ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αναπαράγει το αισχρό ψευτοδίλημμα «μέτρα ή πείνα»

Οι θεσμικοί εκπρόσωποι της λυκοσυμμαχίας το μεταφράζουν σε «εξαθλίωση του λαού, για να μείνει η χώρα στο ευρώ»

Η απάντηση του λαού στους εκβιασμούς κυβέρνησης - ΕΕ πρέπει να είναι μία: Ταξική πάλη για να μην περάσουν τα μέτρα, να γκρεμιστούν οι καπιταλιστές και η εξουσία τους
Η απάντηση του λαού στους εκβιασμούς κυβέρνησης - ΕΕ πρέπει να είναι μία: Ταξική πάλη για να μην περάσουν τα μέτρα, να γκρεμιστούν οι καπιταλιστές και η εξουσία τους
Το ψευτοδίλημμα της συγκυβέρνησης «μέτρα ή πείνα» έρχονται να συνδράμουν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της, σε μια προσπάθεια να τη διευκολύνουν στην αναμέτρηση με το λαό για την ψήφιση και εφαρμογή των εξοντωτικών μέτρων.

Μιλώντας χτες σε συζήτηση που αφορούσε στα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε μία αποστροφή της ομιλίας του, δήλωσε: «Θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα προβεί σε δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Η ελληνική κυβέρνηση, συμπλήρωσε, μας έχει ήδη διαβεβαιώσει για την πρόθεσή της να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ και πως θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι φανερή η προσπάθεια των θεσμικών εκπροσώπων της λυκοσυμμαχίας να εκβιάσουν τον ελληνικό λαό να δεχτεί τα μέτρα, απειλώντας τον με έξοδο από το ευρώ, όταν αποδεδειγμένα η αστική εξουσία στην Ελλάδα και η συμμετοχή της στην ΕΕ είναι η μήτρα της δυστυχίας που βιώνει σήμερα η λαϊκή οικογένεια.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πρόοδο στον τομέα της εξυγίανσης των δημοσιονομικών της και ότι «η πρόοδος αυτή θα εξετασθεί από το Γιούρογκρουπ, με βάση τη σχετική έκθεση που θα παρουσιάσει η τρόικα».

Ο ίδιος μίλησε για δυσοίωνες προβλέψεις στο άμεσο μέλλον σε ό,τι αφορά στην ανεργία και συνέδεσε την αντιμετώπισή της με τη λεγόμενη «κοινωνική ολοκλήρωση» της ΕΕ, στο πλαίσιο της βαθύτερης οικονομικής ενοποίησης, που σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης για εργαζόμενους και άνεργους.

Ψάχνουν συμβιβασμό με ΔΝΤ

Από το Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, δήλωσε πως δε θα δώσει το πράσινο φως σε οποιαδήποτε λύση του ελληνικού χρέους αν οι καπιταλιστικές αγορές του χρήματος, μεταξύ αυτών και το ΔΝΤ, δε θα θεωρούν αυτή τη λύση «βιώσιμη». Απέφυγε όμως να πει οτιδήποτε περισσότερο, παραπέμποντας στην έκθεση της τρόικας.

«Η (γερμανική) κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μη δώσει την έγκρισή της σε μια λύση που δεν θα θεωρήσουν οι χρηματαγορές ότι ευσταθεί», είπε ο Σόιμπλε, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η Γερμανία αναζητά ένα συμβιβασμό με το ΔΝΤ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Για την κατάσταση στην Ελλάδα, είπε ότι «δεν μπορεί να διορθωθεί άμεσα και χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά», αλλά «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί το ευρώ ως αξιόπιστο νόμισμα».

Δείχνοντας εξάλλου ότι η διαμάχη για τη διαχείριση της κρίσης σχετίζεται και με τον πόλεμο ανάμεσα στο δολάριο και το ευρώ ως παγκόσμιο αποθεματικό, πρόσθεσε ότι «η παγκόσμια οικονομία θα ήταν πολύ λιγότερο σταθερή αν δεν είχαμε το ευρώ ως εφεδρικό παγκόσμιο νόμισμα συναλλαγών με αυξανόμενη σημασία».

Διαφημίζουν τα ομόλογα

Αποκαλυπτικό των παιχνιδιών γύρω από τα ελληνικά ομόλογα είναι χτεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας «Wall Street Journal». Οπως γράφει, από τότε που η Ελλάδα ολοκλήρωσε την αναδιάρθρωση του χρέους (PSI), πολλοί επενδυτές και κυρίως hedge funds από τις ΗΠΑ τοποθετούνται στο ελληνικό χρέος με αγορές ομολόγων σε πολύ χαμηλή τιμή, που σήμερα καταγράφουν κέρδη.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ακόμα ότι μόλις το 20% του ελληνικού χρέους είναι σε ιδιωτικά χέρια, καθώς το υπόλοιπο κατέχεται από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τα κράτη της Ευρωζώνης.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΕΣ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ»
Περισσότερος χώρος στα μονοπώλια με θύμα το λαό

Στο όνομα της δόσης, έρχονται ταχύτατες ιδιωτικοποιήσεις και νέες αυξήσεις-«φωτιά» σε ηλεκτρικό ρεύμα και εισιτήρια συγκοινωνιών

Νέα μέτρα που θα χτυπήσουν βάναυσα τα λαϊκά νοικοκυριά στην καθημερινότητά τους, προβλέπει η εξειδίκευση των γενικών κατευθύνσεων του μνημονίου, ενώ συγκεκριμενοποιούνται ιδιωτικοποιήσεις και άλλες αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει για μια σειρά παρεμβάσεις και για τα χρονοδιαγράμματα των μέτρων (προβλέπεται να έχουν ληφθεί αποφάσεις και να έχουν γίνει σχεδιασμοί για τα πάντα μέσα στο επόμενο οκτάμηνο) που θα προκαλέσουν νέα δεινά στις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Πιο συγκεκριμένα:

1. Στον ενεργειακό τομέα: Επαναβεβαιώνεται ότι έως τον Ιούνη του 2013 θα πρέπει να έχουν απελευθερωθεί και τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, πλην αυτών που αφορούν «ευπαθείς» ομάδες (για τα μάτια του κόσμου), σε δυο «φάσεις»: Αρχικά με νέες τιμές από το Γενάρη και, στη συνέχεια, με την έκδοση απόφασης σύνδεσης κόστους - λιανικών τιμών με τρόπο που θα αυξήσει και πάλι τις τιμές από το Μάη του 2013. Η κυβέρνηση καλείται άμεσα να καταθέσει σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, ορίζοντας τι ακριβώς θα ιδιωτικοποιηθεί και πότε, ενώ δεδομένη θεωρείται η εκχώρηση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής. Πριν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα επιχειρηθεί νέο χτύπημα στις αμοιβές των εργαζομένων, μέσω «συγκρίσεων» με άλλες εταιρείες ηλεκτρισμού. Η ιδιωτικοποίηση του Δικτύου Μεταφοράς είναι μέσα στις απαιτήσεις. Απαιτείται επίσης άμεσα κατάθεση σχεδίου ανάπτυξης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και των διασυνδέσεων, ειδικά της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα. Μέχρι τα μέσα του 2013 θα πρέπει να έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως η αλλαγή στο καθεστώς των αποζημιώσεων (στήριξης) στην κατεύθυνση της συμπίεσης, σε συνδυασμό με οροφή στις άδειες, κάτι που θα επιτρέψει στους ισχυρούς της αγοράς να την «ξεκαθαρίσουν».

2. Στον τομέα των υγρών καυσίμων: Ηδη η κυβέρνηση προωθεί κάποια από τα μέτρα που έχουν τεθεί στο «τραπέζι». Αμεση είναι η υποχρέωσή της - πιθανά να υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες - να προωθήσει τη δυνατότητα χρήσης βυτιοφόρων από ανεξάρτητα πρατήρια και θέματα πρόσβασης βυτιοφόρων στα διυλιστήρια.

3. Στις τηλεπικοινωνίες: Μέχρι το Μάρτη του 2013 και το αργότερο τον Ιούνη όσον αφορά το ψηφιακό μέρισμα, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις και αποφάσεις για την εκχώρηση ενός ακόμη περιουσιακού στοιχείου του Δημοσίου (του ψηφιακού φάσματος) στα μονοπώλια των τηλεπικοινωνιών.

4. Στις μεταφορές: Η κυβέρνηση καλείται άμεσα να υλοποιήσει μέτρα ενίσχυσης του τουριστικού κεφαλαίου, επιτρέποντας την ενοικίαση βαν και τζιπ από τουριστικές επιχειρήσεις και σε λίγους μήνες να έχει λήξει το νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία εταιρειών. Στις θαλάσσιες μεταφορές επιβάλλεται λήψη μέτρων μέχρι τον επόμενο Μάρτη για παρεμβάσεις στην ακτοπλοΐα. Ανάλογα, θα πρέπει να έχει προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, αφού προηγουμένως θα πρέπει να έχει λήξει το «ζήτημα» των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων σε αυτά. Αμεσα θα ξεκινήσει και η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων και «αναδιοργάνωσης» της ΥΠΑ. Στο σιδηρόδρομο επιταχύνονται επίσης οι διεργασίες εισόδου νέων εταιρειών.

5. Στο λιανικό εμπόριο: Η κυβέρνηση καλείται πριν την εκταμίευση της δόσης: Να αποσυνδέσει το ωράριο εργασίας από το ωράριο λειτουργίας και να επιτρέψει στους εργοδότες μεγαλύτερη «ευελιξία» στη διαχείριση των βαρδιών. Να προχωρήσει σε εκτεταμένες παρεμβάσεις στην αγορά, υπέρ των σούπερ μάρκετ, από την άρση εμποδίων πώλησης προϊόντων έως την άρση προϋποθέσεων μεταφοράς αγαθών.

6. Στην «απελευθέρωση» επαγγελμάτων: Ανάλογα πιεστική χρονικά είναι η υποχρέωση εφαρμογής του μνημονίου πριν την εκταμίευση της δόσης. Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις για τις αμοιβές, όσο και για την υποχρέωση παραστάσεων δικηγόρων σε μια σειρά από νομικές πράξεις.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το τέρας της ΕΕ φιλολαϊκό δε γίνεται

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για τις ομιλίες των Ρομπάι - Μπαρόζο:

«Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση απάνθρωπη, αντιλαϊκή και κυνική, που δε διορθώνεται. Πιο καθαρά δεν μπορούσαν να το πουν: Για να μείνει η χώρα στην ΕΕ πρέπει ο λαός να εξαθλιωθεί και η χώρα να λεηλατηθεί από το κεφάλαιο, ελληνικό και ευρωπαϊκό. Γι' αυτό ο λαός δεν πρέπει να δεχτεί να τον κοροϊδεύουν τα κόμματα που εμφανίζουν την ΕΕ ως σωτήρα ή του λένε ότι αυτό το τέρας μπορεί να γίνει φιλολαϊκό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ