ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ με προϋπολογισμό Σγουρού!

Επεσαν οι αντιμνημονιακές μάσκες στη χτεσινή συνεδρίαση. Ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός που έφερε η περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκε από την παράταξη του Γ. Σγουρού, τον Π. Μαντούβαλο και στηρίχθηκε από τον Τζήμερο

Τον προϋπολογισμό της προηγούμενης διοίκησης, που η παράταξη της Ρένας Δούρου είχε καταψηφίσει ως αντιλαϊκό, έφερε χτες (με μία μικρή αναμόρφωση) προς έγκριση η νέα περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αντιμνημονιακές μάσκες «έπεσαν» πολύ γρήγορα στην πρόβα τζενεράλε για την πολιτική που θα ασκήσει η νέα διοίκηση της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, καθώς μέσα από τον προϋπολογισμό που ψήφισε εξακολουθεί και ενισχύει την εξυπηρέτηση των μεγάλων, οικονομικών, επιχειρηματικών συμφερόντων, ενώ την ίδια ώρα δεν προβλέπει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων και την υλοποίηση έργων προς όφελός τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον προϋπολογισμό που έφερε η διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ τον υπερψήφισαν η παράταξη του Γ. Σγουρού και ο περιφερειακός σύμβουλος Π. Μαντούβαλος, ενώ στήριξε στην τοποθέτησή του και ο Θ. Τζήμερος.

Πιο συγκεκριμένα, στον προϋπολογισμό παραμένουν αμετακίνητα τα κονδύλια που προβλέπονταν για επιχειρηματίες και συγκεκριμένα τα 20 εκατομμύρια ευρώ για το γήπεδο της ΠΑΕ ΑΕΚ, τα 7 εκατομμύρια ευρώ για το γήπεδο της ΠΑΕ Παναθηναϊκού και 2 εκατομμύρια ευρώ για το ΧΥΤΑ Γραμματικού, που η ίδια η περιφερειάρχης είχε καταγγείλει ως έργο που εξυπηρετεί εργολαβικά συμφέροντα. Μάλιστα, χτες, το προεδρείο αρνήθηκε σε κατοίκους του Γραμματικού που βρίσκονταν στη συνεδρίαση να λάβουν το λόγο με το πρόσχημα ότι θα γίνει ξεχωριστή συζήτηση για το θέμα.

Παρόντες στη χτεσινή συνεδρίαση ήταν και κάτοικοι της Ν. Φιλαδέλφειας, στους οποίους η διοίκηση είχε υποσχεθεί προεκλογικά την ανέγερση σχολείου, κάτι για το οποίο ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει ούτε ευρώ.

Τα κονδύλια για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής εμφανίζονται μεν αυξημένα, προορίζονται ωστόσο όχι για μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων αλλά για τη διαμόρφωση ενός περιφερειακού γραφείου καταγραφής της ένδειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Στο μεταξύ, ποσό 38 εκατομμυρίων που ισχυρίστηκε η διοίκηση ότι εξοικονόμησε από τον προϋπολογισμό, δίνεται μόνο κατά 30% για προνοιακά ζητήματα ενώ κατά 70% πάει στους επιχειρηματίες.

Ενδεικτική του αντιλαϊκού προσανατολισμού του προϋπολογισμού ήταν η τοποθέτηση του πρώην περιφερειάρχη Γ. Σγουρού, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που κινείται κατά 95% στα χνάρια της προηγούμενης διοίκησης. Αυτόν τον προϋπολογισμό εμείς τον συντάξαμε, τον ψηφίσαμε και θα τον ψηφίσουμε». Προηγουμένως, η Ρ. Δούρου επιχείρησε να συγκαλύψει ότι ο προϋπολογισμός ήταν περίπου καρμπόν με αυτόν της προηγούμενης διοίκησης με το πρόσχημα ότι υπήρχε έλλειψη χρόνου για τη διαμόρφωση νέου προϋπολογισμού. Υποσχέθηκε αναμόρφωση του προϋπολογισμού, μέχρι το Γενάρη, με ενίσχυση - ανάμεσα σε άλλα - της «συνεργατικής οικονομίας» και της «υγιούς επιχειρηματικότητας».

Ιδια αντιλαϊκή πολιτική από την πίσω πόρτα

Στην τοποθέτησή της εκ μέρους των περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η Αλεξάνδρα Μπαλού τόνισε πως οι πολίτες απέρριψαν την πολιτική που εφαρμοζόταν. Αυτό που δεν ήξεραν είναι ότι θα επιστρέψει αυτή η πολιτική από την πίσω πόρτα. Ο προϋπολογισμός είναι ίδιος με αυτόν της προηγούμενης διοίκησης με κάποιες επιμέρους διαφορές. Η δικαιολογία ότι δεν υπήρχε χρόνος είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις». Αν αποδεχτούμε αυτή τη δικαιολογία πρέπει αντίστοιχα να δεχτούμε ότι όποια κυβέρνηση έρθει θέλει πολύ χρόνο για να αλλάξει την προηγούμενη πολιτική. Σχολιάζοντας τον ίδιο τον προϋπολογισμό τόνισε ότι «επιβεβαιώνεται ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του, ο σταθερός προσανατολισμός του στην εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών, επιχειρηματικών συμφερόντων, η σταθερή εφαρμογή της πολιτικής που υλοποιεί την κεντρική κρατική οικονομική πολιτική σε βάρος του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων. Περίπου το 50% των εσόδων προέρχεται από φόρους και βάρη στις πλάτες του λαού». Συμπλήρωσε στο σημείο αυτό ότι δεν ακούστηκε κουβέντα για διεκδίκηση αύξησης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Η νέα σας αντίληψη - συνέχισε η Αλ. Μπαλού - είναι πολύ παλιά. Πλαστότητα κονδυλίων σε διάφορα έργα, όπως αντιπλημμυρικά και αποχετευτικά, και επιλεκτική πριμοδότηση σε έργα ανάλογα σε ποιον ανήκει ο δήμος». Στηλίτευσε δε το γεγονός ότι προβλέπονται εκατομμύρια για την επιχειρηματικότητα και την τουριστική προβολή της Περιφέρειας την ίδια ώρα που παιδιά στο Λεκανοπέδιο λιποθυμούν.

«Προωθείτε τη "συνεργατική οικονομία", τη λεγόμενη "κοινωνική οικονομία", που την προωθούν με ζέση οι στυλοβάτες αυτής της πολιτικής, την επεξεργάζονται στην ΕΕ ως μορφή διεξόδου προς όφελός τους. Εκτονώνουν τις κραυγαλέες κοινωνικές αντιθέσεις που γεννά το σύστημά τους και από την άλλη δυναμώνουν την κοινωνική συνοχή, δηλαδή την υποταγή του λαού με την περιβόητη "αλληλέγγυα οικονομία" που συμφωνούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ». Είπε ότι αποτελεί πρόκληση το κονδύλι των δύο εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται για το ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να αποσυρθεί. Τόνισε δε ότι πρέπει να κλείσει άμεσα και οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής.

Κλείνοντας η Αλ. Μπαλού κατέθεσε την ανησυχία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ότι η νέα διοίκηση θα φέρει πιο σκληρά μέτρα εξαιτίας και των δεσμεύσεων που έχει πάρει απέναντι στο επιχειρηματικό κεφάλαιο. Μέσα σε αυτά τα τείχη της ανταγωνιστικότητας και της «υγιούς» επιχειρηματικότητας, ο λαός όποιον διαχειριστή και να διαλέξει, δε θα μπορέσει να καλυτερεύσει τη ζωή του.

Στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Πρωτούλης είπε ότι ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει πως ο θεσμός της περιφερειακής διοίκησης είναι ένας βαθιά αντιλαϊκός θεσμός, εργαλείο της αντιλαϊκής πολιτικής και πως αν δεν υπάρξει σύγκρουση με αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Και πρόσθεσε: «Αυτόν τον προϋπολογισμό θα έπρεπε να τον δουν οι εργαζόμενοι. Οσα παίρνουν μόνο λίγοι επιχειρηματικοί όμιλοι, δεν δίνονται για ολόκληρο το δυτικό Λεκανοπέδιο και τον Πειραιά όπου κατοικεί 1,5 εκατομμύριο κόσμος και που με βάση τα στοιχεία υπάρχουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας στην Ελλάδα. Για ολόκληρη τη δυτική Αθήνα, ο προϋπολογισμός προβλέπει έναν (1) μόνο παιδικό σταθμό. Είναι ντροπή!».

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης τόνισε ότι «η συζήτηση παραπέμπει στην υποτιθέμενη κόντρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πριν αρχίσουν να συγκυβερνούν. Είναι μία προβολή από το μέλλον του τι θα παρακολουθήσουμε στην επόμενη Βουλή. Σηκώνετε τους τόνους για να κρύψετε την απόλυτη συμφωνία σας».

Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Ομονοούν για το χαράτσι των διοδίων

Οι διαφορετικές προτάσεις της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα

Σε δήλωσή του σχετικά με την τροπολογία για τα διόδια που κατέθεσαν οι βουλευτές Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, σημειώνει: «Η πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη για το θέμα των διοδίων, δεν έχουν καμιά σχέση με το λαϊκό δικαίωμα να υπάρχουν δρόμοι σύγχρονοι και ασφαλείς στους οποίους εργαζόμενοι και λαϊκές οικογένειες να κυκλοφορούν δωρεάν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ζήτημα κατάργησης των διοδίων για όσο διάστημα διαρκούν τα έργα και στην ουσία δίνουν διαβεβαιώσεις στους μονοπωλιακούς ομίλους ότι θα εξακολουθούν να υπάρχουν διόδια που θα τους διασφαλίζουν τεράστια κέρδη, στην περίπτωση που αυτοί γίνουν κυβέρνηση. Υποσχέσεις που δίνουν για επαναδιαπραγματεύσεις των συμβάσεων χωρίς να αμφισβητούν το καθεστώς παραχώρησης, χωρίς να εξαγγέλλουν επαναφορά των οδικών αξόνων στο κράτος, έχουν δοθεί και στο παρελθόν απ' τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τα αποτελέσματα τα γνωρίζουμε.

Απ' την άλλη πλευρά, ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε σαν φιλολαϊκό μέτρο την αντικατάσταση των μετωπικών διοδίων με πλευρικά όταν τελειώσουν τα έργα, θέση με την οποία δε διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα, με αυτό το μέτρο, το χαράτσι θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς θα είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε πανάκριβα για το κάθε μέτρο δρόμου που θα χρησιμοποιούμε.

Το συμπέρασμα είναι ότι, είτε με συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είτε με ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι δρόμοι θα εξακολουθήσουν να είναι στην ιδιοκτησία μονοπωλιακών επιχειρήσεων, τα διόδια και τα χαράτσια θα υπάρχουν για να καταληστεύεται το λαϊκό εισόδημα στο βωμό της επιχειρηματικής κερδοφορίας. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει για κρατικούς δημόσιους οδικούς άξονες, να έχει το κράτος την ευθύνη κατασκευής και συντήρησης, να είναι δωρεάν οι μεταφορές προϊόντων και οι μετακινήσεις των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ωμή κυβερνητική παρέμβαση

Σε απολογία καλεί ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης, επειδή δεν άσκησαν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που δικαιώνει τους 560 συμβασιούχους του δήμου. Καλεί, επίσης, σε απολογία και τους δημοτικούς συμβούλους που υπερψήφισαν την απόφαση να μην κινηθεί νομικά ο δήμος εναντίον των συμβασιούχων, που το δικαστήριο αναγνώρισε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η κατηγορία με την οποία απειλούνται οι αιρετοί είναι «σοβαρή παράβαση καθήκοντος από βαριά αμέλεια».

Οπως λέει ο ΓΓ ΑΔΜΘ, ο νόμος ορίζει πειθαρχικές ποινές μέχρι και έξι μηνών αργίας ή ακόμη και έκπτωσης, εφόσον διαπιστωθεί ότι οι αιρετοί έχουν διαπράξει σοβαρή παράβαση καθήκοντος.

ΠΑΤΡΑ
Αμεση ανάγκη για 551 προσλήψεις

Την επιτακτική ανάγκη πρόσληψης 551 τακτικών υπαλλήλων σε μόνιμες θέσεις εργασίας, με έγκριση των σχετικών πιστώσεων στον Δήμο Πατρέων, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλο, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης. Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται το πέρασμα στην Τοπική Διοίκηση σημαντικών υπηρεσιών αρμόδιων υπουργείων χωρίς παράλληλη στήριξη σε κονδύλια και σε υποστήριξη ανθρώπινου δυναμικού. Επιπροσθέτως, σε σχέση με το προσωπικό σημειώνεται η δραματική μείωση λόγω πολιτικών επιλογών των εκάστοτε κυβερνήσεων, προσαρμοσμένες στις κατευθύνσεις της ΕΕ, που έχουν μειώσει δραματικά τον αριθμό των εργαζόμενων με απολύσεις, από αναστολές προσλήψεων, από διαθεσιμότητες αλλά και συνταξιοδοτήσεις.

Μάλιστα, τονίζεται χαρακτηριστικά ότι με βάση τα παραπάνω «τίθεται πλέον εξαιρετικά κρίσιμη η ίδια η αποστολή των Υπηρεσιών του Δήμου που να είναι επ' ωφελεία των δημοτών». Ενώ, όπως αναφέρεται, «η αποδυνάμωση των υπηρεσιών του Δήμου από ανθρώπινο δυναμικό με τη συνεχιζόμενη απαγόρευση των προσλήψεων αποβαίνει επ' ωφελεία Επιχειρηματικών Ομίλων, πολιτική την οποία μάχεται η Δημοτική μας Αρχή».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org