ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2023
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τρεις οι νεκροί εργάτες μέσα σε τρεις βδομάδες, απανωτά τα «ατυχήματα»

Κράτος και εργοδοσία παίζουν κορόνα - γράμματα με τη ζωή των εργαζομένων

Με το 2023 να διανύει μόλις τρεις βδομάδες, ισάριθμα είναι τα εργατικά δυστυχήματα όπου εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους. Ενας τραγικός απολογισμός, που προμηνύει τα ακόμα χειρότερα, αν συνυπολογιστούν και οι κατευθύνσεις κράτους - εργοδοσίας για κουκούλωμα των «ατυχημάτων» στους χώρους δουλειάς αν αυτά κρίνονται «ήσσονος σημασίας» (βλ. θέμα δίπλα).

Τελευταίο θύμα της εργοδοτικής ασυδοσίας είναι ο 60χρονος εργαζόμενος σε μεταφορική εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, σε μια βαριά εργασία δηλαδή, ο οποίος αντί να έχει ήδη βγει στη σύνταξη, βρισκόταν στη ράμπα για το μεροκάματο, από όπου έπεσε και σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

«Δεν φταίει ούτε η κακιά η ώρα, ούτε η απροσεξία των εργαζομένων για τα εργατικά ατυχήματα, όπως δηλώνει με θράσος η εργοδοσία. Αιτία είναι ότι η προστασία των εργαζομένων αντιμετωπίζεται ως κόστος για το κράτος και τους εργοδότες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον θάνατο του 60χρονου εργαζόμενου στη μεταφορική εταιρεία «Μελισσάς TML».

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια, στους οικείους και στους συναδέλφους του 60χρονου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα έγκλημα που «επιβεβαιώνει τη σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους στις μεταφορικές». Πιο συγκεκριμένα αναδεικνύει τις ακατάλληλες εγκαταστάσεις φορτοεκφόρτωσης, την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, την εντατικοποίηση της δουλειάς, τις υπερωρίες και τα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα.

Μεταξύ άλλων απαιτεί να γίνει έλεγχος, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε όλες τις εγκαταστάσεις της συγκεκριμένης επιχείρησης, αλλά και όλων των εταιρειών με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων. Να υπάρχει κατάλληλος διαμορφωμένος χώρος φορτοεκφόρτωσης, με ράμπα, ασφαλτόστρωση, σωστή κλίση, και μόνο εκεί να γίνεται η διαδικασία. Καμία εργασία σε χώρο που δεν προφυλάσσεται από τις καιρικές συνθήκες. Επίσης επαναφέρει τις διεκδικήσεις των σωματείων για κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων και καλεί τους εργαζόμενους «να σηκώσουν το ανάστημά τους και να παλέψουμε για τη συγκρότηση Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων».

Βουτιά 3,5 μέτρων σε τσιμινιέρα στο Πέραμα

Στο μεταξύ, ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα» έρχεται να προστεθεί από χτες στην ατέλειωτη λίστα που έχουν ανοίξει μεγαλοεργολάβοι, εφοπλιστές και κυβερνήσεις στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, που θεωρούν τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ίδιας της ζωής των εργαζομένων κόστος. Μεταλλεργάτης 59 ετών, μέλος του συνεργείου της εργολαβικής επιχείρησης ΓΕΝΕ ΕΠΕ, κατά τη διάρκεια επισκευαστικών εργασιών στην τσιμινιέρα του πλοίου «ΕΛΥΡΟΣ», «από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία» «ξέφυγε» και έπεσε μέσα στην τσιμινιέρα, κάνοντας βουτιά πάνω από 3,5 μέτρα! Ο εργαζόμενος είναι φανερό ότι γλίτωσε την τελευταία στιγμή, ενώ ευτυχώς φέρει ελαφριά τραύματα κυρίως στο πρόσωπο και νοσηλεύεται στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

Το παραπάνω «ατύχημα» μπορεί για το κράτος και την εργοδοσία να είναι «ήσσονος σημασίας» και σύμφωνα με τις εισαγγελικές συστάσεις να μην είναι ...άξιο έρευνας, όμως προφανώς και προειδοποιεί για τα ακόμα χειρότερα. Αλλωστε, στο Πέραμα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, όλα τα στοιχεία βοούν για το χειρότερο, καθώς για το κυνηγητό του κέρδους (καθώς ο χρόνος είναι χρήμα για τους εργοδότες) εργολάβοι και εφοπλιστές συνεχίζουν να μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη σε καρμανιόλες για τους εργαζόμενους.

Απόδειξη των παραπάνω αποτελεί και η καταγγελία που εξέδωσε χτες το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Σύμφωνα με το Συνδικάτο, την περασμένη Παρασκευή διενεργήθηκε έλεγχος στο επισκευαζόμενο δεξαμενόπλοιο «OSCAR» για να διαπιστωθεί με φρίκη το αδιανόητο: Μέσα στην τεράστια δεξαμενή φορτίου, οι υπεύθυνοι του συνεργείου «ΚΟΡΑΛ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΠΛΟΙΩΝ ΕΠΕ», αντί να στήσουν ασφαλείς σκαλωσιές, σκέφτηκαν να τη γεμίσουν με νερό και να ανεβάσουν συνεργείο εργαζομένων, σε πρόχειρη σχεδία που έπλεε από τη μια άκρη της δεξαμενής στην άλλη προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες υδροβολής!

Επιπλέον, όσον αφορά το κατάστρωμα του πλοίου, όπου εκτελούσε επισκευαστικές εργασίες το συνεργείο της επιχείρησης «Α&Ν ΓΙΑΓΙΑΣ ΟΕ», εντοπίστηκαν ακατάλληλες σκαλωσιές και επικίνδυνα ανοίγματα, που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε εργαζόμενος να βρεθεί στο κενό.

Ο κίνδυνος για πολύ σοβαρό εργατικό «ατύχημα» σε βάρος της ζωής των εργαζομένων των συνεργείων ήταν άμεσος, γι' αυτό και η Επιτροπή έδωσε επιτόπου εντολή για διακοπή εργασιών προκειμένου να αποκατασταθούν οι παραβάσεις και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που προβλέπονται για τη διασφάλιση της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με το Συνδικάτο, χτες «σε επαναληπτικό έλεγχο» διαπιστώθηκε ότι «οι εργασίες συνεχίζονταν κανονικά κάτω από τις ίδιες επικίνδυνες συνθήκες»!

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που το Συνδικάτο Μετάλλου διαπίστωνε τα παραπάνω, πληροφορούνταν και για το εργατικό «ατύχημα» στο πλοίο «ΕΛΥΡΟΣ». Απαιτεί λοιπόν από τον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πειραιά, τους υπουργούς Εργασίας και Ναυτιλίας, το ΚΕΠΕΚ, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και το Λιμεναρχείο Περάματος «την παρέμβασή σας για να σταματήσουν οι εργασίες, να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, οι οποίοι στον βωμό του κέρδους αδιαφορούν πλήρως για τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων και ταυτόχρονα καταστρατηγούν τον νόμο, αρνούμενοι να συμμορφωθούν στις κυρώσεις που τους επιβάλλονται για τις σοβαρές παραβάσεις τους».

Τέταρτο «ατύχημα» σε τρεις μήνες στη Β. Εύβοια

Την άμεση λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της «ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ» στη βόρεια Εύβοια, καταγγέλλοντας εργατικό «ατύχημα» με σοβαρό τραυματισμό συναδέλφου, το τέταρτο μέσα σε τρεις μήνες, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

Την ανακοίνωση του Σωματείου κατέθεσαν Αναφορά στη Βουλή προς το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Διαμάντω Μανωλάκου.

«Την Παρασκευή 20 Γενάρη, ένας ακόμη συνάδελφος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά σε ώρα εργασίας. Πρόκειται για το τέταρτο αντίστοιχο περιστατικό που συμβαίνει σε διάρκεια μόλις τριών μηνών! Αν μάλιστα προσθέσουμε και τα διάφορα "παραλίγο" ατυχήματα, ιδιαίτερα αυτά στις απαράδεκτες και επικίνδυνες γαλαρίες, τυχαίο είναι μόνο το ότι ακόμα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα», τονίζει το Σωματείο στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα επισημαίνει ότι παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις προς την εργοδοσία και τις δεσμεύσεις από την πλευρά της, ελάχιστα έχουν γίνει, και αυτά κάτω από την πίεση του σωματείου.

«Η κατάσταση φωνάζει από μόνη της. Οι συχνοί τραυματισμοί συναδέλφων σε διαφορετικά πόστα και σε διαφορετικές εγκαταστάσεις αποδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο τις πολύ σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας σε όλα τα τμήματα. Οπως φαίνεται, το μεγαθήριο "όμιλος ΤΕΡΝΑ" μπορεί να στήνει τους μεγαλύτερους αιολικούς σταθμούς των Βαλκανίων στην Κάρυστο, μπορεί να ετοιμάζεται να αγοράσει τη ΛΑΡΚΟ, αλλά δεν του περισσεύει ευρώ για να διασφαλίσει ασφαλείς συνθήκες για τους εργαζόμενους, παρότι σήμερα υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες», τονίζει το Σωματείο.

Στο πλαίσιο αυτό, και «για να μη θρηνήσουμε νεκρούς, για να μην έχουμε άλλα "ατυχήματα" και για να μην είμαστε εμείς οι επόμενοι», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, το Σωματείο απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε όλες τις εγκαταστάσεις, αποζημίωση των συναδέλφων που τραυματίστηκαν και κάλυψη όλων των νοσηλειών και εξόδων τους, καθώς και την καταβολή του συνόλου των αποδοχών τους, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί και μέχρι να αναρρώσουν πλήρως.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να πάρει απάντηση η προσπάθεια «κουκουλώματος» των εργατικών «ατυχημάτων»

Ανακοίνωση για την κατάσταση που επικρατεί στην Επιθεώρηση Εργασίας, με αφορμή τις εισαγγελικές συστάσεις για τα «ήσσονος σοβαρότητας» συμβάντα

Από την πρόσφατη συγκέντρωση εργαζομένων των ΟΤΑ στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Αθήνα
Από την πρόσφατη συγκέντρωση εργαζομένων των ΟΤΑ στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Αθήνα
Την εγκληματική υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας, την επακόλουθη έξαρση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας αλλά και την εξουθένωση των ίδιων των εργαζομένων στην υπηρεσία καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Με αφορμή την πρόσφατη εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (βλ. σχετικό θέμα), σύμφωνα με την οποία δεν θα πρέπει να συντάσσεται από την Επιθεώρηση Εργασίας έκθεση έρευνας για τα εργατικά ατυχήματα «ήσσονος σοβαρότητας», το ΠΑΜΕ επαναφέρει τις διεκδικήσεις των σωματείων για την ουσιαστική ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας.

«Το ΠΑΜΕ προειδοποίησε από την πρώτη στιγμή τούς εργαζόμενους ότι η μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, που έγινε με τον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη, είχε σκοπό να λύσει παραπέρα τα χέρια της εργοδοσίας και να μεταθέσει τις κυβερνητικές ευθύνες για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας σε κάποιους δήθεν ουδέτερους "τεχνοκράτες". Η κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη για τη ζούγκλα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς. Το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο από τη μια μεριά και η υποτυπώδης λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών από την άλλη διαμορφώνουν ένα "θανατηφόρο μείγμα" για τους εργαζόμενους.

Την ίδια στιγμή που τα εργατικά ατυχήματα θερίζουν, που δεν περνά βδομάδα χωρίς να μετράμε νεκρούς και σακατεμένους στους χώρους δουλειάς, που η ανασφάλιστη και η υποδηλωμένη εργασία είναι καθεστώς σε πολλούς κλάδους, που οι επαγγελματικές ασθένειες αποτελούν "άγνωστη λέξη", η κυβέρνηση έχει παροπλίσει εντελώς την Επιθεώρηση Εργασίας. Η δραματική υποστελέχωσή της είναι συνειδητή επιλογή. Μια χούφτα άνθρωποι στα τμήματα των μεγάλων πόλεων καλούνται να ελέγξουν χιλιάδες επιχειρήσεις, ενώ αρκετά τμήματα στην επαρχία λειτουργούν μόνο με έναν υπάλληλο! Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε πλήρη ασυδοσία της εργοδοσίας αλλά και στην εργασιακή εξουθένωση των ίδιων των εργαζομένων της Επιθεώρησης. Ακόμα και η στελέχωση των κεντρικών υπηρεσιών της νέας Ανεξάρτητης Αρχής γίνεται σε βάρος των περιφερειακών υπηρεσιών, οι οποίες αποψιλώνονται από προσωπικό. Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα, με εντολή του διοικητή, οι λιγοστοί επιθεωρητές στο κτίριο της Αγησιλάου αντί να πραγματοποιούν ελέγχους κλήθηκαν να φυλάνε σε βάρδιες το κτίριο, καθώς έληξε η σύμβαση που είχε συναφθεί με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης! Η ίδια απαράδεκτη κατάσταση επικρατεί και στην καθαριότητα, με τους εργολάβους να αλωνίζουν.

Ενα «ήσσονος σοβαρότητας» ατύχημα μπορεί να αποτελεί προάγγελο ενός πολύ πιο σοβαρού ατυχήματος

Πριν από λίγες μέρες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με εγκύκλιό του η οποία εκδόθηκε μετά από αίτημα του διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας, "παραγγέλλει" προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές ότι δεν θα πρέπει να συντάσσεται από την Επιθεώρηση Εργασίας έκθεση έρευνας για τα εργατικά ατυχήματα "ήσσονος σοβαρότητας". Είναι εξοργιστικό ότι για να στηρίξουν το επιχείρημά τους επικαλούνται, εκτός από τον νόμο Χατζηδάκη, τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό αναγγελιών εργατικών ατυχημάτων, που για το 2022 προσεγγίζει τις 14.000! Το αντικειμενικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, οι οποίοι πνίγονται σε έναν "ωκεανό" υποθέσεων, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με το "κουκούλωμα" των συνθηκών και αιτιών των εργατικών ατυχημάτων. Αλλωστε ένα "ήσσονος σοβαρότητας" εργατικό ατύχημα μπορεί να φανερώνει ελλείψεις στην τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγείας, και να αποτελεί προάγγελο ενός πολύ πιο σοβαρού ατυχήματος, ακόμα και θανατηφόρου. Απαιτούνται άμεσα μαζικές προσλήψεις επιθεωρητών, κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει την επιχειρηματική δράση των ΕΞΥΠΠ, ώστε να αποκτήσουν ουσιαστικό ρόλο ο γιατρός Εργασίας και ο τεχνικός Ασφάλειας, συγκρότηση σε όλους τους χώρους δουλειάς επιτροπών ασφάλειας και υγείας από τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που επιτρέπουν εξοντωτικά ωράρια εργασίας, καθώς η κόπωση των εργαζομένων αντικειμενικά αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος.

Το υπουργείο Εργασίας και η Επιθεώρηση, αντί να διασφαλίσουν την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, παραβιάζουν "πρώτοι και καλύτεροι" την εργατική νομοθεσία, καθώς δεν διαθέτουν τεχνικό Ασφάλειας, ούτε γιατρό Εργασίας! Επιπλέον, "κρύβουν στα συρτάρια τους" εδώ και 4 χρόνια τις εκθέσεις πεπραγμένων της Επιθεώρησης, παρότι είναι υποχρεωμένοι, από τον νόμο και την 81η Διεθνή Σύμβαση Εργασίας, να τις δημοσιεύουν κάθε χρόνο».

Και απροειδοποίητες - δυσμενείς μετακινήσεις προσωπικού

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει στην εργατική τάξη «τη μεθοδική προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να μετατρέψει την Επιθεώρηση σε μηχανισμό που, αντί να υπερασπίζεται τους εργαζόμενους, θα πρέπει στην καλύτερη περίπτωση να κρατά "ίσες αποστάσεις" ή, ακόμα χειρότερα, να επιβάλλει πρόστιμα στους ίδιους τους εργαζόμενους, όπως έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί και η επιλογή της κυβέρνησης να διορίσει ως διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής έναν άνθρωπο που έχει διατελέσει διευθυντής προσωπικού μεγάλων επιχειρήσεων, σε ορισμένες από τις οποίες εφαρμόστηκαν προγράμματα "εθελουσίας εξόδου", δηλαδή απολύσεις εργαζομένων.

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη και αυταρχική απόφαση του διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας να προχωρήσει, παραμονές Χριστουγέννων, σε απροειδοποίητες και χωρίς τη συναίνεση των υπαλλήλων μετακινήσεις προσωπικού. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η δυσμενής και ξαφνική μετακίνηση έχει ξεκάθαρα εκδικητικό χαρακτήρα, καθώς στρέφεται στοχευμένα ενάντια σε εργαζόμενους που αγωνίζονται ώστε η Επιθεώρηση να είναι στήριγμα για την εργατική τάξη και όχι παραμάγαζο της εργοδοσίας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση επιθεωρητών από το τμήμα του Πειραιά, οι οποίοι κατέθεσαν το καλοκαίρι υπηρεσιακή αναφορά με συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν πως υπήρχε ενημέρωση συγκεκριμένων εργοδοτών της Εστίασης για το πότε θα διενεργηθούν έλεγχοι. Τις καταγγελίες τους επιβεβαίωσε και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το οποίο με παρέμβασή του στη διοίκηση της Επιθεώρησης απαίτησε να "ξηλωθεί" ο μηχανισμός που ενημερώνει τους εργοδότες. Αντί γι' αυτό, τελικά "ξηλώθηκαν" οι ίδιοι οι επιθεωρητές που έκαναν την καταγγελία, καθώς κλήθηκαν σε απολογία και μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες!».

Το ΠΑΜΕ διατυπώνει τα παρακάτω αιτήματα για την Επιθεώρηση Εργασίας:

  • Μαζικές προσλήψεις επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων, επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας και διοικητικού προσωπικού.
  • Αμεση ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων του διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας που αφορούν τις δυσμενείς μεταθέσεις προσωπικού.
  • Να διασφαλιστεί ότι οι επιθεωρητές θα μπορούν να ασκούν απερίσπαστοι τα καθήκοντά τους, χωρίς πιέσεις, «νουθεσίες» και δυσμενείς μεταθέσεις.
  • Πλήρης διερεύνηση εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, συστηματική διενέργεια προληπτικών ελέγχων με στόχο την αποφυγή τους.
  • Αμεσος προγραμματισμός της ειδικής εκπαίδευσης επιθεωρητών, για τους υπαλλήλους που δεν έχουν ακόμα αποκτήσει την ειδικότητα του επιθεωρητή.
  • Διασφάλιση του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
  • Η Επιθεώρηση Εργασίας να λειτουργεί αναβαθμισμένη, ως κρατική υπηρεσία και όχι με τον μανδύα της ανεξάρτητης αρχής, με την εκάστοτε κυβέρνηση να είναι υπόλογη στους εργαζόμενους για τις πράξεις και τις παραλείψεις της.

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της Επιθεώρησης Εργασίας και στα σωματεία τους, στον αγώνα που δίνουν, μαζί με όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς τους, για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων», καταλήγει το ΠΑΜΕ.

Αξιοποιούν την υποστελέχωση για να δικαιολογήσουν την ανεπάρκεια ελέγχων

Η εργοδοσία παραγγέλνει μειωμένους ελέγχους και η διοίκηση της Επιθεώρησης με την κάλυψη της Δικαιοσύνης «εκτελεί»

Μόλις 245 επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (από την τελευταία δημοσιοποιημένη Εκθεση Πεπραγμένων 2017, του τότε Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας) για να ελέγχουν πάνω από 300.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα! Αυτή είναι η εικόνα της τραγικής υποστελέχωσης της Επιθεώρησης Εργασίας, την οποία έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Μια κατάσταση που επιδεινώνεται περαιτέρω με την ανάθεση αλλότριων καθηκόντων στους επιθεωρητές Εργασίας, συνήθως γραμματειακής υποστήριξης, φθάνοντας όμως ακόμα και στη φύλαξη κτιρίου σε βάρδιες (!) όπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του.

Την κατάσταση αυτή αξιοποιεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ που αντί να ενισχύσει με το αναγκαίο προσωπικό την Επιθεώρηση Εργασίας και να βελτιώσει τις υλικοτεχνικές υποδομές, δίνει κατευθύνσεις που «νομιμοποιούν» τον μη επαρκή έλεγχο σε «ήσσονος σοβαρότητας», όπως τα αποκαλεί, «εργατικά ατυχήματα».

Στο φύλλο του Σαββατοκύριακου ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε το σήμα που έδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προς την Αστυνομία και το Λιμενικό να μη δίνουν παραγγελία για «έρευνα αιτιών και συνθηκών» εργατικών «ατυχημάτων», αν αυτά εντάσσονται στην κατηγορία «ήσσονος σημασίας»!

Συνεχίζοντας λοιπόν το σχετικό ρεπορτάζ προκύπτουν και νέα στοιχεία:

Πρώτον, η κατεύθυνση αυτή δίνεται κεντρικά από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος για να τη στηρίξει αξιοποιεί επιχειρήματα της εργοδοσίας, σε μια ακόμα έκφραση της στάσης της αστικής Δικαιοσύνης απέναντι στην εργατική τάξη.

Δεύτερον, την ενέργεια του εισαγγελέα προκάλεσε αρχικά ο ίδιος ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τους εργαζόμενους «περιουσιακά στοιχεία των επιχειρήσεων»! Και προφανώς ως τέτοια δεν χρήζουν της ανάλογης προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας στον χώρο δουλειάς.

Συγκεκριμένα: Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, απευθυνόμενος προς τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας, επικαλείται έγγραφο του διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας και τους ζητά «να συστήσετε στους υπό τις οδηγίες και παραγγελίες σας δρώντες προανακριτικούς υπαλλήλους ότι δεν προβλέπεται κατά τον νόμο η σύνταξη έκθεσης έρευνας επί των ήσσονος σοβαρότητας εργατικών ατυχημάτων»! Και το επιχείρημα που χρησιμοποιεί είναι ότι εάν η Επιθεώρηση Εργασίας συντάσσει έκθεση «για την πληθώρα των εργατικών ατυχημάτων» τότε θα ακυρωθεί η αποστολή της, που είναι η ...διενέργεια προληπτικών ελέγχων. Του εισαγγελέα δεν του πέρασε βέβαια από το μυαλό ότι για να μην ακυρωθεί η αποστολή της Επιθεώρησης Εργασίας θα μπορούσε να ενισχυθεί με προσωπικό... Η Εισαγγελία επικαλείται για τον χαρακτηρισμό εργατικών ατυχημάτων ως «ήσσονος σημασίας» όλο το σχετικό νομικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και έμεινε απείραχτο από όλες τις κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ).

Της σύστασης του εισαγγελέα προηγήθηκε το έγγραφο του διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας που διατυπώνει εμμέσως πλην σαφώς το σχετικό αίτημα για το «κουκούλωμα» των εργατικών «ατυχημάτων» και με την κάλυψη της Δικαιοσύνης, όπου σημείωνε μεταξύ άλλων (δική μας η υπογράμμιση): «Επισημαίνεται ιδιαίτερα πως, δεδομένων και των δυνατοτήτων του υπηρετούντος στην Επιθεώρηση Εργασίας προσωπικού, η ανάλωση δυσανάλογου χρόνου εργασίας των επιθεωρητών πανελλαδικά για τον χειρισμό χιλιάδων υποθέσεων αναγγελλόμενων εργατικών ατυχημάτων ήσσονος σοβαρότητας (τουτέστιν, της μεγάλης πλειοψηφίας των αναγγελλόμενων ατυχημάτων, που εκτιμώνται ότι θα προσεγγίσουν τον αριθμό των 14.000 κατά το τρέχον έτος), αποβαίνει σε βάρος του κύριου έργου τους, που είναι η διενέργεια προληπτικών ελέγχων τήρησης της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία». Δηλαδή, ο διοικητής αντί να ζητήσει από την κυβέρνηση ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας με επιπλέον προσωπικό θεωρεί δεδομένη την υποστελέχωση και απλά ζητά να μειωθεί ο φόρτος εργασίας, ανεξάρτητα αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, που είναι ο κύριος στόχος και της Επιθεώρησης Εργασίας και όχι όπως ισχυρίζεται ο διοικητής μόνο η διενέργεια προληπτικών ελέγχων.

Η κατεύθυνση αυτή γεννά το εξής ερώτημα. Αν στα «ήσσονος σοβαρότητας ατυχήματα» - πέρα από το αν θα συνταχθεί έκθεση ή όχι - δεν γίνεται ουσιαστικός έλεγχος, πώς μπορεί να διαπιστωθεί αν οι αιτίες που το προκάλεσαν δεν υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν ένα σοβαρό εργατικό «ατύχημα» στο μέλλον, με την έννοια ότι πολλά μικροατυχήματα σε χώρους δουλειάς είναι ενδείξεις για μη τήρηση μέτρων ασφάλειας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα μέχρι και θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα»; Ετσι, ο έλεγχος των συνθηκών «ήσσονος σοβαρότητας ατυχήματος» είναι ουσιαστικά και ένας προληπτικός έλεγχος που κατά τον διοικητή αποτελεί την κύρια αποστολή της Επιθεώρησης.

Ενα ακόμα ερώτημα είναι πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα κριτήρια που επικαλούνται για να χαρακτηρίσουν ένα «ατύχημα» σοβαρό. Για παράδειγμα, δεν θεωρείται σοβαρό «ατύχημα» εάν ο εργαζόμενος παραμείνει στο νοσοκομείο λιγότερο από πέντε μέρες...! Ομως, ακόμα κι έτσι πολλές είναι οι περιπτώσεις που αρχικά αναγγέλλονται οι πρώτες πέντε μέρες, όμως ο εργαζόμενος παραμένει στο νοσοκομείο ή απαιτείται να πάρει μεγάλη σε διάρκεια αναρρωτική άδεια χωρίς να ενημερώνεται η Επιθεώρηση Εργασίας γι' αυτό.

Τελικά η κατεύθυνση που δίνει η κυβέρνηση δεν έρχεται να διευκολύνει το έργο της Επιθεώρησης Εργασίας αλλά να «νομιμοποιήσει» την υποστελέχωσή της και τη μη διενέργεια ουσιαστικών ελέγχων στο σύνολο των χώρων δουλειάς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ