ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αλληλεγγύη στον κουρδικό πληθυσμό και συνολικά στον συριακό λαό

Την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και τις ευθύνες τόσο των ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ρωσίας όσο και των ελληνικών κυβερνήσεων κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στη συζήτηση για τις «στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία και τις επιπτώσεις τους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος τόνισε τα εξής:

«Δεν πρόκειται για "μονομερή στρατιωτική δράση", όπως ισχυρίζεται η ΕΕ, αλλά για την εισβολή στη Συρία του στρατηγικού της εταίρου, της Τουρκίας, κράτους - μέλους του ΝΑΤΟ, με στόχο μερίδιο στον έλεγχο της περιοχής. Τόσο η αμερικανο-τουρκική συμφωνία όσο κι αυτή με τη Ρωσία, με όρους ιμπεριαλιστικής ειρήνης "με το πιστόλι στον κρόταφο", σηματοδοτούν νέο κύκλο παζαριών και ανταγωνισμών στις πλάτες των λαών. Τροφοδοτούν αβεβαιότητα για τους λαούς, στο πλαίσιο στρατιωτικής κλιμάκωσης στην περιοχή.

Είναι υποκριτικές οι αποκαλούμενες "κυρώσεις" της ΕΕ τόσο για την εισβολή στη Συρία όσο και για τις παραβιάσεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, ενώ οι οικονομικές, εμπορικές και άλλες σχέσεις ισχυρών κρατών - μελών της ΕΕ με την Τουρκία αναβαθμίζονται και ενισχύονται. ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, οι ιμπεριαλιστές συνολικότερα, δεν "πιάνονται φίλοι", όπως ισχυρίζονται η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Οι συμμαχίες τους είναι σε βάρος των λαών.

Αλληλεγγύη στον κουρδικό πληθυσμό και συνολικά στον συριακό λαό.

Να τερματιστεί η επίθεση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων. Οι εξελίξεις στη Συρία είναι υπόθεση του λαού της».

ΣΥΡΙΑ
Κόντρες και σχέδια μετά τις συμφωνίες

Ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσονται γύρω από το Κομπανί

Copyright 2019 The Associated

Ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσονται γύρω από το Κομπανί
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Το ξαναμοίρασμα της «πίτας» στη ΒΑ Συρία και την ευρύτερη περιοχή μέσω μίας εύθραυστης «εκεχειρίας», που συμφωνήθηκε από την Τουρκία με τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (με ΗΠΑ και Ρωσία για κοινές ρωσοτουρκικές περιπολίες με την απομάκρυνση των Κούρδων Ενόπλων), συνοδεύτηκε χτες από μπαράζ εξελίξεων στο πολιτικό και διπλωματικό μέτωπο.

Χτες βράδυ, από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, θεωρώντας πως είναι «μόνιμη» η εκεχειρία στην οποία συμφώνησε η Τουρκία. Ισχυρίστηκε ότι με την πολιτική και τις συμφωνίες που έκανε τις τελευταίες μέρες, έσωσε... «τις ζωές δεκάδων χιλιάδων Κούρδων» και εξήρε τη «μεγάλη επιτυχία» της Ουάσιγκτον στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας με τον ισχυρισμό πως... «οι ΗΠΑ νίκησαν 100% το χαλιφάτο του "Ισλαμικού Κράτους"». Θύμισε ότι οι ΗΠΑ ξόδεψαν 8 τρισ. δολάρια για τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και ότι «παρά τα τόσα χρήματα και τις ζωές που χάθηκαν, η περιοχή δεν είναι περισσότερο ασφαλής και σταθερή». Επισήμανε πως χτίζει «μία στρατιωτική ισχύ άνευ προηγουμένου», θυμίζοντας τα 2,5 δισ. δολάρια που έχει δώσει από την εκλογή του έως σήμερα στα μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας. Με το βλέμμα στις κάλπες που έρχονται, ισχυρίστηκε ότι «η δουλειά του αμερικανικού στρατού δεν είναι να είναι χωροφύλακας του κόσμου και οι εξελίξεις σήμερα είναι προς αυτή την κατεύθυνση» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι πλέον «δεν θα χυθεί ούτε μία σταγόνα αίματος Αμερικανού στρατιώτη» στη Βόρεια Συρία.

Παρέβλεψε βέβαια ότι στη ΒΑ Συρία παραμένουν, έως σήμερα, μερικές εκατοντάδες στρατιώτες που επιχειρούν στη στρατιωτική βάση στο Αλ Τανφ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και ελέγχει τον βασικό οδικό άξονα που συνδέει τις δύο χώρες. Την αμερικανική βάση στο Αλ Τανφ δεν ξέχασε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν, που κάλεσε τις ΗΠΑ να τερματίσουν την κατοχή του συριακού εδάφους στα σύνορα με το Ιράκ, αφού προηγουμένως επιβεβαίωσε πως συνεχίζονται οι επαφές Ρωσίας - ΗΠΑ σε σχέση με όσα διαδραματίζονται στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας.

Γεγονός είναι πάντως πως ο ρωσικός στρατός αναλαμβάνει ταχύτατα δράση. Χτες, για παράδειγμα, φάλαγγα της ρωσικής στρατονομίας, αφού διέσχισε τον Ευφράτη, έφτασε στη συριακή πόλη Κομπανί. Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι δυνάμεις της ρωσικής στρατονομίας κατευθύνονται στη βορειοανατολική Συρία, προς εδάφη που είναι κοντά στην περιοχή όπου ο τουρκικός στρατός είχε πραγματοποιήσει την εισβολή με την κωδική ονομασία «Πηγή Ειρήνης».

Ικανοποίηση Ερντογάν και διαμαρτυρίες Μακρόν

Ικανοποιημένος για τις εξελίξεις με επίκεντρο την τουρκοσυριακή μεθόριο εμφανίστηκε και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, προειδοποιώντας με νόημα ΗΠΑ και Ρωσία ότι εάν δεν εκπληρώσουν ό,τι του υποσχέθηκαν τότε ο τουρκικός στρατός θα αναλάβει ξανά «δράση». Ενδιαφέρον είχε και η διαπίστωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως οι δύο συμφωνίες που πέτυχε η Τουρκία με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία σε πέντε μέρες «αποδεικνύουν πως δύο σημαντικές παγκόσμιες δυνάμεις αποδέχθηκαν τη νομιμότητα» της τουρκικής επιχείρησης στη Βόρεια Συρία.

Οι συμφωνίες που δρομολογούνται στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας, με τις πρωτοβουλίες ΗΠΑ και Ρωσίας, φαίνεται πως προκαλούν δυσφορία στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που διαμαρτυρήθηκε επειδή έμαθε για επιλογές άλλων «εταίρων στο ΝΑΤΟ» μέσω Twitter. Είπε χαρακτηριστικά: «Ανακάλυψα μέσω tweet ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους (...) και κατάλαβα πως μια (άλλη) δύναμη του ΝΑΤΟ (σ.σ. η Τουρκία) αποφάσισε να επιτεθεί σε δυνάμεις που συνεργάζονταν μαζί μας στο διεθνή συνασπισμό (σ.σ. κατά του «Ισλαμικού Κράτους»). Ετσι, θεώρησα ότι αυτό που έγινε εδώ και μέρες αποτελεί ένα σοβαρό λάθος της Δύσης και του ΝΑΤΟ στην περιοχή... Πιστεύω ότι αυτό αποδυναμώνει σε βάθος χρόνου την αξιοπιστία μας (του ΝΑΤΟ) για να μπορούμε να βρούμε εταίρους στο πεδίο των μαχών (...) και αμφισβητεί επίσης τη λειτουργία του ΝΑΤΟ».

Κόντρες και συμφωνίες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Σε κάθε περίπτωση, οι συμφωνίες της Τουρκίας με ΗΠΑ και Ρωσία στη ΒΑ Συρία, οι γαλλικές «επισημάνσεις» και το γερμανικό σχέδιο για τη δημιουργία μιας «διεθνούς ζώνης ασφαλείας» στη Βόρεια Συρία που προωθεί η νέα υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, αναμένεται να πάρουν κεντρική θέση στη διήμερη Σύνοδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, παρουσία και του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Μαρκ Εσπερ. «Σκιά» στη Σύνοδο ρίχνει και η αδυναμία του Αμερικανού υπουργού Αμυνας να καθησυχάσει την ιρακινή κυβέρνηση για την «ανάγκη προσωρινής» παρουσίας των εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτικών που μετέβησαν στο Ιράκ από τη Συρία. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αντίλ Αμπντούλ Μαχντί όχι μόνο δεν πείστηκε, αλλά απείλησε χτες με προσφυγή... στον ΟΗΕ σε περίπτωση που δεν αποχωρήσουν άμεσα οι επιπρόσθετες αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Θέση πάντως πάνω στο γερμανικό σχέδιο για «διεθνή ζώνη ασφαλείας» στη Βόρεια Συρία πήρε χτες και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το συζήτησε με την Κραμπ-Καρενμπάουερ, αξιολογώντας ως θετικό το γεγονός πως «οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ έχουν προτάσεις για το πώς να πάμε μπροστά». Προειδοποίησε εντούτοις πως οποιαδήποτε «ευρεία μελλοντική πολιτική λύση» θα πρέπει να περιλαμβάνει «όλους τους παράγοντες επί του πεδίου», αναφερόμενος έμμεσα στη Ρωσία. Οταν ρωτήθηκε για τις επικρίσεις που διατύπωσε ο Πρόεδρος Μακρόν σχετικά με την αντίδραση του ΝΑΤΟ στην επίθεση της Τουρκίας στη Συρία, είπε πως οι διαφορές στους κόλπους της συμμαχίας είναι «δημόσια καταγεγραμμένες» και πως «εξαρτάται από τον κάθε σύμμαχο του ΝΑΤΟ» να αποφασίσει ξεχωριστά αν επιθυμεί να επανεξετάσει την ανάπτυξη πυραύλων «Πάτριοτ» στην Τουρκία.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν διάσκεψη στο Πεκίνο

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Μεγάλο παρασκήνιο και πυκνές διεργασίες γύρω από το μέλλον του Αφγανιστάν (και κατ' επέκταση τις ισορροπίες σε όλη την περιοχή) αναδεικνύει η χτεσινή ανακοίνωση των Ταλιμπάν ότι την επόμενη βδομάδα θα γίνει στο Πεκίνο δι-αφγανική διάσκεψη για την «εξεύρεση λύσης στο αφγανικό πρόβλημα». Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Σουχάιλ Σαχίν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αντιπροσωπεία της οργάνωσης, υπό τον συνιδρυτή της, μουλά Αμπντουλ Γάνι Μπαραντάρ, θα πάει στην Κίνα στις 29 και 30 Οκτώβρη, ενώ πρόσθεσε ότι η επίσκεψη αποφασίστηκε μετά από συνάντηση που είχε στην Ντόχα (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) ο Μπαραντάρ με τον ειδικό απεσταλμένο της Κίνας, Ντενγκ Σιζόν.

Αν και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές επίσημη ενημέρωση από το Πεκίνο και την Καμπούλ δεν υπήρχε, είναι ολοφάνερο ότι η Κίνα εντείνει τις προσπάθειές της να διασφαλίσει ενεργότερο ρόλο στην «ειρήνευση». Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που πρωτοστατεί σε πολυμερείς συναντήσεις για το Αφγανιστάν. Αυτό βέβαια που έχει ειδική σημασία είναι ότι η νέα αυτή πρωτοβουλία προχωρά λίγες βδομάδες μετά την κατάρρευση του «σχεδίου ειρήνευσης» που επεξεργάζονταν για καιρό οι ΗΠΑ, με απανωτές συναντήσεις ειδικού τους απεσταλμένου με τους Ταλιμπάν αλλά και την αφγανική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, εξίσου ισχυρό είναι και το ενδιαφέρον της Μόσχας να αναλάβει κι αυτή αυτόνομη δράση για το Αφγανιστάν. Φαίνεται ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει νέα συνάντηση και στη ρωσική πρωτεύουσα, όπως προκύπτει και από δηλώσεις του εκπροσώπου του πακιστανικού ΥΠΕΞ, Μοχάμαντ Φαϊζάλ. Τα σχετικά δημοσιεύματα παρέπεμπαν σε τετραμερείς επαφές που έχουν γίνει ξανά στη ρωσική πρωτεύουσα, με τη συμμετοχή του Αφγανιστάν, της Ρωσίας, της Κίνας και των ΗΠΑ, μιλώντας για την πρώτη φορά που θα παραστεί και το Πακιστάν.

Νέες υπερπτήσεις

Συνεχίστηκαν και χτες οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Τουρκικά «F-16» πέταξαν χτες δύο φορές πάνω από τη νήσο Ρω στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, ενώ αργότερα άλλα δύο πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 24.000 ποδών. Αργότερα το απόγευμα, άλλα δύο τουρκικά «F-16» πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από τις Οινούσσες στα 25.400 πόδια. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ