ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Οχτώβρη 2017
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ
Με «φόρα» από τις ΗΠΑ, «κινητικότητα» σε όλα τα μέτωπα

Την «ώθηση» που έδωσε το ταξίδι στις ΗΠΑ στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παίξει πιο ενεργό ρόλο στην υλοποίηση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, επιβεβαιώνει η έντονη «κινητικότητα» στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη εργασίας στην Αγκυρα, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, M. Τσαβούσογλου. Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Τούρκου ΥΠΕΞ, ενώ ο Ελληνας υπουργός σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα συναντηθεί και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως διαμηνύεται επισήμως, «οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν σε θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στη διοργάνωση του επόμενου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη».

Να σημειωθεί πως διμερής επαφή των δύο ΥΠΕΞ έχει να γίνει από πέρυσι το καλοκαίρι, οπότε ο Μ. Τσαβούσογλου ήρθε στην Ελλάδα, λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα, κατόπιν πρόσκλησης του Ν. Κοτζιά και φιλοξενήθηκε στην Κρήτη.

Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν χτες ότι από την Κρήτη και μετά, η ελληνική πλευρά έκανε αρκετές κρούσεις για διμερή συνάντηση, αλλά έμειναν αναπάντητες από τη μεριά της Αγκυρας. Οτι η τωρινή ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς για συνάντηση κρίνεται ως θετική και ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα επιδιώξει «αναθέρμανση της συνεργασίας» και «επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων», προκειμένου «να περιοριστεί ο κίνδυνος να χειροτερεύσουν περαιτέρω οι ελληνοτουρκικές σχέσεις», θυμίζοντας ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας έχει να συγκληθεί από το 2016, ότι έχουν σταματήσει οι λεγόμενες διερευνητικές επαφές εδώ και πάνω από ενάμιση έτος, όπως επίσης και ότι έχουν «παγώσει» οι επαφές σε στρατιωτικό επίπεδο, οι οποίες αφορούσαν την προώθηση «Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Ανάμεσα στα άλλα, η συνάντηση φαίνεται ότι αποσκοπεί και σε μια προοπτική αναθέρμανσης των συνομιλιών για το Κυπριακό, στη βάση πάντα διχοτομικού σχεδίου, τύπου «Ανάν», προκειμένου να ανοίξουν διάπλατα δρόμοι για μπίζνες μεγάλων ενεργειακών κολοσσών πάνω στα κοιτάσματα και τους αγωγούς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειωτέον ότι το ταξίδι στην Τουρκία πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερη κινητικότητα και στο μέτωπο των Βαλκανίων, επιχειρώντας να κλείσει μια σειρά «εκκρεμότητες» ώστε να «τρέξουν» τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Για παράδειγμα, μετά τις τοπικές εκλογές στην ΠΓΔΜ και την ενίσχυση του σοσιαλδημοκράτη Ζάεφ, εκτίμηση αστικών επιτελείων είναι ότι δημιουργείται κλίμα προσέγγισης με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας και ότι τις επόμενες βδομάδες θα υπάρξει πρωτοβουλία από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ.

Αλλά και στην Αλβανία, τα «παιχνίδια» της κυβέρνησης Ράμα για σύσφιξη των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο, από τη μια, και τις μειονότητες, από την άλλη, δεν περνάνε απαρατήρητα. Γράφεται μάλιστα ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία για διαπραγμάτευση εφ' όλης της ύλης, με δεδομένα τα κοινά ενδιαφέροντα Ελλάδας - Αλβανίας για τον αγωγό TAP, τη χάραξη ΑΟΖ κ.ά.

Η «διεθνής κοινότητα» ζητάει εμπλοκή...

Στο μεταξύ, τον «αέρα» εμπλοκής που έδωσε το ταξίδι στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, επ' ευκαιρία της παρουσίας του στις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο των μαχών στο Ελ Αλαμέιν στην Αίγυπτο, όπου είχε και κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Ο υπουργός, αφού επανέλαβε τα περί «κρισιμότητας» της περιοχής, σημείωσε πως «ο δρόμος για τη διαμόρφωση κοινών στρατηγικών και δογμάτων είναι ακόμη μακρύς και δύσκολος», συμπλήρωσε πως «δεν πρέπει να φεισθούμε προσπαθειών προκειμένου να σταθούμε στο ύψος των προκλήσεων», των αμερικανοΝΑΤΟικών δηλαδή σχεδίων στην περιοχή και πρόσθεσε με νόημα πως «πριν από λίγες ώρες επιστρέψαμε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος από τις ΗΠΑ, όπου και πάλι η διεθνής κοινότητα ζητάει την εμπλοκή της Ελλάδας και της Αιγύπτου για τη διαμόρφωση ενός πυλώνα σταθερότητας που μπορεί να φέρει την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό πράττουμε».

Στο μεταξύ, χτες βρέθηκε στην Αθήνα ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Jonathan Cohen. Ανάμεσα σε άλλους συνάντησε και τον Ελληνα υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, από την πλευρά του οποίου αναφέρεται ότι «συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας στους τομείς άμυνας και ασφάλειας, ενώ αντάλλαξαν απόψεις και για θέματα της ευρύτερης περιοχής μας».

Αμείωτη και η «στρατιωτική διπλωματία»

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο αρχηγός ΓΕΝ Ν. Τσούνης συμμετείχε στο 11o Περιφερειακό Συμπόσιο Θαλάσσιας Ισχύος, το οποίο διεξήχθη στη Βενετία. Συμμετείχαν Ναυτικά από 47 χώρες, 39 εκ των οποίων εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο αρχηγού. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν οι αρχηγοί των Ναυτικών των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας κ.ά. Ο Ελληνας αρχηγός είχε επιλεγεί εκ των διοργανωτών ως βασικός ομιλητής, συμμετέχοντας σε κοινό πάνελ με τους αρχηγούς των Ναυτικών των ΗΠΑ, Βρετανίας, Ιαπωνίας, Γερμανίας και Αιγύπτου, με θέμα «Οικοδόμηση θαλάσσιων ικανοτήτων».

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των λιγότερο προηγμένων Ναυτικών, προκειμένου να αναπτύξουν τις απαραίτητες δυνατότητες για την αντιμετώπιση των «κοινών απειλών». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία της Ναυτικής Βάσης στη Σούδα και τη συνδύασε με το ρόλο που διαδραματίζει το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), παρέχοντας υπηρεσίες εκπαίδευσης σε ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας τόσο σε χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, όσο και σε τρίτες χώρες που επιθυμούν την ανάπτυξη ναυτικών δυνατοτήτων. Αλλωστε, οι αρχηγοί των Ναυτικών Βρετανίας και Γερμανίας φέρονται να έκαναν ειδική αναφορά στην προσφορά του ΚΕΝΑΠ, κατά τις παρεμβάσεις τους.

Σημειωτέον, στο περιθώριο του Συμποσίου, ο αρχηγός ΓΕΝ είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον νέο διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική J.G. Foggo, συζητώντας την «αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας στη Μεσόγειο», ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Α/ΓΕΝ στις ΗΠΑ, τον επόμενο μήνα, ενώ σήμερα ολοκληρώνεται επίσκεψή του στο Ισραήλ. Θυμίζουμε πως ο Α/ΓΕΝ έχει αρθρογραφήσει σε αμερικανικό περιοδικό υπέρ του να αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό υπηρεσίες συνοδείας αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται σήμερα η επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Ουάσιγκτον, όπου συμμετείχε σε σύνοδο με αντικείμενο την «Αντιμετώπιση βίαιου εξτρεμιστικού οργανισμού», μετά από πρόσκληση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Προηγούμενα ήταν και αυτός στην Ιταλία, συγκεκριμένα στη Νάπολη, όπου συναντήθηκε με τον προαναφερόμενο Αμερικανό ναύαρχο J. Foggo, καθώς και με τον Ανώτατο Διοικητή των ΝΑΤΟικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγό C.M. Scaparrotti, και τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ναύαρχο J.M. Richardson.

Στις τέτοιες επαφές του, ο Α/ΓΕΕΘΑ τόνισε μεταξύ άλλων: «Το υψηλό επίπεδο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ και τις προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσής της, με επαύξηση των συνεκπαιδεύσεων στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και στις ειδικές επιχειρήσεις». «Τη σπουδαιότητα ενίσχυσης της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ». «Τις συνέργειες που πρέπει να αναπτυχθούν μεταξύ του ΝΑΤΟ και άλλων διεθνών δρώντων, όπως η ΕΕ, για την πληρέστερη αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων ασφαλείας».

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ασκήσεις, εκτός συνόρων, με το «βλέμμα» στις αντιπαραθέσεις με τη Ρωσία.

Ειδικότερα, 14 με 21/10 πραγματοποιήθηκε στην κεντρική Ρουμανία η πολυεθνική άσκηση ειδικών επιχειρήσεων «Β-9, CARPATHIAN EAGLE-17», με τη συμμετοχή μονάδων κρατών (Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία και Μαυροβούνιο) της λεγόμενης Διαβαλκανικής Συνόδου των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο, επισήμως, της προαγωγής της στρατιωτικής συνεργασίας και συνεκπαίδευσης των συμμετεχόντων χωρών.

Το σχήμα φορά την «προβιά» της διαβαλκανικής συνεργασίας, αλλά κατά βάση είναι παράρτημα του ΝΑΤΟ, εφόσον η πλειοψηφία των κρατών - μελών της είναι και μέλη της λυκοσυμμαχίας, οι δε ασκήσεις γίνονται με βάση επιχειρησιακά πρότυπά της.

Συνάντηση με τον Στ. Μαλά

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή, στα γραφεία της ΚΟ του ΚΚΕ στη Βουλή, με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σταύρο Μαλά, και συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και την κατάσταση της οικονομίας σε Ελλάδα και Κύπρο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Χρέος η αντίσταση στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Κατά την επίσκεψή του την περασμένη Κυριακή στο Μεσόβουνο Κοζάνης (βλ. διπλανή σελίδα) ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με τη δικογραφία που απέστειλε η Αστυνομία σε βάρος στελεχών του ΚΚΕ για τη συμμετοχή στην αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Θυμίζουμε πως την περασμένη βδομάδα αποκαλύφθηκε ότι με μια απαράδεκτη ενέργεια, για την οποία η κυβέρνηση φέρει βαριές ευθύνες, η ΕΛ.ΑΣ. υπέβαλε δικογραφία στην Εισαγγελία σε βάρος στελεχών και μελών του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Σάκης Βαρδαλής και ο ευρωβουλευτής Σωτήρης Ζαριανόπουλος, για συμμετοχή στην αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στον Πολύμυλο Κοζάνης, τον Ιούνη του 2017. Πρόκειται για την κινητοποίηση του ΚΚΕ ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump», που είχε ως αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα της ΝΑΤΟικής φάλαγγας που βρισκόταν καθ' οδόν για την άσκηση.

Για το θέμα αυτό, όπως και για τη συμφωνία κυβέρνησης - ΗΠΑ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Είναι απαράδεκτο. Ο ελληνικός λαός και οι οργανώσεις του πρέπει να αντιστέκονται. Εδώ υπήρχε μια ΝΑΤΟική φάλαγγα. Η συμμετοχή σε ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς δεν γίνεται για αμυντικούς σκοπούς. Οι εξοπλισμοί που κάνει η κυβέρνηση σήμερα, όλες οι συμφωνίες που υπογράφει, γίνονται ουσιαστικά για να ενταχθεί στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που εμπλέκουν όλο και περισσότερο την πατρίδα μας, το λαό μας σε τυχοδιωκτισμούς, επιθετικούς πολέμους και επεμβάσεις. Και βέβαια ξέρουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, πάντα την πληρώνει ο λαός και η νεολαία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ