ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επαναφέρει τα περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ
Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ
Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Αγκυρα, επαναφέροντας την απαίτησή της για αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου. Στη διάρκεια χτεσινής του επίσκεψης στη στρατιωτική βιομηχανία «Roketsan», ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ δήλωσε ότι «όπως λέμε διαρκώς στους ομολόγους μας, δεν θα αφήσουμε ποτέ τα δικαιώματά μας να παραβιαστούν (...) Δεν πρόκειται για απειλή, αλλά επίσης το να λέμε ότι ευνοούμε την καλή γειτονία δεν αποτελεί αδυναμία». Μιλώντας συγκεκριμένα για τις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας είπε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν πρέπει να λυθούν στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας και - σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ - τόνισε πως η Αγκυρα υπερασπίζεται τις διεκδικήσεις της και απέναντι στις «ελληνικές αξιώσεις στα νερά του Αιγαίου», ειδικά στα 23 νησιά των οποίων το καθεστώς καθορίζεται από διεθνείς συμφωνίες. Ισχυρίστηκε για άλλη μια φορά ότι «αν και αυτά τα νησιά έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, 16 από αυτά έχουν στρατιωτικοποιηθεί κατά παράβαση των αντίστοιχων συμφωνιών».

Σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ, ο Ακάρ επανέλαβε ότι η Τουρκία θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται «τα δικαιώματα του λαού που ζει στην Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (βλ. ψευδοκράτος), όπως και ότι κανένα σχέδιο που αφορά την Ανατολική Μεσόγειο ή την Κύπρο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Η Αθήνα

Απαντώντας στις δηλώσεις Ακάρ, το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο».

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας συνέχιζε τις προσπάθειες καλλιέργειας εφησυχασμού, παραπέμποντας στην πρόσφατη επιστολή Πομπέο, ότι «μιλά για ευημερία, δημοκρατία, ασφάλεια, δηλαδή στήριξη της χώρας μας σε θέματα πολύ ευρύτερα, που έχουν να κάνουν και με τις νέες προκλήσεις που βλέπουμε στη γειτονιά μας».

Ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ακόμα: «Ο,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται». Παραπέρα, από το ΥΠΑΜ παραπέμπουν στο άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, ότι υπάρχει το δικαίωμα νόμιμης άμυνας μιας χώρας σε περίπτωση απειλής στρεφόμενης κατά οιουδήποτε μέρους της επικράτειάς της, ηπειρωτικής και νησιωτικής. Βέβαια η χώρα που απειλεί είναι η ...σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, το οποίο εκθειάζει η ελληνική κυβέρνηση ως «εγγυητή της ειρήνης».

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Στην Κωνσταντινούπολη σήμερα η Μέρκελ

Ενώ η Αγκυρα καλεί την ΕΕ «να διαδραματίζει έναν ισορροπημένο και αντικειμενικό ρόλο...»

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, φτάνει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα έχει νέες επαφές με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, συναντώντας τον για δεύτερη συνεχόμενη φορά μέσα σε λιγότερο από μια βδομάδα (μόλις την περασμένη Κυριακή ο Ερντογάν ήταν στο Βερολίνο για τη Διάσκεψη για τη Λιβύη).

Στην ατζέντα των επαφών της η Γερμανίδα ηγέτιδα έχει όλα τα καυτά θέματα των ημερών, από το Ιράν και το Ιράκ μέχρι τη Συρία και τη Λιβύη, όπως επίσης τη συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, αλλά και συνολικά τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο. Σημειωτέον, οι δύο ηγέτες θα εγκαινιάσουν μαζί μια νέα πανεπιστημιούπολη του Τουρκο-γερμανικού Πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η Μέρκελ θα έχει επαφές και με μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας, μετά από πρόσκληση του Γερμανο-τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε (από την Ιερουσαλήμ όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στο 5ο παγκόσμιο φόρουμ για το Ολοκαύτωμα) τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο και «ενόψει της μετάβασής της στην Τουρκία», της ζήτησε «να διαβιβάσει μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν για άμεσο τερματισμό των παρανόμων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και για συμμόρφωση, επιτέλους, της Τουρκίας με την πλειάδα των αποφάσεων και Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Οπως αναφέρει η κυπριακή Προεδρία, «η κα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει στον Τούρκο Πρόεδρο τόσο το μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη, ενώ παράλληλα θα υπογραμμίσει τις θέσεις της ΕΕ. Η καγκελάριος Μέρκελ ανέφερε ακόμα ότι θα ενημερώσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τις αμέσως επόμενες μέρες για τα αποτελέσματα της συνάντησής της με τον Πρόεδρο της Τουρκίας».

Στο «οικόπεδο» 8 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό «Γιαβούζ», εκεί όπου δραστηριοποιούνται οι ενεργειακοί κολοσσοί της ιταλικής «Eni» και της γαλλικής «Total», ενώ σηκώθηκε θέμα για το πώς από το 2017 ήρθαν στην τουρκική κατοχή στοιχεία από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Σύμφωνα με εξηγήσεις της κυπριακής κυβέρνησης, αυτό συνέβη γιατί έως το 2018 υπήρχε νόμος που επέβαλλε τη δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο περιβαλλοντικών αδειών και των στοιχείων των ερευνών που βρήκαν οι τουρκικές υπηρεσίες. Στη συνέχεια αυτά τα στοιχεία αποσύρθηκαν. Πάντως, η Τουρκία δημιουργεί τεχνική βάση στο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου για να στηρίζει τα ερευνητικά της πλοία.

Η Αγκυρα ψάχνει «έντιμους διαμεσολαβητές»

Στο μεταξύ, συμμετέχοντας στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε πως «η συνεργασία μας με τη Ρωσία δείχνει καθαρά ότι είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με οποιονδήποτε για να αποκαταστήσουμε την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν το ίδιο θετικές προοπτικές στη συνεργασία της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες. Αναφερόμενος στο θέμα ειδικά της Λιβύης, είπε ότι οι λύσεις που συζητήθηκαν και πρόσφατα, περιλαμβανομένης και της Διάσκεψης στο Βερολίνο, ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας με τη Μόσχα, «δυστυχώς, δεν μπορούσαμε να το καταφέρουμε αυτό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, όπως (έγινε) και στη Συρία... Αφού οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας απέτυχαν να συνεργαστούν μαζί μας, βρήκαμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε με τους Ρώσους εταίρους μας για τα πιο πιεστικά προβλήματα της περιοχής».

Ακόμα, ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την ΕΕ για «δύο μέτρα και δύο σταθμά και υποκρισία» στη διαχείριση της κατάστασης και πρόσθεσε πως η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ο ίδιος δήλωσε πως πιστεύει ότι η κατάσταση θα πρέπει να διδάξει την ΕΕ «πώς να μοιράζεται» και να συνεργάζεται, ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία παραμένει ανοιχτή στο διάλογο.

Δηλώσεις Ακιντζί

Ετοιμότητα για διάλογο - με όρους φυσικά ωφέλιμους για τα μονοπώλια που εκπροσωπεί - εξέφρασε και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος μιλώντας χτες σε εκδήλωση με τίτλο «Διεθνές Φόρουμ Επιστημονικής Διπλωματίας», στα Κατεχόμενα, είπε: «Στο θέμα του φυσικού αερίου βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Είτε θα προτιμηθεί η διπλωματία της έντασης - και φαίνεται ότι αυτό γίνεται σήμερα, αυτό προσπαθούν να κάνουν οι φίλοι μας οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτοντας τις προτάσεις που τους υποβάλαμε - είτε οι τα πράγματα θα εξελιχθούν σε συνεργασία δίδοντας σημασία στα επιστημονικά δεδομένα». Πρόσθεσε ότι η Ανατολική Μεσόγειος χρειάζεται πολύ την «επιστημονική διπλωματία», για να επιχειρηματολογήσει ότι οι υπογραφές που μπήκαν στην Αθήνα, στις 2 Γενάρη, για τον αγωγό «East Med» δεν βασίστηκαν σε αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα. Και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Με βάση ποια επιστημονικά δεδομένα έγινε αυτή η διπλωματική επίθεση; Τα νερά του Αιγαίου είναι πολύ βαθιά σε σχέση με τη Μεσόγειο. Είναι μια απόσταση 1.900 χιλιομέτρων, μεγάλη, πολυέξοδη. Ενώ έπρεπε να υπάρξει συνάντηση στον δρόμο της λογικής, να παραχθούν πολιτικές στη βάση των επιστημονικών δεδομένων. Βλέπουμε ότι εισήλθαν σε έναν δρόμο που στερείται λογικής...».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε από το Νταβός ότι «μέχρι στιγμής» NATO και Τουρκία «δεν έγινε δυνατόν να φθάσουμε σε συμφωνία...», αναφερόμενος στην αγορά των ρωσικών «S-400» που έχει ήδη δρομολογήσει η Αγκυρα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε ΗΠΑ αλλά και Βρυξέλλες. Πρόσθεσε δε πως «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διευθετήσουμε αυτό το θέμα, το οποίο αναντίρρητα προκαλεί προβλήματα στους κόλπους της Συμμαχίας».

ΛΙΒΥΗ
Στο Αλγέρι οι περιφερειακές διπλωματικές κινήσεις

ΑΛΓΕΡΙ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Οι υπουργοί Εξωτερικών έξι γειτονικών χωρών της Λιβύης συναντήθηκαν χτες στο Αλγέρι, παρουσία του Γερμανού ομολόγου τους Χάικο Μάας, επιδιώκοντας να συντονίσουν τις προσπάθειες με υποτιθέμενο στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Λιβύη. Σε επόμενο στάδιο θεωρούν πως έτσι θα καταστεί εφικτή η έναρξη διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ και του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ.

Από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Αλγερίας, Τυνησίας, Αιγύπτου, Τσαντ και διπλωματών από το Σουδάν και τον Νίγηρα δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα αποτελέσματα, καθώς έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χ. Μάας ενημέρωσε τους ομολόγους του για τη διάσκεψη της περασμένης Κυριακής στο Βερολίνο, διαβεβαιώνοντας ότι σε επόμενη υπουργική σύνοδο της διαδικασίας του Βερολίνου τον Φλεβάρη θα προσκληθούν και χώρες τις περιοχής που διαμαρτυρήθηκαν για τον αποκλεισμό τους από τη διάσκεψη στην πρωτεύουσα της Γερμανίας. Ο δε Αλγερινός Πρόεδρος Αμπντελμαντζίντ Τεμπούν δήλωσε πριν από τη χτεσινή σύνοδο στο Αλγέρι πως από τις δηλώσεις που έκαναν σε Βερολίνο οι επικεφαλής των δύο εμπόλεμων πλευρών στη Λιβύη την περασμένη Κυριακή, έβγαλε το συμπέρασμα πως «μόνο η Αλγερία μπορεί να διευθετήσει μία λύση στο πρόβλημα».

Αυτή την Κυριακή πάντως αναμένεται για επίσημη επίσκεψη στο Αλγέρι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν. Νωρίτερα, χτες, πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να στείλει και άλλους «στρατιωτικούς συμβούλους» στη Λιβύη εφόσον τηρείται η εκεχειρία στη χώρα.

Επιπλέον, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γκασάν Σαλαμέ, ανήγγειλε με συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Ειδήσεων «Αναντολού» πως στις αρχές της επόμενης βδομάδας θα γίνει στη Γενεύη η πρώτη συνάντηση των μελών της στρατιωτικής επιτροπής «5+5», που θα συγκροτηθεί από στρατιωτικούς εκπροσώπους των εμπόλεμων πλευρών της Λιβύης.

Στο μεταξύ, στην Τρίπολη της Λιβύης το διεθνές αεροδρόμιο Μίτιγκα εξακολουθεί να παραμένει κλειστό, παρά τις αρχικές προσπάθειες της κυβέρνησης Φαγιέζ Σάρατζ να το ανοίξει για λίγες ώρες. Οι δυνάμεις του στρατηγού Χ. Χάφταρ φαίνεται πως έχουν επιβάλει εναέριο αποκλεισμό πάνω από την πρωτεύουσα, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν την ενίσχυση των ενόπλων του αντιπάλου του, Φ. Σάρατζ, με φιλότουρκους μισθοφόρους από τη Συρία και όπλα.

Παράλληλα, συνεχίζεται η σημαντική ανάσχεση της πετρελαϊκής παραγωγής στη Λιβύη. Το γεγονός αυτό προκαλεί «όχληση» και σε χώρες που συμμετείχαν το 2011 στην ιμπεριαλιστική επίθεση που κατέστρεψε τη Λιβύη, όπως η Βρετανία, η πρεσβεία της οποίας στην Τρίπολη εξέφρασε «ανησυχία» για τα μπλόκα εταίρων του στρατηγού Χ. Χάφταρ σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας. Νωρίτερα, επίσης, ο Σάρατζ μιλώντας στο αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» κατηγόρησε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πως επιδιώκει την κατασκευή «στρατιωτικής βάσης στο λιβυκό έδαφος», ενώ «πολεμά τη διεθνώς αναγνωρισμένη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ