ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδραστικό και κατασταλτικό το νομοσχέδιο για το άσυλο

Τοποθέτηση της Δ. Μανωλάκου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητήθηκε χτες το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προχωρά στον περιορισμό των δικαιωμάτων όσων αιτούνται άσυλο. Στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα: «Συντομεύετε τους χρόνους γιατί δεν θέλετε να εκφραστούν οι ειδήμονες για τα ζητήματα ασύλου και προστασίας των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών, γιατί συρρικνώνετε τα δικαιώματά τους και εμείς θεωρούμε ότι προωθείτε αλλαγές προς το χειρότερο».

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντιδραστικό και κατασταλτικό, που πατάει και επεκτείνει το δρόμο που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε πως στο όνομα της επιτάχυνσης της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, το νομοσχέδιο ουσιαστικά «αρνείται την υποχρέωση παροχής διεθνούς προστασίας στην πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο, με το διαχωρισμό των αιτήσεων και τη λεγόμενη προτεραιοποίησή τους με βάση την εθνικότητα, με προθεσμίες και διαδικασίες - παρωδία για την εξέταση των αιτήσεων, που δεν μπορούν αντικειμενικά να τηρηθούν. Προθεσμίες παραπλήσιες με εκείνες που είχε νομοθετήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Στην πράξη, το δικαίωμα προσφυγής κατά της αποδεικτικής πρωτοβάθμιας απόφασης, που διατηρείται, όπως υπογράμμισε, «το ακυρώνετε εντελώς, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις η προσφυγή δεν θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, ανασταλτικό αποτέλεσμα, δηλαδή θα μπορούν να γίνουν απελάσεις ακόμα και από τον πρώτο βαθμό. Επίσης, είναι τουλάχιστον προβληματικό να απαιτείται, για πρόσφυγες, να περιλαμβάνουν συγκεκριμένα στοιχεία σε μια προσφυγή και μάλιστα με ποινή. Απαράδεκτο. Κάτι το οποίο δεν προβλέπεται ούτε με τις γενικές διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που αφορά όλους τους πολίτες και αφορούν συγκεκριμένο άρθρο, το άρθρο 96».

Η βουλευτής του Κόμματος ανέφερε ότι η διοικητική κράτηση, δηλαδή, η φυλάκιση, και μάλιστα για χρονικό διάστημα που μπορεί να ξεπερνάει το ανώτατο όριο των 18 μηνών, «γίνεται ο κανόνας και η φιλοξενία σε ανοιχτές δομές γίνεται η εξαίρεση, τη στιγμή μάλιστα που σχεδόν το 70% είναι γυναικόπαιδα. Δηλαδή, τι; Θα φυλακίζονται. Ναι, θα φυλακίζονται γυναικόπαιδα χωρίς να έχουν κάνει τίποτα αξιόποινο».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Κατασταλτικές είναι και οι διατάξεις που επίσης προβλέπουν απέλαση, αν κάποιος τολμήσει να διαμαρτυρηθεί για τη μεταφορά του σε συγκεκριμένη δομή. Γιατί; Γιατί μπορεί σε άλλη δομή να έχει συγγενείς και να θέλει να είναι όλοι μαζί ή, ακόμη, παραβίαση στους όρους λειτουργίας του κέντρου υποδοχής. Κατά τη γνώμη μας ψάχνετε και δημιουργείτε άλλοθι, για να χαρακτηρίσετε κάποιον για παραβατική συμπεριφορά και να του αφαιρέσετε τα δικαιώματα που έχει».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ
Προτάσεις θωράκισης των ΟΤΑ ως αντιλαϊκών μηχανισμών

Με τα υπό αναθεώρηση άρθρα (101, 102, 112, 113, 114, 115 και 119) του Συντάγματος που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας και τις εκλογές στους ΟΤΑ, τις λαϊκές συνελεύσεις, τοπικά δημοψηφίσματα κ.λπ., συνεχίστηκε χτες η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, με τους βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων να υπερθεματίζουν για την «αυτοτέλεια» της Τοπικής Διοίκησης, την αποκέντρωση και άλλα παρόμοια, πίσω από τα οποία βρίσκεται η θωράκιση των ΟΤΑ ως αντιδραστικών μηχανισμών φορολεηλασίας και διαχείρισης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων πνίγοντας κάθε λαϊκή ανάγκη.

Το επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως απελθούσα κυβέρνηση στην προτείνουσα Βουλή για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των οργάνων των ΟΤΑ, την ενίσχυση της «νησιωτικότητας», τις προϋποθέσεις για λαϊκές συνελεύσεις, δημοψηφίσματα κ.λπ., με τη ΝΔ να απορρίπτει πρώτα και κύρια τις προτάσεις περί απλής αναλογικής.

Τοπικός μηχανισμός του κράτους

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, με αφορμή αυτήν τη συζήτηση, επανέφερε την πάγια θέση του Κόμματος «για τη συνταγματική κατοχύρωση της υποχρέωσης του κράτους να εξασφαλίζει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους στους ΟΤΑ με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Η θέση του ΚΚΕ, σημείωσε, είναι φανερό πως βρίσκεται στον αντίποδα με τα όσα προωθεί η αντιλαϊκή πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, δηλαδή τη μεταφορά αρμοδιοτήτων «η οποία συνοδεύεται από τον οικονομικό στραγγαλισμό, μετατρέποντας την Τοπική Διοίκηση σε έναν ακόμη φορομπηχτικό μηχανισμό, σε έναν μοχλό για την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας και της εμπορευματοποίησης, σε τελική ανάλυση, των κοινωνικών υπηρεσιών».

Ειδικά για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το εκλογικό σύστημα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, σημείωσε ότι «η πρόταση, έτσι όπως είναι διατυπωμένη και την οποία ψηφίσαμε κι εμείς στην Προτείνουσα Βουλή, αφήνει περιθώρια για καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα, όπως άλλωστε είχε συμβεί και με την πρόταση για τις γενικές βουλευτικές εκλογές, αφού γίνεται απλά λόγος για αναλογικό εκλογικό σύστημα και όχι για την εφαρμογή της ανόθευτης απλής αναλογικής».

Οσο για την πρόταση της θέσπισης τοπικών λαϊκών συνελεύσεων και τοπικών δημοψηφισμάτων, ο Γ. Δελής σημείωσε ότι «αντικειμενικά τα προορίζει να λειτουργούν ως μοχλοί ενσωμάτωσης στην κυρίαρχη πολιτική, όπως ορίζεται από τη γενικότερη στρατηγική της ΕΕ. Και βέβαια, ελάχιστη σχέση έχουν με κινηματικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες, από τα κάτω, από τις λαϊκές επιτροπές, για παράδειγμα, που με την αγωνιστική τους δράση μεταξύ άλλων βοήθησαν πάρα πολλούς πολίτες απέναντι στους πλειστηριασμούς ή στην επανασύνδεση του οικιακού ρεύματος που συχνά - πυκνά έκοβε και συνεχίζει να κόβει η ΔΕΗ σε πολλά λαϊκά νοικοκυριά».

Σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα τοπικά δημοψηφίσματα, ανέφερε ότι όπως και αυτά σε εθνικό επίπεδο, έχει σημασία «το ποιος θέτει το ερώτημα, με ποιον τρόπο τίθεται, μέσα σε ποιες συνθήκες», ενώ επισήμανε ότι δεν προβλέπεται «το αποτέλεσμά τους να έχει χαρακτήρα δεσμευτικό».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων φέρουν τη σφραγίδα των επιλογών της αστικής τάξης στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ, όπως αυτές αποτυπώνονται στα όσα αντιδραστικά έχουν προωθηθεί σε βάρος των ΟΤΑ με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001, με τους νόμους «Καποδίστρια», τώρα «Κλεισθένη». Δηλαδή τη δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου λειτουργίας των ΟΤΑ, στενά, όπως επισήμανε ο Γ. Δελής, «ελεγχόμενου από τα κεντρικά όργανα του κράτους» για να υλοποιεί μεγάλο μέρος των αντιλαϊκών πολιτικών που αποφασίζονται σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Ενώ «ταυτόχρονα αναλαμβάνει και αρμοδιότητες που έπρεπε να ανήκουν στο κράτος κεντρικά, όπως είναι η Παιδεία ή η Υγεία, και που αφορούν κυρίως τις κοινωνικές υπηρεσίες, χαρατσώνοντας πολλαπλά τους πολίτες, προκειμένου η κεντρική κυβέρνηση να απελευθερώνει κονδύλια τα οποία προορίζονται για το μεγάλο κεφάλαιο, μέσα από φοροαπαλλαγές, αναπτυξιακούς νόμους, επιδοτήσεις απασχόλησης κ.ο.κ., στο όνομα πάντα της περιβόητης ανάπτυξης».

Η επιμονή ενός «λαγού»...

Σαν «λαγός» των όσων αρχικά προωθούσε η κυβέρνηση της ΝΔ σε σχέση με την ψήφο των αποδήμων, το ΜέΡΑ25 επιμένει σταθερά να προτείνει την αλλοίωση του εκλογικού σώματος, αφού οι θέσεις του οδηγούν στην κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου σε όποιον... δηλώνει Ελληνας! Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις Βαρουφάκη για απόδοση εκλογικού δικαιώματος σε όλους όσοι θεωρούνται «απόδημοι», θα άνοιγαν την πόρτα να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου ακόμα και μετανάστες 4ης και 5ης γενιάς. Δηλαδή, κάποια εκατομμύρια ψηφοφόροι ανά τον κόσμο, οι οποίοι δεν έχουν κανένα δεσμό με την Ελλάδα, εκτός ίσως από έναν μακρινό πρόγονο, αφού αυτό προβλέπει το (αναχρονιστικό) «δίκαιο του αίματος», με βάση το οποίο αποδίδεται η ελληνική ιθαγένεια... Ουσιαστικά, ο κατά τ' άλλα «κοσμοπολίτης» Βαρουφάκης υιοθετεί μια καθαρά «φυλετική» - ρατσιστική λογική. Δεν ξέρουμε αν τα κίνητρα του Γ. Βαρουφάκη είναι ή όχι μικροκομματικά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι από μια τέτοια εξέλιξη θα ωφελούνταν και διάφοροι επιχειρηματικοί κύκλοι ή «ιδρύματα» - «δεξαμενές σκέψης» πέρα από τον Ατλαντικό, που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την περιοχή μας και δεν θα τους «χάλαγε» καθόλου μια πιο άμεση παρέμβαση για λογαριασμό των αμερικανικών ή άλλων συμφερόντων σε τμήμα του εκλογικού σώματος, που - σύμφωνα με την πρόταση Βαρουφάκη - δεν θα έχει κανέναν ουσιαστικό δεσμό με τη χώρα, το λαό και τα προβλήματά του.

Τρίτο «όχι» για αποφυλάκιση

Τρίτο «όχι» στην αποφυλάκιση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου είπαν τα μέλη του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου που εξέτασαν την τελευταία αίτησή του, με το σκεπτικό ότι είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων.

ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
Απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης

Απέρριψε χτες το Συμβούλιο Εφετών το αίτημα εξαίρεσης της προϊστάμενης της Εισαγγελίας Κατά της Διαφθοράς, Ελ. Τουλουπάκη, από την έρευνα της υπόθεσης «Novartis». Το αίτημα είχε υποβάλει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρ. Λοβέρδος, θεωρώντας πως δεν μπορεί να ασκεί αμερόληπτα τα καθήκοντά της καθώς την αφορά άμεσα η Προανακριτική Επιτροπή που συστάθηκε για τον πρώην υπουργό Δ. Παπαγγελόπουλο. Παράλληλα, στον Αρειο Πάγο κατέθεσε η Μ. Παπασπύρου, τέως επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, μετά τις αναφορές στο πρόσωπό της από τον αντεισαγγελέα Γ. Αγγελή ότι συμμετείχε σε συσκέψεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης μαζί με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου και την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου, όπου είχε συμφωνηθεί η απομάκρυνση της Ελ. Τουλουπάκη από τη θέση της για να σταματήσει η επιρροή του «Ρασπούτιν» στο πρόσωπό της. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεσή της φέρεται να μην αναφέρθηκε σε πολιτικά πρόσωπα και να αρνήθηκε ότι συμμετείχε σε τέτοια σύσκεψη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ