ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Διακήρυξη για τη «στρατηγική εταιρική σχέση»

Με βάση τις «συγκλίνουσες θέσεις και συμφέροντα» των δύο αστικών τάξεων «στο πλαίσιο ΕΕ και Ευρωζώνης», καθώς και τους «κοινούς στόχους στο ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο»

Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, υπέγραψαν Διακήρυξη για «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για το μέλλον», η οποία και εδράζεται, όπως δηλώνεται καθαρά ήδη από την πρώτη παράγραφο του κειμένου, «στις συγκλίνουσες θέσεις και συμφέροντα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης, καθώς και στους κοινούς στόχους στο ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο».

Στη Διακήρυξη γίνεται εξάλλου αναφορά στην προώθηση των «απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και στην ανάγκη «διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής», εκτιμώντας την ανάγκη χειραγώγησης της λαϊκής δυσαρέσκειας που επιφέρει αυτή η πολιτική.

Αποφασίστηκε «συνεργασία για τις μεταρρυθμίσεις», με τη Γαλλία να διεκδικεί ρόλο «εταίρου μεταρρυθμίσεων» για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού μηχανισμού και τη δημιουργία του ταμείου διαχείρισης κρατικής περιουσίας (σ.σ. το περιβόητο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων).

«Οι δύο πλευρές είναι ανοικτές και σε ενδεχόμενη διεύρυνση των τομέων διμερούς συνεργασίας, σε συνεργασία με τη νέα Υπηρεσία Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SRSS), σε συντονισμό και με τα υπόλοιπα κράτη - μέλη (...) Ο τουρισμός, η μεταρρύθμιση των νοσοκομείων και ορισμένες πτυχές στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της αποκεντρωμένης διοίκησης διαφαίνονται ήδη ως κατάλληλα πεδία προς διερεύνηση», σημειώνεται.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, επίσης, ότι το διμερές εξωτερικό εμπόριο και οι αμοιβαίες επενδύσεις«αποτελούν μοχλούς τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης και δήλωσαν κοινή βούληση για την ενίσχυσή τους», με ιδιαίτερη έμφαση «σε κινητήριους τομείς, όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία και η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων».

Στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων της επόμενης περιόδου, οι δύο πλευρές προσβλέπουν σε γαλλικές επενδυτικές προτάσεις. Για τη χρηματοδότηση κοινών επενδυτικών σχεδίων συμφωνήθηκε η ενεργοποίηση του δεύτερου πυλώνα του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου - Institute for Growth - IfG (σ.σ. το οποίο έχει έδρα το Λουξεμβούργο), για τη συμμετοχική χρηματοδότηση («equity financing») μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την κινητοποίηση ιδιωτικών και δημόσιων πόρων από την Ελλάδα, τη Γαλλία και άλλες χώρες.

Στη Διακήρυξη γίνεται ακόμα μνεία στη «στρατηγική θέση της Ελλάδας για την πρόσβαση σε πολλές ανερχόμενες αγορές» και συνεπώς στη συνεργασία «ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων με στόχο την αμοιβαία ενίσχυση της παρουσίας τους στις αγορές των δύο χωρών και σε τρίτες χώρες».

Αποφασίστηκε ακόμα συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, των γλωσσών και των πανεπιστημίων, ενώ αναφορά γίνεται και σε πρόσφυγες - μετανάστες και την ανάγκη συλλογικής απάντησης, που «να δεσμεύει το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών - μελών σε πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης». Για την υλοποίηση των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΕ, η Γαλλία θα θέσει 60 υπαλλήλους στη διάθεση της FRONTEX και 18 υπαλλήλους στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ηρθε να στηρίξει μνημόνια και επενδύσεις επικερδείς για τα μονοπώλια

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την επίσκεψη Ολάντ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του για την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρ. Ολάντ, σημειώνει:

«Βασικοί στόχοι της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου είναι αφενός η ολόπλευρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθειά της να υλοποιήσει άμεσα και χωρίς καμιά καθυστέρηση την αντιλαϊκή συμφωνία και αφετέρου η προώθηση επενδύσεων απ' τις οποίες κερδισμένα θα βγουν τα γαλλικά και τα ελληνικά μονοπώλια, που θα ωφεληθούν όχι μόνο από το ζεστό χρήμα του πακέτου Γιούνκερ, αλλά και από τις διακρατικές συμφωνίες που συζητούνται για την ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, του νερού, των σιδηροδρόμων κ.ά.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την επίσκεψη του Προέδρου Ολάντ για να ξανακαλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες περί μιας - ωφέλιμης για το λαό - γαλλικής στήριξης στο θέμα του χρέους. Κρύβει, ωστόσο, ότι η σύμπτωση Ελλάδας - Γαλλίας κι άλλων υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης στο θέμα της διευθέτησης του χρέους έναντι της Γερμανίας, δε γίνεται με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά την εξοικονόμηση χρήματος για τη στήριξη των μονοπωλίων αυτών των χωρών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ