ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Νέες αποφάσεις στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου

Από τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ
Από τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ
Με βασικά θέματα Ουκρανικό, Σαχέλ και τις παράκτιες χώρες της Δυτικής Αφρικής συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, υπό την προεδρία του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζ. Μπορέλ.

Μετά την ολοκλήρωσή του, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε μία ακόμα δόση στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε πως συμφωνήθηκε η παροχή πρόσθετης βοήθειας ύψους 45 εκατ. ευρώ για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στην ΕΕ.

Τα παραπάνω ανεβάζουν τη συνολική στρατιωτική υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία στα 3,6 δισ. ευρώ, στα οποία βέβαια δεν συνυπολογίζονται τα τεράστια πακέτα στρατιωτικής στήριξης που στέλνουν στο Κίεβο σε διμερές επίπεδο τα κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας.

Ο Μπορέλ ανακοίνωσε, επίσης, την προετοιμασία της πρώτης Συνόδου ΕΕ - Ουκρανίας στις 3 Φλεβάρη. «Θα είναι η πρώτη Σύνοδος με την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, με την Ουκρανία πλέον υποψήφια προς ένταξη χώρα», ανέφερε.

Σύμφωνα με δήλωση του ίδιου, επίσης, οι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη (αλλά όχι η Σερβία) και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία (αλλά όχι η Ελβετία), «συντάσσονται» με κυρώσεις που αποφάσισε πρόσφατα κατά της Ρωσίας το ΣΕΥ.

Νέα «μη στρατιωτική αποστολή» της ΕΕ στην Αρμενία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που εντάσσεται στους ανταγωνισμούς με τη Ρωσία, το ΣΕΥ αποφάσισε να ιδρύσει μια «μη στρατιωτική αποστολή» της ΕΕ στην Αρμενία (EUMA) στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ), επιδιώκοντας να περιορίσει τον «διαμεσολαβητικό» ρόλο της Μόσχας στην αντιπαράθεση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν.

Επισήμως, στόχος της αποστολής είναι «να συμβάλει στη σταθερότητα στις παραμεθόριες περιοχές της Αρμενίας, να οικοδομήσει εμπιστοσύνη επιτόπου και να εξασφαλίσει ένα περιβάλλον που ευνοεί τις προσπάθειες εξομάλυνσης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες υποστηρίζονται από την ΕΕ».

Αλλωστε, όπως τονίζεται στη σχετική απόφαση, «η ίδρυση αποστολής της ΕΕ στην Αρμενία εγκαινιάζει μια νέα φάση στη δέσμευση της ΕΕ στον Νότιο Καύκασο».

Η EUMA θα διεξαγάγει τακτικές περιπολίες και θα αναφέρει την κατάσταση στα κεντρικά στις Βρυξέλλες, «γεγονός που θα ενισχύσει την κατανόηση της επιτόπιας κατάστασης από την ΕΕ. Η αποστολή θα συμβάλει επίσης στις προσπάθειες διαμεσολάβησης στο πλαίσιο της διαδικασίας υπό την ηγεσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ». Θα έχει αρχική θητεία δύο ετών και η επιχειρησιακή της έδρα θα βρίσκεται στην Αρμενία.

Συνάντηση Σακελλαροπούλου - Παναγιωτόπουλου

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δεχόταν στο προεδρικό μέγαρο τον υπουργό Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ουκρανικό και στην Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας τον ρόλο «που διαδραματίζει η Ελλάδα, ως πυλώνας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, συνεργαζόμενη με χώρες που μοιράζονται κοινές αξίες», όπως βαφτίζεται η παραπέρα εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα.

Χαρακτηριστικά είναι και όσα αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», ότι Ουάσιγκτον και Κίεβο ασκούν πιέσεις προς την Αθήνα να εκδηλώσει, έστω, την προθυμία παραχώρησης γερμανικών αρμάτων μάχης τύπου «Leopard» στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις. Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι σε επαφές που έγιναν τελευταία ζητήθηκε από την Αθήνα να παραχωρήσει έναν «συμβολικό» αριθμό (2 ή 3) αρμάτων ώστε να ασκηθεί πίεση στο Βερολίνο.

«Ουσιαστικά από την Αθήνα ζητείται μια διπλωματική χειρονομία (μαζί με άλλες που έρχονται από Ολλανδία, τη Φινλανδία και αλλού) που θα οδηγήσει το Βερολίνο στην απόφαση να επιτρέψει στην Πολωνία να δώσει τα δικά της "Leopard" στην Ουκρανία», αναφέρει η «Καθημερινή».

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συναινέσει για την εκχώρηση 40 αρμάτων BMP1.

ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνάντηση Μακρόν - Σολτς για «επανεκκίνηση» του «γαλλογερμανικού κινητήρα»

Στον ανταγωνισμό της ΕΕ με τις ΗΠΑ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα

Η «ενίσχυση της κυριαρχίας της ΕΕ» σε στρατηγικούς τομείς όπως η Αμυνα, η Ενέργεια, οι νέες και «πράσινες» τεχνολογίες βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν και του Γερμανού καγκελάριου, Ολ. Σολτς, με τη συμμετοχή υπουργών των δύο κυβερνήσεων, την Κυριακή στο Παρίσι.

Οι δυο αντιπροσωπείες πραγματοποίησαν κοινές διαβουλεύσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων για γαλλογερμανική συμφιλίωση.

Εδώ και μήνες Βερολίνο και Παρίσι βρίσκονται σε επαφές, αναζητώντας συμβιβασμούς σε μια σειρά αντικρουόμενα συμφέροντα και αντιθέσεις των γερμανικών και των γαλλικών μονοπωλίων, ενώ επιδιώκουν να δυναμώσουν τον λεγόμενο «γαλλογερμανικό» άξονα, προκειμένου η ΕΕ να αντεπεξέλθει στον εντεινόμενο ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Σε ένα τέτοιο φόντο ανακοινώθηκε πως ο αγωγός υδρογόνου H2Med μεταξύ Βαρκελώνης και Μασσαλίας - που είχε δυσαρεστήσει το Βερολίνο αφού «έθαψε» δικό του σχέδιο για άλλο αγωγό από την Ισπανία στη Γερμανία - θα επεκταθεί τελικά και στη Γερμανία.

«Αποφασίσαμε να επεκτείνουμε το έργο H2Med το οποίο, χάρη στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, συνδέει την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Γαλλία (...) με τη Γερμανία, η οποία θα είναι εταίρος σε αυτή τη στρατηγική υποδομή υδρογόνου», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Η κοινή δήλωση υπογραμμίζει την ανάγκη να προχωρήσει η ενεργειακή μετάβαση, να αυξηθούν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ και να ενισχυθεί η παραγωγή Ενέργειας από το υδρογόνο, που προέρχεται κυρίως από επεξεργασία φυσικού αερίου.

«Το μέλλον» της Ευρώπης «βασίζεται στη συνεργασία των δύο χωρών μας, ως ατμομηχανή μιας ενωμένης Ευρώπης», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος σε εκδήλωση στη Σορβόννη για την επέτειο της συνθήκης συμφιλίωσης, χαρακτηρίζοντας τον «γαλλογερμανικό κινητήρα» ως «μηχανή συμβιβασμού», που επιτρέπει «να μεταμορφώνονται οι διαμάχες και τα αποκλίνοντα συμφέροντα σε συγκλίνουσα δράση».

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε πως Γαλλία και Γερμανία οφείλουν να γίνουν «πρωτοπόροι για την επανίδρυση της Ευρώπης». Ιδιαίτερα σημείωσε την ανάγκη «να οικοδομηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο», να ενθαρρυνθούν «η καινοτομία και οι τεχνολογίες του αύριο» και να προωθηθεί μια ΕΕ «ικανή να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της ως γεωπολιτικής δύναμης, στην Αμυνα, το Διάστημα, τη διπλωματία».

Για τον τομέα της Αμυνας, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας δηλώνουν ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι η «λυδία λίθος» για την ευρωατλαντική Αμυνα και Ασφάλεια, παράλληλα όμως οι δυο ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη να αναπτύξει η Ευρώπη τις δικές τις «αμυντικές» δυνατότητες, ώστε να είναι σε θέση να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της. Δηλώνουν επίσης διατεθειμένες να ενισχύσουν τη σύγκλιση των εθνικών στρατηγικών σε Αμυνα και Ασφάλεια.

Γαλλία και Γερμανία θα διαμορφώσουν «κοινή γραμμή» ως απάντηση της Ευρώπης για την ενίσχυση της δικής της βιομηχανικής παραγωγής, για να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και τον αμερικανικό νόμο «για τη μείωση του πληθωρισμού», ο οποίος περιλαμβάνει περίπου 500 δισ. δολάρια σε κονδύλια, νέες κρατικές επιδοτήσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις για μια δεκαετία για τις επιχειρήσεις που παράγουν στις ΗΠΑ. Η ΕΕ υποστηρίζει ότι ο νόμος επιδοτεί «αθέμιτα» τις αμερικανικές εταιρείες και έχει απειλήσει να τον καταγγείλει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν παροτρύνει τις ΗΠΑ να τροποποιήσουν τον νόμο, ώστε να δώσουν στα ευρωπαϊκά μονοπώλια ορισμένες εξαιρέσεις, χωρίς να διαφαίνεται για την ώρα κάποια τέτοια προοπτική.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα, για να συζητήσουν την απάντηση στον αμερικανικό νόμο για τις επιδοτήσεις, η οποία πιθανότατα θα περιλαμβάνει την παροχή στα κράτη - μέλη μεγαλύτερης ευχέρειας να επενδύουν στις δικές τους εταιρείες και θα ανακατευθύνει επιδοτήσεις της ΕΕ σε ευρωπαϊκούς ομίλους.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ
Νέες «τριβές» για την έγκριση της ένταξης στο ΝΑΤΟ

Νέες «τριβές» εκδηλώνονται μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας γύρω από το θέμα της έγκρισης της σουηδικής ένταξης στο ΝΑΤΟ από την Αγκυρα, καθώς η τουρκική κυβέρνηση παζαρεύει ανταλλάγματα για τη διεύρυνση της λυκοσυμμαχίας.

Αφορμή στάθηκε «συγκέντρωση» που οργανώθηκε στη Στοκχόλμη στη διάρκεια της οποίας ο Δανός ακροδεξιός Ράσμους Παλουντάν έκαψε το Κοράνι, όπως είχε προαναγγείλει. Η Αγκυρα είχε ζητήσει να ανακληθεί η άδεια των σουηδικών αρχών για την εν λόγω «συγκέντρωση», κάτι που δεν έγινε.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ δήλωσε ότι «η επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Αμυνας Πολ Γιόνσον στην Τουρκία στις 27 Ιανουαρίου έχασε το νόημα και τη σημασία της, οπότε την ακυρώσαμε». Πρόσθεσε δε ότι στην πρόσφατη διάσκεψη των χωρών που στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία, στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, μετέφερε στον Σουηδό ομόλογό του την αντίδραση της Αγκυρας, επιμένοντας ότι η Στοκχόλμη «δεν ανταποκρίνεται κατάλληλα στη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων».

Ο Τζίμι Ακεσον, επικεφαλής του σουηδικού ακροδεξιού κόμματος των «Σουηδών Δημοκρατών» (SD), που δεν συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο αλλά στηρίζουν τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον «να μη δώσει πάρα πολλά στον ισλαμιστή δικτάτορα» Ερντογάν.

Την περασμένη βδομάδα ο Κρίστερσον είχε χαρακτηρίσει διαδήλωση υπέρ του ΡΚΚ στη Σουηδία «σαμποτάζ» της σουηδικής υποψηφιότητας στο ΝΑΤΟ, και το κρέμασμα ομοιώματος του Ερντογάν «προσομοίωση εκτέλεσης» ενός «δημοκρατικά εκλεγμένου πολιτικού». Μετά την καύση του Κορανιού, είπε ότι «η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί θεμελιώδες κομμάτι της δημοκρατίας», ωστόσο «το να καίει κανείς βιβλία που για πολλούς είναι ιερά αποτελεί μια βαθιά ασεβή πράξη».

«Αν δεν σέβεστε τη θρησκεία της Τουρκίας, των μουσουλμάνων, δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς στο ΝΑΤΟ», είπε χθες από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, συμπληρώνοντας ότι «αν συμπαθούν τόσο πολύ μέλη τρομοκρατικών ομάδων και εχθρούς του Ισλάμ, τους συμβουλεύουμε να εμπιστευτούν την άμυνα της χώρας τους και σε αυτούς».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ