο η επόμενη Διεθνής Συνάντηση των ΚΚ

Στιγμιότυπο απ' το προεδρείο της 11ης Διεθνούς Συνάντησης, στο οποίο εκ μέρους του ΚΚΕ συμμετείχε ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ
Στιγμιότυπο απ' το προεδρείο της 11ης Διεθνούς Συνάντησης, στο οποίο εκ μέρους του ΚΚΕ συμμετείχε ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, 22 Νοέμβρη, οι εργασίες της 11ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί της Ινδίας και φιλοξενήθηκε από το ΚΚ Ινδίας και το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό). Στη Συνάντηση συμμετείχαν συνολικά 57 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλες τις ηπείρους, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, η αντιπροσωπεία του οποίου αποτελούνταν από τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Ν. Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Το θέμα της φετινής Συνάντησης, που έγινε για πρώτη φορά στην ασιατική ήπειρο, ήταν: «Η διεθνής καπιταλιστική κρίση, η πάλη των εργαζομένων και των λαών, η εναλλακτική διέξοδος και ο ρόλος του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος». Η Συνάντηση υιοθέτησε Κοινό Ανακοινωθέν, καθώς και Δελτίο Τύπου, όπου αναφέρονται συγκεκριμένες κοινές δράσεις, που θα στηρίξουν τα κομμουνιστικά κόμματα το επόμενο διάστημα.

Ανάγκη η επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού!

Στο Κοινό Ανακοινωθέν, (που θα δημοσιευτεί ολόκληρο σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη»), περιγράφονται τα βασικά συμπεράσματα της Διεθνούς Συνάντησης για την παγκόσμια οικονομική κρίση και τονίζεται ότι αυτή «είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος που δείχνει τα ιστορικά του όρια και την ανάγκη για την επαναστατική ανατροπή του. Δείχνει την όξυνση της βασικής αντίθεσης του καπιταλισμού ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και την ατομική καπιταλιστική ιδιοποίησή της. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου προσπαθούν να αποκρύψουν την αξεπέραστη αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας που βρίσκεται στην καρδιά της κρίσης».

Σημειώνονται βασικές εκδηλώσεις της κρίσης κι οι συνέπειες για τους εργαζόμενους. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται: «Εκατοντάδες χιλιάδες εργοστάσια έχουν κλείσει. Οι αγροτικές οικονομίες βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση. Εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι και άστεγοι. Η ανεργία αυξάνεται σε πρωτοφανή επίπεδα και αναμένεται επίσημα ότι θα ξεπεράσει το όριο των 50 εκατομμυρίων. Οι ανισότητες σε όλο τον κόσμο αυξάνονται οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, το ένα έκτο της ανθρωπότητας υποφέρουν από την πείνα. Η νεολαία, οι γυναίκες και οι μετανάστες είναι τα πρώτα θύματα».

Στο Κοινό Ανακοινωθέν σημειώνονται οι ευθύνες των αστικών πολιτικών δυνάμεων, τόσο των φιλελεύθερων, όσο και των σοσιαλδημοκρατών, για τα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι.

Σημειώνει πως «σε αυτές τις συνθήκες τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα θα δουλέψουν δραστήρια για τη συσπείρωση και την κινητοποίηση όσο το δυνατόν πιο διευρυμένων τμημάτων των λαϊκών δυνάμεων στους αγώνες για σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, εκπαίδευση και κοινωνική πρόνοια ενάντια στην ανισότητα των φύλων, για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, ιδιαίτερα της νεολαίας» και καταλήγει: «Εμείς τα κομμουνιστικά κόμματα από όλο τον κόσμο που εκπροσωπούμε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων στρωμάτων της κοινωνίας που μοχθούν - τη συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού - διακηρύσσουμε ότι ο σοσιαλισμός είναι η μόνη εναλλακτική λύση για το μέλλον της ανθρωπότητας και ότι το μέλλον ανήκει σε εμάς».

Κοινές δράσεις των κομμουνιστών

Στο Δελτίο Τύπου της Διεθνούς Συνάντησης γίνεται αναφορά στη σύνθεση της Διεθνούς Συνάντησης και στην απόφασή της να προσκαλείται στο εξής σε αυτήν και το Εργατικό Κόμμα Μπαγκλαντές. Σημειώνεται ακόμη πως την επόμενη 12η συνάντηση των ΚΚ θα φιλοξενήσει το 2010 το Νοτιοαφρικανικό ΚΚ. Στο επόμενο διάστημα θα συγκληθεί η Ομάδα Εργασίας των Διεθνών Συναντήσεων των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, που θα αποφασίσει για την ακριβή ημερομηνία και το θέμα της 12ης Διεθνούς Συνάντησης.

Στο Δελτίο Τύπου αναφέρονται ακόμη οι κοινές δράσεις που θα αναπτύξουν το αμέσως επόμενο διάστημα τα ΚΚ, όπως:

1) Ενάντια στο ΝΑΤΟ και στην παγκόσμια επέκτασή του, ενάντια στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική επιθετικότητα που παίρνει νέες μορφές, καθώς κι ενάντια στις ξένες στρατιωτικές βάσεις.

2) Να αναδειχτεί η 29η Νοέμβρη ως μέρα αλληλεγγύης με την πάλη των Παλαιστινίων, όπως έχει αποφασιστεί στην έκτακτη συνάντηση που έγινε στη Δαμασκό το Σεπτέμβρη του 2009.

3) Να αναδειχτεί το 2010 ως έτος της 65ης επετείου από την ήττα του φασισμού.

4) Να δυναμώσουν οι λαϊκές κινητοποιήσεις για την προάσπιση των εργατικών δικαιωμάτων σε συντονισμό με τα συνδικάτα.

5) Να ενταθεί η διεθνής αλληλεγγύη για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών.

6) Να ενισχυθούν οι λαϊκές κινητοποιήσεις και η πίεση στις κυβερνήσεις, διεκδικώντας το δικαίωμα για δουλειά, σε συνεργασία με οργανώσεις νεολαίας.

Εκδήλωση αλληλεγγύης των ινδικών ΚΚ

Το απόγευμα της 22ηςΝοέμβρη, σε κινηματοθέατρο του Νέου Δελχί πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αλληλεγγύης, που διοργάνωσαν τα 2 ΚΚ της Ινδίας, με τη συμμετοχή των ξένων αντιπροσωπειών.

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι του ΚΚ Κούβας, του ΚΚΕ, του Πορτογαλικού ΚΚ, του ΚΚ Ισραήλ, του ΚΚ ΗΠΑ και του ΚΚ Παλαιστίνης.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ευχαρίστησε τους Ινδούς κομμουνιστές για τη φιλοξενία της 11ης Διεθνούς Συνάντησης των ΚΚ και σημείωσε τον αναντικατάστατο ρόλο που έχει το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα στην υπόθεση της κατάργησης του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος και της οικοδόμησης μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση και ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.

Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Α. Μπαρντάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας και ο Πρακάς Καράτ, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), ενώ χαιρέτισαν ακόμη οι εκπρόσωποι των δύο ινδικών κομμάτων, του «Επαναστατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος», και του «Μπλοκ προς τα Εμπρός», που είναι σε συμμαχία με τα ινδικά ΚΚ. Η εκδήλωση έκλεισε με τη «Διεθνή».


E. B.


Εκδηλώσεις για το Σοσιαλισμό

Εκδηλώσεις με θέμα την Οχτωβριανή Επανάσταση και την προσφορά του Σοσιαλισμού διοργανώνουν τις επόμενες μέρες οι κλαδικές Οργανώσεις της ΚΟΑ του ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

-- Την Παρασκευή 27/11, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο IMPERIAL (πλατεία Καραϊσκάκη) οι Κλαδικές Οργανώσεις της ΚΟΑ οργανώνουν συζήτηση με θέμα «Η αλήθεια για το τείχος του Βερολίνου. Σοσιαλισμός - η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα». Θα μιλήσει ο Μάκης Μαΐλης.

-- Το Σάββατο 28/11, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου), η Αχτίδα Υπηρεσιών οργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Μαΐλη «Από την 4η Αυγούστου ως τις μέρες μας», με ομιλητή τον Διονύση Αρβανιτάκη, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

-- Το Σάββατο 28/11, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα μουσικών συνόλων του Δήμου Αθηναίων (Αρτέμονος 7, Νέος Κόσμος), οι Κομματικές Οργανώσεις του 2ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ οργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Μαΐλη «Από την 4η Αυγούστου ως τις μέρες μας» με ομιλητή τον Κώστα Σκολαρίκο, συνεργάτη του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

-- Το Σάββατο 28/11, στις 7 μ.μ., στο Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου και Νεότητος, Νέο Ηράκλειο), οι Τομεακές Οργανώσεις Βορειοανατολικών και Βορειοδυτικών συνοικιών Αθήνας της ΚΝΕ οργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Η αλήθεια για το τείχος του Βερολίνου. Σοσιαλισμός επίκαιρος και αναγκαίος». Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Την Κυριακή 29/11, στις 11 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» (Δημαρχείου 17, Αιγάλεω), οι Κομματικές Οργανώσεις Αιγάλεω διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Η αλήθεια για το τείχος του Βερολίνου. Σοσιαλισμός - η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα». Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής της.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org