ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 25 Οχτώβρη 2020
Σελ. /40
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Πάλη για δωρεάν σύστημα Υγείας και όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής

Από την τηλεδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας για την πανδημία, τον περασμένο Μάη

RIZOSPASTIS

Από την τηλεδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας για την πανδημία, τον περασμένο Μάη
Σε κοινή τους ανακοίνωση τα 30 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, αναφέρονται στη νέα έξαρση της πανδημίας, στις ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων και στη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι λαϊκές δυνάμεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η νέα έξαρση της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη είναι εδώ και δεν προέκυψε από το πουθενά. Αποτελούν μύθο τόσο οι ισχυρισμοί των αστικών κυβερνήσεων ότι μετά το πρώτο κύμα τάχα "πήραν μέτρα" και ότι πλέον "έχουν θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας", όσο και ότι η ΕΕ στην πορεία της πανδημίας δήθεν "έβαλε μυαλό" και πλέον "στέκεται αλληλέγγυα στους λαούς".

Ολα αυτά αποκαλύπτονται καθημερινά και χρεοκοπούν με το νέο κύμα της πανδημίας. Η αύξηση των θανάτων, των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων συνιστά το χρονικό ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος, αφού με ευθύνη των διαχρονικών κατευθύνσεων της ΕΕ και των κυβερνήσεων τα δημόσια συστήματα Υγείας είναι απογυμνωμένα από προσωπικό, υποδομές, ΜΕΘ, αντιδραστήρια, δυνατότητες για τεστ.

Αυτές οι τεράστιες ελλείψεις ανοίγουν το δρόμο στους ιδιωτικούς ομίλους της Υγείας, που σπεύδουν να επωφεληθούν θησαυρίζοντας από την αγωνία και την ασθένεια των λαών. Γιατί αυτοί είναι που κερδοφορούν από τις χρυσοφόρες συμπράξεις τους με τα δημόσια ιδρύματα, αλλά και από το χαράτσωμα των εργαζομένων για τεστ, θεραπεία από τον ιό ή από άλλες ασθένειες και παθήσεις, που ανεξαρτήτως πανδημίας απαιτούν εξέταση. Γιατί στις θεραπείες και στα χειρουργεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν τα νοσοκομεία της "μίας ασθένειας" του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Κυβερνήσεις και μεγαλοεργοδοσία έχουν τεράστιες ευθύνες για τα πετσοκομμένα πρωτόκολλα σύμφωνα με τις προτεραιότητες του μεγάλου κεφαλαίου, για την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για τη διαιώνιση των προβλημάτων στα κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, για τις άθλιες συνθήκες στις δομές προσφύγων και μεταναστών, στα σχολεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.ο.κ.

Ενώ η εκμετάλλευση συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα, είναι απαράδεκτο η Εκπαίδευση, ο αγώνας για τα δικαιώματα, η πολιτική και πολιτιστική ζωή να περιορίζονται, στο όνομα της πανδημίας.

Επτά μήνες από την εμφάνιση της πανδημίας, κυβερνήσεις και ΕΕ δεν έκαναν τίποτα για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την πραγματική αντιμετώπιση των τεράστιων ελλείψεων που διαμόρφωσε η πολιτική εμπορευματοποίησης, υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που ακολούθησαν. Με βάση το ίδιο κριτήριο, αυτό του κόστους - οφέλους, άφησαν επίσης ανοχύρωτα και τα σχολεία. Προκλητικά επιχείρησαν να ενοχοποιήσουν το λαό, στο όνομα της ατομικής ευθύνης, για να δικαιολογήσουν την αντιλαϊκή πολιτική τους και τις τεράστιες ευθύνες τους.

Οι δε θεωρίες συνωμοσίας αποτελούν βολικό παρτενέρ της αντιλαϊκής πολιτικής, αφού την ώρα που δικαιολογημένα μεγαλώνει η δυσπιστία απέναντι στο αστικό κράτος και τα επιτελεία του, την ώρα που η πανδημία αποκαλύπτει την εγκληματική γύμνια των συστημάτων Υγείας σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, είναι πράγματι μεγάλη υπηρεσία στο σύστημα το να εγκλωβίζεται η συζήτηση στην αποδοχή ή άρνηση της χρήσης μάσκας, στο αν υπάρχει ή όχι ιός.

Ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας των λαών

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η πάλη των λαών για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής τους.

Για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με πλήρη χρηματοδότηση, μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, σύγχρονο εξοπλισμό και επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας. Για επείγοντα μέτρα στους χώρους δουλειάς, στην Εκπαίδευση, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, παντού!

Η αθλιότητα που εξαναγκάζει τους γιατρούς να επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, που οδηγεί τους νοσηλευτές να φορούν σακούλες σκουπιδιών για να προστατευτούν, η γενικότερη κατάσταση που πλήττει την υγεία και τη ζωή των λαών, αποκαλύπτουν ότι ο πραγματικός ιός, ο ορατός εχθρός, είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός.

Το παράδειγμα της Κούβας, με την πολύτιμη, γενναιόδωρη προσφορά των μαχητών γιατρών της, αποτελεί καρφί στο μάτι αυτής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Είναι περισσότερο επίκαιρη και αναγκαία η προβολή της ανωτερότητας του σοσιαλισμού, που οι κατακτήσεις του στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία, στην εργασία, στα λαϊκά δικαιώματα, απέχουν έτη φωτός από την καπιταλιστική ζούγκλα. Είναι ο κόσμος για τον οποίο ο λαός αξίζει με κάθε θυσία να παλέψει για να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του».


ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Ευρώπη και ΗΠΑ «συναγωνίζονται» σε κρούσματα και νεκρούς

Σαρωτική είναι η εξάπλωση της πανδημίας του SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο, σχεδόν μισό χρόνο από το ξέσπασμά της, αποκαλύπτοντας τη «γύμνια» των δημόσιων συστημάτων Υγείας ακόμη και στα πιο ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας στους τόπους κατοικίας και εργασίας, με εκατομμύρια θύματα.

Παγκοσμίως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 42 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι το 1,1 εκατ., ενώ η Ευρώπη «συναγωνίζεται» τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ευρώπη ξεπέρασε την Παρασκευή τα 8 εκατ. κρούσματα και τους 256.000 θανάτους και αποτελεί το νέο επίκεντρο της πανδημίας, με το δεύτερο κύμα να είναι ακόμη χειρότερο. Οι ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει επίσης τα 8 εκατ. κρούσματα και τους 225.000 θανάτους.

Στα ευρωπαϊκά κράτη καταγράφονται καθημερινά νέα ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ενδεικτικά:

Στη Γαλλία ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 41.622 νέα κρούσματα και η κυβέρνηση παρέτεινε για έξι βδομάδες τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας (από τις 9 μέχρι τις 6 το πρωί).

Η Ιταλία ανέφερε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων (πάνω από 16.000) και 136 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα 24ωρο. Συνολικά, 992 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ, αύξηση 69% σε μια βδομάδα. Στη Λομβαρδία θα επαναλειτουργήσει το αυτοσχέδιο «νοσοκομείο Covid».

Στη Ρωσία ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά πάνω από 17.000 ημερήσια κρούσματα, ενώ οι νεκροί ξεπερνούν τις 25.000.

Σε καραντίνα βρίσκονται Ιρλανδία και Ουαλία, σε μερική καραντίνα η Τσεχία, που καταγράφει μακράν τη μεγαλύτερη αναλογία νέων κρουσμάτων, ενώ ρεκόρ σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα σε πολλές χώρες (Δανία, Κροατία, Βοσνία, Πορτογαλία, Σουηδία κ.ά.).

Στη Γερμανία, με πάνω από 11.000 νέα κρούσματα τις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την έναρξη εμβολιασμών ακόμη και πριν από το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild». Το εμβόλιο της γερμανικής εταιρείας «BioNTech» και της «Pfizer» θα λάβει σύντομα έγκριση από τους εποπτικούς φορείς. Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση χρηματοδότησε με 745 εκατ. τις «BioNTech» και «CureVac», για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και να αυξηθεί η δυνατότητα παραγωγής εμβολίων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ