ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Συντονισμένη δράση για τα οξυμένα προβλήματα της Υγείας

Κοινή συνέντευξη Τύπου από συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων στη δημόσια και ιδιωτική Υγεία

Η συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι συνδικαλιστές από το χώρο της Υγείας
Η συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι συνδικαλιστές από το χώρο της Υγείας
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας ανακοίνωσαν σωματεία και εκπρόσωποι εργαζομένων από νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης και άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Πρώτη άμεση κινητοποίηση έγινε την Τετάρτη 21 Οκτώβρη, έξω από τα γραφεία των ΥΠΕ, στην οδό Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Προγραμματίζεται νέα κινητοποίηση στις 5 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη και κλιμάκωση με τη συμμετοχή στην απεργία στις 12 Νοέμβρη.

Η συνέντευξη Τύπου οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Βόρειας Ελλάδας. Προσκλήθηκαν να συμμετέχουν όλα τα σωματεία των υγειονομικών, προκειμένου να αναδειχθεί η κατάσταση που επικρατεί σε δημόσια και ιδιωτική Υγεία και η ανάγκη οργάνωσης του αγώνα με συμμαχία υγειονομικών και ασθενών.

Στη συνέντευξη μίλησαν η Αθηνά Γραμματικοπούλου και ο Παύλος Παπακοτούλας, πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θεαγένειο», ο Γαβριήλ Τσαρνούχας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Νάουσας, η Δέσποινα Γκίκα, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές Βόρειας Ελλάδας, ο Γιάννης Κοκορόσκος, εργαζόμενος στο ΕΚΑΒ, η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ (εργαζόμενη στο ΑΧΕΠΑ), ο Μπάμπης Αποστολίδης, μέλος ΔΣ Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας και η Ελσα Αβραμίδου, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

Ασθενείς τρέχουν για τα φάρμακά τους

Οπως ανέφεραν, στα νοσοκομεία η κατάσταση εξακολουθεί να χειροτερεύει, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό αυξάνονται και η εργασία υπερεντατικοποιείται, ενώ την ίδια ώρα δε γίνονται προσλήψεις, ούτε καν αυτές οι λιγοστές που εξαγγέλλονται.

Στο «Θεαγένειο», η έλλειψη 30 γιατρών οδήγησε σε συγχωνεύσεις (Χειρουργική) και κλείσιμο κλινικών (Γναθοχειρουργική). Υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να επεκταθεί στη Γυναικολογική και τη Θωρακοχειρουργική, που λειτουργούν με επικουρικούς γιατρούς, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τέλος του έτους. Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη, τα γυναικολογικά χειρουργεία βρίσκονται σε δύο λίστες: Μία για κακοήθειες με αναμονή 2-3 μήνες και μία για καλοήθειες με αναμονή περίπου 1,5 χρόνο.

Οι προϋπολογισμοί μειώνονται, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν τα χρήματα για φάρμακα, αναλώσιμα υλικά, εργαλεία, να παραμένουν χαλασμένοι για χρόνια αξονικοί τομογράφοι, όπως για παράδειγμα στο νοσοκομείο της Νάουσας και των Γιαννιτσών, να μην εκσυγχρονίζεται ο εξοπλισμός. Επιπλέον, λόγω του πλαφόν στις εφημερίες, κυρίως στα περιφερειακά νοσοκομεία, υπάρχουν κλινικές που δε λειτουργούν όλο το μήνα ή λειτουργούν από τους γιατρούς χωρίς να πληρώνονται. Μπαίνει ο χειμώνας και δεν ξέρουν αν θα έχουν θέρμανση. Πέρσι, στο νοσοκομείο της Νάουσας αναγκάζονταν να κλείνουν τη θέρμανση το βράδυ.

Η ελλιπής χρηματοδότηση των φαρμακείων των νοσοκομείων έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να φέρνουν οι ίδιοι τα φάρμακα για τις θεραπείες τους.

Την περασμένη Τρίτη, το φαρμακείο του «Θεαγένειου» έστειλε έγγραφο προς τους γιατρούς, με το οποίο τους ενημέρωνε πως δεν υπάρχουν 25 βασικά ογκολογικά φάρμακα, όπως αντιεμετικά, αυξητικοί παράγοντες, με αποτέλεσμα να αναβληθούν θεραπείες ασθενών. Οι γιατροί θα πρέπει να τα συνταγογραφούν και οι ασθενείς θα πρέπει οι ίδιοι να τρέχουν είτε στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, είτε σε ιδιωτικά φαρμακεία, για να τα προμηθεύονται και στη συνέχεια να πηγαίνουν στο νοσοκομείο για τις θεραπείες τους.

Χρειάζεται κοινός αγώνας

Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις κλινικών και το κλείσιμο νοσοκομείων (π.χ. «Παναγιά»), σημείωσαν ότι οδήγησαν σε κατάργηση εκατοντάδων νοσοκομειακών κλινών, ενώ υποβάθμιση έφερε και η διοικητική ενοποίηση νοσοκομείων. Για το ΕΚΑΒ, κατήγγειλαν ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, ο στόλος των οχημάτων είναι παλιός, υπάρχει έλλειψη ανταλλακτικών για τη συντήρηση και την επισκευή τους, αλλά και έλλειψη αναλώσιμων υλικών.

Στις ιδιωτικές κλινικές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για πολλούς μήνες, όπως στον όμιλο «Στασινόπουλου», που λειτουργεί Νευροψυχιατρικές Κλινικές και χρωστά δεδουλευμένα 30 μηνών, με τους εργαζόμενους σε επίσχεση εργασίας, ή στον όμιλο EUROMEDICA, που οφείλει δεδουλευμένα 4 έως 6 μηνών. Απλήρωτοι για 4-6 μήνες είναι οι εργαζόμενοι και στις μικρότερες κλινικές. Επίσης, στις περισσότερες κλινικές, οι εργοδότες, με την απειλή της απόλυσης, επιβάλλουν επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις με μισθούς - ψίχουλα.

Τόνισαν ότι όλα τα προβλήματα είναι το αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται και στην Υγεία, αγαθό που θα έπρεπε να παρέχεται μέσα από ένα σύστημα κεντρικά, επιστημονικά σχεδιασμένο, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, δίχως επιχειρηματική δράση, προσβάσιμο απ' όλους τους πολίτες.

Τέλος, κάλεσαν όλα τα σωματεία να πάρουν θέση, όλους τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας, να βρεθούν σε κοινούς αγώνες υγειονομικοί, ασθενείς και οι οικογένειές τους, να απαντήσουν δυναμικά με τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα.

ΠΑΓΝΗ - «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ»
Απολύονται 36 επικουρικοί στο τέλος του χρόνου

Οι ελάχιστες προσλήψεις που ανακοίνωσε το υπουργείο δεν απαντάνε στις ανάγκες των νοσοκομείων

«Τα δύο νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ως αποτέλεσμα των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και της υποχρηματοδότησής τους: Κλινικές κλείνουν ή συγχωνεύονται, τμήματα συρρικνώνονται», σημειώνουν τα σωματεία εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και στο «Βενιζέλειο» σε κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας.

Συμπληρώνουν πως «οι ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που εξαγγέλλονται και που πρόσφατα είδαν ξανά το φως της δημοσιότητας, πέραν του ότι η υλοποίησή τους απαιτεί αρκετό χρόνο, δεν απαντάνε στο ελάχιστο στις ανάγκες άμεσης και επαρκούς στελέχωσης των νοσοκομείων μας».

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο λόγω της απόλυσης των 25 επικουρικών εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και των 11 του Βενιζέλειου τον ερχόμενο Δεκέμβρη. «Οι συνέπειες θα είναι επώδυνες για τους ασθενείς των νοσοκομείων και ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους ήδη εξουθενωμένους εργαζόμενους», αναφέρεται.

Τα ΔΣ των Σωματείων ζητάνε από τον υπουργό άμεσα συνάντηση και να προχωρήσει - ανάμεσα σε άλλα - σε: Μονιμοποίηση των επικουρικών εργαζομένων στα νοσοκομεία και πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με μόνιμη σταθερή εργασία. Πλήρη χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αμεση πληρωμή χωρίς περικοπές όλων των δεδουλευμένων (μισθών, υπερωριών, εφημεριών). Καθολικό δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Ενταξη στα ΒΑΕ.

Σε άλλα νοσοκομεία και δομές

Την απόλυση τριών καθαριστριών από την εργολαβική εταιρεία «ΑΝΟΔΙΚΗ» καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων ΓΝ Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Στις καθαρίστριες οφείλονται δεδουλευμένα δύο μηνών και το επίδομα άδειας, ενώ υπάρχει πληθώρα καταγγελιών για καταπάτηση δικαιωμάτων.

Επίσης, την απόλυση από το Κέντρο Αποκατάστασης «ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ» τριών εργαζομένων «που δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς και τις απειλές του εργοδότη σχετικά με τη χρήση της νόμιμης εξάμηνης άδειας μητρότητας που δικαιούνται», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Λάρισας. Καλεί τις εργαζόμενες να οργανωθούν στο σωματείο, να μπει φραγμός σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις.

Χαμηλά η πρόληψη, ψηλά οι πληρωμές

Χαμηλά ποσοστά προληπτικών εξετάσεων και υψηλά ποσοστά προσφυγής στον ιδιωτικό τομέα Υγείας, όπως και πληρωμών για φάρμακα και υπηρεσίες, αποκαλύπτει πανελλαδική έρευνα «για την υγεία των Ελλήνων», που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ τον Απρίλη του 2015.

Τα στοιχεία ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την απουσία πολιτικής Πρόληψης από το κράτος, δωρεάν και για όλο το λαό, όπως και τη «γύμνια» κι εμπορευματοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία της έρευνας είναι τα εξής:

  • Η ερώτηση «έχετε μετρήσει έως σήμερα κάποιο από τα παρακάτω που αφορά την υγεία σας;» αποκαλύπτει πως μόλις το 57% των ερωτηθέντων γυναικών έχει κάνει μαστογραφία, μόλις το 14% μικροσκοπική κοπράνων και 15% κολονοσκόπηση (σ.σ. εξετάσεις για καρκίνο του παχέος εντέρου), ενώ 2 στους 10 Ελληνες δεν έχουν μετρήσει την αρτηριακή τους πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο αίματος.
  • Τους τελευταίους 12 μήνες για ιατρική φροντίδα το 60% απευθύνθηκε σε ιδιώτη γιατρό (συμβεβλημένο με Ταμείο ή όχι) και μόλις το 8% στα ιατρεία ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ).
  • Το 22% (περισσότεροι από 1 στους 5) δεν έλαβε τη θεραπεία ή/και τις εξετάσεις που ήθελε.
  • Το 52% απαντά πως η οικονομική επιβάρυνση για υπηρεσίες Υγείας επιδεινώθηκε πολύ σε σχέση με το 2009.
  • Το 44% διαθέτει μηνιαίως για υπηρεσίες Υγείας και φάρμακα πάνω από 5% του εισοδήματος, ενώ περισσότεροι από το 15% διαθέτουν πάνω από το 10% του εισοδήματός τους.
  • Το 39% απέχει από οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, ενώ το ποσοστό αυτό στα χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα κυμαίνεται γύρω στο 50%.
  • Μόνο το 41% έχει κανονικό βάρος σώματος (17% παχύσαρκοι, 42% υπέρβαροι).Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org