ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΔΑΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Κάλεσμα για Ομοσπονδία στα χέρια των εργαζομένων και όχι της εργοδοσίας

...και τη συγκέντρωση - φάντασμα της Ομοσπονδίας
...και τη συγκέντρωση - φάντασμα της Ομοσπονδίας
Στη μάχη της οργάνωσης και της διεκδίκησης με επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες, κόντρα στον εκφυλισμό και την παρουσία ανθρώπων της εργοδοσίας στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ), μπροστά στο 52ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), που θα διεξαχθεί από τις 30 Γενάρη έως την 1η Φλεβάρη.

Στη διακήρυξή της η ΔΑΣ καλεί τους αντιπροσώπους αλλά και κάθε εργαζόμενο του κλάδου «να πούμε όλοι μαζί όχι στον εκφυλισμό που θέλουν να επιβάλουν οι δυνάμεις της εργοδοσίας και της κυβέρνησης», να συμβάλουν ώστε τα σωματεία και η ίδια η Ομοσπονδία «να απαλλαγούν από ανθρώπους της εργοδοσίας», να μην αποδεχθούν «σωματεία - σφραγίδες, ανύπαρκτα στους χώρους δουλειάς, με διευθυντές και στελέχη των εργοδοτών», να παλέψουν ώστε «να δυναμώσουν τα Συνδικάτα, να γίνουν οι κλάδοι και οι χώροι δουλειάς κέντρο αγώνα, με Γενικές Συνελεύσεις, μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στη δράση».

Πυξίδα η αγωνιστική διεκδίκηση, κόντρα στα καλέσματα συμβιβασμού με τα ψίχουλα

Η ΔΑΣ θέτει στο επίκεντρο της προσοχής των αντιπροσώπων και των εργαζομένων το ερώτημα στο οποίο πρέπει να δώσουν απάντηση με τη στάση και τη δράση τους:

Από την απεργιακή κινητοποίηση του κλαδικού και επιχειρησιακών σωματείων της Αττικής τον Ιούλη του 2017...
Από την απεργιακή κινητοποίηση του κλαδικού και επιχειρησιακών σωματείων της Αττικής τον Ιούλη του 2017...
«Το πραγματικό δίλημμα είναι αν θα συνηθίσουμε στη ζωή χωρίς δικαιώματα, στη φτώχεια, στην ανεργία, στη δουλειά χωρίς ΣΣΕ (...) ή θα δώσουμε τη δική μας απάντηση απέναντι στην αντεργατική επίθεση, με μέτωπο ενάντια στην εργοδοσία και την κυβέρνηση, με στόχο την κάλυψη των αναγκών μας, με αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές.

Αν θα είμαστε έρμαιο των κυβερνήσεων, των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων της εργοδοσίας που μας καλούν να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα, ή θα βάλουμε πλώρη να πάρουμε πίσω ό,τι μας έκλεψαν, να ζήσουμε όπως μας αξίζει, ως παραγωγοί του τεράστιου πλούτου που συγκεντρώνεται από τον Τουρισμό.

Αν θα μένουμε απαθείς στους κινδύνους που μας βάζει η κυβέρνηση από τη συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στις επιδιώξεις του κεφαλαίου να βγει ενισχυμένο από το μοίρασμα της λείας των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ή θα διεκδικήσουμε οι λαοί της περιοχής να ζήσουμε ειρηνικά, πραγματικά αφεντικά του τόπου μας».

Το 2018, όπως και οι προηγούμενες χρονιές, έκλεισε για τους επιχειρηματίες του κλάδου με αύξηση στις τουριστικές αφίξεις και εισπράξεις. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε τον περασμένο μήνα ο ΣΕΤΕ, την Ελλάδα επισκέφτηκαν περισσότεροι από 30 εκατ. τουρίστες (σχεδόν 33 εκατ. μαζί με τις αφίξεις από κρουαζιέρα), ενώ οι άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις κινήθηκαν κοντά στα 16 δισ. ευρώ.

Δίπλα όμως στα ρεκόρ που καταγράφουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, οι εργαζόμενοι βλέπουν τις ράγες του τρένου της ανάπτυξης του Τουρισμού να περνούν πάνω από τα δικαιώματά τους: Αντιμετωπίζουν μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση, προσωρινή δουλειά με κάθε είδους «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις. Στο φόντο αυτό, η κήρυξη της κλαδικής Σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων ως υποχρεωτικής, τον περασμένο Οκτώβρη, και οι σχετικοί «πανηγυρισμοί» της κυβέρνησης κρύβουν πίσω τους μια ολόκληρη «βεντάλια» από «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις που καθηλώνουν τους μισθούς και μετατρέπουν τη ζωή των εργαζομένων σε «λάστιχο», αλλά και ένα φουσκωμένο «πακέτο» εργοδοτικών αξιώσεων για «αντισταθμίσματα».

Συμβολή στους αγώνες των εργαζομένων του κλάδου

«Η δράση των σωματείων και των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ είχε ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη των αγώνων στον κλάδο», τονίζει η ΔΑΣ, υπενθυμίζοντας ότι οι πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν σε ξενοδοχεία και μεγάλα επισιτιστικά καταστήματα ξεσκέπασαν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων και έθεσαν εμπόδια στην υλοποίησή τους.

Στον απολογισμό της δράσης περιλαμβάνονται παρεμβάσεις στις Ενώσεις των ξενοδόχων, κινητοποιήσεις στο υπουργείο Εργασίας, πρωτοβουλίες σε χώρους δουλειάς. Περιλαμβάνεται η κλαδική απεργία, το βάρος της οργάνωσης της οποίας σήκωσαν οι ταξικές δυνάμεις, τον Ιούλη του 2017, μέσα στην «καρδιά» της τουριστικής σεζόν.

Από τους δεκάδες χώρους δουλειάς, όπου τα ταξικά συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης και της στήριξης των αγώνων, η ΔΑΣ υπενθυμίζει ιδιαίτερα τον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Ledra», που «έδωσαν για ένα χρόνο τη μάχη να μη μείνει κανείς απλήρωτος». Υπενθυμίζει όμως και το αντίθετο παράδειγμα του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, όπου κυριαρχούν δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, με τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου μόλις άρχισε η ανακαίνιση να πετιούνται στην ανεργία, «χωρίς καν να τους αναγνωριστεί καμιά αποζημίωση» και χωρίς να αναπτυχθεί καμία δράση για τα δικαιώματά τους.

Ανάλογες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα σωματεία των μεγάλων τουριστικών περιοχών, υπογραμμίζει η ΔΑΣ: «Στην Κέρκυρα το κλαδικό σωματείο δίνει καθημερινές μάχες σε κάθε ξενοδοχείο για επαναπροσλήψεις, απληρωσιά, για σταθερή δουλειά. Στη Ρόδο και τη Χαλκιδική τα σωματεία που έχουν ανύπαρκτη δράση, αποτελούν παραρτήματα των ξενοδόχων και παίζουν το ρόλο της παραγωγής αντιπροσώπων για το συνέδριο».

Μάλιστα, στη Χαλκιδική ο κοινός βηματισμός με την εργοδοσία εκφράστηκε με χαρακτηριστικό τρόπο στην περίπτωση του σωματείου που έστησε τους προηγούμενους μήνες ο μεγαλοξενοδόχος και επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδης. Μπροστά στην κάλπη του εν λόγω «σωματείου» η εργοδοσία έφερε 1.800 εργαζόμενους, για να ψηφίσουν ένα ψηφοδέλτιο αποτελούμενο από στελέχη της επιχείρησης.

«Τα έργα και οι ημέρες» των εργοδοτικών συνδικαλιστών

Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, που μέχρι τώρα «συστεγάζονταν» στο ίδιο ψηφοδέλτιο στην Ομοσπονδία, ευθυγραμμισμένες στη γραμμή της ΓΣΕΕ, στήριξαν «όλες τις επιλογές της κυβέρνησης και της εργοδοσίας που είχαν στόχο να αυξηθούν η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η κερδοφορία τους», τονίζει η ΔΑΣ.

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζει τα πιο σημαντικά από τα... έργα και τις ημέρες τους: Διατήρησαν τη μείωση μισθών της τάξης του 15% από το 2012 μέχρι και σήμερα. Κατάργησαν το 5ήμερο και το 8ωρο, μετατρέποντας τις εργοδοτικές αξιώσεις σε όρους της Συλλογικής Σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Στην τελευταία Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων έφτασαν στο σημείο να υπογράψουν τη δυνατότητα των εργοδοτών να επιβάλλουν 10ωρη και 7ήμερη δουλειά. Επιδίωξαν να μείνουν οι εργαζόμενοι στο περιθώριο, «δεν οργάνωσαν μια πρωτοβουλία, δεν βρέθηκαν σε κανένα χώρο δουλειάς, δεν στήριξαν στην πράξη καμιά από τις μεγάλες απεργιακές ή άλλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε όλη τη χώρα».

Ειδικά όσον αφορά τις απεργιακές κινητοποιήσεις, η ΔΑΣ υπογραμμίζει πως «τα σωματεία που έχουν στο σβέρκο τους τους συνδικαλιστές της εργοδοσίας δεν οργάνωσαν ούτε μια αξιοπρεπή απεργιακή συγκέντρωση», αλλά «στην καλύτερη περίπτωση στήνουν άδειες εξέδρες, σπέρνοντας ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση και απαξιώνοντας τη σημασία μιας απεργίας». Τρανταχτή απόδειξη για τα παραπάνω είναι και η άδεια πλατεία μπροστά από την εξέδρα της Ομοσπονδίας τη μέρα της κλαδικής απεργίας τον Ιούλη του 2017.

Η ΔΑΣ προειδοποιεί παράλληλα τους εργαζόμενους για νέες «παγίδες» στις οποίες οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές θα επιχειρήσουν να τους εγκλωβίσουν. Με αφορμή τις εργασίες του συνεδρίου, θα προσπαθήσουν «να μας πείσουν ότι διατήρησαν στα χρόνια της κρίσης μία Συλλογική Σύμβαση κι ότι τώρα που έρχονται μέρες ανάπτυξης και ευημερίας θα αποκαταστήσουν σταδιακά τους μισθούς». Μόνο που, όπως επισημαίνει η ΔΑΣ, με τα ψίχουλα της αύξησης 1,5% για κάθε χρόνο που υπογράφει η Ομοσπονδία, «θα χρειαστεί μια δεκαετία για να φτάσουν οι μισθοί στα επίπεδα του 2012», ενώ το ίδιο διάστημα οι όποιες «αυξήσεις» θα εξανεμίζονται «από την ακρίβεια και τη φοροληστεία που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις τους».

Η ΔΑΣ επισημαίνει παράλληλα πως ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στην Ομοσπονδία έχουν και άλλες παρατάξεις που, όπως όλα δείχνουν, θα εμφανιστούν στο συνέδριο και θα ζητήσουν την ψήφο των αντιπροσώπων. «Πρόκειται για τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ που πίσω από τα παχιά λόγια για εργατικούς αγώνες βρίσκεται η υπεράσπιση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, ο συμβιβασμός με την εργοδοσία και η ανοιχτή τους συνεργασία στη δημιουργία σωματείων - σφραγίδων», όπως και για τους συνδικαλιστές της «ΛΑΝΤΖΑ» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ),«που κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους να αποδυναμώσουν το ΠΑΜΕ», προσφέροντας «σανίδα σωτηρίας» στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Κάλεσμα στήριξης της ΔΑΣ

«Είναι όλοι τους, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ, τα βασικά εμπόδια που πρέπει να αποτινάξουν από πάνω τους οι εργαζόμενοι για να αντιμετωπίσουμε από καλύτερες θέσεις την ολομέτωπη επίθεση στη ζωή μας», καταλήγει η ΔΑΣ και απευθύνει στους εργαζόμενους κάλεσμα για την ανατροπή της άσχημης κατάστασης στην Ομοσπονδία:

«Θέλουμε Ομοσπονδία που να είναι στα χέρια των εργαζομένων και όχι της εργοδοσίας. Να οργανώνει τον αγώνα για τα δικαιώματά μας, τους μισθούς, το ωράριό μας. Να παλεύει για να έχουμε όλοι σταθερή και πλήρη δουλειά με δικαιώματα. Να λειτουργεί δημοκρατικά και όχι πίσω από κλειστές πόρτες. Να μπαίνει μπροστά για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να βελτιώνει πραγματικά τους όρους εργασίας και όχι να υπογράφει στα κρυφά μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων. Ομοσπονδία που να μην πανηγυρίζει με ξεροκόμματα και να μην "κάνει τον Κινέζο" στην εντατικοποίηση και στα εργοδοτικά εγκλήματα. Ομοσπονδία που να μη στηρίζει τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που καταστρέφουν τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας».

Στην κατεύθυνση αυτή η ΔΑΣ υπογραμμίζει πως θα αξιοποιήσει κάθε έδρα που θα έχει στη διοίκηση της Ομοσπονδίας «για να δυναμώσει η οργάνωση των εργαζομένων σε κάθε ξενοδοχείο και επισιτιστικό κατάστημα, σε όλη τη χώρα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ