ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Οχτώβρη 2017
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητική απάντηση στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης

Συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης, μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με παρέμβαση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της «Καρυπίδης»

MotionTeam

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με παρέμβαση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της «Καρυπίδης»
Μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο ενάντια στο νέο γύρο σφαγής των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων που ετοιμάζουν κυβέρνηση, βιομήχανοι, ΕΕ και ΔΝΤ, ενάντια στη θηλιά των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων σε βάρος του λαού, αλλά και ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21/10 στη Θεσσαλονίκη, μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Μέσα από το συλλαλητήριο των ταξικών συνδικάτων, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της πόλης έδωσαν αγωνιστική απάντηση στο παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που στόχο έχει τον εγκλωβισμό των εργαζομένων στους στόχους του κεφαλαίου. Διαδήλωσαν την απόφασή τους να δυναμώσουν τον αγώνα για κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, για την κάλυψη των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, για δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου μίλησε ο Κώστας Κατσιμένης, πρόεδρος του Σωματείου Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «ΣΕΒ, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, ΕΕ απαιτούν όλο και νέες θυσίες από την εργατική τάξη, με απώτερο στόχο να έχουν στα χέρια όλους τους όρους εργασίας που να τους επιτρέπουν να παίρνουν στη δουλειά όσους θέλουν, όποτε θέλουν, να τους πληρώνουν όσο θέλουν και αν θέλουν, να τους απολύουν όποτε θέλουν και χωρίς κόστος. (...) Η ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων προϋποθέτει την επέκταση της εργασιακής ζούγκλας και τη θωράκισή της απέναντι στην πάλη και τη διεκδίκηση των εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα, μόνιμη και σταθερή, Συλλογικές Συμβάσεις, Κοινωνική Ασφάλιση. (...) Τους το λέμε καθαρά. Το απεργιακό δικαίωμα των εργαζομένων κατακτήθηκε με ποταμούς αίματος. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την υπεράσπιση και διεκδίκηση των συμφερόντων των εργαζομένων κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

MotionTeam

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Με συνθήματα όπως «Των εργατών δικαίωμα είναι η απεργία, με αγώνες κατακτήθηκε, με αίμα και θυσία», «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», «Μέτρα και αντίμετρα, δουλειά τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές», οι διαδηλωτές έστειλαν μήνυμα αποφασιστικού αγώνα ενάντια στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης και κάλεσαν σε οργάνωση παντού για να 'ρθουν τα πάνω κάτω.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της «Καρυπίδης»

Η πορεία ολοκληρώθηκε έξω από το πρώην κατάστημα της επιχείρησης «Καρυπίδης» στην οδό Βενιζέλου, που από χτες αναμενόταν να ξεκινήσει να λειτουργεί ως κατάστημα της «ΜΑRΚΕΤ ΙΝ». Αλλο ένα κατάστημα που στο πλαίσιο της διαδικασίας διαδοχής επανέρχεται σε λειτουργία, χωρίς όμως τους εργαζόμενους της «Καρυπίδης»...

Εκεί μπροστά στο κατάστημα, η Νόπη Μουστακίδου, πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου των εργαζομένων στην «Καρυπίδης» (πρώην Αρβανιτίδης), σημείωσε: «Επί δύο χρόνια, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από την επιχείρηση "ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ" και η διάδοχος εταιρεία, η "ΜΑRΚΕΤ ΙΝ", αρνείται να πάρει στην εργασία τους παλιούς εργαζόμενους γιατί θέλει εργαζόμενους νέους, φθηνούς, χωρίς δικαιώματα. Δύο χρόνια παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τις θέσεις εργασίας μας και την καταβολή των δεδουλευμένων μας. Σύμμαχοι των εργοδοτών το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση, που μας δείχνει το δρόμο της απόλυσης για να έχουμε λέει έστω ένα ελάχιστο εισόδημα. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για καταβολή των δεδουλευμένων, για να επιστρέψουμε στις θέσεις εργασίας μας με όλα μας τα δικαιώματα».

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, εξέφρασε την αλληλεγγύη του ταξικού κινήματος. «Οι εργαζόμενοι της "ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ" δεν είναι μόνοι τους. Είμαστε στο πλάι τους, στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα τους, τα δίκαια αιτήματά τους, για σταθερή εργασία μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις που να κατοχυρώνουν όλα τα δικαιώματά τους, με ανάκτηση όλων των απωλειών που έχουν υποστεί. Αυτά είναι τα αιτήματα που βάζει στο προσκήνιο το ταξικό εργατικό κίνημα».

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών

Νέες κινητοποιήσεις σε Ειρηνοδικεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις σε βάρος εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, οργανώνουν αύριο Τετάρτη εργατικά σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές.

Σε ανακοίνωση της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ αναφέρεται:

«Τα εργατικά σωματεία και οι Λαϊκές Επιτροπές στην Αττική συνεχίζουμε την πάλη μας κατά των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων σπιτιών σε φτωχές, εργατικές, λαϊκές οικογένειες.

Οργανώνουμε νέες παραστάσεις διαμαρτυρίας, που θα γίνουν την Τετάρτη 25 Οκτώβρη στις 16.00 στα ειρηνοδικεία:

Αθήνας, Κυρίλλου Λουκάρεως 14

Πειραιά, Νικήτα 12

Κορωπίου, Κάσου 18 (πίσω από το αστυνομικό τμήμα)».

Η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ υπενθυμίζει ακόμα ότι έχει συγκροτήσει Επιτροπή για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς όπου κάθε σωματείο, εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος μπορεί να απευθυνθεί για την παροχή των απαραίτητων συμβουλών, κύρια όμως για την οργάνωση της πάλης και το συντονισμό (τηλ. επικοινωνίας: 210.38.33.786, 697.40.10.107, 693.91.72.374, 694.74.45.479, 697.22.20.265).

Με αντίστοιχο περιεχόμενο, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, αύριο Τετάρτη στις 15.30. Ακόμα, ανακοίνωσε τη συγκρότηση Επιτροπής (τηλ. επικοινωνίας: 2310.233.134).

Συγκεντρώσεις για το δικαίωμα στην απεργία και τη συλλογική δράση

Στο μεταξύ, συγκέντρωση και πορεία διοργανώνει αύριο Τετάρτη το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΛ, με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, από τα σωματεία και τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων». Το Εργατικό Κέντρο έχει ήδη αποφασίσει την πραγματοποίηση 24ωρης πανεργατικής απεργίας όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή τις αντεργατικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, ενώ καλεί να οργανωθούν η ενημέρωση και η αντίσταση σε κάθε χώρο δουλειάς.

Συλλαλητήριο διοργανώνει επίσης η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 26/10, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Καλεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και κάθε τίμιο συνδικαλιστή να πάρουν θέση στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και κυρίως του δικαιώματος στην απεργία.

Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 9 Νοέμβρη

Στο Σύνταγμα, στις 6.30 μ.μ. στην Αθήνα - Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Σε συλλαλητήρια την Πέμπτη 9 Νοέμβρη, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, καλεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Απέναντι στα παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνει το «πακέτο» της «δίκαιης ανάπτυξης», μπροστά στην 3η «αξιολόγηση» και τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018, αλλά και ενάντια στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, της νεολαίας, των συνταξιούχων, των λαϊκών στρωμάτων να αντιτάξουν τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και του λαού, να συμβάλουν στην άνοδο των αγώνων για την αντεπίθεση.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 9 Νοέμβρη θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα.

Στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει: «Η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ αλλά και το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού σημαίνουν νέα μέτρα σε βάρος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Οι "εκκρεμότητες" της 3ης "αξιολόγησης" έχουν ως πυρήνα τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, με νέες μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, νέα εμπόδια στην κήρυξη εργατικών απεργιών, την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα "κόκκινα" δάνεια στις τράπεζες».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το ΠΑΜΕ στο πλήγμα που ετοιμάζεται η κυβέρνηση να δώσει στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα «με το χτύπημα της οργάνωσης των εργατικών αγώνων, της συλλογικής πάλης και του δικαιώματος στην απεργία», υπογραμμίζοντας πως φροντίζει με τον τρόπο αυτό «να φυλάξει τα νώτα της, διότι γνωρίζει πως η "δίκαιη ανάπτυξη" που προωθεί και υπερασπίζεται, σημαίνει παραπέρα επίθεση στη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, με επιπλέον κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων».

Τέλος, σχολιάζοντας την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι «εμπλέκει τη χώρα σε θανάσιμους ιμπεριαλιστικούς κινδύνους, φέρνοντας μέτρα - "φωτιά" για το λαό» καθώς «οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται σε νέες σκληρές θυσίες για να εκπληρώνονται οι "συμβατικές υποχρεώσεις" της χώρας σε εξοπλιστικές δαπάνες. Ο εκσυγχρονισμός των "F-16", για τον οποίο θα δαπανηθούν 2,4 δισ. ευρώ, ομολογείται ότι υπηρετεί την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι δεσμεύσεις για αναβάθμιση της βάσης της Σούδας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ