ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Καμία ουσιαστική μέριμνα για τους εστιακούς φοιτητές

Στον «αέρα» βρίσκονται οι εστιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, που έμειναν ξεκρέμαστοι μετά την πρόσφατη πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της φοιτητικής εστίας. Ενα μήνα μετά την πυρκαγιά, η κυβέρνηση το μόνο που τους εγγυάται είναι να παραδέρνουν από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο, χωρίς να καλύπτονται οι στοιχειώδεις ακαδημαϊκές ανάγκες τους, ενώ πρωτοετείς φοιτητές που έχουν ανάγκη εστίας δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει τις σπουδές τους γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος. Οσο για την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων, αυτές μετατίθενται στο απώτερο μέλλον...

Η όλη συζήτηση και οι απαντήσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, την περασμένη Παρασκευή 19/10 στη Βουλή, ήταν παραπάνω από χαρακτηριστικές για τη ...μέριμνα που θα δουν από την κυβέρνηση οι εστιακοί φοιτητές του Ηρακλείου.

Καταρχάς ο Μ. Συντυχάκης ανέδειξε τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και των διοικήσεων των πανεπιστημίων, που από την υποχρηματοδότηση και το βάθεμα της εμπορευματοποίησης, όχι μόνο δεν φρόντισαν για τη στέγαση των φοιτητών σε κατάλληλες υποδομές - χώρια ότι οι φοιτητικές εστίες καλύπτουν μόλις το 2% των φοιτητών - αλλά και αυτές τις εστίες που υπάρχουν τις έχουν μετατρέψει σε «παγίδες» για τη ζωή των φοιτητών. Κτίρια όπως αυτό στο Ηράκλειο, ακατάλληλα, που δεν είχαν χτιστεί για αυτές τις ανάγκες, με δωμάτια να χωρίζονται με γυψοσανίδες, τοίχοι από αμίαντο, από κάτω εργαστήρια με φιάλες βουτανίου και μεγάλες ποσότητες οινοπνεύματος (!), με κίνδυνο οι φοιτητές να τιναχτούν στον αέρα, από πάνω η πυρασφάλεια να είναι ανεπαρκής, και όλα αυτά σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, δίπλα σε σχολείο και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. «Είναι θέμα τύχης που δεν θρηνήσαμε θύματα, όπως το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές στο Μάτι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι φοιτητές τώρα διαμένουν σε ξενοδοχείο εντελώς ακατάλληλο, θα μεταφερθούν σε δεύτερο το οποίο και πάλι δεν εξασφαλίζει όλα όσα χρειάζονται, π.χ. γραφείο, υπολογιστές, πλυντήριο, φουρνάκι. Θα παραμείνουν εκεί μέχρι τα Χριστούγεννα, ώστε από την 1η Γενάρη του 2019 να μεταφερθούν σε άλλο ξενοδοχείο, με βάση το διαγωνισμό του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. «Ετσι θα βγει η ακαδημαϊκή τους χρονιά;», σχολίασε ο Μ. Συντυχάκης, τονίζοντας ότι το επίδομα των 2.000 ευρώ - το οποίο δεν έχει δοθεί και σε όλους - δεν μπορεί να λύσει όλες τις βασικές ανάγκες.

Απαίτησε την καταβολή του επιδόματος σε όλους τους φοιτητές, να στεγαστούν άμεσα σε ξενοδοχείο που να καλύπτει όλες τις ανάγκες - πλυντήρια, γραφεία, άλλος εξοπλισμός - μέχρι το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, ενώ δωμάτιο και επίδομα να εξασφαλιστούν και σε όλους τους πρωτοετείς φοιτητές που έχουν ανάγκη εστίας. Οι εστιακοί φοιτητές να έχουν πλήρη και δωρεάν σίτιση - συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου - και μετακίνηση.

Ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ανέγερσης των νέων εστιών στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου και στην περιοχή των Βουτών, με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση και την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, με πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και με κριτήριο τις ανάγκες λειτουργίας τους.

Αλλά και να επιλυθεί το πρόβλημα στέγασης τόσο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, με την αντίστοιχη χρηματοδότησή του για την επαναλειτουργία του, όσο και των υπηρεσιών του Βενιζέλειου - σε συνεννόηση πάντα με το υπουργείο Υγείας - οι οποίες φιλοξενούνταν στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου που κάηκαν.

Απαίτησε από τον υπουργό να τοποθετηθεί σχετικά με την πρόθεση της Πρυτανείας να παραδώσει σημαντικό τμήμα εγκαταστάσεων σε ιδιώτη επενδυτή, αλλά και σχετικά με το αίσχος να ζητάει από τους εστιακούς 60 ευρώ ώστε να μείνουν στα δωμάτια το καλοκαίρι.

Το «μπαλάκι» στα... «αυτόνομα» πανεπιστήμια

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, προκαλώντας, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση τουλάχιστον λειτούργησε άψογα ως προς τις υποχρεώσεις της», ενώ ξεκαθάρισε πως οι πρωτοετείς φοιτητές θα αφεθούν στη τύχη τους και πως το επίδομα αφορά μόνο όσους ήταν μέσα στην εστία και καταστράφηκαν τα υπάρχοντά τους, σύνολο 92 φοιτητές. Δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα για την ανέγερση φοιτητικών εστιών, λέγοντας ότι «υπάρχουν χρήματα για την ανέγερσή τους. Εκείνο που δεν υπάρχει είναι οι ώριμες μελέτες που πρέπει να γίνουν από τους εμπλεκόμενους φορείς», δηλαδή... «ζήσε Μάη μου».

Εκεί όμως που έδωσε «ρέστα», δίνοντας και το στίγμα των πανεπιστημίων που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ήταν με την πλήρη κάλυψη στα «έργα» της Πρυτανείας. Είπε χαρακτηριστικά: «Η αυτοτέλεια των πανεπιστημίων σημαίνει υποχρεώσεις και δικαιώματα των πανεπιστημίων. Αν τυχόν όλα εξαρτώνται από το κράτος, αυτό είναι μια άλλη αντίληψη για τη δημοκρατία, την οποία δεν έχουμε». Και πρόσθεσε: «Εμείς λοιπόν λέμε ότι υπάρχουν δομές που έχουν μια σχετική αυτονομία σε σχέση με το κράτος. Αυτό διασφαλίζει έναν πλουραλισμό, με κομμάτι με το οποίο μπορεί να συμφωνεί η κεντρική κυβέρνηση ιδεολογικοπολιτικά, με κομμάτι με το οποίο να μη συμφωνεί κ.λπ.».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδρομή στα Ανώγεια με αφορμή την 28η Οκτωβρίου

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940 και της κατοπινής πάλης του ελληνικού λαού ενάντια στη φασιστική τριπλή κατοχή, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ, που αποτελεί πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων, οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Κρήτης οργανώνουν το Σάββατο 27 Οκτώβρη μονοήμερη εκδρομή στα Ανώγεια στο Ρέθυμνο.

Οπως σημειώνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, «το ιστορικό χωριό των Ανωγείων αποτέλεσε πυρήνα του αντάρτικου αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στην ευρύτερη περιοχή ενάντια στους φασίστες κατακτητές, για αυτό και το "εκδικήθηκαν" με 3 ολοκαυτώματα. Είναι ένα χωριό με κατοίκους που έδωσαν ηρωικές μάχες, γεμάτο ιστορίες και σημαντικές στιγμές, που αποτελούν πηγή έμπνευσης για το σήμερα, που αποδεικνύουν τον καθοριστικό ρόλο των κομμουνιστών, της αναντικατάστατης συμβολής του ΚΚΕ στην ηρωική πάλη του ελληνικού λαού τη δεκαετία του 1940, αλλά και την ανάγκη μελέτης της Ιστορίας, ώστε αυτή να γίνεται ιδεολογικό όπλο, πηγή πολύτιμων συμπερασμάτων για την υπόθεση της εργατικής τάξης, στην πάλη της για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό!

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με σημαντικά ιστορικά γεγονότα, να μάθουν την αλήθεια για την ιστορία της περιόδου. Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία, μέσα και από την εκδήλωση που προετοιμάζει η ΚΝΕ με αφορμή την έκδοση του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ "Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41", να έρθουν σε επαφή και να συζητήσουν πάνω στα στρατηγικής σημασίας συμπεράσματα που έχει βγάλει το Κόμμα μας μέσα από τη συλλογική μελέτη της Ιστορίας. Φυσικά θα υπάρχει και ο αναγκαίος ελεύθερος χρόνος για τους εκδρομείς να περιπλανηθούν στο πολύ όμορφο ορεινό χωριό των Ανωγείων».

Το πρόγραμμα της εκδρομής

Αναχώρηση: Σάββατο 27 Οκτώβρη, από το Ηράκλειο στις 9 π.μ., από το Αγαλμα Βενιζέλου και από το Ρέθυμνο στις 8.30 π.μ., από τον Δημοτικό Κήπο.

10 π.μ. - Ελεύθερη ώρα για καφέ και βόλτα στο κέντρο του χωριού.

12 μ. - Κατάθεση στεφάνου στην πλατεία Αρμί στο άγαλμα του Αγνωστου Στρατιώτη, αφιερωμένο στους πεσόντες των τριών ολοκαυτωμάτων των Ανωγείων. Ο επισκέπτης θα μπορεί να διαβάσει τα ονόματά τους και τη διαταγή του Γερμανού Στρατηγού Φρουράρχου Κρήτης X. Μίλλερ για την ισοπέδωση των Ανωγείων το 1944.

12.30 μ.μ. - Συζήτηση με βάση την έκδοση του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41», στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Υγείας Ανωγείων.

2 μ.μ. - Ανωγειανό φαγητό και κρασί σε τοπικό Μιτάτο.

6 μ.μ. - Επιστροφή σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Συμμετοχές μπορούν να δηλώνονται στα τηλέφωνα: 6959135838 για το Ηράκλειο και 6948362077 για το Ρέθυμνο.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Εκδήλωση για τον παιδαγωγό Κώστα Καλαντζή

Ο δήμος Καισαριανής σε συνεργασία με την Αναστασία Καλαντζή - Αζίζι διοργανώνει τιμητική εκδήλωση για τον μεγάλο παιδαγωγό, πρωτεργάτη της Ειδικής Αγωγής και αγωνιστή της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, Κώστα Καλαντζή.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατο του Κ. Καλαντζή, ο δήμος Καισαριανής και η οικογένειά του προχωρούν στη διοργάνωση εκδήλωσης με σκοπό να αναδειχθούν η προσφορά του Κ. Καλαντζή στην επιστήμη της Παιδαγωγικής και ειδικότερα της Ειδικής Αγωγής, η προσφορά του στην τέχνη και τον έντεχνο λόγο, καθώς και η συμμετοχή του στο ΕΑΜικό κίνημα, στους αγώνες του λαϊκού κινήματος, που σημάδεψε τόσο τη ζωή όσο και το έργο του.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Οκτώβρη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων 125 & Κλαζομενών). Ωρα προσέλευσης: 6.30 μ.μ. Ωρα έναρξης: 7 μ.μ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org