ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ
«Παίζουν» με την υγεία του κόσμου

Αδειασαν νοσοκομεία και φαρμακεία από φάρμακα

Οι έντονοι και άγρια εκβιαστικοί επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί που στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης μεγαλώνουν στο χώρο του φαρμάκου, με αφορμή και την έκδοση απ' το υπουργείο Υγείας του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, άφησε και χτες δεύτερη μέρα άδεια τα ράφια των φαρμακείων από εκατοντάδες φάρμακα.

Τόσο οι φαρμακοβιομήχανοι όσο και οι φαρμακαποθηκάριοι χρησιμοποιώντας το φάρμακο ως εμπόρευμα για τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους, δεν προμήθευσαν την εφοδιαστική αλυσίδα με τα απαραίτητα φάρμακα. Οι φαρμακοβιομήχανοι (ΣΦΕΕ) επικαλούμενοι λάθη στο δελτίο τιμών δεν προχωρούν στην τιμολόγηση των φαρμάκων και δεν παραδίδουν φάρμακα ούτε στις φαρμακαποθήκες ούτε στα φαρμακεία και στα νοσοκομεία. Ο ΣΦΕΕ ζητά την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και υποστηρίζει τον «περαιτέρω εξορθολογισμό του φαρμακευτικού προϋπολογισμού με την έκδοση αυτού του δελτίου τιμών».

Απ' τη σκοπιά τους, οι φαρμακαποθηκάριοι ζητούν «εύλογο χρονικό διάστημα στις φαρμακαποθήκες, προκειμένου να μπορέσουν να διαθέσουν τα αποθέματά τους, αφού σε αντίθετη περίπτωση τα μέλη μας θα χάσουν σε μία ημέρα το 15% του κεφαλαίου τους», «πράγμα αντισυνταγματικό και παράνομο» όπως ισχυρίζονται. Για αυτό το λόγο ξεκινούν από σήμερα τριήμερη απεργία. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι φαρμακαποθηκάριοι έκαναν και επιστροφές φαρμάκων στις προμηθεύτριες εταιρείες, ενόψει της ισχύος του νέου δελτίου τιμών.

Αργά χτες το απόγευμα κυκλοφόρησαν φήμες ότι επρόκειτο να γίνει έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή με τη συμμετοχή των Ανδρέα Λυκουρέντζου, εκπροσώπων των φαρμακοβιομηχανιών (ντόπιων και πολυεθνικών) και των φαρμακαποθηκαρίων. Ωστόσο, πηγές απ' το υπουργείο Υγείας ανέφεραν πως δεν έγινε τέτοια σύσκεψη.

Συστάσεις απ' τον ΕΟΦ

Κι ενώ οι εκβιασμοί και οι πιέσεις εντείνονται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) παρουσίασε «ως έκτακτο μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας και προκειμένου να αποφευχθούν ελλείψεις φαρμάκων σχετιζόμενες με την έναρξη ισχύος του νέου δελτίου τιμών» τη ... σύσταση «προς όλους τους εμπλεκόμενους, για την προσωρινή γενική αναστολή εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης όλων των φαρμακευτικών προϊόντων, από 23-10-2012». Επίσης, ο ΕΟΦ συστήνει και την ...«αναστολή αποθεματοποίησης» απ' τις φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία.

«ΛΑΡΚΟ»
Στην τελική ευθεία το ξεπούλημα

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ. Χτες το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΥΠΕΔ) ανακοίνωσε σε κοινή συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της εταιρείας και τα σωματεία των εργαζομένων τα βήματα με τα οποία η συγκυβέρνηση προχωρά στο ξεπούλημα της εταιρείας και κατ' επέκταση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Μάλιστα, για την προσέλκυση επενδυτή, θα γίνουν άμεσα μειώσεις μισθών κατά 17%.

Βαδίζοντας στη γνωστή «πεπατημένη», η συγκυβέρνηση προχωρά στο «σπάσιμο» της εταιρείας σε δύο κομμάτια το «υγιές» και το «κακό» (σ.σ.: κάτι αντίστοιχο έγινε και με την ΕΥΔΑΠ). Στο «υγιές» - δηλαδή το κομμάτι που εκτιμάται ότι θα φέρει κέρδη στον αγοραστή - εντάσσεται το εργοστάσιο, το λιμάνι της Λάρυμνας και τα μεταλλεία του Νέου Κόκκινου. Αντίθετα στο «κακό» εντάσσονται τα μεταλλεία Εύβοιας και Καστοριάς, η κινητή περιουσία της ΛΑΡΚΟ και όλα τα χρέη της εταιρείας. Στόχος της συγκυβέρνησης είναι στις 31/12, οπότε και λήγει η σύμβαση εκμετάλλευσης με το ελληνικό Δημόσιο, να προκηρυχθεί ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός και το «υγιές» κομμάτι να δοθεί σε ιδιώτη επενδυτή. Ταυτόχρονα, το «κακό» κομμάτι θα μπει σε εκκαθάριση.

Για να γίνει αυτό, όπως ξεκαθαρίστηκε στη συνάντηση, η εταιρεία πρέπει να γίνει... προσιτή στους επενδυτές. Ετσι, μετά την άμεση μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 17%, θα γίνουν εκ νέου νέες συμβάσεις με τον ιδιώτη.

Οσον αφορά τα μεταλλεία Εύβοιας και Καστοριάς, δεν υπήρξε καμιά δέσμευση για αν θα αξιοποιηθούν ή όχι. Δέσμευση ωστόσο δεν υπήρξε ούτε και για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτά, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» (η παράταξη που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και σύγκρουση με αυτές τις πολιτικές και καταγγέλλει τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΛΑΡΚΟ για την αποπροσανατολιστική τακτική που είχαν τα τελευταία χρόνια που εστίαζαν στο ζήτημα του αν είναι ή όχι ΔΕΚΟ η ΛΑΡΚΟ, αφήνοντας κατά τα άλλα να προχωρά απρόσκοπτα η αντιλαϊκή πολιτική.

ΑΙΓΑΛΕΩ
Διαδήλωσαν ενάντια στα «λουκέτα» στα νοσοκομεία

Με πρωτοβουλία της Λαϊκής Επιτροπής στην περιοχή

Από τη χτεσινή διαδήλωση της Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω
Από τη χτεσινή διαδήλωση της Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω
Την ανάγκη διεκδίκησης αποκλειστικά Δημόσιας Υγείας - Πρόνοιας για όλο το λαό ανέδειξε χτες βράδυ πλήθος κόσμου στο Αιγάλεω, που συγκεντρώθηκε στην πλατεία Εσταυρωμένου μετά από κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω.

Ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με προμετωπίδα το πανό που έγραφε: «Δημόσια δωρεάν Υγεία - Φάρμακο για το λαό. Τέρμα οι θυσίες για ΕΕ - μονοπώλια» και βασικά συνθήματα «Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, σε κάθε άνεργο και ανασφάλιστο». «Οχι λουκέτο στα νοσοκομεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση, ο Γιώτης Σατζαρίδης, μέλος της Λαϊκής Επιτροπής και κεντρικός ομιλητής, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Κάθε μέρα που περνά όλο και αυξάνονται οι άνθρωποι από ηλικιωμένους μέχρι βρέφη που δεν έχουν πρόσβαση σε γιατρούς, νοσοκομεία, φάρμακα, καθώς και βασικά τρόφιμα. Μεγαλώνει η απειλή για τη Δημόσια Υγεία. Την απάντηση στα βάρβαρα μέτρα τους θα τη δώσουμε μέσα από ένα κίνημα με σχέδιο, στόχους, προοπτική, κίνημα ταξικά προσανατολισμένο που θα απαντάει, θα παλεύει και θα οργανώνεται πριν απ' όλα μέσα στους χώρους δουλειάς. Εκεί που η εργατική τάξη έρχεται σε άμεση και σκληρή αντιπαράθεση με την τάξη των αφεντικών. Η εργατική τάξη δεν έχει ανάγκη από ένα πλαδαρό κίνημα που θα παλεύει απλά για μια κυβερνητική αλλαγή με άθικτα τα μονοπώλια και την εξουσία τους».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν η Βίκυ Λαζάρου, μέλος της Επιτροπής Ανέργων και η Ολγα Σιάντου, από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ - TASK FORCE
Ανατροπές στο όνομα της δόσης

Με εφόδιο την τεχνογνωσία της Task Force η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ετοιμάζει τις ανατροπές στο χώρο της Υγείας, όπως προκύπτει απ' τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου με τον επικεφαλής της Τεχνικής Βοήθειας στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ, για ζητήματα συνεργασίας στο χώρο της Υγείας.

Η τεχνογνωσία θα αξιοποιηθεί για να προχωρήσουν οι ανατροπές σε όλους τους τομείς του δημόσιου συστήματος Υγείας. Δηλαδή, τη διοίκηση των νοσοκομείων, την εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την τιμολόγηση φαρμάκων, τον ΕΟΠΥΥ, το ΕΣΠΑ, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού (δηλαδή την εντατικοποίηση του προσωπικού) και την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού, που δίνει μεγάλη βαρύτητα η ελληνική κυβέρνηση.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στους περισσότερους από εκατό τεχνοκράτες που δουλεύουν προκειμένου η χώρα «να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει στο πλαίσιο των δανειακών της συμβάσεων». Επίσης, συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση προβάλλει «τη στρατηγική του τουρισμού υγείας στην Ελλάδα» χωρίς βέβαια να πει ότι πρόκειται για έναν ακόμα διάδρομο εκχώρησης των δημόσιων δομών Υγείας, κυρίως στην επαρχία, μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με τη φιλοδοξία να έχουν έσοδα 140 εκ. ευρώ.

«ΝΟΒΟΤΕΛ»
Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για σύμβαση

Η πρώτη συνάντηση, μετά το τέλος του απεργιακού αγώνα των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ», που κράτησε 26 μέρες, πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι μεταξύ του επιχειρησιακού σωματείου στο ξενοδοχείο και Ιταλών εκπροσώπων της διοίκησης των ξενοδοχείων «Νοβοτέλ», με θέμα την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ που να καλύπτει τις απώλειες από την εφαρμογή της κατάπτυστης κλαδικής ΣΣΕ (μείωση 15% στους μισθούς). Μετά από 26 μέρες απεργίας οι εργαζόμενοι ανάγκασαν την εργοδοσία να «παγώσει» τις μειώσεις των μισθών.

Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας δήλωσαν ότι μέχρι τις 31 Οκτώβρη θα απαντήσουν εάν θα εφαρμόσουν την κλαδική ΣΣΕ, ενώ από την πλευρά του το σωματείο ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει για αναστολή της απεργίας και ότι σε Γενική Συνέλευση θα τεθούν όλα τα δεδομένα και οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν αν θα άρουν την απόφαση για αναστολή της απεργίας και συνέχιση του αγώνα τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ