ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Οχτώβρη 2017
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Ενεργοποίηση της άρσης της καταλανικής αυτονομίας

Ωστόσο ισχυρές είναι οι πιέσεις του κεφαλαίου για ένα νέο συμβιβασμό

Τα διαβούλια και οι αποφάσεις των αστών πολιτικών στην Καταλονία και την Ισπανία έχουν στόχο να εγκλωβίσουν λαϊκές δυνάμεις κάτω από ξένες σημαίες

Copyright 2017 The Associated

Τα διαβούλια και οι αποφάσεις των αστών πολιτικών στην Καταλονία και την Ισπανία έχουν στόχο να εγκλωβίσουν λαϊκές δυνάμεις κάτω από ξένες σημαίες
Η συνέχεια στη σφοδρή ενδοαστική αντιπαράθεση θα συνεχιστεί και αυτήν τη βδομάδα ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, που προχώρησε το περασμένο Σάββατο σε ενεργοποίηση του λεγόμενου άρθρου 155 του Συντάγματος για την άρση της αυτονομίας της Καταλονίας, και στην καταλανική κυβέρνηση που θα εκφράσει επίσημα την αντίδρασή της μεθαύριο Πέμπτη.

Στο υπουργικό συμβούλιο στη Μαδρίτη, το Σάββατο, αποφασίστηκε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την «αποκατάσταση της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης». Σε αυτά περιλαμβάνονται: Η διάλυση του τοπικού Κοινοβουλίου και η προκήρυξη εκλογών σε διάστημα 6 μηνών, με έγκριση πρώτα από τη Γερουσία, η σύσταση ειδικής επιτροπής και στη συνέχεια, την Παρασκευή 27 Οκτώβρη, ψήφιση στη Βουλή, κατάργηση του Προέδρου και των συμβούλων του της τοπικής κυβέρνησης και ανάληψη από τους αρμόδιους υπουργούς της κεντρικής κυβέρνησης των αντίστοιχων χαρτοφυλακίων. Η διοίκηση της επαρχίας θα είναι κάτω από τις οδηγίες των αρμόδιων οργάνων που έχουν υποδειχτεί από την κυβέρνηση.

Ουσιαστικά, μέχρι τις εκλογές, το τοπικό Κοινοβούλιο θα επιτελεί την αντιπροσωπευτική του λειτουργία, αλλά το προεδρείο του δεν θα μπορεί να προτείνει υποψήφιο Πρόεδρο για την επαρχία ούτε και δράσεις που αντιτίθενται στο Σύνταγμα και τον κανονισμό λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Επίσης, η κυβέρνηση παίρνει τον έλεγχο του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού για την «εξασφάλιση αντικειμενικής και ισορροπημένης ενημέρωσης». Επίσης, η τοπική Αστυνομία τίθεται υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης, ένα ζήτημα που θεωρείται κομβικό, με βάση το ρόλο που έπαιξε υπέρ του αυτονομιστικού κινήματος κατά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτώβρη.

Ο «οδικός χάρτης» για τη δρομολόγηση των μέτρων αυτών περιλαμβάνει τη σύσταση της ειδικής επιτροπής της Γερουσίας, που αποτελείται από 27 μέλη, ενώ προβλέπεται και η κλήση του Προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, σε συνεδρίαση της Επιτροπής προκειμένου να εκφράσει τις αντιρρήσεις του. Αυτό μπορεί να γίνει αύριο Τετάρτη ή την Πέμπτη και την Παρασκευή έχει καθοριστεί ως μέρα ψήφισης των μέτρων ώστε το Σάββατο 28/10 να τεθούν σε εφαρμογή. Πάντως, ο Καταλανός Πρόεδρος χτες προχώρησε σε σύσκεψη με επικεφαλής των κομμάτων που συμμετέχουν στη Βουλή, και ζήτησε σύγκλησή της μεθαύριο, Πέμπτη 26/10, με αποκλειστικό θέμα την εξέταση των μέτρων του άρθρου 155.

Ο συνασπισμός «Μαζί για το ναι», από το νεοφιλελεύθερο Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κόμμα (PDEC), του Προέδρου της Καταλονίας, και τη σοσιαλδημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά, όπως επίσης η σοσιαλδημοκρατική «Λαϊκή Ενότητα» (CUP - που στηρίζει χωρίς να συμμετέχει) απορρίπτουν προσώρας τη διενέργεια εκλογών, μιλάνε για κατάργηση της δημοκρατίας και καλούν σε ειρηνικές διαδηλώσεις.

Χωρίς να μπορεί να προβλεφτεί απόλυτα η έκβαση της αντιπαράθεσης, ασκούνται μεγάλες πιέσεις από ισχυρό τμήμα της καταλανικής αστικής τάξης να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από τις δυνάμεις της επαρχίας ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός ο οποίος θα οδηγήσει σε διεύρυνση της αυτονομίας της επαρχίας. Στην πραγματικότητα, οι καπιταλιστές αυτοί προκρίνουν τη διατήρηση της ενότητας στο ισπανικό κράτος διεκδικώντας βεβαίως την περαιτέρω αναβάθμιση της θέσης, ξεκινώντας από το δεδομένο ότι η επαρχία συνεισφέρει το 1/5 του συνολικού ΑΕΠ στο ενιαίο κράτος.

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του νεοφιλελεύθερου συνονθυλεύματος «Ποτάμι», ενώ η νέα σοσιαλδημοκρατία «Ποδέμος» και η Ενωμένη Αριστερά (όπου συμμετέχει το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) κάνουν λόγο για «πραξικόπημα» και αντιδημοκρατική εκτροπή με την εφαρμογή του άρθρου 155.

Το ΚΚ Λαών της Ισπανίας, σε νέα ανακοίνωση για τα τελευταία γεγονότα επισημαίνει την ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να απεμπλακούν από το δρόμο χωρίς προοπτική όπου οδηγεί ο κάθε είδους εθνικισμός και να προβάλουν τη δική τους ανεξάρτητη πάλη ενάντια στην καπιταλιστική εξουσία. Ταυτόχρονα, καλούν σε απάντηση στο νέο κύμα καταστολής που ετοιμάζεται, ενταγμένη στην προσπάθεια να δυναμώσει το ταξικό αγωνιστικό κίνημα στους χώρους δουλειάς και τις λαϊκές γειτονιές.

Αυτό είναι και το κεντρικό μήνυμα που διαδίδει το κόμμα, ότι «η πατρίδα των εργατών δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πατρίδα του κεφαλαίου», ότι η πάλη πρέπει να προσανατολιστεί στην κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη.

ΙΤΑΛΙΑ
Το «ναι» επικράτησε στα δημοψηφίσματα

Εγιναν στις πλούσιες περιφέρειες του βορρά, Βένετο και Λομβαρδία, με ερώτημα την εκχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας

ΡΩΜΗ.--

Συντριπτική ήταν η διαφορά με την οποία επικράτησε το «ναι» στα δημοψηφίσματα που έγιναν την Κυριακή στις ιταλικές περιφέρειες του Βένετο και της Λομβαρδίας, στη βόρεια Ιταλία, με ερώτημα την παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας από την κεντρική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο «Ansa», στο Βένετο η συμμετοχή έφτασε το 57,2% και το 98,1% των συμμετεχόντων ψήφισε «ναι». Στη Λομβαρδία η συμμετοχή ήταν 39% και το 95% των συμμετεχόντων ψήφισε «ναι».

Τα δημοψηφίσματα έγιναν στο φόντο έντονων διεργασιών σε όλο και περισσότερες περιοχές της Ευρώπης (χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Καταλονίας), όπου δυναμώνουν οι προσπάθειες μερίδων του κεφαλαίου να αναβαθμίσουν την ευελιξία και τα περιθώρια υπεράσπισης της θέσης τους, εν μέσω έντονων επιχειρηματικών και άλλων ανακατατάξεων που δυνάμωσε και η καπιταλιστική κρίση.

Ο περιφερειάρχης στο Βένετο Λούκα Τζάια (που έχει εκλεγεί με τη στήριξη του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Λίγκα του Βορρά») δήλωσε πως «τώρα μπορούμε να εργαστούμε πάνω στις μεταρρυθμίσεις, εντός του πλαισίου του Συντάγματος». Πρόσθεσε ότι η περιοχή θα ζητήσει μεγαλύτερη αυτονομία και στους 23 τομείς αρμοδιοτήτων που μπορούν να μεταφερθούν στις περιφέρειες, όπως και «το 90% των εσόδων από τους φόρους». Από τη μεριά του, ο (επίσης προερχόμενος από τη «Λίγκα του Βορρά») περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ρομπέρτο Μαρόνι εξέφρασε ικανοποίηση, σχολιάζοντας ότι «τώρα μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις για τη μάχη του αιώνα».

Υπέρ των δημοψηφισμάτων - που είχαν συμβουλευτικό χαρακτήρα - είχαν ταχτεί η «Λίγκα του Βορρά», η κεντροδεξιά «Φόρτσα Ιτάλια» του Σ. Μπερλουσκόνι, αλλά και ορισμένες δυνάμεις από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PD).

Ο ηγέτης της «Λίγκας» Ματέο Σαλβίνι χαρακτήρισε τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων «μάθημα δημοκρατίας» για την Ιταλία και την Ευρώπη, λέγοντας ότι «διαλέγουμε το νόμιμο, ειρηνικό και συνταγματικό τρόπο» και εκφράζοντας την προσδοκία η κυβέρνηση να εισακούσει «το λαϊκό αίτημα» (για περισσότερη αυτονομία). Υποστήριξε ακόμα ότι «πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν για αλλαγή: Θέλουμε όλοι λιγότερα σκουπίδια, λιγότερους φόρους, λιγότερη γραφειοκρατία, λιγότερες υποχρεώσεις απέναντι στο (κεντρικό) κράτος και την ΕΕ, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, περισσότερες δουλειές και περισσότερη ασφάλεια».

Στη Ρώμη, ο υφυπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων Τζιανκλαούντιο Μπρέσα δήλωσε ότι «είναι έντονο το αίτημα για μεγαλύτερη αυτονομία σε αυτές τις περιφέρειες... η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις». Την ίδια στιγμή, πάντως, ο υπουργός Γεωργίας Μαουρίσιο Μαρτίνα υποστήριξε ότι το ζήτημα των φορολογικών εσόδων δεν θα τεθεί στις συνομιλίες.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ηγέτης της «Φόρτσα Ιτάλια» Σ. Μπερλουσκόνι υποστήριξε ότι σήμερα είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί συνεργασία του κόμματός του με τη «Λίγκα», επειδή ο Σαλβίνι «έχει αλλάξει γνώμη σχετικά με την αποχώρηση από το ευρώ». Μιλώντας σε συνάντηση επιχειρηματιών στο νησί Κάπρι, είπε ότι μια έξοδος από το ευρώ δεν θα ήταν «πρακτικό» μέτρο και «θα κόστιζε πολύ». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «ένα διπλό νόμισμα» θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζονται σήμερα οι συνομιλίες των πιθανών κυβερνητικών εταίρων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με τη θεματική ενότητα «Οικονομικά - Προϋπολογισμός - Φορολογία» συνεχίζονται σήμερα οι διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU / CSU), των φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων («Τζαμάικα», από τα χρώματα των κομμάτων). Οπως αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ, θα ακολουθήσουν οι ενότητες «Ευρώπη, Κλίμα και Ενέργεια», «Ερευνα και Ψηφιοποίηση», «Πρόσφυγες - Ασυλο - Μετανάστευση». Σήμερα αναμένεται να συγκροτηθεί το νέο Κοινοβούλιο, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρείται βέβαιο ότι θα εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής.

Την Παρασκευή τα τέσσερα κόμματα κάθισαν για πρώτη φορά μαζί στο τραπέζι των «διαπραγματεύσεων», οι οποίες αφορούν κυρίως την προσπάθεια συμβιβασμού των συμφερόντων τμημάτων του γερμανικού κεφαλαίου, ενώ η αντιλαϊκή επίθεση πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς ήδη «ζυμώνονται» η ανάγκη «μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού», η «προσαρμογή της εργασίας στην ψηφιακή εποχή» κ.ά. Εξάλλου, «υπήρξε μεγάλη ομοφωνία σε ζητήματα όπως η αναπτυξιακή πολιτική», όπως δήλωσε ο γγ της CDU, Πέτερ Τάουμπερ, δηλαδή στην ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας, της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι μέχρι τις αρχές Νοέμβρη να έχουν συζητηθεί όλα τα θέματα, «να γνωρίζουμε περίπου πού βρισκόμαστε και να συνεχίσουμε με το δεύτερο γύρο των συζητήσεων».

Μόνιμη κατάσταση η παιδική φτώχεια

Στο μεταξύ, 5ετής έρευνα του ιδρύματος «Bertelsmann» αποκαλύπτει πως το 21% των παιδιών στη Γερμανία μεγαλώνουν μόνιμα σε συνθήκες φτώχειας, κάτι που τους συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή, καθώς η φτώχεια «κληρονομείται», όπως και ο πλούτος.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 21% των παιδιών που μεγαλώνουν σε σπίτια όπου κυριαρχεί η φτώχεια, συνεχίζουν και ως ενήλικες να είναι φτωχοί εξαιτίας χαμηλής μόρφωσης και άλλων ταξικών φραγμών κι αποκλεισμών, ενώ ένα 10% των παιδιών ζουν σε οικογένεια που «έπεσε σε κίνδυνο φτώχειας, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα». Δηλαδή η φτώχεια αγγίζει συνολικά το 31% των παιδιών της χώρας.

Πάντως για την πλειοψηφία (21%) ισχύει πως «όποιος είναι φτωχός, παραμένει φτωχός. Πολύ λίγες οικογένειες έχουν τη δυνατότητα να "απελευθερωθούν" από τη φτώχεια». Εδώ τονίζεται ότι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των γονιών είναι καθοριστική και για την εκπαιδευτική πρόοδο των παιδιών, που με τη σειρά της είναι καθοριστική για την επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή.

Η φτώχεια «χτυπάει την πόρτα» κυρίως των εξής «κατηγοριών», φανερώνοντας και τη «γύμνια» της κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας της ισχυρής καπιταλιστικής χώρας: Μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με τουλάχιστον τρία παιδιά, εργαζόμενοι με λίγα προσόντα και χαμηλά μεροκάματα και μετανάστες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ