ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 25 Οχτώβρη 2020
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Απεργιακή ετοιμότητα απέναντι στην επίθεση που δυναμώνει

Συναγερμός για να δοθεί απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία

Σε τροχιά προετοιμασίας ώστε να δοθεί απεργιακή απάντηση στην επίθεση που ξεδιπλώνουν κυβέρνηση και εργοδοσία κινούνται Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα. Με την ατζέντα της επίθεσης να περιλαμβάνει νομοσχέδια που φέρνουν ανατροπές στα Εργασιακά στην κατεύθυνση της διεύρυνσης της «ευελιξίας» αλλά και χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σημαίνουν συναγερμό σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Παίρνουν αποφάσεις για 24ωρη απεργία όποτε η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει τον νέο νόμο δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης που ετοιμάζει μαζί με τη μεγαλοεργοδοσία, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν παζαρεύουν το δικαίωμά τους στους αγώνες για την υπεράσπιση της ζωής τους.

Σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ) και Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ). Την προκήρυξη απεργίας ως απάντηση στην προώθηση των μέτρων αποφάσισε επίσης το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, ύστερα από πρόταση της ΔΑΣ.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συνεχίζουν τις παρεμβάσεις και τις κινητοποιήσεις τους, ανοίγοντας παράλληλα τη συζήτηση μέσα στους εργαζόμενους για την ανάγκη της απεργιακής απάντησης «από τα κάτω», σε αντιπαράθεση με το σύνολο της αντεργατικής επίθεσης:

Για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς, στις συνθήκες πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων και έλλειψης μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού. Για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων που επιχειρήσεις και κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία τσακίζουν, την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, την προστασία των ανέργων. Για την προστασία της λαϊκής κατοικίας από τα νύχια τραπεζών που ακονίζονται στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα. Για την ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, την πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Με τη δράση τους αναδεικνύουν τις ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για να προστατεύσει την υγεία, τη δουλειά και τη ζωή του λαού, αλλά αντίθετα βγάζει από το συρτάρι το ένα μετά το άλλο νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα. Αιχμή στα σχέδιά της αποτελεί η επίθεση στη συνδικαλιστική δράση, στη συλλογική οργάνωση και πάλη, στο όπλο δηλαδή με το οποίο οι εργαζόμενοι υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους.


ΠΑΜΕ
Ωρα ευθύνης για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην αξιοπρεπή κατοικία για όλους

Τελειώνει και η τυπική προστασία της πρώτης κατοικίας με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, σημειώνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του, για να τονίσει ότι είναι ώρα ευθύνης των ταξικών συνδικάτων να υπερασπιστούν την εργατική - λαϊκή κατοικία. Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Νέος Πτωχευτικός Κώδικας. Και επίσημα καμιά προστασία πρώτης κατοικίας. Ευθύνη του ταξικού κινήματος και του λαού η υπεράσπιση του δικαιώματος για αξιοπρεπή κατοικία για όλους.

Η κυβέρνηση με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα τελειώνει και την τυπική προστασία της πρώτης κατοικίας που υπήρχε μέσω της δικαστικής οδού. Το νέο αντιλαϊκό έκτρωμα καθιερώνει για πρώτη φορά την πτώχευση φυσικού προσώπου, δηλαδή ενός μισθωτού, αγρότη, ελεύθερου επαγγελματία, όταν δεν πληρώνει το 40% των ληξιπρόθεσμων οφειλών για έξι μήνες και η συνολική του οφειλή ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.

Με την πτώχευση, το σύνολο της περιουσίας του, δηλαδή οι κόποι μιας ζωής, η πρώτη κατοικία, αλλά και όποιο άλλο τυχόν εισόδημα έχει μετά την πτώχευση, δηλαδή και μισθοί και συντάξεις (για τρία χρόνια), θα περνάνε στα χέρια των "πιστωτών", στις τράπεζες, στα αρπακτικά funds, στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό για την αποπληρωμή των χρεών του.

Ο ίδιος και η οικογένειά του θα "ζουν" με τις "εύλογες δαπάνες διαβίωσης", δηλαδή θα σέρνονται κοντά στον πάτο της εξαθλίωσης με 570 - 600 ευρώ!

Μάλιστα, ο πτωχευμένος απειλείται ακόμα και με ποινή φυλάκισης όταν επιδίδεται σε "ριψοκίνδυνες συμπεριφορές", όπως θα το εννοούν τραπεζικοί όμιλοι και αστικό κράτος.

Αυτό το αίσχος βαφτίζει η κυβέρνηση... δεύτερη ευκαιρία, προφανώς για τις τράπεζες και το αστικό κράτος, να ξαναληστέψουν τα λαϊκά στρώματα που τσάκισαν πρώτα με τη φοροληστεία, τα ληστρικά επιτόκια και τα πανωτόκια.

Μπροστά στη θύελλα των πλειστηριασμών και το ξεσπίτωμα χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών η κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα ώστε οι τράπεζες να έχουν όλο το πεδίο ελεύθερο, να ξεζουμίσουν τα θύματά τους.

Είναι ώρα ευθύνης των συνδικάτων, του ταξικού κινήματος, να υπερασπιστούν την εργατική - λαϊκή κατοικία, όπως κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Να μη μείνει κανείς μόνος του απέναντι στα "κοράκια". Κάθε σπίτι, κάθε γειτονιά να μετατραπεί σε κάστρο υπεράσπισης του δικαιώματος να έχουμε κατοικία, να ζούμε μια αξιοπρεπή ζωή.

Καλούμε όποιον οφειλέτη βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να χάσει το σπίτι του να έρθει σε επαφή με το σωματείο του, με το ΠΑΜΕ. Δίνουμε μάχη για να μην ξεσπιτωθεί κανείς.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΣΤΕΓΟΣ».


ΟΒΣΑ
«Κώδικας» επίθεσης τραπεζιτών και κράτους

«Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας είναι η συντονισμένη επίθεση τραπεζιτών και κράτους. Γνωρίζουν την αδυναμία πληρωμής των οφειλών μεγάλου μέρους αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών και τώρα έρχονται να σφίξουν περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό μας», τονίζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) αποκαλύπτοντας τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νέου Πτωχευτικού Κώδικα.

Απαντώντας στους προκλητικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης, σημειώνει ότι το νομοσχέδιο δεν είναι «δεύτερη ευκαιρία, είναι ομηρία». Ενώ, σχετικά με τη διατήρηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος, παράλληλα με την πτώχευση, ώστε ο επαγγελματίας «να ξεκινήσει ξανά», η ΟΒΣΑ σημειώνει: «Τι θα ξαναξεκινήσει αυτός που (...) θα έχει οδηγηθεί στη χρεοκοπία, θα έχει απολέσει κάθε περιουσιακό στοιχείο, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας, θα έχει δεσμευτεί μέρος του ετήσιου εισοδήματός του προκειμένου να αποπληρωθούν τράπεζες, κράτος και άλλοι πιστωτές, όπως ΔΕΗ κ.λπ.;».

Ως προς ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου που έχουν προβληθεί κατά κόρον τα προηγούμενα χρόνια από κυβερνήσεις - ΕΕ - επιμελητήρια - συνδικαλιστές ηγεσίες, όπως «η διαδικασία της έγκαιρης προειδοποίησης, οι συμβουλευτικές δομές για τους πτωχευμένους (με τη συμμετοχή επιμελητηρίων και συνδικαλιστικών φορέων), οι αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό», επισημαίνει πως «είναι το αναγκαίο άλλοθι που χρειάζεται η κυβέρνηση για να πλασάρει το νομοσχέδιο και να ανακαλύπτουν οι γνωστές συνδικαλιστικές ηγεσίες κάποια "θετικά" σημεία». Ομως, το πρόβλημα των αυτοαπασχολούμενων δεν είναι η άγνοια ή η έλλειψη ενημέρωσης αλλά «τα μειωμένα εισοδήματά τους, ειδικά στις συνθήκες κρίσης, η κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων στην αγορά, οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφάρμοσαν κυβερνήσεις - ΕΕ τα προηγούμενα χρόνια. Αντίστοιχα ισχύει και για τις αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Η πείρα δείχνει ότι οι τράπεζες ήταν αυτές που απέρριπταν την οποιαδήποτε προσπάθεια ρύθμισης χρεών (...)

Αν ήθελαν να δώσουν πραγματική ανάσα στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ (...) δεν θα κώφευαν μπροστά στα δίκαια αιτήματά μας».

Η ΟΒΣΑ απαιτεί την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και καλεί σε ένταση του αγώνα για τη διεκδίκηση αιτημάτων που απαντούν στις ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων.


ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Σηκώνουν αποπροσανατολιστικό κουρνιαχτό για να κρύψουν τη συμφωνία τους στην πολιτική που χρεοκοπεί το λαό
  • Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών
  • Το ΚΚΕ καταψηφίζει στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών την πολιτική της κυβέρνησης αλλά και εκείνα τα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που σχεδίασαν το έγκλημα σε βάρος της λαϊκής περιουσίας

Αρχισαν από την Παρασκευή το απόγευμα τα «όργανα» του νέου αποπροσανατολιστικού σόου που στήνουν για τρεις μέρες στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, επειδή είναι αυτός που υπογράφει το νομοσχέδιο για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα.

Η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του επαίσχυντου νομοσχεδίου. Η διαδικασία διακόπηκε για να ξεκινήσει ένα 24ωρο μετά η ειδική τριήμερη συνεδρίαση επί της πρότασης δυσπιστίας, του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τη νύχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.

Το ΚΚΕ με δήλωση του ΓΓ του Κόμματος Δ. Κουτσούμπα καθώς και με παρεμβάσεις των βουλευτών του διευκρίνισε ότι «καταψηφίζει στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως επίσης καταψηφίζει και εκείνα τα κόμματα όπως τον ΣΥΡΙΖΑ που προσχεδίασε το έγκλημα σε βάρος της λαϊκής περιουσίας και κατοικίας».

Ο στόχος της κίνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι παραπάνω από προφανής, αφού σηκώνει «αχό» για να κρύψει την πραγματική στόχευση του νομοσχεδίου, με την οποία συμφωνεί και που δεν είναι άλλη από τη «διευκόλυνση» των τραπεζικών ομίλων να «βγάλουν κι απ' τη μύγα ξίγκι», για να ταΐσουν με «ζεστό» χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους. Γύρω από το καταλληλότερο «μοντέλο» για τον ενταφιασμό του λαού εξάλλου κινήθηκε και η «αντιπαράθεσή» τους κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Ενώ ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας της κυβέρνησης της ΝΔ έχει τη «σφραγίδα» της ΕΕ και στηρίζεται στα νομοθετήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων, και πρώτα απ' όλα του ΣΥΡΙΖΑ, που για λογαριασμό των τραπεζών και για να τις «απαλλάξει» από τα «κόκκινα» δάνεια, προσχεδίασε το έγκλημα που ολοκληρώνει σήμερα η ΝΔ, εκσυγχρόνισε ως κυβέρνηση το σύστημα του ξεσπιτώματος του λαού με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, μετέτρεψε σε ιδιώνυμο τους αγώνες ενάντιά τους, ψήφισε νόμο που έδωσε προτεραιότητα στις απαιτήσεις των τραπεζών έναντι των εργαζομένων στις πτωχευμένες επιχειρήσεις.

Εξάλλου, το γεγονός ότι πρόκειται για μια ακόμα αποπροσανατολιστική κοκορομαχία και απροκάλυπτο εμπαιγμό σε βάρος του λαού αποδεικνύεται ξεκάθαρα από το ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που «τρώγονται» μεταξύ τους, απέρριψαν από κοινού και ασυζητητί, την Πέμπτη, την τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, να προηγούνται οι εργατικές απαιτήσεις αντί αυτές των τραπεζών στις πτωχευμένες επιχειρήσεις. Την ίδια τροπολογία είχαν απορρίψει και πάλι παρέα, όταν αυτή είχε κατατεθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ από κοινού και χωρίς καμία κουβέντα έχουν απορρίψει όσες φορές έχει καταθέσει το ΚΚΕ τις προτάσεις νόμου για την ουσιαστική ανακούφιση των δανειοληπτών, των αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Πτωχευτικό Κώδικα θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ