ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Συμφωνούν στον πυρήνα των αντεργατικών ανατροπών

Πέρα για πέρα κάλπικος ο κουρνιαχτός που σηκώνουν για δήθεν διαπραγματεύσεις προς όφελος του λαού

Αντεπίθεση τώρα για να μείνουν κενό γράμμα οι ανατροπές υπέρ της πλουτοκρατίας
Αντεπίθεση τώρα για να μείνουν κενό γράμμα οι ανατροπές υπέρ της πλουτοκρατίας
Το μπαράζ του αποπροσανατολισμού συνεχίστηκε και χτες και από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης και τις δήθεν «διαπραγματεύσεις» για τα εργασιακά μεταξύ των κομμάτων που την απαρτίζουν, αλλά και με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Η επικοινωνιακή «αναβάθμιση» και σχεδόν μονοπώληση του ζητήματος, δεν είναι άσχετη με την προσπάθεια που γίνεται να περάσουν σε «δεύτερο πλάνο» τα μέτρα λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος ύψους 13,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα 2/3 θα προέλθουν από τις απάνθρωπες περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ, επιδόματα και μισθούς. Αλλά και για την ίδια την ουσία των νέων ανατροπών στα εργασιακά, κυβέρνηση και τρόικα συμφωνούν στα βασικά.

  • Κατ' αρχήν, η Κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έχει κλειδώσει. Η πρόβλεψη του 2ου Μνημονίου και η συμφωνία της κυβέρνησης για την αντικατάσταση των μισθών της ΕΓΣΣΕ με έναν ελάχιστο μισθό, σημαίνει ότι όχι μόνο παγώνουν, αλλά οδηγούνται σε κατάργηση τόσο οι ωριμάνσεις (τριετίες) όσο το επίδομα γάμου και όλες οι προβλέψεις της Εθνικής Σύμβασης. Ετσι, οι δήθεν «ενστάσεις» της κυβέρνησης - αν υπάρχουν κι αυτές, με στόχο να χρυσωθεί το χάπι - είναι μόνο για το χρόνο εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου.
  • Συμφωνία υπάρχει και για τη μείωση για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, μέσα από τη μείωση της περιόδου προειδοποίησης από τους 6 (μάξιμουμ) στους 3 μήνες! Στην πράξη αυτό θα οδηγήσει, εκτός από ένα μικρό αριθμό, το σύνολο των απολύσεων να γίνεται με προειδοποίηση. Ετσι, η αποζημίωση δεν θα ξεπερνά τους 12 μισθούς αντί για 24 μισθούς χωρίς προειδοποίηση. Αρα οι δήθεν «διαφωνίες» για το ύψος των αποζημιώσεων που ξεπερνά εργασία 16 ετών στον ίδιο εργοδότη, είναι κενές περιεχομένου. Σε κάθε περίπτωση θα αφορά πολύ μικρό αριθμό συμβάσεων που καταγγέλλονται ξαφνικά. Αλλά ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση, ήδη η κυβέρνηση αποδέχεται μειώσεις στο ύψος των αποζημιώσεων.
  • Ακόμα, υπάρχει συμφωνία της κυβέρνησης και στην παραπέρα προώθηση της ευελιξίας με την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας σε όλους τους κλάδους, και την κατάργηση του 5ήμερου, 8ωρου, 40ωρου, τον καθορισμό 11ωρης ανάπαυσης που σημαίνει ημερήσια δουλειά μέχρι και 13 ώρες χωρίς πληρωμή υπερωριακής απασχόλησης καθώς και κυλιόμενες βάρδιες αφού το ωράριο αποσυνδέεται από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης. Οι όποιες ενστάσεις και εδώ, είναι δευτερεύουσας σημασίας και δεν αλλάζουν το βασικό.
ΠΑΣΟΚ
Θολώνει τα νερά για το σύνολο των μέτρων

Για αντιπερισπασμό στα 13,5 δισ. ευρώ, ζητάει προσωρινό «πάγωμα» των εργασιακών που έχουν ήδη ψηφιστεί με το μνημόνιο!

Τις μανούβρες για εξαπάτηση, αποπροσανατολισμό και εφησυχασμό του λαού κλιμακώνει το ΠΑΣΟΚ, συμμετέχοντας ταυτόχρονα στον ωμό εκβιασμό του.

Ενώ στη χτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών οριστικοποιήθηκε - σύμφωνα με πληροφορίες - το βάρβαρο πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013 - 2014 με δραστικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, Υγεία, Παιδεία, ο Ευ. Βενιζέλος προσπάθησε να θολώσει τα νερά και με λεονταρισμούς να μεταφέρει τη συζήτηση μονόπαντα στο θέμα των εργασιακών, για να εμφανίσει ότι το ΠΑΣΟΚ τάχα «αντιστέκεται» στις νέες ανατροπές, που όμως έχουν ήδη ψηφιστεί με το δεύτερο μνημόνιο.

Σε δήλωσή του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αφού ξεκαθάρισε ότι στηρίζει την κυβέρνηση, κάλεσε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε «πολιτική διαπραγμάτευση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο με τους ομολόγους του» για το θέμα των εργασιακών, προτείνοντας να παραμείνουν στα επίπεδα των ερειπίων που δημιούργησε την περασμένη Ανοιξη η συμφωνία τρόικας - κυβέρνησης Παπαδήμου.

Ολα αυτά ενώ στη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ για να προωθηθούν:

  • Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα των 13,5 δισ. (τα 9,2 δισ. αφορούν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα) μέσω της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2013.
  • Οι «διαρθρωτικές αλλαγές» (καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις) με διαδικασίες - εξπρές μέσω της κατάθεσης και ψήφισης στη Βουλή σε ένα μόνο άρθρο.

Επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ είναι να περάσουν λάθρα κα μέσω της εφαρμογή του μνημονίου τα νέα αντεργατικά μέτρα και οι όποιες εξειδικεύσεις να γίνουν αργότερα, για να εκτονωθούν οι λαϊκές αντιδράσεις. Μάλιστα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ διέρρεαν χτες ότι «πιθανά να εξαιρεθούν προσωρινά από το συνολικό πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών τα εργασιακά και να επανέλθουν αργότερα με άλλο νομοσχέδιο».

Καθόλου τυχαία, το δεύτερο μνημόνιο που ισοπέδωσε τον κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ μεικτά και προβλέπει τις νέες αντεργατικές ανατροπές, ήταν έργο της προηγούμενης συγκυβέρνησης, στην οποία πλειοψηφούσε το ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε μετά τη σύσκεψη ότι «δεν πρέπει να ανοίξουν μέτωπα, όπως αυτό των εργασιακών, που δε συνεισφέρουν τίποτα στο δημοσιονομικό μας στόχο και που ουσιαστικά δε συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανταγωνιστικότητας (...) είναι πραγματικά αδικαιολόγητο και προκλητικό να ξανανοίγει παρόμοια συζήτηση».

Για να ενισχύσει τους κυβερνητικούς εκβιασμούς, είπε ακόμα ότι «η παράταση της εκκρεμότητας», για την οριστική συμφωνία με την τρόικα «αυξάνει την ταμειακή πίεση και ανεβάζει το λογαριασμό των μέτρων».

ΔΗΜΑΡ
Στηρίζει την κυβέρνηση και σπέρνει αυταπάτες

Κραυγές για τα εργασιακά, αλλά πάνω απ' όλα η «σταθερότητα» και το ευρώ

Σε ελιγμούς προκειμένου να ελαχιστοποιήσει το πολιτικό κόστος απ' τη στήριξη στο νέο πακέτο μέτρων καταφεύγει και η ΔΗΜΑΡ, με τον πρόεδρό της να δηλώνει χτες μετά τη συνάντησή του με τους Αντ. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλο ότι κανένας βουλευτής του κόμματος δεν πρόκειται να ψηφίσει τα εργασιακά στη Βουλή.

Στη θέση αυτή επέμεναν στενοί συνεργάτες του Φ. Κουβέλη και μετά τη δήλωση του Αντ. Σαμαρά χτες βράδυ, παρότι νωρίτερα οι ίδιοι εκτιμούσαν ότι τελικώς η τρόικα θα πειθόταν να απαλειφθούν τα εργασιακά απ' το πακέτο, προκειμένου να μη διασαλευτούν η πολιτική σταθερότητα και η κυβερνητική συνοχή, της οποίας η ΔΗΜΑΡ εμφανιζόταν ως εγγυητής.

Στελέχη της, πάντως, δήλωναν χτες βράδυ ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και ότι θα εξεταστούν στην ώρα τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα έστω και την τελευταία στιγμή να «αποδώσουν οι πιέσεις» τους. Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωναν ότι θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για να μη διαταραχθεί η στήριξη στην κυβέρνηση.

«Τα όσα η τρόικα επιμένει αναφορικά με τα εργασιακά ζητήματα με βρίσκουν αντίθετο. Οι αξιώσεις της με βρίσκουν αντίπαλο. Δεν πρόκειται να δεχτώ, ούτε να ψηφίσω, ούτε εγώ ούτε οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ τις μεταβολές που επιμένει η τρόικα να θέλει αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα», δήλωσε χτες ο Φ. Κουβέλης ενοχοποιώντας την τρόικα για την επιλογή «να ισοπεδωθούν όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει».

Επικαλέστηκε το ότι τα εργασιακά «δεν έχουν καμία σχέση με αναμενόμενο δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα», κρύβοντας ότι επίσης καμία σχέση με το δημοσιονομικό δεν έχουν πολλά άλλα μέτρα που έχουν παρθεί ή βρίσκονται στα σκαριά, αλλά αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων και θέτουν τις βάσεις μεγαλύτερης κερδοφορίας στη φάση της ανάκαμψης.

ΚΚΕ
Ωρα να δείξει η εργατική τάξη τη δύναμή της

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τα Εργασιακά, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η συγκυβέρνηση προχωρά το νέο εργασιακό έγκλημα για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι καιρός οι παλιοί εργαζόμενοι να βρεθούν στο ίδιο μετερίζι με τους νέους εργαζόμενους και τους ανέργους, που ζουν ήδη την εργασιακή ζούγκλα, για να σταματήσουν το έγκλημα, για το δικαίωμα όλων στη σταθερή εργασία με σύγχρονα δικαιώματα και μισθούς. Η εργατική τάξη δεν έχει ακόμα δείξει τη δύναμή της. Ηρθε η ώρα να το κάνει με την ταξική της ενότητα, οργάνωση και συνειδητοποίηση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ