ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Νέα συλλαλητήρια σήμερα και αύριο

Από προηγούμενη κινητοποίηση
Από προηγούμενη κινητοποίηση
Με ένα διήμερο κινητοποιήσεων συνεχίζεται το αγωνιστικό πρόγραμμα των φοιτητικών συλλόγων για λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σπουδές τους, ενάντια στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για νέες αναδιαρθρώσεις και στην ισοτίμηση κολεγίων και πανεπιστημίων.

Σήμερα Πέμπτη, στις 12 μ. 14 φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας έχουν δώσει αγωνιστικό ραντεβού στα Προπύλαια, και στις 6 μ.μ. διαδηλώνουν στο πλευρό Συνδικάτων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων ενάντια στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται η ρύθμιση για τα κολέγια και τα πτυχία του εξωτερικού. Στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζεται φοιτητική κινητοποίηση με αποκλεισμό του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας συνεχίζουν με νέα κινητοποίηση αύριο Παρασκευή, στις 11 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας μαζί με φοιτητικούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα. Διεκδικούν άμεση κρατική χρηματοδότηση, απόσυρση της ισοτίμησης κολεγίων - πανεπιστημίων, ούτε σκέψη για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και με το οποίο θα διαγράφει φοιτητές και θα πολλαπλασιάσει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, φοιτητική μέριμνα στο ύψος των αναγκών των φοιτητών.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα των φοιτητικών συλλόγων κορυφώνεται με τη διοργάνωση πανελλαδικής κινητοποίησης στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις στις 31 Οκτώβρη. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες με Γενικές Συνελεύσεις, διοργάνωση πολύμορφων εκδηλώσεων, καταλήψεις σχολών.

Στη Λάρισα

Σε συμβολικό κλείσιμο των εγκαταστάσεων του πρώην ΤΕΙ Λάρισας προχώρησαν χτες οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της ΣΕΥΠ και της ΣΤΕΦ, υλοποιώντας τις αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων, ενάντια στην κατάσταση που επικρατεί στα Τμήματά τους μετά την «πανεπιστημιοποίηση». Κατήγγειλαν την υποχρηματοδότηση, που συνεχίζεται και προκαλεί ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, αναγκαίο εξοπλισμό, αναλώσιμα, φοιτητική μέριμνα, απαίτησαν να δοθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό και να παρθούν όλα τα μέτρα για να λειτουργήσουν κανονικά τα Τμήματα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αντίθεσή τους στις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, που πραγματοποιούν 48ωρη απεργία, ζητώντας να καταβληθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται εδώ και καιρό.

Το απόγευμα οι φοιτητές συμμετείχαν με δικό τους μπλοκ στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας ενάντια στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο.

Παραμένουν χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία

Σε λίγο τελειώνει ο δεύτερος μήνας της σχολικής χρονιάς και παραμένουν χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, προκαλώντας αγανάκτηση σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η υπουργός Παιδείας τοποθετήθηκε στη Βουλή λέγοντας ότι «τα κενά αυτή τη στιγμή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι ήδη λιγότερα από πέρυσι και στην Πρωτοβάθμια παρεμφερή», λες και αυτό θα μπορούσε να καθησυχάσει κανέναν... ενώ εξήγγειλε 3η φάση 1.800 νέων προσλήψεων αναπληρωτών, χωρίς να δεσμευτεί για το πότε θα πάνε αυτοί στα σχολεία.

Στο υπουργείο Παιδείας θα βρεθεί σήμερα, Πέμπτη, στις 2 μ.μ., ο Σύλλογος Γονέων του 10ου ΓΕΛ Περιστερίου, προκειμένου να να διαμαρτυρηθεί για τα εκπαιδευτικά κενά στο σχολείο, που αντιστοιχούν σε πάνω από 150 ώρες τη βδομάδα. «Αποτέλεσμα, δύο μήνες τώρα οι μαθητές του 10ου ΓΕΛ να μην έχουν διδαχτεί ούτε μία ώρα Χημείας, ούτε βέβαια και οι μαθητές του Τμήματος Κατεύθυνσης Θετικών Σπουδών και Υγείας της Γ' τάξης. Κενά επίσης διαπιστώθηκαν σε Βιολογία, Κοινωνιολογία, Φυσική», σημειώνει ο Σύλλογος.

Αντίστοιχα, παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β' Αθήνας κάνουν σήμερα, στις 13.00, οι εκπαιδευτικοί των Α' - Γ' ΕΛΜΕ Β' Αθήνας για τα μεγάλα κενά σε σχολεία.

Κινητοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά έκανε χτες η ΕΛΜΕ Πειραιά διαμαρτυρόμενη για το ότι λείπουν 177 καθηγητές στην Α', Β' και Γ' Πειραιά. Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, τα κενά κατανέμονται σε: 148 κενά στην Α' Πειραιά, 20 κενά στη Β' Πειραιά, 1 κενό στη Γ' Πειραιά και 8 κενά στην Ειδική Αγωγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία, λείπουν 15 φιλόλογοι, 18 μαθηματικοί, 11 φυσικοί, 8 χημικοί, 11 βιολόγοι, 12 μηχανολόγοι, 16 Πληροφορικής, 9 κοινωνιολόγοι, 6 Μουσικής, 7 γυμναστές, 5 Καλλιτεχνικών και πολλές ειδικότητες του κλάδου υγείας των ΕΠΑΛ (14 κενά συνολικά). Και σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα κενά σε ψυχολόγους και 2ο εκπαιδευτικό στην τάξη στα ΕΠΑΛ.

Οι αιρετοί με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» στο ΠΥΣΠΕ Ανατολικής Αττικής καταγγέλλουν ότι υπάρχουν κενά σε εκπαιδευτικούς σε ολοήμερα και υπεύθυνους τάξεις. Συγκεκριμένα, 6 κενά ΠΕ 70 σε ολοήμερα στην Α' Ανατ. Αττική και 4 υπεύθυνοι τμημάτων στην Β' Ανατολική. Κενά εξακολουθούν να υπάρχουν σε ειδικότητες Γενικής και Ειδικής Αγωγής, νηπιαγωγών και περίπου 100 κενά σε Παράλληλη Στήριξη.

Στην Αγία Παρασκευή, η Ενωση Γονέων καταγγέλλει εκατοντάδες χαμένες διδακτικές ώρες στα ΕΠΑΛ στους τομείς Μηχανολογίας και Ναυτικών Σπουδών, σε μαθήματα Γενικής Παιδείας, καθώς και ελλείψεις βιβλίων στους τομείς της Ναυτιλίας και της Οικονομίας. Αντίστοιχα στα ΓΕΛ υπάρχουν δεκάδες χαμένες διδακτικές ώρες (Φυσική, Μαθηματικά, ΑΟΘ, Πληροφορική, Σχέδιο, Αγγλικά, Εικαστικά, Γυμναστική, Θρησκευτικά) ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (ΑΟΘ και Σχέδιο).

Με αιχμή τις ελλείψεις, μουσικοχορευτική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, ενάντια στην έλλειψη καθηγητών μουσικών οργάνων και θεωρητικών μαθημάτων κ.ά.

Στην Κρήτη, η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ σημειώνει ότι η κατάσταση στα σχολεία της επαρχίας, ιδιαίτερα σε πιο απομακρυσμένες περιοχές (Σφακιά, Κάνδανο, Παλαιόχωρα, Κίσσαμο) επιδεινώνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα μαθήματα βασικά ή και πανελλαδικώς εξεταζόμενα να μη διδάσκονται παρά μόνο για λίγους μήνες το χρόνο, αφού συχνά, όπως έχει συμβεί και προηγούμενες χρονιές, τα κενά καλύπτονται ακόμα και μετά τα Χριστούγεννα! Αυτήν τη στιγμή από όλα τα σχολεία του νομού λείπουν δεκάδες εκπαιδευτικοί. Στη Δευτεροβάθμια για τα μαθήματα Γενικής Παιδείας λείπουν 42, ενώ για την Ειδική Αγωγή 30. Σύνολο κενών 110, ενάμιση μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα καταγγέλλει και η ΕΛΜΕ Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως το ΓΕΛ του Μούδρου, όπου οι μαθητές ακόμα περιμένουν καθηγητές Φυσικής και Χημείας κατεύθυνσης και το ΓΕΛ της Μύρινας, με έλλειψη στην Πληροφορική που για να καλυφθεί μετακινήθηκε εκπαιδευτικός από το συστεγαζόμενο ΕΠΑΛ, προκαλώντας έτσι κενό στο ΕΠΑΛ, εκεί που δεν υπήρχε. Για τις ελλείψεις αυτές κατέθεσε Ερώτηση το ΚΚΕ στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, σημειώνοντας ότι τα κενά συνολικά αντιστοιχούν σε 225 ώρες διδασκαλίας εβδομαδιαίως στη Λήμνο και 19 ώρες εβδομαδιαίως στον Αγιο Ευστράτιο, ενώ σημαντικές είναι και οι ελλείψεις στην Ειδική Αγωγή.

Για «απαράδεκτη κατάσταση» κάνει λόγο ο δήμος Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας, που καταγγέλλει ότι στο Λύκειο Παραλίας Διστόμου λείπουν 18 ώρες για Κοινωνιολογία και Πληροφορική και στο Λύκειο Αράχοβας χάνονται κάθε βδομάδα πάνω από 30 ώρες και απαιτούνται φιλόλογος, χημικός, οικονομολόγος και κοινωνιολόγος.

Να ολοκληρωθούν άμεσα οι μετεγγραφές

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε στη Βουλή

Το πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών από τους «κόφτες» στις μετεγγραφές φοιτητών ανέδειξε το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση η οποία συζητήθηκε στη Βουλή.

Το σύστημα υποβολής των αιτήσεων για τις φετινές μετεγγραφές άνοιξε τον Οκτώβρη, δηλαδή με την καθιερωμένη καθυστέρηση, ενώ διαρκώς αυστηροποιείται το δικαίωμα υποβολής της σχετικής αίτησης.

Ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης ισχυρίστηκε πως «η διαδικασία ξεκίνησε έγκαιρα» και έδωσε στοιχεία ότι έχει οριστικοποιηθεί η πλειοψηφία των αιτήσεων, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ διατήρησε το θεσμικό πλαίσιο που της κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση για φέτος, ενώ προτίθεται να φέρει νέο θεσμικό πλαίσιο. Για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις αντιστοιχίσεις Τμημάτων, έριξε τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, το θεσμικό πλαίσιο της οποίας υλοποιεί, ενώ εξήγγειλε ότι φέτος θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά η διαδικασία για τις κατ' εξαίρεση αιτήσεις μετεγγραφών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής σημείωσε πως φέτος λειτουργούν δύο «κόφτες» στις μετεγγραφές. Ο ένας «κόφτης» είναι το πλαφόν του 15% στις μετεγγραφές ανά Τμήμα, το οποίο γενικεύτηκε. Ο δεύτερος «κόφτης» είναι το πρόβλημα της μη αντιστοίχησης Τμημάτων, που προέκυψε λόγω της «πανεπιστημιοποίησης» των ΤΕΙ. Οπως είπε, η «πανεπιστημιοποίηση» δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια ακόμη πολυκατηγοριοποίηση των σπουδών, που αποσκοπεί σε πιο φθηνό, υψηλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Συμπλήρωσε πως η ΝΔ δεν ψήφισε αυτόν το νόμο, αλλά τον εφαρμόζει, γιατί είναι και στη δική της λογική αυτή η κατηγοριοποίηση.

Το ΚΚΕ απαιτεί να ολοκληρωθούν άμεσα οι μετεγγραφές με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, να καταργηθεί το πλαφόν του 15% και να επιλυθούν τα προβλήματα αντιστοίχησης των Τμημάτων. Ο Γ. Δελής υπενθύμισε πως το ΚΚΕ είχε καταθέσει σχετική τροπολογία για τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για τις μετεγγραφές.

Συλλυπητήρια

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στον σ. Νίκο Λάππα και στην οικογένειά του για το θάνατο του πατέρα του.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Σήμερα Πέμπτη:

-- Η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Η κατάσταση σε παλιά και νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η θέση του ΚΚΕ», στις 13.00, στο κυλικείο του ΤΕΙ, με ομιλήτρια την Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η Τομεακή Οργάνωση Ροδόπης της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Εξαρτήσεις! Ελεύθερη επιλογή ή κοινωνικό φαινόμενο», στις 18.00, στην αίθουσα Β' των ΠΡΟΚΑΤ. Θα γίνει παρουσίαση της μπροσούρας της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά από τον Νίκο Καραδήμο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ, καθώς επίσης και συζήτηση με τον Αντώνη Ραφτόπουλο, ψυχολόγο, υπεύθυνο του Συμβουλευτικού Κέντρου Θράκης ΚΕΘΕΑ «ΚΙΒΩΤΟΣ», όπου θα αναδειχθούν και οι τελευταίες εξελίξεις με το ΚΕΘΕΑ. Παρέμβαση για το συγκεκριμένο ζήτημα θα πραγματοποιήσει και ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος, πρόεδρος του τμήματος της Κοινωνικής Διοίκησης του ΔΠΘ και πρώην διευθυντής του ΚΕΘΕΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ