ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2019
Σελ. /24
Καθήκον

Οσο αποκρουστικά είναι τα περί «εθνοπροδοτών» που αναπαράγουν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής τις μέρες αυτές, άλλο τόσο αποκρουστική είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης (που συνεχίστηκε και χτες κατά τη συζήτηση στη Βουλή) να παρουσιαστεί ως «πατριωτικό καθήκον» και «εθνικό συμφέρον» η ψήφιση της επαίσχυντης αμερικανοΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών. Και οι μεν και οι δε έχουν για «ζύγι» του «πατριωτισμού» τους τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τους μεγαλεπήβολους στόχους της αστικής τάξης για νέα κέρδη στα Βαλκάνια και ευρύτερα, μέσα από τον «πρωταγωνιστικό ρόλο» στα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια. Τσακώνονται για το ποιος υπηρετεί καλύτερα τα βρώμικα αυτά σχέδια, που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του λαού. Το μοναδικό «καθήκον» των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, είναι να χαράξουν το δικό τους δρόμο, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Αυτός ο δρόμος, όπως και το δυνάμωμα της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης με τους γείτονες λαούς, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, μπορεί να διασφαλίσει τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, και όχι η πολιτική του κεφαλαίου, των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που τα βάζει στο ιμπεριαλιστικό παζάρι και καθιστά το λαό και τη χώρα στόχο των οξύτατων ανταγωνισμών. Αυτός είναι ο γνήσιος λαϊκός πατριωτισμός.

Βούτυρο

Αφού επί ένα τέταρτο ο χρυσαυγίτης Κασιδιάρης «γάβγιζε» στη Βουλή τα γνωστά ναζιστικά και αλυτρωτικά τσιτάτα και διηγούνταν ιστορίες για την αρχαία Μακεδονία, υποτίθεται για να ...κατακεραυνώσει τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, είπε να «νιαουρίσει» κάτι και για το άρθρο 2, που αφορά το ζουμί της όλης υπόθεσης, δηλαδή την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Και γιατί λέτε να διαμαρτυρήθηκε; Οτι έτσι η χώρα «χάνει το δικαίωμα της αρνησικυρίας» για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, που αποτελούσε βασικό μοχλό πίεσης στο γειτονικό κράτος, το οποίο «διακαώς» επιθυμεί την ένταξη στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς! Με δυο λόγια, το «νιαούρισμα» του χρυσαυγίτη βουλευτή δεν αφορούσε τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που υπηρετεί η κυβέρνηση για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, αλλά το πώς η κυβέρνηση θα μπορούσε καλύτερα να υπηρετήσει αυτά τα συμφέροντα, αξιοποιώντας τη θέση της στο ΝΑΤΟ! Το ίδιο επιχείρημα έχουν αξιοποιήσει και άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις και δείχνει ότι κανένα «χάσμα» δεν χωρίζει εθνικιστές και κοσμοπολίτες. Κάθε άλλο: Τα εθνικιστικά και αλυτρωτικά «γαβγίσματα» των πρώτων αποτελούν βούτυρο στο ψωμί κυβέρνησης και ιμπεριαλιστών.

ΝΑΤΟική σύγχυση;

«Εχετε βρει πολλούς, ακόμα και οπαδούς του ΚΚΕ, να αντιτάσσονται στη συμφωνία γιατί προωθεί τα σχέδια του ιμπεριαλισμού και των Αμερικανών στα Βαλκάνια; Είδατε κάποια κινητοποίηση με αυτό το περιεχόμενο;». Τα παραπάνω ερωτήματα θέτει αρθρογράφος της χτεσινής «ΕΦΣΥΝ», για να αποδείξει ότι η τοποθέτηση του ΚΚΕ απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών είναι λαθεμένη. Προφανώς ο αρθρογράφος βρίσκεται σε σύγχυση... Γιατί; Ας δεχτούμε ότι δεν έχει πάρει χαμπάρι τις δεκάδες μαζικές αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, με συνθήματα όπως «έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια». Δεν έχει πάρει χαμπάρι όμως ούτε ότι το ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα μεγάλα συλλαλητήρια ενάντια στη συμφωνία, τα οποία άλλωστε και η ίδια η εφημερίδα του αναφέρει; Ως προς την ουσία των όσων γράφει, ανάμεσα στα ...αμίμητα που υποστηρίζει για να ξελασπώσει τη ΝΑΤΟική συμφωνία, λέει ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τις «ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις» για να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας! Δηλαδή: Μια καραμπινάτη ιμπεριαλιστική διευθέτηση, που έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που στο άρθρο 2 αναφέρει ότι ο γειτονικός λαός μαντρώνεται στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, που αποτελεί μέρος των βρώμικων αποστολών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στην περιοχή, είναι «αξιοποίηση αντιθέσεων» και μάλιστα προς όφελος της χώρας! Φανταζόμαστε ότι το ίδιο «ωφέλιμες» είναι οι δεκάδες αμερικανικές βάσεις που σπέρνει η κυβέρνηση από την Κρήτη έως τον Εβρο, όπως και η στοχοποίησή τους από τα αντίπαλα στο ΝΑΤΟ στρατόπεδα... Και αυτά προφανώς αξιοποίηση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων θα είναι... Οσο για την «προφητεία» του αρθρογράφου της «ΕΦΣΥΝ», ότι το «αντιιμπεριαλιστικό όχι στη συμφωνία δεν περπατάει στην κοινωνία», ας κρατάει μικρό καλάθι. Την απάντηση θα δώσουν τα σημερινά συλλαλητήρια στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις.

Αμεσο συμφέρον

Μια ενδιαφέρουσα είδηση δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες μέρες στις οικονομικές εφημερίδες: Η διά θαλάσσης μεταφορά LNG αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια και πρωταγωνιστικό ρόλο στο εμπόριο αυτό θα έχουν οι Ελληνες εφοπλιστές. Ηδη ο ελληνόκτητος στόλος μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος του εξαγόμενου αμερικανικού LNG παγκοσμίως και η δυναμική πορεία αυτής της «συνεργασίας» οδηγεί σε νέες επενδύσεις από τις εφοπλιστικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, από τις 65 παραγγελίες LNG τάνκερ για το 2018, οι 33 προέρχονται από την Ελλάδα! Οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν παραγγείλει καράβια αξίας 8,9 δισ. ευρώ το 2018 και τα 2/3 αφορούν τάνκερ μεταφοράς φυσικού αερίου. Είναι φανερό ότι το εφοπλιστικό κεφάλαιο ποντάρει πολλά στην ανάπτυξη της αγοράς του αμερικανικού LNG, που στοχεύει τώρα σε μεγαλύτερα μερίδια στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου κυριαρχεί το (φθηνότερο) ρώσικο φυσικό αέριο. Είναι άλλωστε γνωστός ο σχεδιασμός των ΗΠΑ να περιορίσουν την «ενεργειακή εξάρτηση» της ΕΕ από τη Ρωσία για να πλήξουν τη ρωσική επιρροή, αλλά και για να προωθήσουν το δικό τους καύσιμο στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν άμεσο συμφέρον από την επέκταση του αμερικανικού LNG και στην ευρωπαϊκή αγορά, που θα απογειώσει την κερδοφορία τους, δίνοντας ένα ζωντανό παράδειγμα για τα οφέλη που προσδοκά η ελληνική αστική τάξη από τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1776 Γεννιέται ο Γερμανός συγγραφέας Ερνστ Θέοντορ Αμαντέους Χόφμαν.

1937 Η Γαλλία συμφωνεί να παραδώσει την Αλεξανδρέττα στην Τουρκία, αν και ανήκε στη Συρία. Η περιοχή ανακηρύσσεται αυτόνομη το 1938 και εκχωρείται τελικά στην Τουρκία το 1939.

1939 Ισχυρός σεισμός 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Χιλή σκορπώντας το θάνατο σε 28.000 ανθρώπους.

1942 Μια ειδική προεδρική επιτροπή των ΗΠΑ αποδίδει ευθύνες σε υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματικούς, λέγοντας ότι απέτυχαν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για την υπεράσπιση του Περλ Χάρμπορ.

1944 Ο κατοχικός υπουργός Εργασίας Νικόλαος Καλύβας εκτελείται στην Αθήνα από την Οργάνωση Προστασίας Λαϊκού Αγώνα (ΟΠΛΑ).

1946 Με απόφαση του ΟΗΕ συγκροτείται η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του Οργανισμού.

1965 Πεθαίνει ο Βρετανός πολιτικός Ουίνστον Τσόρτσιλ, δυο φορές πρωθυπουργός της χώρας του.

1990 Η Ιαπωνία εκτοξεύει το πρώτο της σεληνιακό ρομποτικό εξερευνητικό σκάφος (το «Χίτεν»), που ήταν και το πρώτο αντίστοιχο σκάφος μετά από το σοβιετικό «Λούνα-24», 24 ολόκληρα χρόνια πριν.

1991 Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ψηφίζει τη διακήρυξη ανεξαρτησίας της από τη Γιουγκοσλαβία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ