ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το Σάββατο στις 7 μ.μ. στο Παλαί Ντε Σπορ η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση
  • Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
  • Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα

Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, το Σάββατο 28/1, στις 7 μ.μ., στο Παλαί Ντε σπορ, στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα με τον Γιώργο Νταλάρα και τους Ασπασία Στρατηγού και Κώστα Τριανταφυλλίδη.

Καθημερινά οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προπαγανδίζουν τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση μέσα από το πλατύ πολιτικό άνοιγμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στον λαό της Θεσσαλονίκης, με το Κάλεσμα της ΚΕ για συμπόρευση με το ΚΚΕ, αλλά και από μαζικές εξορμήσεις ενημέρωσης.

Χτες, πλατιά εξόρμηση πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στις γειτονιές του κέντρου της Θεσσαλονίκης, της Τούμπας, της Χαριλάου καθώς και στην Καλαμαριά με σκοπό να φτάσει το μήνυμα της μεγάλης πολιτικής - πολιτιστικής συγκέντρωσης που οργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» (Πλάτωνος 7, Θεσσαλονίκη).

Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, ο Γιώργος Νταλάρας μαζί με την Ασπασία Στρατηγού και τον Κώστα Τριανταφυλλίδη θα παρουσιάσουν τραγούδια από τα εμβληματικά έργα του Απόστολου Καλδάρα «Μικρά Ασία» και «Βυζαντινός Εσπερινός», αλλά και άλλα γνωστά τραγούδια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.

Συντελεστές θα είναι:

Μουσικοί: Βαγγελάκης Αποστόλης (πνευστά), Γρυσμπολάκης Μάνος (ακορντεόν), Ζέρβας Χρήστος (κιθάρα), Κορακάκης Βασίλης (μπουζούκι), Μαντικός Ηλίας (κανονάκι), Μαρινάκης Γιώργος (βιολί), Μάτσικας Γιώργος (μπουζούκι), Παπαχριστούδης Γιώργος (πιάνο), Πλαγιανάκος Γιάννης (κοντραμπάσο), Σαμιώτης Στράτος (κρουστά), Χριστοδουλάκης Δημήτρης (ντραμς).

Ενορχήστρωση - επιμέλεια προγράμματος: Γιώργος Νταλάρας.

Ενορχηστρωτική επιμέλεια: Παπαχριστούδης Γιώργος.

Σκηνοθετική επιμέλεια προβολών: Σούλης Νίκος.

Σχεδιασμός ήχου, ηχοληψία: Ζαχόπουλος Αντώνης, stage, Κουλούρης Βαγγέλης, FoH. Φωτισμοί: Μανιατάκος Γιάννης.

«Θησαυρός» στην ελληνική δισκογραφία τα τραγούδια του Καλδάρα

Για τον Απόστολο Καλδάρα ο «Ριζοσπάστης» απευθύνθηκε στον Θεσσαλονικιό μουσικό Νίκο Ταλέα, ο οποίος σημείωσε τα παρακάτω:

«Κάποιος είπε ότι στην Τέχνη το μεγάλο και φωτεινό θα ακούγεται και θα φέγγει για πάντα!!! ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ. Σημαντικό κομμάτι από το πάνθεον των Ελλήνων συνθετών. Ενας άνθρωπος που γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1922 (7 Απρίλη), στην ίδια πόλη που γεννήθηκε και ο άλλος τεράστιος (κατά πολλούς ο μεγαλύτερος Ελληνας λαϊκός συνθέτης) ο Βασίλης Τσιτσάνης και μια χρονιά που τόσο πόνο έδωσε στις ελληνικές ψυχές (1922), δεν θα μπορούσε από την στιγμή που ασχολήθηκε με τη μουσική και είχε αυτό το άπλετο ταλέντο, να μη μεγαλουργήσει γράφοντας τραγούδια που χτυπούσαν στην καρδιά.

Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι... Δεν νομίζω ότι τυχαία αυτό το τραγούδι, στο οποίο έγραψε και τον στίχο, ήταν η πρώτη του μεγάλη επιτυχία. Περίοδος του δεύτερου αντάρτικου αγώνα και εμπνεόμενος από την εικόνα των φυλακών του Γεντί Κουλέ γράφει τους στίχους (που αμέσως άλλαξε η λογοκρισία):

Νύχτωσε και στο Γεντί το σκοτάδι είναι βαθύ, κι όμως ένα παλικάρι δεν μπορεί να κοιμηθεί.

Αραγε τι περιμένει όλη νύχτα ως το πρωί, στο στενό το παραθύρι που φωτίζει το κελί.

Πόρτα ανοίγει, πόρτα κλείνει μα διπλό είναι το κλειδί, τι έχει κάνει και το ρίξαν το παιδί στη φυλακή.

Και μετά; Μετά πάνω από 23 δίσκους 33 στροφών με αμέτρητες επιτυχίες, περισσότερα από 500 τραγούδια που τα περισσότερα από αυτά αποτελούν θησαυρό στην ελληνική δισκογραφία. Πολυγραφότατος και πολυδιάστατος. Από το ρεμπέτικο στο λαϊκό κι από κει στις ανατολίτικες διασκευές κι από κει Μικρά Ασία και Βυζαντινός Εσπερινός κι από κει οι μπαλάντες του περιθωρίου...

Ολη αυτή η διαδρομή δείχνει ότι εκτός από το ταλέντο ο κύριος Απόστολος Καλδάρας είχε ανοιχτό μυαλό, ήταν ευφυέστατος και δεν δίσταζε να τολμήσει να δοκιμάσει ό,τι του χτυπούσε στην καρδιά και το μυαλό. Αυτό είναι άλλωστε και το βασικό συστατικό ενός μεγάλου καλλιτέχνη. Εργατικός πολύ, όπως λέει ο Μιχάλης Μενιδιάτης, που ήταν ένας από τους σημαντικούς του συνεργάτες, ο Απόστολος ξεκίναγε ένα κομμάτι από το τίποτα και το έφτανε μέχρι τον ουρανό. Αυτό έγινε κι όταν έχασε την κόρη του και αναζητώντας το ρεφρέν από κάποιο τραγούδι έγραψε "τι θα γίνω μες στη ζωή, αν ξυπνήσω ένα πρωί και κοιτάξω την αγκαλιά μου κι από μέσα να λείπεις εσύ..." . Ενας ολοκληρωμένος τραγουδοποιός που έχει γράψει εκτός της μουσικής και τον στίχο σε πάρα πολλά τραγούδια του.

Εχει συνεργαστεί δισκογραφικά με όλους σχεδόν τους μεγάλους τραγουδιστές της εποχής του: Περπινιάδη, Μαρίκα Νίνου, Καλφοπούλου, Γεωργακοπούλου, Πρόδρομο Τσαουσάκη, Χασκήλ, Χρυσάφη, Στάμου, Ευγενικό, αλλά και πιο σύγχρονους όπως, Γλυκερία, Διονυσίου, Μοσχολιού, Μπιθικώτση, Γαβαλά, Καζαντζίδη, Κόκοτα, Μητροπάνο, Αγγελόπουλο, Νταλάρα, Πόλυ Πάνου, Αλεξίου, Πάριο, Καίτη Γκρέυ, Καρακότα, Παπαζήση και πολλούς άλλους. Πραγματικά αν ξεκινήσω να γράφω ποια είναι τα πιο σημαντικά του τραγούδια ή αλλιώς ποια ήταν αυτά που σημάδεψαν την πορεία του, το σίγουρο είναι ότι θα αδικήσω τα υπόλοιπα... Είναι τόσο πολλά μεγάλα τραγούδια που μας άφησε, όσο μεγάλη είναι και θα είναι για πάντα η αξία του και η θέση του στον πολιτισμό μας.

Ο Απόστολος Καλδάρας πέθανε στις 8 Απριλίου του 1990.

"Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι" και "Η Σμύρνη μάνα καίγεται", για να μην ξεχνάμε τα δύσκολα αλλά και η άλλη πλευρά, όπως έγραψε ο Απόστολος Καλδάρας: "Εβίβα ρεμπέτες εβίβα παιδιά μες τη ρεμπέτικη τούτη βραδιά παίξε μπουζούκι μου κι όχι πολλά ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ", γιατί αυτή είναι η ζωή μας!

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Το "φαρμάκι... φάρμακο" έκανε ο κ. Ανδρουλάκης»

Το «φαρμάκι... φάρμακο» έκανε ο Ν. Ανδρουλάκης, προτείνοντας ως διέξοδο στα λαϊκά προβλήματα τα ίδια εύφλεκτα υλικά που έκαψαν κυριολεκτικά και μεταφορικά την Εύβοια, τονίζει η Τομεακή Οργάνωση Εύβοιας του ΚΚΕ σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Χαλκίδα.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της η ΤΟ Εύβοιας επισημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έφτασε στο σημείο «να προτείνει το Ταμείο Ανάκαμψης, την "πράσινη μετάβαση" και τους "ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης" ως διέξοδο στα λαϊκά προβλήματα. Προτάσεις που αποτελούνται από τα ίδια εύφλεκτα υλικά που έκαψαν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, την Εύβοια. Συγκεκριμένα, είπε:

- Για τη "μεγάλη ευκαιρία" που έδωσε η Ευρώπη στην Ελλάδα με το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Το Ταμείο δηλαδή που κλέβει από τις τσέπες του λαού και δίνει άπλετο χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, που αποτελεί το υπερμνημόνιο των λαών με τα σκληρά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

- Οτι "λύση για τη Β. Εύβοια είναι ένα πείραμα ισχυρής πράσινης μετάβασης". "Λύση" που έχει δοκιμαστεί στην Εύβοια και επιβεβαιώνει πως τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων δεν συμβαδίζουν με το φτηνό ρεύμα, την προστασία του περιβάλλοντος, τη δουλειά με δικαιώματα.

- Οτι "σε κάθε κόμμα υπάρχουν άνθρωποι καθαροί και υπάρχουν και οι άλλοι". Δεν είπε για το φυτώριο της διαφθοράς, την ΕΕ, με τα 25.000 με 30.000 lobby, που αποτελούν μέρος της "ευρωπαϊκής δημοκρατίας" και διαφάνειας που ευαγγελίζονται.

- Οτι ο "μηχανισμός συνδρομής" της ΕΕ για την πυρόσβεση, του οποίου ήταν εισηγητής, "έσωσε τη Βόρεια Εύβοια". Ο μηχανισμός δηλαδή που αφήνει στο έλεος των πυρκαγιών όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, αφού κανένα τελικά - όπως και στη χώρα μας - δεν αναλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, γιατί κοστίζουν.

Ο λαός της Εύβοιας έχει μνήμη και θυμάται τα έργα και τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ. Οχι μόνο ως κυβέρνηση και συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, όπου πρωταγωνίστησε στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και ως "αντιπολίτευση", όπου στήριξε σχεδόν το 80% των νομοσχεδίων της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, έβαλε πλάτη στη μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, στη συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο λαός της Εύβοιας να βγάλει τα συμπεράσματά του! Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη κερδισμένη ψήφος για τον λαό, η οποία εκφράζει τη συνέπεια λόγων και έργων, δεν θα τον απογοητεύσει, θα τη βρει δίπλα του σε κάθε αγώνα, ασκεί πίεση για ανάσες ανακούφισης, φωτίζει και ανοίγει τον δρόμο για την πραγματική διέξοδο.

ΥΓ. "Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί"... Θέλει θράσος να καυχιέσαι πως έσωσες τη Β. Εύβοια από τις πυρκαγιές, να μιλάς στην Εύβοια για "πράσινη μετάβαση", να προτείνεις στους πλημμυροπαθείς το Ταμείο Ανάκαμψης».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρεμβάσεις για τη δημόσια Υγεία σήμερα και αύριο

Σειρά παρεμβάσεων που αφορούν κρίσιμα ζητήματα της δημόσιας Υγείας, με τα προβλήματα που επικρατούν, αλλά και τις προτάσεις του ΚΚΕ, οργανώνει η ΤΕ Μεσσηνίας, σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη. Συγκεκριμένα:

Σήμερα, στις 8.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με εκπροσώπους των συλλόγων Ιατρικού, Οδοντιατρικού, Φαρμακευτικού Μεσσηνίας.

Αύριο Τετάρτη, το πρωί, περιοδεία στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και στις 6.30 μ.μ. συζήτηση, στο «Brooklyn Live Stage», με υγειονομικούς και θέμα: «Οι υγειονομικοί έχουν χίλιους λόγος να ψηφίσουν ΚΚΕ».

Επικεφαλής των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων θα είναι ο Γιάννης Γαλανόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ, χειρουργός ορθοπεδικός, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ