ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑΣ - ΚΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Σφοδρός ανταγωνισμός σε μια ακόμα κρίσιμη περιοχή

Από τη συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, με την ομόλογό του στη Νότια Αφρική

Russian Foreign Ministry Press

Από τη συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, με την ομόλογό του στη Νότια Αφρική
Το αυξημένο «ενδιαφέρον» των ισχυρότερων καπιταλιστικών κέντρων για την ενίσχυση των «πατημάτων» τους στην Αφρική αντανακλούν οι διαδοχικές περιοδείες κυβερνητικών αξιωματούχων από ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία σε αφρικανικές χώρες το τελευταίο διάστημα.

Μετά τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, Τσιν Γκάο, που επισκέφθηκε πέντε αφρικανικές χώρες στην αρχή της χρονιάς, στα τέλη της περασμένης βδομάδας κατέφθασε στην Αφρική η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, ενώ επίσκεψη στη Νότια Αφρική πραγματοποίησε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.

Περιοδεία της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών

Η Γέλεν βρέθηκε χτες στη Ζάμπια, μετά από την επίσκεψή της στη Σενεγάλη και την επικείμενη στη Νότια Αφρική.

Από τη Λουσάκα της Ζάμπιας - όπου εκφράζεται έντονα ο διαγκωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - η Αμερικανίδα υπουργός χαρακτήρισε κρίσιμης σημασίας την αναδιάρθρωση του χρέους της εν λόγω χώρας (χρέος της Ζάμπιας προς την Κίνα). Ανέφερε πως συζήτησε το θέμα με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Λίου Χε, στη συνάντησή τους στη Ζυρίχη την περασμένη βδομάδα. «Ζήτησα τη συνεργασία τους στην προσπάθεια επίτευξης ταχείας επίλυσης. Και οι συνομιλίες μας ήταν εποικοδομητικές», είπε η Γέλεν.

Σε άλλο σημείο η Αμερικανίδα υπουργός έκανε λόγο για «εντυπωσιακή πρόοδο» στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ισχυρίστηκε ότι η «περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση» και η εμβάθυνση του εμπορίου με τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πυλώνα» ανάπτυξης για τη Ζάμπια.

Το Σαββατοκύριακο στη Σενεγάλη η Γέλεν κατηγόρησε τη Ρωσία για την επιδείνωση των οικονομικών προβλημάτων της Αφρικής, ενώ άσκησε δριμεία κριτική και στην Κίνα για τις πρακτικές δανεισμού τις οποίες ακολουθεί. «Ο πόλεμος της Ρωσίας και η χρήση των τροφίμων ως όπλου έχουν εκτινάξει τη διατροφική ανασφάλεια και έχουν προκαλέσει ανείπωτο πόνο», ανέφερε η Γέλεν σε ομιλία της στο Ντακάρ.

Επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ στη Νότια Αφρική

Χτες βρέθηκε στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, προετοιμάζοντας μεταξύ άλλων τη ρωσο-αφρικανική Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη, αλλά και ενόψει των 10ήμερων ναυτικών ασκήσεων Νότιας Αφρικής - Κίνας - Ρωσίας τον Φλεβάρη (17/2 - 27/2).

Στη συνάντηση που είχε με την Νοτιοαφρικανή ομόλογό του, ο Λαβρόφ κατήγγειλε τις προσπάθειες των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών να σαμποτάρουν τις σχέσεις αφρικανικών χωρών με τη Ρωσία. Αναφερόμενος στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία προειδοποίησε ότι πλέον «ο πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση δεν είναι πλέον υβριδικός αλλά σχεδόν πραγματικός».

Η Νοτιοαφρικανή ΥΠΕΞ, Ναλέντι Πάντορ, απέρριψε τις επικρίσεις δυτικών χωρών για τις επικείμενες ναυτικές ασκήσεις με Κίνα και Ρωσία, τονίζοντας ότι είναι «φυσική πορεία» φιλικών σχέσεων μεταξύ χωρών. Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία επανέλαβε τη θέση της Νότιας Αφρικής για ανάγκη διπλωματικής επίλυσης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις «ανησυχίες» και των δύο πλευρών.

Στα ναυτικά γυμνάσια και η φρεγάτα «Ναύαρχος Gorshkov»

Νωρίτερα, χτες, Ρώσοι αξιωματούχοι που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ ανέφεραν ότι η ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Gorshkov», που φέρει τους υπερσύγχρονους υπερηχητικούς πυραύλους «Zirkon», θα συμμετάσχει τον Φλεβάρη στα κοινά ναυτικά γυμνάσια ανοιχτά των νοτιοαφρικανικών ακτών.

Προηγουμένως θα έχει διασχίσει τη Μεσόγειο, ενώ προ ημερών συμμετείχε σε γυμνάσια στη θάλασσα της Νορβηγίας.

«Η φρεγάτα "Admiral Gorshkov" (...) θα μεταβεί στο σημείο επιμελητειακής υποστήριξης στην Ταρτούς της Συρίας και κατόπιν θα συμμετάσχει σε κοινά ναυτικά γυμνάσια με (...) πλοία της Κίνας και της Νότιας Αφρικής», ανέφερε το ΤΑΣΣ, επικαλούμενο πηγή του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

Μπουρκίνα Φάσο: Απαιτεί αποχώρηση του γαλλικού στρατού

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην Μπουρκίνα Φάσο, η στρατιωτική κυβέρνηση του λοχαγού Ιμπραχίμ Τραορέ ενημέρωσε το Σάββατο τη διοίκηση των περίπου 400 Γάλλων στρατιωτών στη χώρα πως θα πρέπει να την εγκαταλείψουν μέσα σε ένα μήνα, ισχυριζόμενη ταυτόχρονα ότι οι διπλωματικές, πολιτικές και άλλες σχέσεις με τη Γαλλία θα μείνουν ανεπηρέαστες.

Στο κείμενο του υπουργείου Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο, που απευθύνεται στις γαλλικές αρχές, με ημερομηνία 18/1, η Ουαγκαντούγκου «καταγγέλλει και τερματίζει στο σύνολό της τη συμφωνία» της 18ης Δεκεμβρίου 2018 «για το καθεστώς των γαλλικών ένοπλων δυνάμεων» στη χώρα. Με δεδομένη «την προθεσμία ενός μήνα που όριζε η προαναφερθείσα συμφωνία σε περίπτωση αποκήρυξης», το υπουργείο Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο «θα το εκτιμούσε εάν επιδεικνυόταν ιδιαίτερη σπουδή» για την τήρησή της.

Την περασμένη Παρασκευή εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, απαιτώντας από τον Γάλλο πρέσβη να εγκαταλείψει τη χώρα και να κλείσει η εκεί στρατιωτική βάση.

Η Μπουρκίνα Φάσο είναι μία ακόμη αφρικανική χώρα που επιδιώκει την αποχώρηση του γαλλικού στρατού, μετά το Μάλι το 2022, χώρα επίσης με στρατιωτική κυβέρνηση που ανέπτυξε στενότερες στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία και τη ρωσική μισθοφορική εταιρεία «Wagner Group». Την απομάκρυνση των γαλλικών στρατευμάτων είχε απαιτήσει και η Ισημερινή Γουινέα.

Προχτές, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, δήλωσε πως αναμένει «διευκρινίσεις» από την Μπουρκίνα Φάσο σχετικά με το αίτημα να αποχωρήσουν μέσα σε έναν μήνα τα γαλλικά στρατεύματα που επιχειρούν στη χώρα.

Την Παρασκευή το «Politico» υποστήριξε πως η ρωσική μισθοφορική εταιρεία «Wagner Group» που δρα κυρίως σε χώρες της Αφρικής με πρόσκληση συνήθως των εκεί κυβερνήσεων, χρηματοδοτεί μέρος των επιχειρήσεων και της αγοράς νέων όπλων, πυρομαχικών και μισθοφόρων από την εκμετάλλευση ορυχείων στην Αφρική, μεταξύ των οποίων το τεράστιο χρυσωρυχείο Ndassima που βρίσκεται στην επαρχία Ουάκα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

ΛΙΒΥΗ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΙΤΑΛΙΑ
Κινητικότητα και «μηνύματα» στη Βόρεια Αφρική

Μήνυμα απέναντι σε πρόσφατες κινήσεις της λιβυκής κυβέρνησης του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά που εδρεύει στην Τρίπολη, σε βάρος των γεωπολιτικών συμφερόντων της Αιγύπτου και άλλων δυνάμεων στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, έστειλαν την Κυριακή εμμέσως πλην σαφώς οι περισσότεροι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, επιλέγοντας να απουσιάσουν από υπουργική σύνοδο που θα γινόταν υπό την προεδρία της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά.

Από την υπουργική σύνοδο έλειπαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ άλλες τέσσερις χώρες (μεταξύ αυτών το Κατάρ) έστειλαν κατώτερους διπλωματικούς αξιωματούχους, με αποτέλεσμα η συνάντηση να υποβιβαστεί σε διπλωματική διαβούλευση.

Η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά εξέφρασε την απογοήτευσή της, αναφέροντας πως η λιβυκή «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» απορρίπτει την πολιτικοποίηση συμφωνιών και μνημονίων. Πρόσθεσε πως καταβάλλονται «αραβικές προσπάθειες» για κάμψη της βούλησης του λιβυκού λαού και «παρεμπόδισης διεθνών» προσπαθειών για την εδραίωση της «σταθερότητας» και της διεξαγωγής εκλογών στη Λιβύη.

Ιταλικές επαφές σε Αίγυπτο και Αλγερία

Στο μεταξύ, την Κυριακή βρέθηκε στο Κάιρο ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Αντ. Ταγιάνι, συναντώντας τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπτνέλ Φατάχ Σίσι και συζητώντας μεταξύ άλλων την κατάσταση στη Λιβύη, τις διμερείς και περιφερειακές σχέσεις. Ειδική αναφορά έκαναν σε θέματα «ενεργειακής ασφάλειας και οικονομικής συνεργασίας» στην Ανατολική Μεσόγειο και στις προσπάθειες «αναχαίτισης» των μεταναστευτικών ροών προς την Ιταλία από την Αφρική.

Ο Ιταλός υπουργός συναντήθηκε στη συνέχεια και με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμεντ Αμπού Γκάιτ, ενώ προ ημερών είχε επισκεφθεί την Τυνησία.

Η δε Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επρόκειτο να ολοκληρώσει χτες διήμερη επίσκεψη στην Αλγερία, επιχειρώντας μεταξύ άλλων να εξασφαλίσει ακόμη περισσότερες επικερδείς μπίζνες στο ιταλικό μονοπώλιο ΕΝΙ, αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου και μελλοντική συνεργασία για την παραγωγή «πράσινου υδρογόνου». Θα συζητούνταν και εδώ το θέμα των μεταναστευτικών ροών.

Η πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον Αλγερινό ομόλογό της, Αϊάν μπιν Αμπντέλ Ράχμα και τον Πρόεδρο της Αλγερίας, Αμπντελματζίντ Τεμπούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων «Nova», στελέχη της αλγερινής εταιρείας Ενέργειας «Sonatrach» και της ιταλικής ΕΝΙ αναμένεται να υπογράψουν συμφωνίες συνεργασίας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Το γαλλικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε χθες το προωθούμενο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, με τον υπουργό Εργασίας Ολ. Ντισότ να αποκλείει το ενδεχόμενο απόσυρσης του σχεδίου αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη (με 43 χρόνια εργασίας...). Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ετοιμάζουν νέα πανεθνική απεργία στις 31 Γενάρη, ενώ μια σειρά ομοσπονδίες εργαζομένων και αγωνιστικά συνδικάτα καλούν σε άμεση οργάνωση πολύμορφων κινητοποιήσεων μπροστά και σε αυτήν τη νέα γενική απεργία.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Συνεχίζεται η «καταιγίδα» απολύσεων που πλήττει εδώ και μήνες τους εργαζόμενους σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς των ΗΠΑ. Την Παρασκευή η εταιρεία «Vox Media» (στην οποία ανήκουν τα διαδικτυακά ΜΜΕ «Vox», «The Verge», «SBNAtion» και «New York Magazine») ενημέρωσε με mail για απολύσεις περίπου 7% του προσωπικού όλων των τμημάτων, «λόγω του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος». Πριν από μήνες ανακοινώθηκαν επίσης οι απολύσεις εκατοντάδων δημοσιογράφων σε CNN και «Washington Post».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- 18 άτομα και 19 οντότητες προστίθενται στον κατάλογο των νέων ευρωενωσιακών κυρώσεων κατά του Ιράν, όπως αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, στο όνομα των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αφορμή την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και την επιβολή θανατικών ποινών με κατηγορίες για αδικήματα που σχετίζονται με αυτές.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Κυανόκρανοι της αποστολής του ΟΗΕ στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ διαμεσολάβησαν χθες για τον τερματισμό αντιπαράθεσης Λιβανέζων και Ισραηλινών στρατιωτών, με τους πρώτους να κατηγορούν τους δεύτερους για παραβίαση της γραμμής οριοθέτησης συνόρων στη διάρκεια εργασιών μηχανικών του ισραηλινού στρατού κοντά στη μεθοριακή λιβανέζικη πόλη Μαργκαλιότ.

ΑΓΚΥΡΑ.-- «Θα κάνω χρήση της δικαιοδοσίας μου για να γίνουν οι εκλογές νωρίτερα, στις 14 Μαΐου», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται για πρόωρες εκλογές».

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Ο 44χρονος Κρις Χίπινγκς, μοναδικός υποψήφιος, εξελέγη νέος ηγέτης του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Νέας Ζηλανδίας και έτσι αναλαμβάνει και χρέη πρωθυπουργού. Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει η 46χρονη Κάρμελ Σεπουλόνι, με καταγωγή και από Σαμόα και Τόνγκα.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Τουλάχιστον 16 άτομα σκοτώθηκαν μετά την κατάρρευση πενταώροφης πολυκατοικίας στο Χαλέπι την Κυριακή, από άγνωστη αιτία. 5 από τα θύματα ήταν παιδιά.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ενοπλος επιτέθηκε σε κέντρο χορού στο Μόντερεϊ Παρκ στην Καλιφόρνια, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους και τραυματίζοντας σοβαρά άλλους τόσους. Ο 72χρονος δράστης του μακελειού φέρεται ότι μετά την επίθεση αυτοκτόνησε.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τα 28 έφτασαν τελικά τα θύματα από την πρόσφατη πτώση χιονοστιβάδας σε οροσειρά του Θιβέτ. Η χιονοστιβάδα σχηματίστηκε στην έξοδο σήραγγας σε δρόμο που συνδέει την πόλη Νιινγκτσί, στην κομητεία Μεντόγκ, με την κομητεία Μαϊνλίνγκ (νοτιοανατολικό Θιβέτ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ